Beer trivia questions are perfect for parties, social gatherings, pub quizzes or as a way to learn more about this popular beverage.
From the history of beer and the brewing process to trivia questions about brands and taste, there's something for everyone.
Straight off the bat, here is one to get you started:
Question: In general, the basic ingredients of beer are water, a starch source (such as malted barley), flavoring (such as hops), and what other critical ingredient?
Answer: Yeast
Pretty ease, right?
Don't worry, it gets more difficult.
Much more difficult.
Before dive head first into this alcoholic beverage, we want to tell you about Water Cooler Trivia.
If you're looking for an all-in-one trivia quiz platform, you should consider Water Cooler Trivia.
With weekly trivia quizzes sent straight to your inbox, you can go cold turkey on the beer for a few weeks and put your sober brain to the test.
Choose from a variety of different trivia categories, and we'll take care of the rest.
If you're interested in taking Water Cooler Trivia for a spin, consider signing up for our four-week free trial with no additional commitments.
1. What American beer brand pretty aptly anagrams to BUSIER DEW?
Answer: Budweiser
2. Bixi, Bold Dog, Lo Rez, Saint Errant, and Half Acre are all names of what type of company located in Chicago?
Answer: Brewery
3. Sir Hugh Beaver founded both a book of world records and a brewing company. What name do they share?
Answer: Guinness
4. Although typically darker than lager, it is often sold as “pale.” What drink does Collins Dictionary define as “a beer fermented in an open vessel using yeasts that rise to the top of the brew”?
Answer: Ale
5. Flathead Lake, Red Lodge, Bozeman, Harvest Moon, and Blackfoot River are all names of what type of company located in Montana? They are all part of an industry that has exploded in popularity across the U.S. in the 2010s.
Answer: Breweries
6. A golden IPA made by New Belgium Brewing is what Ranger?” The “V” word is also the name of a Caribbean religion that combines Roman Catholicism with African magic.
Answer: Voodoo Ranger
7. Which yeast byproduct makes beer bubbly (or carbonated, if you want to get technical)?
Answer: Carbon Dioxide
8. Tooheys, Victoria Bitter, and Coopers are all popular "bevvies" from which Southern Hemisphere country?
Answer: Australia
9. In general, the basic ingredients of beer are water, a starch source (such as malted barley), flavoring (such as hops), and what other critical raiseable ingredient?
Answer: Yeast
10. Beers in which country must adhere to Reinheitsgebot, or the “purity law,” by having a limited number of ingredients?
Answer: Germany
11. What beer, the flagship brand of the Boston Beer Company, was named after a U.S. Founding Father who led pro-American and anti-British propaganda efforts and was the cousin of future president John?
Answer: Samuel Adams
12. The wise owl on the label could tell you: Hatachino Nest Japanese Classic Ale is brewed in cedar casks previously used to brew what rice-based alcoholic drink?
Answer: Sake
13. In 2012, Anheuser-Busch released a 137-calorie variety of Bud Light in a translucent blue glass bottle under what name, which includes a metallic element whose Periodic Table symbol is Pt?
Answer: Bud Light Platinum
14. The beer manufacturer that sells Corona and Modelo is known as what Brands? The “C” word also means a group of stars that form a recognizable pattern and is sometimes named after mythology.
Answer: Constellation Brands
15. Because a Czech company owns rights to the full name in Europe, the American beer sold as "Bud" in Europe is sold under what longer name in North America?
Answer: Budweiser
16. First introduced in 1933, Clydesdale horses have been famously advertised in association with which Anheuser-Busch brand? Their appearance in Super Bowl TV ads has been a long-standing tradition since 1986.
Answer: Budweiser
17. What beer brand's trademarked color-changing label alerts a consumer when a can or bottle is "as cold as the Rockies?"
Answer: Coors
18. In 1810, citizens of Munich gathered at Theresienwiese to celebrate the marriage of Crown Prince Ludwig. Festivities were held at the same time and place the next year (and almost every year since), becoming what annual beer-related event?
Answer: Oktoberfest
19. In July 2021, Usain Bolt did a promotion allowing bar patrons to open a "running tab" to get a free pour of the Ultra version of what American beer brand?
Answer: Michelob
20. In 1935, Richmond was the debut spot for the canned version of what alcohol preferred by Homer Simpson?
Answer: Beer
21. What “B” is a slang term for a 22-ounce beer bottle or an airplane specifically made for dropping explosive objects?
Answer: Bomber
22. A Moscow Mule consists of vodka, ginger beer, and lime, served chilled in a copper mug. What liquor could be substituted to make a Kentucky Mule?
Answer: Bourbon
23. If you’re at a location in France, Germany, or several other European countries, which fast food place lets you order a beer with your Quarter Pounder?
Answer: McDonald's
24. The logo of which beer company features the number "1759" (the year it was founded) and a cláirseach, a type of Celtic harp featured on the British, Irish, and Canadian coats of arms?
Answer: Guinness
25. It's a type of beer intertwined with the history of porters. It's also a word in the dictionary that can mean bulky, brave, or resolute. What is it?
Answer: Stout
26. Besides Reese's Pieces, what titular movie alien gets tipsy on a few too many cans of beer he discovers in Elliott and Gertie's refrigerator?
Answer: E.T.
27. Used as either a bittering, flavoring, or stability agent, the plant Humulus lupulus has been increasingly used in beer during the 21st century. By what name is this species more commonly known?
Answer: Hops
28. What Mexican beer brand has run the same holiday commercial, in which a palm tree is wrapped with Christmas lights, every year since 1990?
Answer: Corona
29. What “M” beer, made by a large Mexican brewery that also makes Corona, has a name that translates into “Model” in English?
Answer: Modelo
30. What pale lager is produced by the Mexican brewery Cerveceria Modelo and is owned by the Belgian company AB InBev? It shares its name with the outermost layer of the Sun.
Answer: Corona
31. Traditional Japanese beers like Sapporo and Asahi are unusual in that about a third of their grains come from what crop, added to more typical grains like barley?
Answer: Rice
32. Traditionally made from clay and having a lid, what large mug for drinking beer from gets its name from the German word for "stone"?
Answer: Stein
33. 3 Stars, Bluejacket, Mad Fox, and Schnell are all names of what type of beverage company located in DC?
Answer: Breweries
34. What two-word Belgian-style witbier, brewed by MillerCoors with a colorfully astronomical name, shares its name with a doo-wop standard recorded by the Marcels, among many other artists?
Answer: Blue Moon
35. The oldest still-operating brewery in the world has been producing alcoholic beverages since 1040. The company is named for its home region, Weihenstephan, located in what country?
Answer: Germany
36. Name-dropped in Men at Work's "Down Under," what iconic Australian spread is a byproduct of brewer's yeast in the beer-making process?
Answer: Vegemite
37. Checking the ABV percentage on your beer will give you an idea of how strong it is. What measurement does the acronym ABV stand for?
Answer: Alcohol by Volume
38. There's an expression in English often referring to hangovers that originally comes from a Scottish belief that placing a few follicles from a canine on a rabid bite can be a treatment. What is this expression that shares its name with a brewery in Portland?
Answer: Hair of the Dog
39. Milk stout differs from regular stout by the inclusion of what sugar derived from, you guessed it, milk?
Answer: Lactose
40. What three-word nickname referring to the colors of both army and police uniform was used for constables recruited into the Royal Irish Constabulary as reinforcements during the Irish War of Independence? The singular of this nickname is a cocktail comprising pale beer and dark beer, usually called a “half and half” in Ireland.
Answer: Black and Tans
41. Sahti, a style of farmhouse ale filtered through juniper twigs in a tun called a kuurna, is a traditional beer from what Nordic country?
Answer: Finland
42. Opened in 1864, Heineken's first brewery was named for what needle-hiding things that Van Gogh and Monet were fond of painting?
Answer: Haystacks
43. Based on a true story, the 2015 film "Kidnapping Mr. Heineken" starred what "Silence of the Lambs" Oscar-winner as Freddy Heineken?
Answer: Anthony Hopkins
44. Where in Michigan can you take a “beercation” and drink your way across the Beer City Ale Trail?
Answer: Grand Rapids
45. Heineken owns Cuauhtémoc Moctezuma Brewery, the parent company of what beer repped by "The Most Interesting Man in the World"?
Answer: Dos Equis
46. Passed in Bavaria in 1516, the Reinheitsgebot (aka the German Beer Purity Law) lists only three ingredients for the manufacture of beer: water, barley, and hops. What eukaryotic fourth ingredient was added centuries later?
Answer: Yeast
47. Heineken Tarwebok is a discontinued bock beer that was previously produced by its namesake brewer. Bock is a term for a beer that is a strong lager with origins in what country?
Answer: Germany
48. Three monosyllabic creatures collectively and repeatedly uttered the name "Budweiser" in a famous 1995 Super Bowl commercial. What type of animals were these pseudo-mascots?
Answer: Frogs
49. Now owned by Heineken, the Al Ahram Brewery was nationalized during the 1960s tenure of President Nasser in what African country?
Answer: Egypt
50. When hunting down "the most interesting man in the world," what brand was looking for a Hemingway-esque spokesperson?
Answer: Dos Equis
51. What “C” Danish beer company, founded in Copenhagen by J.C. Jacobsen in 1847, makes a namesake pilsner with green lettering on the label? It kind of sounds like a city that Jung or Sagan would live in.
Answer: Carlsberg
52. “I Don’t Always…” and “…But when I do…” are two of the fragmented phrases that are typically seen in memes featuring Jonathan Goldsmith portraying “The most interesting man in the world” with what branded beer sitting in front of him?
Answer: Dos Equis
53. Two and a half pints of beer fit in the very tall glass, about 91 cm in height, which is named for what other measure of length?
Answer: Yard
54. A popular brand of beer in Queensland, Australia, sports four of them on the label, and the labels of Mexico's Dos Equis (naturally) have two. What letter is this?
Answer: X
55. What “Y” beer company is the oldest operating brewing company in the U.S., originating in Pottsville, PA, in 1829? Their products include an Original Black And Tan, as well as FLIGHT.
Answer: Yuengling
56. What style of beer, known for its "hoppy" character, was named for the country that imported it from Britain in the early to mid-1800s? The hops acted as a preservative on the voyage.
Answer: India Pale Ale
57. Harpoon in Boston, Sand Creek in Wisconsin, and O'Fallon in Missouri all have a chocolate-flavored product, which is what type of beer?
Answer: Stout
58. Heineken is famous globally for the green bottles in which it has exported its beer for many years. Prior to 2013, the company sold beers in its home Dutch market in a different color bottle. What color was that now-discontinued bottle?
Answer: Brown
59. Buzz Beer is the alcoholic beverage brand of choice of the show’s title character and his Cleveland-based friends Oswald Lee Harvey and Lewis Kiniski on what mid-‘90s ABC sitcom starring the current host of “The Price Is Right?”
Answer: The Drew Carey Show
60. James Bond drank his first on-screen Heineken in what 2012 film that won Adele a Best Original Song Oscar?
Answer: Skyfall
61. A malt-forward, English-style pale ale called Mmmhops is the flagship beer of a brewery launched by three musicians who share what last name?
Answer: Hanson
62. Though zymology spreads out to all sorts of stuff, "Zymurgy Magazine" caters to home hobbyists playing around with yeast to produce what potable stuff?
Answer: Beer
63. What is the style of beer developed in London in the early 18th century that uses brown malt? The style was named for people known for carrying objects, as this style of beer was very popular with this profession.
Answer: Porter
64. Lift Bridge, Boom Island, and Canal Park are all Minnesota companies that focus on the production of what?
Answer: Craft beer
65. Since the 1970s, most Heineken beer has been brewed at the company's main brewery in what small town in the Netherlands with less than 10,000 residents?
Answer: Zoeterwoude
66. A beer brewed and bottled in Qiandao Lake, China, with crisp citrus notes, is Lucky what Beer?
Answer: Lucky Buddha Beer
67. As of 2012, Heineken acquired this popular tequila-flavored beer called what? It comes in a variety of fun flavors, including lime, mojito, and original.
Answer: Desperados
68. Beer Nuts do not contain any beer, but their name suggests they're the perfect snack to accompany a cold one. What kind of nut, salted and coated in corn syrup, is used to make Beer Nuts?
Answer: Peanuts
69. Hallertau is the largest continuous hop-planting region in the world. In what country does it lie?
Answer: Germany
70. If an overzealous beer enthusiast asked you to pour them 10 pints of lager, how much lager would they be receiving in quarts?
Answer: 5
71. What Tampa, Florida theme park, which first opened in 1959, was originally developed as a marketing vehicle for the owner's beer business, and featured stables housing some of the world's most famous Clydesdales?
Answer: Busch Gardens
72. What American beer brand, probably best known today for its merger with Anheuser, is an economy pale lager that was introduced in 1955 as a “Bavarian Beer?” Available in regular and Light varieties, it is the second best-selling beer in its brand.
Answer: Busch Beer
73. Great for drinking on the beach, what Jamaican beer anagrams to DESERT RIP?
Answer: Red Stripe
74. What popular two-word rum cocktail takes its name from the Tahitian word for “good” or “excellent,” but was actually invented in Oakland, California, in 1944?
Answer: Mai Tai
75. Several brands have logos so iconic that they can be recognized internationally. What symbol on the Heineken logo earned the company this status?
Answer: Star
76. The beer-making cylindrical container with a bulging center, typically made of wooden staves and metal hoops, is known as a barrel (of course) or what other four-letter word? This other name for this container comes from the French and Spanish words for helmet.
Answer: Cask
77. The most notable brewery in literature might be the abandoned, rusted-over operation once run by Miss Havisham, the eccentric woman young Pip meets in what 1860 novel by Charles Dickens?
Answer: Great Expectations
78. What "venomous" drink, popular in the UK, is made from equal parts cider and lager?
Answer: Snakebite
79. What two-word beer brand, now manufactured by Anheuser-Busch, was started by the Latrobe Brewing Company of Western Pennsylvania in 1939? In a green bottle or can, with a horse on the label, it claims to be “Extra Pale.”
Answer: Rolling Rock
80. An occasional sponsor of the national bobsled team, what colorfully named Jamaican lager is also brewed in the Netherlands by Heineken?
Answer: Red Stripe
81. Inside each can of Guinness beer is a plastic widget containing what type of gas?
Answer: Nitrogen
82. Leinenkugel, New Glarus, and Stevens Point are all established breweries in what state that’s also home to one much larger and much more famous brewer?
Answer: Wisconsin
83. Torpedo, Hazy Little Thing, Pale Ale, and Hoptimum are all beers brewed by the seventh-largest brewer in the U.S. that was founded in Chico, California, in 1979. What is the name of this geographic-sounding brewery?
Answer: Sierra Nevada
84. "I Am Canadian" was the slogan for what beer brand from 1994 until 1998, and between 2000 and 2005? The campaign was retired shortly after a merger with Coors in 2005.
Answer: Molson Canadian
85. Although more well-known for the wineries in the central region of the state, what state is also home to all of the following breweries: Starr Hill Brewery, Three Notch'd Brewing Company, New District Brewing Company, Blue Mountain Brewery, and Devils Backbone?
Answer: Virginia
86. In 2016, Heineken continued its tradition of sponsoring top-end sporting championships by becoming the official beer of the FIA what World Championship, beginning with the Canadian Grand Prix? The answer is two words!
Answer: Formula One
87. Kentucky-based Falls City Brewing Company capitalized on the 1977 political climate by releasing “Billy Beer.” The beer was named after and heavily promoted by the brother of what then-sitting U.S. president?
Answer: Jimmy Carter
88. Ask the people at Pabst: The "Nastro Azzurro" on Peroni beer labels just means what specific kind of award?
Answer: Blue Ribbon
89. Marzen was the type of beer traditionally drunk during Munich's Oktoberfest. In what month was it traditionally brewed?
Answer: March
90. Kriek is a Belgian beer made by fermenting lambic with the sour "Morello" variety of what fruit?
Answer: Cherries
91. What brand of dark rum has trademarked the Dark 'n Stormy? Technically, any ginger beer drink made with another rum can't be called a Dark 'n Stormy.
Answer: Gosling's
92. Framboise is a Belgian style of lambic beer fermented with what fruit that also goes in Chambord?
Answer: Raspberry
93. Despite its name, Victoria Bitter is actually a lager. It's also one of the oldest and best-selling beer brands from what country, where it's been brewed since 1854?
Answer: Australia
94. Sagres is a brand of Heineken beer that is sold around the world and named after a town in what Iberian Peninsula nation?
Answer: Portugal
95. Don't stop till you get enough: The concept of individual "beer styles," marked by local practices and flavor profiles, was developed in the 70s by what man who shares a name with a certain popstar from Indiana?
Answer: Michael Jackson
96. A Dark 'n' Stormy cocktail is a bar staple in many countries, including England and Bermuda. To make it, one mixes rum with what kind of spiced carbonated beverage that’s typically not alcoholic, despite its name?
Answer: Ginger Beer
97. The oldest beer brand from a certain American brewer is advertised on its packaging as "The Champagne of Beers." What is this beer?
Answer: Miller High Life
98. Tiger Beer is a popular brand of beer owned and distributed by Heineken, but founded in what Asian city-state? The brand is considered one of the ten most valuable brands in its homeland.
Answer: Singapore
99. Some of the earliest human writings contain references to beer: the "Code" of what Babylonian king, written in the 18th century BCE, includes rules for brewers and beer parlors?
Answer: Hammurabi
100. Think of the word that means "a small, pond-like body of water that is often connected to a larger body of water." Now translate that word into Spanish and use the diminutive form. What American beer brand do you have?
Answer: Lagunitas
101. Famously, Reinheitsgebot is the series of rules and regulations limiting the ingredients of beer in Germany and the former states of the Holy Roman Empire. The best-known version of the law went into effect in 1516 in what landlocked German state?
Answer: Bavaria
102. The official state quarter of Washington depicts what peak that shares a name with a beer that describes itself as "Mountain Fresh?"
Answer: Rainier
103. In May 2021, Heineken USA announced that it would be sponsoring its first NFL team as its exclusive import beer partner. What is this Florida-based team that plays its home games in Hard Rock Stadium?
Answer: Miami Dolphins
104. What three-lettered invention of Heineken is a green robotic cooler that can autonomously deliver beer to customers? Its name is a common shorthand for robots and also for a software application that runs automated online tasks.
Answer: BOT
105. What cocktail is reposado tequila mixed with ginger beer, lime juice, and crème de cassis? You will have a devil of a time drinking this Spanish-named beverage.
Answer: El Diablo
106. A Los Angeles-based beer company, offering such beers as Mango Cart Ale and Wolf Pup Session IPA, is what Road Brewing? It’s an adjective for something covered in atomic number 79 on the periodic table, Latin name Aurum.
Answer: Golden Road Brewing
107. What beer company started a popular commercial in 1999, in which a group of guys called each other on the phone, energetically asking, “Wassup?”
Answer: Budweiser
108. What start-of-the-alphabet brand of Pilsner, owned by Heineken International as of 2000, was founded in Seville and is Spain's largest producer of beer?
Answer: Cruzcampo
109. Since 1876, the monastery that produces Chimay also produces what food item?
Answer: Cheese
110. While the name “Budweiser” makes it sound like your beer came straight from Germany, the brew is actually all-American. Which Midwestern state is home to the Anheuser-Busch Brewery?
Answer: Missouri
111. You might just call it “OE800,” but what’s the full name of Miller’s malt liquor?
Answer: Olde English 800
112. Named after a founding father (who may have been a brewer himself), what’s the official beer of the Boston Red Sox?
Answer: Samuel Adams
113. Which brewery was America’s first brewpub, gave us Pumpkin Ale, and shares a name with a Wild West showman and “Silence of the Lambs” villain?
Answer: Buffalo Bill's
114. Which brand claims it tacked its prize-winning status onto its name because it won “America’s Best” beer at a world’s fair in 1893?
Answer: Pabst
115. Since 1982, brew enthusiasts have flocked to which state every fall for the Great American Beer Festival?
Answer: Colorado
116. What’s the term for a beer that’s light, dry, and—despite its name—contains no dairy?
Answer: Cream ale
117. Milk pasteurization in the U.S. was still a few decades away in the 1870s, but that didn’t keep which American brewery from becoming the first to use the technique to pasteurize its beer?
Answer: Budweiser
118. The brand’s advertising slogan in the 1970s riffed on a lyric from an earlier jingle for the brew (“Here Comes the King”). The name of which beer completes the phrase: “When you say” what “you’ve said it all”?
Answer: Budweiser
119. Which beer container looks like a barrel and is a fixture at frat parties?
Answer: Keg
120. What’s the name of the Northwest League baseball team that plays at Ron Tonkin Field and has barley (in honor of beer brewing) as a mascot?
Answer: Hillsboro Hops
121. Barleywine doesn’t sound like a beer, but it’s actually a malty English ale with a high (6% to 8% by volume) content of what?
Answer: Alcohol
122. The Green Zone is "...your alcohol comfort zone, where drinking is part of your good time with friends and builds up the right atmosphere. Your Green Zone is respecting your limits." The Green Zone concept is promoted by what brewery that has been a long-time sponsor of the Danish National Football Team, and just so happens to have green bottles?
Answer: Carlsberg
123. Which somewhat nautical term is used to describe a cold, sweet beverage that’s classically made with vanilla ice cream and root beer?
Answer: Float
124. Which Beijing-based brewery makes the beer that has the honor of being the official brew that’s served at banquets in the Great Hall of the People?
Answer: Yanjing
125. What fungal microorganism, thanks to its associations with bread and beer, was likely the first organism "domesticated" by human beings?
Answer: Yeast
126. Winchester, Kentucky, is the birthplace of what spread that combines dairy with booze and is traditionally served with saltines?
Answer: Beer Cheese
127. Which beverage company based in Japan is rooted in a brewery business dating back to 1888 and has a unique modern-day offering of a frozen beer that it claims stays cold for a half hour?
Answer: Kirin
128. If you’re into craft brews, which Richmond “trail” can you take a stroll along to get a taste of the offerings at Mekong, Stone Brewing, and Hardywood?
Answer: Beer
129. First established in 1895, name the branded American lager whose Light variety served as the official beer sponsor for the 2009 World Series of Poker and whose name sounds like it's a superior product in a famous Wisconsin city.
Answer: Milwaukee's Best
130. Respectively portrayed by Ryan Stiles and Diedrich Bader, Lewis and Oswald invented their own coffee-and-alcohol-blended brew called Buzz Beer on what ‘90s sitcom that starred a comedian who hosted “Whose Line Is It Anyway?”
Answer: The Drew Carey Show
131. What process, named for the English town where it was developed, refers to the addition of gypsum to the water used to make beer to bring out the taste of hops?
Answer: Burtonisation
132. Topping out at a staggering 67.5% AVB (Alcohol By Volume), "Snake Venom," the world's strongest beer, is made by what Scottish brewery?
Answer: Brewmeister
133. Which numbered amendment in the U.S. Constitution officially established the prohibition of the production, transport, and sale of any type of alcoholic beverage in the U.S.?
Answer: 18th Amendment
134. What style of beer is composed of a combination of old and new lambics, the Belgian beers fermented with wild yeasts?
Answer: Gueuze
135. Steinlager is a premium beer brand from which Southern Hemisphere country?
Answer: New Zealand
136. What brewery, famous for its Turbodog Ale as well as its popular brand of non-alcoholic root beer, uses artesian well water from its Covington, Louisiana surroundings?
Answer: Abita Brewing Company
137. Also a traditionally wooden cylindrical container that is usually made by a cooper, what “B” unit of measurement is equivalent to 42 gallons when measuring crude oil and 31 gallons when measuring beer?
Answer: Barrel
138. Fat Tire Ale and Voodoo Ranger IPA are two popular beers produced by what brewery, which was founded in Fort Collins in 1991?
Answer: New Belgium Brewing Company
139. What beer brand introduced special color-changing bottles in 2007, where the blue color of the mountains on the label indicates that the beer is cold enough to drink?
Answer: Coors Light
140. A "howler" is a 32-ounce container that holds approximately two pints of beer. The name "howler" is a portmanteau of what two words?
Answer: Half growler
141. Fischer and Kronenbourg are two of the most significant breweries based around the city of Strasbourg, in which French region? This region, which produces more beer than any other, is historically and culturally linked to neighboring Germany.
Answer: Alsace
142. Featuring an eponymous IPA, a series of "UFO" beers, and myriad seasonal beers, what Boston brewery was founded in 1986 and expanded to a second location in Vermont in 2000?
Answer: Harpoon
143. If you’re a brewer, you know that the IBU scale can tell you about a beer’s hops. What does IBU stand for?
Answer: International Bitter Unit
144. 1870 is a specific beer named for the year in which its brewer was founded in Europe. The beer is still produced today by what subsidiary of Heineken?
Answer: Amstel
145. The Alchemist, Lawson's Finest Liquids, and Hill Farmstead are all popular breweries known for limited-size batches of their highly reviewed beers. All of these breweries are found in what small state?
Answer: Vermont
146. In beermaking, what is the term for the person who prepares the barley for brewing? The results of their labors are also used in making whiskey and vinegar.
Answer: Maltster
147. The oldest brewery, established in 1040, is located in what country?
Answer: Germany
148. What country debuted a new visitor center in 2023 dedicated to exploring 1000 years of beer production, including breweries like Chimay and Duvel?
Answer: Belgium
149. As it was made in antiquity and the Middle Ages, beer was fermented with yeast that stayed on top of the beer and without much regard for temperature. Then there arose a style of beer made with yeasts that went to the bottom of the beer and was fermented at low temperatures. What is the name for this type of beer?
Answer: Lager
150. Starr Hill, Three Notch'd, James River, and Devil's Backbone are all breweries and beer brands with home bases in what eastern U.S. state?
Answer: Virginia
151. Taking a shot of whiskey and immediately chugging a beer is a "recipe" for what drink so named because it was once served to workers ending their shifts?
Answer: Boilermaker
152. In 1873, Heineken hired Dr. Elion, who helped brew the first Heineken beer brand by developing a yeast for Bavarian bottom fermentation. Elion was a former student of what famous French chemist?
Answer: Louis Pasteur
153. Produced and sold in France by Heineken France is an Irish Red beer with what man's name in the brand's title?
Answer: George Killian's Irish Red
154. A no-longer-used Heineken slogan once said that "a better beer deserves a better" what?
Answer: can
155. Aptly, there's a golden hue to a certain Dogfish Head beer based on ingredients from the tomb of what rich, cursed ancient Phrygian king?
Answer: Midas / King Midas
156. What type of Canadian beer is made by freezing and then removing some of the frozen crystals, as its name suggests?
Answer: Ice Beer
157. Four Peaks Brewing, Thunder Canyon Brewery, and Goldwater Brewing are all local beer makers in what U.S. state?
Answer: Arizona
158. In Finland, a traditional competition mostly among men is what type of carrying that describes what the competitors carry, and whose weight in beer they might win as first prize?
Answer: Wife
159. Now synonymous with cans and bottles of beer, what hyphenated two-word term was first conceived by Coca-Cola in 1923?
Answer: Six-pack
160. Brew Free or Die is one of the year-round IPAs offered by a California brewery named for which constitutional amendment?
Answer: 21st
161. What two-word beer brand, first brewed in 1926 in Leuven, Belgium, has a first word that is reminiscent of Marlon Brando yelling in “A Streetcar Named Desire”?
Answer: Stella Artois
162. The legendary India Pale Ale was the solution that brought beer from India to Britain, aging it in order to survive what weather condition?
Answer: Heat
163. "Brew House Court" is the literal English translation of what Munich beer hall, originally opened in 1589 and, by some accounts, the most famous beer hall in the world?
Answer: Hofbrauhaus
164. Which American beer became a nationwide hit in the 1880s after its inventors came up with a way to refrigerate the bottles while they were being distributed across the country by train?
Answer: Budweiser
165. Ninkasi was the goddess of beer to the citizens of Sumer, the ancient Mesopotamian civilization located in what modern-day country?
Answer: Iraq
166. Castle Beer has long been recognized as the official beer brand of what country, where it sponsors, among other things, the national rugby team known as the Springboks?
Answer: South Africa
167. The Heineken Company owns a number of global beer brands, including what Singapore-made beer with a big cat in its logo?
Answer: Tiger Beer
168. What Mexican beer cocktail is made by mixing beer and lime juice, often with the addition of Clamato, hot sauce, and a salt rim?
Answer: Michelada
169. Which Belgian beer, named after a severe kind of alcohol withdrawal, has gained world fame with its warm light flavors and pink elephant logo?
Answer: Delirium Tremens
170. Straight from Heineken USA's website, the listed ingredients in the company's flagship beer are water, hop extract, and what kind of barley?
Answer: Malted barley
171. Known also for their eponymous international chain of bars and pubs, "Punk IPA,” "Hazy Jane,” and "Elvis Juice" are some of the beers offered by which Scottish brewery?
Answer: BrewDog
172. Which term sounds like booze for astronauts, but actually refers to a beer that has a lot of fermentable sugars during the brewing process (usually more than 1.075 OG)?
Answer: High-Gravity
173. What form of stout is higher in alcohol, darker in color, and more complex in flavor than a regular stout? It was first created in 18th-century England for export to the court of Russian Empress Catherine the Great.
Answer: Imperial
174. Made from lager, lemonade, and grenadine, what French beer cocktail gets its name from the red-and-white flag of a teeny neighboring country?
Answer: Monaco
175. Match a dark beer (usually Guinness Stout) with champagne, and you get what cocktail that shares a name with a Grammy-winning song by Canadian singer Alannah Myles?
Answer: Black Velvet
176. What hoppy, pale-colored style of lager beer is named for the city in Bohemia, now the Czech Republic, where it originated?
Answer: Pilsner
177. The drinking game beer pong is also sometimes known by the name of what national capital city?
Answer: Beirut
178. What diminutive adjective was typically applied to beer, popular at mealtimes in Medieval England, with a very low ABV?
Answer: Small
179. You might hear the word in Cornholio’s voice, but Beavis probably borrowed it from beerology. What do you call the circular cutout on a barrel or keg through which brew can flow (or not if you stop it up with a cork)?
Answer: Bunghole
180. Some have speculated that the "33" on each bottle of what beer, brewed in a small Pennsylvania town 34 miles southeast of Pittsburgh, refers to the year of the founding of the Pittsburgh Steelers?
Answer: Rolling Rock
181. What Italian beer brand with a label featuring a man wearing a green hat was purchased by Heineken in 1996 and continues to be one of the most popular Italian beer brands?
Answer: Birra Moretti
182. Skopsko is a Heineken beer that is the most popular beer in what European country that was formerly part of Yugoslavia? The country had a public dispute with an area in Greece over naming rights for nearly two decades before being resolved by a mediator in 2019.
Answer: North Macedonia
183. Belgian lambics, Flanders red ale, and German gose are all more specific variations of what style of beer that is notable for its distinct (and often non-alcoholic) taste?
Answer: Sour beers
184. Which amber-brown, smooth lager has a pretty obvious name if you know that it literally means “dark” in German?
Answer: Dunkel
185. The highly carbonated pale ale that often has a fruity and/or spicy taste known as a saison is typically considered within what class of "F" beers?
Answer: Farmhouse Ales
186. Canned beer debuted in 1935 when Gottfried Krueger Brewing Company tried out the idea on 2,000 willing folks in the city of Richmond. After 91% of them gave it a thumbs up, it officially went into production in what state?
Answer: Virginia
187. Budweiser, Coors, and Heineken are examples of pilsners, so named after the town of Pilsen in what modern-day country?
Answer: Czechia
188. In 2014, two European countries checked in with a higher beer consumption per capita than Germany. If you're curious, the top spot had nearly double the consumption of U.S. citizens. They are also the 13th and 19th most populous countries in Europe.
Answer: Czech Republic and Austria
189. Which sweet, pink-red beer cocktail made with grenadine and maraschino cherries shares its name with a British royal who was the grandmother of Queen Elizabeth II?
Answer: Queen Mary
190. In 1945, an early example of the relationship between beer and sports emerged when Narragansett Beer sponsored the first televised games of which American League baseball team?
Answer: Boston Red Sox
191. What word, French for "brewery," has come to mean a casual restaurant serving meals and a variety of drinks?
Answer: Brasserie
192. What beer, considered Thailand's most popular, uses a lion as its logo and the inspiration for its namesake?
Answer: Singha
193. In 1759, Arthur Guinness started brewing his namesake stout at a brewery named for what sainted apostle?
Answer: Saint James
194. Helles Frozen Over and I Know Wit You Did Last Summer are a taste of the punnily-named beers at what Richmond brewery that might be named for a Smiths album?
Answer: Strangeways Brewing
195. Orval and Chimay are Belgian beers brewed by what order of Catholic monks that have nothing to do with Migos or Gucci Mane?
Answer: Trappists
196. An annual festival in Cincinnati's Over-the-Rhine district is the oldest American celebration of what German-style dark lager?
Answer: Bock
197. What San Diego brewery often names its beers after locally found fish, like Wahoo, Manta Ray, and Sculpin?
Answer: Ballast Point Brewing
198. In 1777, Frederick the Great of Prussia tried to outlaw coffeehouses, hoping that the populace would return to drinking what other beverage instead?
Answer: Beer
199. A traditional "Chicago handshake" is a shot-and-a-beer combo that pairs Heileman's Old Style with what noxious Jeppson's liqueur?
Answer: Malört
200. Referring to its dark color and decadent taste, a variety of stout beer is named for, but only rarely actually includes, what sweet, dairy-based product?
Answer: Chocolate
201. Lindemans Brewery of Belgium makes peach and raspberry flavors of the fruit variety of what L-word type of beer?
Answer: Lambic
202. Vinnie Cilurzo created what style of beer, characterized by its significant hoppiness and high AVB, while at Blind Pig Brewery before moving over to Russian River Brewing Company, where Pliny the Elder has become one of the best beers in the world?
Answer: Double IPA
203. Which saloon in Somerville, MA is the place to go if you want some craft beer and a burger and/or a corned beef hash brisket sandwich?
Answer: Olde Magoun's Saloon
204. What German drink, a variation of the shandy that's a combination of equal parts beer and lemon-flavored soft drink, literally means "cyclist"?
Answer: Radler
205. What Dutch word (pronounced more or less the same as its English equivalent) describes a strong version of the brown beer brewed by Belgian Trappists?
Answer: Dubbel
206. What type of beer is sometimes called a "dark lager," with Köstritzer being a well-known brewer of the style?
Answer: Schwarzbier
207. In brewing, what is the name of the liquid left behind after a mixture of grains, water, and hops is heated? This contains the sugars that will be converted into alcohol.
Answer: Wort
208. What British beer style gets its name, quite aptly, from the practice of buying mild ale and aging it before selling it at a higher price?
Answer: Old Ale
209. Oregon brewery Ninkasi is named for the beer goddess of what ancient Mesopotamian culture, which also produced the Epic of Gilgamesh?
Answer: Sumer
210. With a population of about 180,000, what city in the western Czech Republic is the namesake of a pale lager-style beer?
Answer: Plzen
211. KBS (Kentucky Breakfast Stout), Devil Dancer, and Centennial IPA are a few of the offerings of which Michigan-based craft beer brand started by Mike Stevens and Dave Engbers in 1997?
Answer: Founders Brewing Company
212. What is the name of the "artsy" variety of hop that was first "released" in 2012 as the daughter of the bitter, earthy hop Simcoe? This new hop quickly became popular in IPAs throughout the US because of its strong citrus, floral, and pine flavors.
Answer: Mosaic
213. Heineken produces what two-word Dutch-style beer, which shares a name with a style of beer made in Belgium, although the Belgian beer is stronger, more acidic, and manufactured differently? The second word sounds like a bear or a hockey player from Boston.
Answer: Oud Bruin
214. In June 2021, the front page of Heineken's U.S. website featured the company's non-alcoholic beer by prominently announcing "Heineken 0.0 […] Zero alcohol." What two words completed the phrase?
Answer: Great Taste
215. What term refers to beers brewed at relatively high temperatures using yeasts that rise to the top of the brew? Historically, this term referred to a drink brewed without hops.
Answer: Ale
216. What not-at-all salty Philippine beer brand anagrams to SALINE MUG?
Answer: San Miguel
217. A sommelier is a certified expert in wine. What is a certified expert in beer called?
Answer: Cicerone
218. In the brewing process, wort contains the amino acids that provide what lucky, rich element to the yeast?
Answer: Nitrogen
219. Portland, Maine's Allagash Brewery crafts the delicious Allagash White, in what top-fermented Belgian style that might loosen you up for a good joke?
Answer: Witbier
220. Dennis, Earl, and Sigourney all walk into a bar. Dennis orders a Juicy Expat, Earl orders a Day Job, and Sigourney orders a Seafarer. They're all drinking beers from what Inglewood brewery?
Answer: Three Weavers Brewing Company
221. What beer, a Triple IPA made by Russian River Brewing, shares its name with a Roman philosopher and magistrate with an uncle with the same name?
Answer: Pliny The Younger
222. Brewed by Lion Breweries. Speight’s Original holds the honor of being the highest-selling beer from which Southern Hemisphere country?
Answer: New Zealand
223. What type of lager is made by fermenting yeast at a warmer-than-normal temperature? Historically, it comes from Bavaria and is associated with the west coast of the U.S., where it was produced by brands like Anchor.
Answer: Steam Beer
224. From an Ontario-based brewing company that was founded in 1847, what’s the name of the top-selling Canadian beer in the world?
Answer: Labatt Blue
225. Before hops, beer makers bittered brews with a selection of herbs like mugwort and yarrow. What name did they give to this alternative flavoring blend?
Answer: Gruit
226. You’ll find plenty of Lambic beers like framboise brewing in Belgium, but which region of the country has been making the beer since at least the 13th century?
Answer: Brussels
227. European hop varieties Saaz, Hallertauer, Tettnang, and Spalt, which are low in bitterness and high in aroma, are known by what term? These four varieties of hops are all from Germany.
Answer: Noble
228. What beer company survived Prohibition by leasing space in their breweries to Harley-Davidson and selling cheese in tins?
Answer: Pabst
229. The brewery Heineken's most popular brand in terms of beer sold annually is unsurprisingly Heineken. What is the company's second most popular brand?
Answer: Tecate
230. What is the name of the process by which liquid wort is extracted from mash, leaving grain residue behind?
Answer: Lautering
231. What is the best-selling beer brand in the world? It is sold mostly in China.
Answer: Snow
Is it the history behind one of the world's most popular beverages?
Or is it the many different flavors and brewing styles to choose from?
Beer brings out the best in people.
Well, most of the time.
Okay, some of the time.
You've already landed on the ultimate destination for trivia questions.
Welcome, by the way!
Would you like a beer?
Just kidding, we've poured all our resources into hiring the best trivia nerds.
See what we did there?
You'll find all the beer trivia questions you need right here, and we guarantee they are ice cold.
Pretend you're holding a frosty beer right now and take a read through them.
Water Cooler Trivia makes it easy to create and send quizzes to your friends, co-workers, or anyone you bump into at the pub with a beer in-hand.
We are told these questions go down a treat after a few pints.
If you are looking for trivia questions on a wide variety of topics, you should check out our platform.
Get started with a free four-week trial today!
We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email quizmaster@watercoolertrivia.com.