187 Star Wars Trivia Questions And Answers (From A Galaxy Far, Far Away)

Written by:
Eli Robinson
Posted:
August 12, 2022

Are you looking for the ultimate source of Star Wars trivia questions?

If you're like us, you're a huge fan of the Star Wars franchise and you're always looking for new ways to test your knowledge.

We have got 187 Star Wars trivia questions and answers for you to browse through.

There are 187 questions on everything from the original trilogy to The Last Jedi and more.

Yes, we even have questions on those pesky prequels.

Any fans of Jar Jar Binks in the house today?

Doesn't matter.

Forget we even mentioned him!

Before we dive into the questions, we just briefly want to tell you a little bit about Water Cooler Trivia.

If you want the best Star Wars trivia questions and answers sent straight to your inbox, you need access to Water Cooler Trivia.

Our trivia padawans have hand-picked the best Star Wars questions, so you don't need to waste your time searching the galaxy.

Plus, we send new quizzes every week at the speed of hyperspace, so you'll always have access to new and exciting trivia.

At the tap of a button, you can have Star Wars trivia questions delivered straight to your inbox.

How awesome is that?

If the force is with you and you're interested in giving Water Cooler Trivia a try, you can sign up for a four-week free trial.

We want you to leverage the full potential of Water Cooler Trivia, so we're offering you a whole month to explore our solution.

Now, let's dive into the Star Wars trivia questions.

187 Star Wars Trivia Questions (No Jedi Mind Tricks Included)

  1. What is the official film title of Star Wars: Episode V?  Answer: The Empire Strikes Back
  2. What Star Wars movie was the first to be released in the 1980s?  Answer: Episode V: The Empire Strikes Back
  3. After denying the initial reports, what man admitted in January 2013 that he was leaving the Star Trek franchise to direct the return of the Star Wars series return with Episode VII?  Answer: JJ Abrams
  4. In May 2018, a Star Wars spinoff film was released that followed the journeys of Han Solo. What is the name of Solo's bipedal, hirsute sidekick from the planet of Kashyyyk?  Answer: Chewbacca
  5. A military program announced by President Reagan in March 1983 promoted funding for lasers and particle beam weapons and was formally known as the Strategic Defense Initiative. However, what two-word name was the program (somewhat mockingly) nicknamed by the public?  Answer: Star Wars
  6. Pilot Poe Dameron in Star Wars episodes VII - IX, the titular musician in "Inside Llewyn Davis," Standard Gabriel in "Drive," and a man with two first names. Who is this actor?  Answer: Oscar Isaac
  7. If you've purchased to a midnight movie release late December 19th, you're almost certainly seeing what ninth film in a "saga" of three trilogies? Looking for the TITLE of the new film, not the name of the franchise.  Answer: Star Wars: The Rise of Skywalker
  8. Despite falling down a reactor shaft at the conclusion of Episode VI, what legendary Star Wars villain made a prominent return in the final "episode" of the "Skywalker Saga?"  Answer: Emperor Palpatine
  9. "Rogue One" was a 2016 standalone feature film starring Felicity Jones within the universe (er, galaxy) of what film franchise?  Answer: Star Wars
  10. In the Star Wars universe, the most famous of all YT-1300 Corellian light freighters is most certainly Han Solo's Millennium Falcon that he co-pilots with Chewbacca. What gambler and con-artist was the prior owner of the ship?  Answer: Lando Calrissian
  11. In order to agree to a role in the Star Wars prequel films, actor Samuel L. Jackson requested that his character's lightsaber would be what color? The request was eventually accepted.  Answer: Purple
  12. Although viewers learn eventually that she is a Skywalker by birth, what is the surname of Princess Leia that is taken from her adoptive parents?  Answer: Organa
  13. Sir Alec Guinness was nominated for Best Supporting Actor at the 50th Academy Awards for portraying what Jedi Knight in the first Star Wars film?  Answer: Obi-Wan Kenobi
  14. Who was the first character to speak in the first Star Wars movie? This anxiety-ridden sidekick stands five feet and eight inches tall.  Answer: C3PO
  15. From famed movie critic Roger Ebert's review of "Star Wars" in 1977: "Star Wars is a fairy tale, a fantasy, a legend, finding its roots in some of our most popular fictions. The golden robot, lion-faced space pilot, and insecure little computer on wheels must have been suggested by [characters] in __________". Which famous work seems to have been the apparent inspiration?  Answer: The Wizard of Oz
  16. What Star Wars character was introduced as the Padawan apprentice of Anakin Skywalker in the animated film "The Clone Wars" and also starred in the TV series of the same name?  Answer: Ahsoka Tano
  17. In "The Phantom Menace," Shmi and Anakin Skywalker are both slaves of what Todarian owner of a second-hand goods store on Tatooine?  Answer: Watto
  18. Because the date sounds like the beginning of a famous line from the film series, Star Wars day is annually held on what month and day?  Answer: May the 4th
  19. Although known officially only as "The Child" as of May 2020, what is the more popular name for the long-eared creature introduced in the first episode of "The Mandalorian?"  Answer: Baby Yoda
  20. Before making "A New Hope," George Lucas had sought to license the rights to a pulp-hero with a two-word name. This "speedy" hero's story eventually inspired many elements of the first Star Wars film. Who is this hero?  Answer: Flash Gordon
  21. The Jawa Ion Blaster, Imperial Sandtroopers's Big Gun, and Boba Fett's Blaster are all guns found in what famous fictional franchise?  Answer: Star Wars
  22. On Tatooine, what was the job title of Luke's aunt and uncle?  Answer: Moisture farmer
  23. The language spoken by the Ewoks is a combination of two real-life languages. With one guess, name either of these languages.  Answer: Tibetan and Nepalese
  24. There is a city floating in the upper atmosphere of Bespin, a city which serves a dual-purpose as both a gas mine and a luxury resort. What is the name of this city?  Answer: Cloud City
  25. In the final episode of the first season of "The Mandalorian," a famous weapon is revealed when briefly seen in the hands of Moff Gideon. What is this weapon?  Answer: The Darksaber
  26. After Muppets creator Jim Henson declined the opportunity from George Lucas, he recommended what colleague to accept the role of puppeteer and voice actor for the Jedi Master Yoda?  Answer: Frank Oz
  27. What is Jedi Master Yoda's last name in the Star Wars franchise?  Answer: He doesn't have one
  28. What type of crystal is used in the Star Wars universe as the power source of a lightsaber? This same source was used to generate the power for the Death Star's superlaser.  Answer: Kyber crsytal
  29. Danoga is the dangerous creature that lives inside what appliance/room/large machinery on the original Death Star?  Answer: Garbage Compactor
  30. Ahsoka Tano is the Padawan apprentice of what other character in the Star Wars franchise? Tano will be played by Rosario Dawson in the second season of The Mandalorian.  Answer: Anakin Skywalker
  31. What “Pulp Fiction” actor was George Lucas’ second choice to play Han Solo and would have taken the role had Harrison Ford declined it?  Answer: Christopher Walken
  32. Where were the majority of the exterior scenes of Tatooine filmed in the original “Star Wars” trilogy?  Answer: Tunisia
  33. Which musician, writer, and actor landed the role of Lando Calrissian in "Solo: A Star Wars Story?"  Answer: Donald Glover (Childish Gambino)
  34. The Lars family, the adoptive family of Luke Skywalker, were farmers on the planet Tatooine. What was it that they farmed?  Answer: Moisture
  35. The Empire Strikes Back hit theaters during Memorial Day Weekend in 1980. That same week, an iconic horror film opened but had a relatively weak opening box office because it was counter-programmed against the Star Wars installment. What was this Jack Nicholson-starring horror film?  Answer: The Shining
  36. What is the name of the oceanic planet where cloning technology is developed and the Clone Army is created and trained? Obi-Wan visits this planet during "Attack of the Clones."  Answer: Kamino
  37. Mostly known for playing Cliff Clavin on the sitcom "Cheers," actor John Ratzenberger played Rebel Major Bren Derlin in which Star Wars film?  Answer: The Empire Strikes Back
  38. For the planet Crait in "The Last Jedi," filiming was done at Salar de Uyuni, the world’s largest salt flat. This real-life place is found in what South American nation?  Answer: Bolivia
  39. Aurebesh is the writing system used to represent what spoken-word language that is the most commonly referenced language in the “Star Wars” films?  Answer: Galactic Basic
  40. What is the four-letter name for the species of traders that capture R2-D2 and C-3PO before selling them to moisture farmer Luke Skywalker?  Answer: Jawa
  41. First revealed in "Attack of the Clones,'" what villainous character was in fact the Jedi Master that took Qui-Gon Jinn as his apprentice?  Answer: Count Dooku
  42. What is the name of the series of Star Wars video games that began on the Nintendo 64 console in 1998 as one of the first games for the console that supported "Expansion Pak" which enabled higher-quality graphics?  Answer: Rogue Squadron
  43. Din Djarin is the birth name of what title TV character, who made his screen debut in 2019 on Disney+?  Answer: The Mandalorian
  44. What event does Anakin Skywalker win to secure his freedom in "Star Wars: The Phantom Menace"?  Answer: Podrace
  45. What actor was the only performer to earn an acting nomination for an Oscar in a Star Wars film? Note: we are looking for the actor, not the character.  Answer: Alec Guinness
  46. In Star Wars Episode VIII, what character joins Finn and BB-8 on Canto Bight as they search for the master codebreaker?  Answer: Rose
  47. Of the 11 feature-length, live-action Star Wars films released by Lucasfilm in theaters, only one does not have R2-D2 in the film. Which movie is this?  Answer: Solo: A Star Wars Story
  48. What bipeds, native to the forest moon of Endor, play a major role in the destruction of the second death star in Return of the Jedi?  Answer: Ewoks
  49. What ice planet is the area where the first (approximately) half hour of "The Empire Strikes Back" takes place?  Answer: Hoth
  50. Killed by Tusken Raiders on her home planet of Tatooine during "Attack of the Clones," what was the first name of Annakin's mother?  Answer: Shmi
  51. The scavenger-turned-Jedi in the Star Wars "sequel" trilogy is first shown on what planet?  Answer: Jakku
  52. In most television, novel, and comic book appearances of the Empire's Grand Admiral Thrawn, what color is the character's skin?  Answer: Blue
  53. Born John Adedayo Bamidele Adegboyega but known by the shorter John Boyega profesionally, what character was played by this British-Nigerian actor in the Star Wars franchise?  Answer: Finn
  54. A the end of "Star Wars: The Rise of Skywalker." Rey pulls out and activates her own lightsaber for the first time. What color is it?  Answer: Yellow
  55. At the start of the original trilogy (now the 4th movie), the viewer learns that Yoda has been living in exile on what swampy planet?  Answer: Dagobah
  56. What is the name of the horned, clawed white-furred species of snow monster found on the icy planet that was home to the Rebel Alliance's temporary Echo Base in "The Empire Strikes Back"?  Answer: Wampas
  57. Attacked Luke in the Jundland Waste. Blasted potshots at pod racers in "Phantom Menace." Helped The Mandalorian beat a krayt dragon. What outdoorsy people am I talking about?  Answer: Tusken Raiders
  58. In "Rogue One, " the Empire loots J_____ City city to acquire Kyber crystals for powering the Death Star. What word fills in the blank?  Answer: Jedha
  59. A kerfuffle over the Darksaber and control of Mandalore sparked what Imperial genocide with a name similar to a horror franchise?  Answer: The Great Purge
  60. In the affectionate Star Wars parody, “Space Balls,” the film renames the slimy crime lord “Jabba” to something far less sinister and perhaps a bit more delicious. What is this character’s new name?  Answer: Pizza the Hut
  61. Neophyte Jedi Luke whines to Obi-Wan in "A New Hope" that what blocking structure keeps him from seeing during his Millennium Falcon lightsaber practice?  Answer: Blast Shield
  62. Porg flock around Luke's island home in The Last Jedi, but they are actually only in the movie because the VFX team decided it would be easier to animate over the very prolific animals rather than remove them in post. What is this pesky animal?  Answer: Puffins
  63. The most expensive properties in the Phantom Menace edition of Monopoly are on what skysrcapery city planet?  Answer: Coruscant
  64. To make the TIE Fighter sound extra terrifying, legendary sound designer Ben Burtt combined the sound of cars on wet pavement with the sound of what formidable animal?  Answer: Elephant
  65. Darth Vader is famously misquoted with "Luke, I am your father." Darth Vader does not say "Luke" in that pivotal moment. What word did he say instead?  Answer: No
  66. It's a bit unsurprising that Temuera played Boba Fett in the second season of The Mandalorian given that the New Zealander played what previous Star Wars character in the film's prequel trilogy?  Answer: Jango Fett
  67. In filming the original “Star Wars,” George Lucas employed the use of mirrors and what substance to film the hover effect for Luke Skywalker's speeder? (Looking for a specific brand here!)  Answer: Vaseline
  68. The climactic battle at the end of Star Wars (1977), with the Rebels attempting to destroy the Death Star, takes place in orbit of the planet ______ IV, also the location of the Rebel base. Its name is found near the end of our alphabet. What word fills in the blank?  Answer: Yavin
  69. The only non-Jedi to wield a lightsaber in the original "Star Wars" trilogy was Han Solo, when he cut open what thing?  Answer: TaunTaun
  70. What is the two-word name of the podcast series in which The Ringer's Mallory Rubin and Jason Concepcion dive deep into pop culture phenomena such as "Game of Thrones," "Harry Potter," and "Star Wars"? The show's name also references a certain style of aggressive TV watching.  Answer: Binge Mode
  71. In the movie "Star Wars", R2D2 claimed he was the property of Obi-Wan Kenobi but C3PO disagreed. Who did C3PO claim was their former master?  Answer: Captain Antilles
  72. 2021 saw the release of what animated TV show, a continuation of the Clone Wars saga created by Dave Filoni and starring Ming-Na Wen and Freddie Prinze, Jr.? The two word alliterative title implies these post-Clone War Clones are not the greatest.  Answer: Bad Batch
  73. What Seattle-area-based software company has a contract with the Pentagon called Joint Enterprise Defense Infrastructure, also known by the Star Wars-sounding name "JEDI?"  Answer: Microsoft
  74. In the Star Wars universe, most residents of the planet Shili, including Jedi Master Shaak Ti and Padawan Ahsoka Tano, are members of what sentient humanoid species?  Answer: Togruta
  75. What number was the Order created by the Galactic Republic, which secretly branded all Jedi as enemies of the Republic and subject to direct execution? It is the same number as the Will Rogers Highway, a famous Route spanning from Chicago to Los Angeles.  Answer: Order 66
  76. What popular Star Wars side character made his first appearance in an animated segment during the “Star Wars Holiday Special” (1980), saving Luke Skywalker and others from a giant monster? He was born on the planet Kamino.  Answer: Boba Fett
  77. In 2021, Marvel Comics launched a Star Wars comic series called “War Of The ______”, about Boba Fett’s transit of Han Solo’s carbonite frozen body. Fill in the two word blank, which could also refer to Jango Fett and Bossk, among others.  Answer: Bounty Hunters
  78. 2021 will see a spin-off series of “The Mandalorian” on Disney+, featuring Temuera Morrison’s Boba Fett and Ming-Na Wen’s Fennec Shand, called “The ______ Of Boba Fett”. Fill in the blank, a term used to describe Star Wars projects such as “Shadows Of The Empire” and “Dark Force Rising.”  Answer: Book
  79. What “R” name applies to a giant creature from Dathomir, that Jabba The Hut keeps in a cave to eat people he doesn’t like in “Return Of The Jedi?” Eating Luke Skywalker doesn’t go that well.  Answer: Rancor
  80. What upcoming Disney+ series, being run by “Russian Doll” creator Leslye Headland, will show the rise of the dark force during Star Wars' High Republic era? Its “A” name refers to an assistant, often to a participant in a religious service.  Answer: The Acolyte
  81. What Asian-American actress rose to prominence after playing the character of Rose Tico in "The Last Jedi" and "The Rise of Skywalker?"  Answer: Kelly Marie Tran
  82. Y-wing fighters are equipped with what kind of cannons that sound pretty positively charged?  Answer: Ion cannons
  83. What is the name of the Moff played by Giancarlo Esposito in the Disney+ series “The Mandalorian”, who seeks to rebuild the Galactic Empire by capturing the Baby Yoda known as Grogu? He shares a name with a biblical prophet known for his calling and later victory over the Midianites.  Answer: Moff Gideon
  84. What Star Wars character, the grandson of Shmi Lars, worked on a family moisture farm on Tatooine, although perhaps he was meant for something greater?  Answer: Luke Skywalker
  85. A 2022 Disney+ series is expected to be the return of Obi-Wan Kenobi, specifically the version played by what actor, known for his performance in the Star Wars prequels, as well as “Trainspotting?”  Answer: Ewan McGregor
  86. In “The Rise Of Skywalker,” Poe Dameron encounters a spice-smuggler on the ice-planet Kijmi, who also happens to be his ex, named Zorii ______. Fill in the one word blank, also a “B” word for perfect happiness.  Answer: Bliss
  87. October 1, 2021 is the start date of “Lego Star Wars: Terrifying ______”, a lego and Star Wars themed Halloween special, airing exclusively on Disney+. Fill in the one word plural blank, another word for stories, such as in the HBO anthology series “______ From The Crypt.”  Answer: Tales
  88. A British prince and the First Son of the U.S. fall in love despite enthusiastically disagreeing on which "Star Wars" movie is the best, in what bestselling 2019 novel by Casey McQuiston?  Answer: Red, White, & Royal Blue
  89. Appearing in "The Last Jedi," the character Slowen Lo is named for the song "Slow and Low" from the 1986 album "Licensed to Ill" by what hip-hop group?  Answer: The Beastie Boys
  90. 2021 saw the release of a Lego Star Wars app on Apple Arcade, featuring PvP fights between live players, with what “B” name? The name reminds fans of famous moments on Hoth, Naboo, and Yavin.  Answer: Lego Star Wars Battles
  91. Sure to mess up Star Wars Day, 63.4% of Texas tornadoes between 1951 and 2016 struck during what month of the year?  Answer: May
  92. The Trans-Alaska Pipeline System started operating at the height of the oil crisis and the height of "Star Wars" mania in what year of the 1970s?  Answer: 1977
  93. With ten appearances, Anthony Daniels holds the record for actor who has appeared in the most "Star Wars" films, playing what shiny, alphanumerically named character?  Answer: C3PO
  94. Already familiar with marshaling from "Justified" and "Fargo" what actor played pseudo-law dude Cobb Vanth on "The Mandalorian" episode, "The Marshal"?  Answer: Timothy Olyphant
  95. In “The Mandalorian,” the character is known as Baby Yoda, or even just “The Child,” but it turns out he actually goes by what “G” name?  Answer: Grogu
  96. Blink-182 sings, "And of course I'd do anything for her, I'd search the moons of Endor" in what 1997 song that's named after a Star Wars episode?  Answer: A New Hope
  97. What Star Wars console video game released at the end of 2020 focuses on space combat inspired by the movie franchise? The title comes from the operational air force units comprised of two or more aircraft and their personnel.  Answer: Star Wars: Squadrons
  98. What 2021 Disney+ series allows seven Japanese animation studios to bring their unique perspectives to the Star Wars universe, through short films? It is a plural word for seeing something concrete through a dream or trance.  Answer: Star Wars: Visions
  99. Alden Ehrenreich played what occasionally smug but generally well intentioned Star Wars character in a 2018 spin-off prequel movie? He is known for wearing a vest and for being called scruffy looking.  Answer: Han Solo
  100. What small Brooklyn-based ice cream brand scored a huge "Star Wars" movie tie-in when it made "Dark Side" and "Light Side" flavors inspired by "The Last Jedi?"  Answer: Ample Hills
  101. In this infamous 1978 “Star Wars Holiday Special”, Han Solo joins Chewbacca on the Wookiee’s home planet Kashyyyk to celebrate what holiday?  Answer: Life Day
  102. What two word name is given to the cantina on Tatooine where Luke Skywalker and Obi-Wan Kenobi first encounter Han Solo? It’s a hangout for a lot of seedy alien criminal types.  Answer: Mos Eisley Cantina
  103. Twelve years after his character fell and died in Mount Doom in “The Lord of the Rings: The Return of the King”, what actor voiced the First Order’s Supreme Leader Snoke in the 2015 film “Star Wars: The Force Awakens”?  Answer: Andy Serkis
  104. Played by Christopher Lee in "Attack of the Clones" and "Revenge of the Sith", what is the Sith name of former Jedi Master Count Dooku?  Answer: Darth Tyranus
  105. What character from the Star Wars prequels was Queen and later Senator of Naboo, although a tragic marriage to a talented Jedi master would cause her problems? She was played by Natalie Portman in the films.  Answer: Padme Amidala
  106. During the ‘90s, Lockheed Martin developed the graphics system for what video game company’s Model 3 system for arcade games including “Virtua Fighter 3”, “SpikeOut”, and “Star Wars Trilogy Arcade”?  Answer: Sega
  107. What Admiral in the rebellion, a member of the Mon Calamari race, famously exclaimed “It’s a trap!” during the climactic space battle at the end of “Return Of The Jedi?”  Answer: Admiral Ackbar
  108. What 2018 Star Wars film focuses on the early adventures of Chewbacca and the character who was portrayed by Harrison Ford in "A New Hope," "The Empire Strikes Back," and "Return of the Jedi?"  Answer: Solo
  109. What starfighter used by the Rebel Alliance in the Star Wars films has four laser cannons and two proton torpedo launchers? It gets its name because the way it extends has a distinct shape that resembles a letter.  Answer: X-Wing Starfighter
  110. "Star Wars: Tales from the Galaxy's Edge" is a virtual reality adventure game released in November 2020 for what VR headset system?  Answer: Oculus
  111. In "The Phantom Menace," Padmé Amidala, portrayed by Natalie Portman, becomes the 14-year-old queen of which bountiful green planet in the Star Wars universe?  Answer: Naboo
  112. Gina Carano plays what rebel turned mercenary who often helps the titular bounty hunter on Disney+’s “The Mandalorian?” Her last name is the same as a different sci-fi franchise created by Frank Herbert.  Answer: Cara Dune
  113. Grand Moff Tarkin, the commander of the Death Star and loyal advisor to Darth Vader in "Star Wars: Episode IV", was played by legendary British actor, probably otherwise best known for dueling with Christopher Lee in a series of Hammer horror films?  Answer: Peter Cushing
  114. In 2021, Bandai issued an R2-D2 edition of what handheld toy, whose name is a blend of the Japanese words for "egg" and "watch"?  Answer: Tamagotchi
  115. As shown in detail in “Solo: A Star Wars Story”, Han Solo made a legendary accomplishment when he raced across what dangerous space “Run” in a record 12 parsecs?  Answer: Kessel Run
  116. Cassian Andor, a Rebel intelligence officer and captain of the titular “Rogue One” in the 2016 film, as well as the star of the 2022 Disney+ show “Andor”, is played by what Mexican actor? He has also starred in such films as “Y tu mama tambien” and “Milk.”  Answer: Diego Luna
  117. What “M” Welsh director was at the helm of 1983’s “Return Of The Jedi?” His other movies include “Eye Of The Needle” and “Jagged Edge.”  Answer: Richard Marquand
  118. What streetwear brand, whose name is a word meaning "friends and relatives," debuted a 54-piece Star Wars-themed collection in December 2021 featuring Stormtrooper sweaters, a C-3PO waffle-knit tee, and other items?  Answer: Kith
  119. In 2016’s “Rogue One”, Felicity Jones played what character, the daughter of the designer of the Death Star who becomes a leader in the Rebel Alliance after being rescued from detention by the Empire?  Answer: Jyn Erso
  120. What Star Wars mobile game allows you to collect characters from both the light and dark sides, such as Luke Skywalker and Darth Vader, then play them in RPG-style combat?  Answer: Galaxy of Heroes
  121. Which Star Wars movie was given the working title “Blue Harvest: Horror Beyond Imagination” to disguise it from fans and the press while in production?  Answer: Return of the Jedi
  122. What two rhyming words summarize the following phrase? A sweet baked good often enjoyed with milk for a tall hairy species from Star Wars.  Answer: Wookie Cookie
  123. What “B” Star Wars character is a childhood acquaintance of Luke Skywalker’s who flies in his X-Wing Squadron at the end of “Episode IV: A New Hope?” His name is the same as the last name of actor Jason who starred in “American Pie.”  Answer: Biggs Darklighter
  124. What actress, star of “Leon: The Professional” and the Star Wars franchise, graduated from Harvard University with a BA in psychology in 2003?  Answer: Natalie Portman
  125. What member of the Jedi council, armed with a grim attitude and an amethyst-colored lightsaber, was played by Samuel L. Jackson in the Star Wars prequels?  Answer: Mace Windu
  126. What “G” Rodian bounty with green skin famously cornered Han Solo in the Mos Eisley Cantina in “Star Wars Episode IV: A New Hope,” only to get shot for his efforts? His name kind of sounds like another word for avarice.  Answer: Greedo
  127. An ancient Sith who opposed the continuation of the old Sith ways, and was portrayed by Mark Hamill in “The Clone Wars,” was Darth ______. Fill in the one word blank, also the name of a powerful Batman villain played by Tom Hardy in “Dark Night Rises.”  Answer: Darth Bane
  128. In a 2021 poll by Slashfilm.com, what evil emperor also known as Darth Sidious was voted the worst "Star Wars" character of all time?  Answer: Palpatine
  129. An action-adventure game, developed by Respawn Entertainment and published by EA, about Cal, an Empire employee who goes on the run when his Force powers are discovered, is “______: Fallen Order.” Fill in the one word blank, the sacred group of Force harnessers that Cal seeks help from.  Answer: Jedi: Fallen Order
  130. In “Star Wars Episode VIII: The Last Jedi”, what actress plays Vice-Admiral Amilyn Holdo, a Rebel officer who briefly takes over for Admiral Leia after Leia is exposed to space? She won a Best Supporting Actress Oscar for “Marriage Story” in 2020.  Answer: Laura Dern
  131. On “The Mandalorian”, the titular bounty hunter is played by Pedro ______. Fill in the one word “P” blank, also the name of a 17th-century French mathematician, known for his namesake wager and triangle.  Answer: Pedro Pascal
  132. Among the characters in 2018’s Star Wars prequel “Solo: A Star Wars Story” is L3-37, Lando Calrissian’s navigator droid, voiced by Phoebe Waller-______. Fill in the blank of the last name of the creator and star of “Fleabag”, also a device used to connect two piece of land over a body of water.  Answer: Phoebe Waller-Bridge
  133. For two seasons in the 1980s, what animated "Star Wars" series followed the adventures of Wicket W. Warwick and his friends on the forest moon of Endor?  Answer: Ewoks
  134. Daisy Ridley made her first appearance as Rey in which 3-word Star Wars film?  Answer: The Force Awakens
  135. What comic book company published the original "Star Wars" comic book series that ran from 1977 to 1987, and included 107 issues and three annuals?  Answer: Marvel
  136. What character is responsible for the death of Jabba the Hutt in Return of the Jedi?  Answer: Leia
  137. The planet Alderaan is well known to “Star Wars” fans for being the home of Bail Organa and what adopted daughter of his, who would rise above her royal ranks to become in essence the leader of the Rebel Alliance?  Answer: Leia Organa
  138. What was the original title of Return of the Jedi? This title was used in a teaser trailer in 1982, as well as promotional posters, until George Lucas changed his mind.  Answer: Revenge of the Jedi
  139. A Star Wars-themed luxury hotel located near Hollywood Studios in Walt Disney World is ______ Starcruiser. Fill in the one word “G” blank, an adjective applying to large systems of stars, such as the Milky Way.  Answer: Star Wars: Galactic Starcruiser
  140. One of many other movies to reference "Star Wars," what 1998 disaster film features Ben Affleck's character declaring, "I'm Han and you're Chewbacca?"  Answer: Armageddon
  141. What toy manufacturer produced the first Star Wars action figures?  Answer: Kenner
  142. Who was the senator from Naboo when Amidala was queen in "Star War: Episode 1?"  Answer: Palpatine
  143. The film Fanboys (2009) tells the tale of a group of friends who travel across the country to break into Skywalker Ranch and steal a copy of what Star Wars film before its release? Please give just the name, not the episode number, and no need to include the words "Star Wars."  Answer: The Phantom Menace
  144. What agile and murderous Sith Lord with a double lightsaber, trained by Darth Sidious, has been portrayed by Ray Park in “Star Wars Episode I: The Phantom Menace” and “Solo: A Star Wars Story?”  Answer: Darth Maul
  145. Although he had a much more famous actor providing his voice, David Prowse was inside the suit of what major villain of the original Star Wars trilogy?  Answer: Darth Vader
  146. What “H” Star Wars character is an alien in the Mos Eisley Cantina in “Star Wars: Episode IV”, with a large brown head that resembles a banging hardware tool? His compound word name is the same as a shark with a similarly large head.  Answer: Hammerhead
  147. What was Luke Skywalker's last name in the original script for "Star Wars: A New Hope?" The name went on to be used for a military base similar to the Death Star in "Star Wars: The Force Awakens."  Answer: Starkiller
  148. Troy Kotsur, who won Best Supporting Actor for “Coda” at the 2022 Academy Awards, played a member of what “T” desert alien race on “The Mandalorian?” They are typically depicted as desert raiders, prone to bouts of anger.  Answer: Tusken
  149. Nestle currently offers a limited-edition ice cream sandwich shaped like what ship that made the Kessel run in less than 12 parsecs?  Answer: Millennium Falcon
  150. What Star Wars actor, known for his environmental conservation work, has both a spider species and an ant species named after him?  Answer: Harrison Ford
  151. Jabba The Hut’s pet/sidekick in "Return Of The Jedi", a noisy little rodent, is named Salacious ______. Fill in the one word “C” blank, also a term for a small fragment of bread.  Answer: Salacious Crumb
  152. The first Star Wars video game, made for the Atari 2600, was based on which film in the original trilogy?  Answer: The Empire Strikes Back
  153. What kind of tree primarily made up the California forest land used for the Endor scenes in "Return of the Jedi?"  Answer: Redwood
  154. A 2022 Lego Star Wars game that lets players reenact all 9 mainline Star Wars films is “Lego Star Wars: The ______ Saga.” Fill in the one word blank, the “S” last name of the protagonist of episodes 4-6.  Answer: Lego Star Wars: The Skywalker Saga
  155. A line of cute plush toys of Star Wars creatures, marketed towards children, is “Star Wars Galactic ______.” Fill in the one “P” blank, a plural word that is informally used to describe friends.  Answer: Star Wars Galactic Pals
  156. What Northern Irish actor, known for “Schindler’s List” and the “Taken” franchise, played Qui-Gon Jinn in “Star Wars Episode I: The Phantom Menace?”  Answer: Liam Neeson
  157. What is the idyllic-sounding name of the starcruiser where you can have a two-night immersive experience at Walt Disney World Florida, including lightsaber lessons and a view of space from your cabin?  Answer: Halcyon
  158. What “G” Star Wars robot and General was known as a feared Jedi hunter with multiple robotic limbs in “Star Wars: Episode III” and the “Clone Wars” franchise? His name is also an adjective for a severe or serious blow.  Answer: General Grievous
  159. “May the Fourth be with you” is the official tagline of the galaxy-wide holiday celebrated the first week of May in honor of what sci-fi franchise?  Answer: Star Wars
  160. A major plot hole in the "Star Wars" franchise is Leia claiming to remember her mother in "Return of the Jedi," despite Padme Amidala dying in childbirth in which prequel movie?  Answer: Episode III: Revenge of the Sith
  161. In “Return Of The Jedi,” Oola is the dancer sent off to be killed by the rancor owned by what what fat, slimy, “J” Hutt?  Answer: Jabba The Hut
  162. In “Fortnite,” video game combatants can use what “L” Star Wars weapon? The chosen weapon of the Jedi, it is in essence a laser blade, created by careful manipulation of rare crystals.  Answer: Lightsaber
  163. What is the name of the large omnivorous cephalopods from the planet Vodran, having seven suckered tentacles, an eyestalk, a mouth of sharp teeth and several hearts?  Answer: Dianoga
  164. In “Star Wars Episode II: Attack Of The Clones”, Anakin Skywalker tells Padme Amidala that he doesn’t like what 4-letter yellow biproduct of rock erosion, claiming “it’s course and rough and irritating, and it gets everywhere?”  Answer: Sand
  165. The impossibility of removing large flocks of puffins from Skellig Michael, the real-life location that represents Ahch-To in "The Last Jedi," led to the design of what cute and cuddly creatures?  Answer: Porgs
  166. James Earl Jones said he only made $7,000 for his role as which character in “Star Wars: A New Hope?”  Answer: Darth Vader
  167. In May 2022, Star Wars fans were saddened by the passing of Colin Cantwell, whose most famous designs included those for what gigantic weapon destroyed at the end of "A New Hope?"  Answer: Death Star
  168. Which Star Wars villain was originally played by Declan Mulholland in A New Hope, before the scene was cut and the character completely reimagined?  Answer: Jabba the Hutt
  169. Retail employees Randal and Dante earnestly discuss the killing of innocent civilians on the Second Death Star in "Return of the Jedi," in what 1994 black-and-white Kevin Smith film?  Answer: Clerks
  170. George Lucas said he came up with the “Star Wars” droid’s name after overhearing a member of the sound crew on a different movie ask for Reel #2 of the Second Dialogue track, which they had shortened to ______?  Answer: R2-D2
  171. What retired FIFA Women’s World Cup champion goalkeeper for Team USA has a name made of words from the titles of two different “Star Wars” movies?  Answer: Hope Solo
  172. What Canadian actor, who played the young Anakin Skywalker in Star Wars Episodes II and III, came back to play Darth Vader in the 2022 Disney+ miniseries "Obi-Wan Kenobi?"  Answer: Hayden Christensen
  173. George Lucas is on record saying that its shape was inspired by a hamburger, how is the light freighter YT-1300 492727ZED better known?  Answer: The Millennium Falcon
  174. In the imfamous Star Wars Holiday Special, which character is revealed to have a son named Lumpawaroo (a.k.a. Lumpy)?  Answer: Chewbacca
  175. George Lucas originally dreamed that one of the most famous actor/directors of the era would voice Darth Vader. In the end, Lucas decided that the voice of which famous man—known for “Citizen Kane” and “The War of the Worlds”—was just too iconic and therefore too easy for audiences to recognize?  Answer: Orson Welles
  176. What large, hairy mammals with spiral horns inhabit the planet Tatooine and are used by other species for products such as meat and butter? They first appear in the first film of the “Star Wars” film series.  Answer: Bantha
  177. Clocking in at 2 hours and 32 minutes (according to its IMDB.com runtime), which of the 9 movies in the Skywalker Saga is the longest?  Answer: The Last Jedi
  178. What’s the name of the tree-covered planet that Wookies call home?  Answer: Kashyyyk
  179. The planet of Tatooine is part of a binary star system. Its two suns share what name, being distinguished only by Roman numerals following this name?  Answer: Tatoo (Tatoo I and Tatoo II)
  180. With long limbs, lozenge-shaped furry bodies, and a name that contains lots of letters from the end of the alphabet, what species of Endor included Joh Yowza and Wam Lufba?  Answer: Yuzzum
  181. The first film in the Skywalker Saga, which Star Wars movie (Episode I) was released in 1999 and starred Liam Neeson, Ewan McGregor, and Natalie Portman?  Answer: The Phantom Menace
  182. Featuring noted rogue Han Solo's proposal to Princess Leia, the 2022 latest Star Wars novel is called "The Princess and the" WHAT?  Answer: Scoundrel
  183. “Star Wars Episode II: Attack of the ______” was released in 2002 and welcomed back an all-star cast, including Ewan McGregor, Natalie Portman, and Samuel L. Jackson.  Answer: Clones
  184. Combining a Star Wars character, red cups popular with fraternities, arias in operas, and Alex Honnold’s daring rock climbing style would get you a group of WHAT?  Answer: Solos
  185. What is the name of the carnivorous creature from Tatooine that C-3PO is talking about when he says "In its belly, you will find a new definition of pain and suffering, as you are slowly digested over a thousand years?"  Answer: Sarlacc
  186. At Wimbledon in 2022, Ons Jabeur became the first African woman to reach a Grand Slam singles final in the Open Era. She's from what way northern African country that doubled as Tatooine in "Star Wars"?  Answer: Tunisia
  187. "Exsqueeze me", "I spake", and "Oh, Gooberfish!" are lines spoken by which divisive character in "Star Wars: Episode 1- The Phantom Menace?"  Answer: Jar Jar Binks

What makes Star Wars movie trivia so engaging?

For starters, the movies are chock-full of memorable characters, locations, and quotes.

Plus, with nine movies in the main series and counting, there's a lot to keep track of.

Even if you consider yourself a Star Wars super fan, we guarantee you'll learn something new from these questions.

And, if you're not a diehard fan, don't worry.

These questions are designed for anyone with a passing interest in the franchise.

Where can you find the best Star Wars trivia for kids?

Water Cooler Trivia, of course!

Our trivia experts have hand-selected the best Star Wars questions for kids of all ages.

These questions are perfect for a family movie night or a trivia night with friends.

At the same time, our quizzes are also great for classroom settings.

If you're a teacher looking for fun and educational activities for your students, our Star Wars quizzes are perfect for you.

At the same time, the quizzes are equally perfect for fully-grown adults.

Get started with a free four-week trial today!