176 New Zealand Trivia Questions (Ranked From Easiest to Hardest)

Updated Date:
August 17, 2025
Which companies play trivia with their co-workers every week?
lyft logo
amazon logoimpossible logo

New Zealand trivia questions are perfect for anyone who wants to learn more about this fascinating country.

Straight off the bat, here is a warm-up question to get you started:

Question: New Zealander Taika Waititi has only directed one film which he did not write. It was a Marvel Cinematic Universe film. What's the film?

Answer: Thor: Ragnarok

Before we get into the questions, we want to tell you about Water Cooler Trivia.

If you're looking for a trivia quiz platform that's jam-packed with original questions, you should consider Water Cooler Trivia.

With weekly trivia quizzes sent straight to your inbox, you can test your knowledge on a range of topics, including history, geography, literature, and more.

If you're interested in taking Water Cooler Trivia for a spin, consider signing up for our four-week free trial with no additional commitments.

176 New Zealand Trivia Questions Ranked From Easiest to Hardest (Updated For 2025)

1. In 1894, New Zealand became the first country to ensure that all union workers made a certain amount of money at their job. What term is used to refer to the amount you legally have to be paid?

Answer: Minimum Wage


2. What “R” New Zealand city is home to the NBA’s Steven Adams, the New Zealand Maori Arts and Crafts Institute, and geothermal activity? It comes from the Maori for “second lake.”

Answer: Rotorua


3. Director of New Zealand’s two highest grossing, domestically produced films, Taika Waititi, is probably best known internationally for his helming the two most recent Marvel movies named for what blond-maned hammer enthusiast?

Answer: Thor


4. They’d have to wait until 1920 in the USA and 1971 in Switzerland! Thanks to the work of Kate Sheppard, among others, New Zealand was the first country in the world to give votes in national elections to what group of people?

Answer: Women


5. The ANZUS Agreement of 1951 is a non-binding security agreement between Australia, the United States, and what guessable island nation?

Answer: New Zealand


6. What kind of object is New Zealand's Tane Mahuta, which is roughly 2,000 years old, 52.2 meters high, and the largest living kauri in the world?

Answer: Tree


7. What “C” New Zealand Peninsula, extending north from the western end of the Bay Of Plenty, forms a natural barrier that protects Hauraki Gulf and the Firth of Thames from the Pacific Ocean?

Answer: Coromandel Peninsula


8. First created in 1907 combining a fruit juice and carbonated mineral water, what is the official name of the popular L&P drink manufactured in New Zealand and owned by Coca-Cola?

Answer: Lemon & Paeroa


9. You’d fall asleep before you could count all 27 million of them, compared to just 5 million people. New Zealand is the country with the highest ratio of what farmyard animal to humans?

Answer: Sheep


10. Over $30,000 has been raised for breast cancer research via a donation box attached to a Cardona, New Zealand fence decorated with a collection of what clothing article?

Answer: Bras


11. Which seaside city on the Bay of Plenty is home to the largest port in New Zealand, as well as Baypark Stadium and the Classic Flyers Museum?

Answer: Tauranga


12. What New Zealander ended his Best Screenplay Oscar acceptance speech for "Jojo Rabbit" with "kia ora," a Maori expression of thanks?

Answer: Taika Waititi


13. What “M” Sound in Fiordland on New Zealand’s South Island is home to Mitre Peak, as well as Stirling and Bowen Falls? It is named after the "M" Haven in Wales with the same name.

Answer: Milford Sound


14. In which resort city on Lake Wakatipu can you bungee jump off the Kawarau Gorge Suspension Bridge and ski The Remarkables?

Answer: Queenstown


15. The brand Pascall owns a trademark on the name of what chocolate candy with a soft pineapple-flavored center, popular among New Zealanders?

Answer: Pineapple Lumps


16. Mount Tongariro is a compound volcano located on which of New Zealand's islands?

Answer: North Island


17. Which island off Auckland can you visit to tour more than 30 vineyards, take a walk along Cable Bay, and swim at Onetangi Beach?

Answer: Waiheke


18. A neon green lake in Waiotapu, New Zealand is appropriately known as Devil's Bath, since its color comes from deposits of what stanky element?

Answer: Sulphur


19. What city, the largest on New Zealand's South Island, is named for a college of England's famous University of Oxford?

Answer: Christchurch


20. Known for characters such as Ken & Ken, and Camp Mother & Camp Leader, sisters Jools and Lynda are among the most popular of New Zealand's folk singing comedy duos. Under what name do they perform?

Answer: The Topp Twins


21. Given their births in the New Zealand cities of Whangarei and Wellington, country singer Keith and Star Trek actor Karl share what apt last name?

Answer: Urban


22. What “C” peak in Queenstown, New Zealand is a skiing mountain, whose name is the same as a crown that is commonly worn by lesser royalties, such as those with peerage?

Answer: Coronet Peak


23. North and South Island, the two main islands of New Zealand, are separated by a strait named for what British explorer, who was the first European to sail through it and was also the first European to make contact with the Hawaiian Islands?

Answer: James Cook (The Cook Strait)


24. You’ll find them throughout the country, but adventuring through the Waitomo Caves will give you one of the most magical experiences with which bioluminescent insect? Like fireflies, they’re also part of the Lampyridae family.

Answer: Glowworm


25. Presumably it is popular with Willie, Horatio, and Baby Face. The "Centre of New Zealand" walk, which leads to the starting point of an 1870 trigonometrical survey of the country, is in which South Island city?

Answer: Nelson


26. What is the "A" type of spirit that suggests Australian and New Zealand soldiers possess shared characteristics? The term rose in popularity based on soldiers' actions on the battlefields of World War I.

Answer: Anzac spirit


27. Born with the surname Schmitz, he changed it to something more pertinent to his interests. Which Glenorchy resident has been fighting extradition to the US since his arrest in 2012 for charges relating to the online file hosting site Megaupload?

Answer: Kim Dotcom


28. In 1986, New Zealander A.J. Hackett took a (literal) leap from Greenhithe Bridge in Auckland and shortly thereafter founded the commercial industry around what thrill-seeking activity?

Answer: Bungee jumping


29. New Zealand’s Waikato River cascades down what “H” waterfall, just north of Taupo?

Answer: Huka Falls


30. Perhaps it was a case of shocking luck that Anthony Starr was cast as both Jethro West and Van West in what classic New Zealand TV series?

Answer: Outrageous Fortune


31. What’s the fruity name of a flightless bird that lives in New Zealand?

Answer: Kiwi


32. Representing the Southern Cross constellation, how many red stars are on the national flag of New Zealand?

Answer: Four


33. On its east, the New Zealand city of Auckland touches the Pacific Ocean. What is the body of water that borders Auckland to its west?

Answer: Tasman Sea


34. What New Zealander became the first man to summit Mount Everest in 1953 alongside Tibetan mountaineer Tenzing Norgay?

Answer: Sir Edmund Hillary


35. What Sound in Fiordland, New Zealand, part of the Tasman Sea, is also known as Patea? Its name makes it seem like the Sound is feeling uncertain about something.

Answer: Doubtful Sound


36. Also known by a Maori name meaning “glowing skies”, by what name is the third largest island of New Zealand known?

Answer: Stewart Island


37. In December 2021, the Associate Health Minister of which Southern Hemisphere island nation confirmed that the government would introduce legislation that would ban anyone under the age of 14 from ever legally purchasing tobacco?

Answer: New Zealand


38. Which New Zealand island (now known by a similarly uncreative name) was called "Middle Island" in the late nineteenth century?

Answer: South Island (Te Waipounamu)


39. Which Northern Ireland born actor, who moved to New Zealand when he was 7, starred in the movies Jurassic Park and The Piano (both 1993), as well as appearing in the TV series Peaky Blinders?

Answer: Sam Neill


40. Celebrated every February 6, what is the name of the national day of New Zealand, which celebrates a collection of Maori chiefs and representatives of the British Crown signing a treaty of the same name?

Answer: Waitangi Day


41. Referring to the uniform color of their uniforms, what two-word nickname is often used for the men's national football team of New Zealand?

Answer: All Whites


42. Wendy Jarland in New Zealand holds the title of having the world's largest collection of paraphernalia related to what back-of-the-alphabet safari mammal?

Answer: Zebra


43. Along with the UK, U.S., Canada, and Australia, New Zealand is a member of which intelligence alliance known by a two-word name sometimes abbreviated to FVEY?

Answer: Five Eyes


44. Westland Tai Poutini National Park on New Zealand’s South Island is home to what glacier with a vulpine name?

Answer: Fox Glacier


45. Niue is a self-governing coral island in free association with what larger country? This larger country is to the east of Australia.

Answer: New Zealand


46. The University of Canterbury Mount John Observatory (UCMJO), New Zealand's premier astronomical research observatory, overlooks which South Island lake which is also home to the Church of the Good Shepherd?

Answer: Lake Tekapo


47. A wilderness reserve at the north end of New Zealand’s South Island is named for what 17th century Dutch explorer? He was the first European explorer to reach New Zealand and Van Diemen’s Land, the latter of which was also renamed after him.

Answer: Abel Tasman


48. Fitting for the home of Fred Dagg, a large corrugated iron statue of what item of clothing can be found on the outskirts of Taihape?

Answer: Gumboot


49. Due to the work being done by Ishikawajima-Harima Heavy Industries, a Japanese company, the attachments added to which New Zealand landmark in the late 1960s became known as "Nippon clip-ons"?

Answer: Auckland Harbour Bridge


50. Te Ika-a-Maui is the name for what part of New Zealand in the Maori language? The New Zealand Geographic Board recognized this as a formal name for this part of the nation in 2009.

Answer: North Island


51. What current NBA player for the New Orleans Pelicans was born in Rotorua, New Zealand in 1993 and played one season of basketball for the Wellington Saints in 2011?

Answer: Steven Adams


52. In 1998, the name of Mount Cook (highest point in New Zealand) was renamed to include what Maori word?

Answer: Aoraki


53. The New Zealand glacier known in Maori as Ka Roimata o Hine Hukatere is also named in English after what 19th-century ruler of the Austro-Hungarian Empire?

Answer: Franz Josef


54. Don't overthink it: "Enz with a Bang" was the apt name for the 1984 farewell tour of what cusp o' the '70s and '80s New Zealand rock band?

Answer: Split Enz


55. Founded in 1916, which party that currently has members in parliament is New Zealand’s oldest surviving political party?

Answer: The Labour Party


56. Kiwi country guy Keith Urban had a big hit single that name-dropped three Johns: John Cougar, John 3:16, and what heavy equipment maker?

Answer: John Deere


57. Gaining popularity since the 1980s, what is the name of the Polynesian sport that is practiced by racing canoes and other small watercraft? The seven letter name comes from the Maori phrase for an outrigger canoe.

Answer: Waka ama


58. What cult classic song by Patea Maori Club was the focus of a documentary that premiered at the 2016 New Zealand International Film Festival?

Answer: Poi E


59. New Zealanders like to think of themselves as inventive and creative people, but these attributes don’t seem to apply to the naming of geographical features. What word precedes “Island” to name the less southern of New Zealand’s two main landmasses?

Answer: North


60. Opened in 1942 to mark the 300th anniversary of its namesake's visit to the country, what is New Zealand's smallest National Park?

Answer: Abel Tasman National Park


61. What synthetic chemical element, atomic number 104, is named after a famous New Zealand physicist?

Answer: Rutherfordium


62. Which Southern Hemisphere country does Australia play against in the Bledisloe Cup, a competition first held in 1932?

Answer: New Zealand


63. Sometimes called a continent, what is the name of the greater geographic region that New Zealand is a part of, defined by the United Nations as including Australasia, Melanesia, Micronesia and Polynesia?

Answer: Oceania


64. What “F” national park in New Zealand’s South Island is known for its namesake glacier covered inlets with steep cliffs? They are also known to occur in Scandinavia.

Answer: Fiordland National Park


65. The official New Zealand coat of arms includes a Maori Chieftain and a European woman. What color is the ta moko (permanent face marking) and the earring on the Chieftain?

Answer: Green


66. Based on the daily mean temperature, what is the hottest month in New Zealand? We're basing this off of the official data from Auckland Airport from 1981 to 2010.

Answer: February


67. Founded in 1869, which university that's home to "Scarfies" is the oldest in New Zealand?

Answer: University of Otago


68. New Zealand’s Koekohe Beach, located between Moeraki and Hampden, is home to what large smooth rocks, with an oddly spherical shape?

Answer: Moeraki Boulders


69. It is not in Wales or San Francisco, Guinness World Records confirmed again in 2019. What is the name of the official steepest street in the world located in Dunedin, New Zealand?

Answer: Baldwin


70. The Realm of New Zealand technically includes not only the traditional provinces and territories but also Tokelau (a dependent territory), the Cook Islands and Niue (self-governing states in free association with New Zealand), and the Ross Dependency. On what well-known landmass will you find the Ross Dependency?

Answer: Antarctica


71. Kimbra already had a top five album in New Zealand when she teamed up with Gotye for what 2012 multi-national chart-topping single?

Answer: Somebody That I Used to Know


72. Seen in a variety of Maori art pieces, as well as in the logo of Air New Zealand, what four-letter word refers to the spiral shape of an unfurling silver fern frond?

Answer: Koru


73. Shot partly in Pennsylvania and partly in New Zealand, what "skeletal" 2009 Peter Jackson film got Stanley Tucci a Best Supporting Actor Oscar nomination for playing a serial killer?

Answer: The Lovely Bones


74. Known for marketing ploys like using coffin shaped boxes, the largest fast food chain founded in New Zealand is called Hell. They specialize in what kind of food, whose invention is usually credited to Italian Raffaele Esposito?

Answer: Pizza


75. Karl Urban accents it up as William "Billy" Butcher, a dude fighting corrupt superheroes on what Amazon Prime show based on a Garth Ennis comic series?

Answer: The Boys


76. New Zealander Taika Waititi has only directed one film that he did not write. It was a Marvel Cinematic Universe film. What's the film?

Answer: Thor: Ragnarok


77. It's a bit unsurprising that Temuera played Boba Fett in the second season of "The Mandalorian" given that the New Zealander played what previous Star Wars character in the film's prequel trilogy?

Answer: Jango Fett


78. What TVNZ 2 mockumentary series follows a pair of less-than-capable cops, played by Mike Minogue and Karen O'Leary, in their pursuit of supernatural criminals?

Answer: Wellington Paranormal


79. In "Thor: Love and Thunder," what New Zealand actor played the Greek god Zeus? This actor won an Oscar in 2001 for his performance in the movie "Gladiator."

Answer: Russell Crowe


80. England cricket captain Ben Stokes was born in New Zealand, and his father Gerard represented New Zealand in which sport?

Answer: Rugby League


81. What popular global sport was discontinued at the Olympics following the 1904 games until being restored for the 2016 Games in Rio at a newly built course? The Women's medal winners in 2016 were Inbee Park (South Korea), Lydia Ko (New Zealand), and Shanshan Feng (China) and the Men's medal winners were Justin Rose (Great Britain), Henrik Stenson (Sweden), and Matt Kuchar (U.S.).

Answer: Golf


82. What was the name of the boat sunk by Opération Satanique in July 1985 by a French military action? The ship was at the Port of Auckland in New Zealand on its way to a protest against a planned nuclear test.

Answer: Rainbow Warrior


83. What festival, the largest Pacific Island-themed festival in the world, draws over 200,000 people to Auckland every year?

Answer: The Pasifika Festival


84. The Maori name for New Zealand is Aotearoa. What does this mean? We'll accept responses that are reasonably close to the correct answer.

Answer: The Land of the Long White Cloud


85. What is the name of the lake in the South Island named after a runholder alive during the 19th century? This lake is within Fiordland National Park.

Answer: Lake Gunn


86. When listing the United Nations member states alphabetically, what nation follows immediately after New Zealand?

Answer: Nicaragua


87. What country has won the most Cricket World Cups since 1975, last besting New Zealand 186-3 in 2015?

Answer: Australia


88. Formed by a volcanic caldera in the center of the North Island, what is the largest lake in New Zealand?

Answer: Lake Taupo


89. What prime minister of New Zealand, elected in 2017, became internationally known for her country’s ability to quickly curb the COVID-19 pandemic in her country in 2020? This woman with an “A” last name is the youngest ever female head of state.

Answer: Jacinda Ardern


90. What name is given to the region of New Zealand where tourists can see movie sets used during the filming of Peter Jackson’s “Lord Of The Rings” films? Its name is derived from the kind of people Frodo, Samwise, and Bilbo were.

Answer: Hobbiton


91. The Waitomo Caves in New Zealand are best known for the spectacle of seeing what insect, scientific name Arachnocampa luminosa, shine a light on the cave walls?

Answer: Glowworm


92. Auckland is home to what observation tower that is over 1,000 feet tall? Home to the “Tower De Force” step climbing challenge, it gives you a slightly better vantage point to see the atmosphere.

Answer: Sky Tower


93. What alliteratively named soap opera, which has aired since 1992, centers around the lives and loves of hospital workers in the fictional Auckland suburb of Ferndale?

Answer: Shortland Street


94. What “N” island to the north of New Zealand, which self-governs while in free association with New Zealand, has its capital at Alofi?

Answer: Niue


95. Filled with mauls, rucks, scrums, and tries, what ball game is the national sport of New Zealand?

Answer: Rugby


96. What dessert, popular in both New Zealand and Australia and named for a famous Russian dancer, is made from crisp meringue, whipped cream, and fresh fruit?

Answer: Pavlova


97. Which town in the South Island of New Zealand, the most populous town in the region of Marlborough, is named after a battle of 1704? A palace that was the birthplace of William Churchill is also named after this battle.

Answer: Blenheim


98. With a total area of 12,231 square kilometers, which New Zealand region is the fifth-most populous in the country and has the Maori name Te Moana-a-Toi?

Answer: Bay of Plenty


99. In 1996 Lockheed Martin began its sponsorship of the Fincastle Maintenance Trophy, an award that is competed for by aircrew from the Royal Air Forces of the United Kingdom, Canada, Australia and which other country?

Answer: New Zealand


100. Now known by its Maori name, which common New Zealand native was called "the parson bird" by earlier settlers?

Answer: Tui


101. Since it’s the country’s national sport, it’s no surprise that New Zealand’s national team (the All Blacks) ranks in the top 3 worldwide (behind South Africa and France). Which contact sport do they play?

Answer: Rugby


102. Lisa Carrington is New Zealand's most successful Olympian having won one Bronze medal, and how many Gold medals?

Answer: Five


103. New Zealand’s dollar is commonly referred to as which bird that’s featured on the coin form of the currency?

Answer: Kiwi


104. What Southern Hemisphere nation, still technically a British colony at the time, was the first to grant the right to vote to women in 1893?

Answer: New Zealand


105. Which non-official language is the third most widely spoken in New Zealand? It’s a Polynesian language and about half of all people who speak it live on two islands in the South Pacific.

Answer: Samoan


106. On June 24, 2022, which stellar Maori New Year’s celebration was observed as a public holiday in New Zealand for the first time?

Answer: Matariki


107. Arthur Wellesley, better known as the Duke of Wellington was one of the leaders of the forces that defeated Napoleon at the Battle of Waterloo. He did this while riding his horse which shared its name with which European capital city?

Answer: Copenhagen


108. Chip Hipkins ran unopposed to win 2023's election to lead New Zealand's Labour Party, setting him up to replace what outgoing Prime Minister?

Answer: Jacinda Ardern


109. Which hardy stone that’s only found in New Zealand is a valuable part of Maori culture and often featured in carvings? While most are green, different types range in color from pale white to red.

Answer: Pounamu


110. The city of Auckland might be lively, but it's built atop over 50 thankfully dormant versions of what naturally occurring structures?

Answer: Volcanoes


111. What animal is found on the most New Zealand coins? This animal is usually found on the obverse or “front” of the coin.

Answer: Human


112. What animal lends its name both to the famous rocky outcrop at Piha Beach in West Auckland, and to the parent company of Steinlager and Speight's?

Answer: Lion


113. Even though New Zealand are the holders, the 37th America’s Cup in 2024 will be held in which European city?

Answer: Barcelona


114. What type of long gun gives its name to a series of battles and raids fought across New Zealand among Maori between 1807 and 1837 after Maori first obtained this firearm?

Answer: Musket


115. New Zealand's longest glacier, second highest mountain, and fifth largest district council by land area are all named (in English) after what explorer?

Answer: Abel Tasman (Tasman Glacier)


116. After Jim Bolger resigned in 1997, who was elected to replace him and became the first woman to become prime minister of New Zealand?

Answer: Jenny Shipley


117. The slogan "It's your local?" is associated with what alliterative New Zealand building supply company?

Answer: Hammer Hardware


118. Of the top 10 cities in New Zealand based on population, how many of them are found on the South Island?

Answer: Two


119. Helen Clark, who was the administrator of the United Nations Development Program from 2009-2017, is a former Prime Minister of which Southern Hemisphere country?

Answer: New Zealand


120. New Zealand is known for its kiwifruit, which is one of the nation's major agricultural exports today. Which Asian nation are these gooseberries actually native to?

Answer: China


121. What famous Kiwi was an opera singer that sang at the wedding of Prince Charles and Lady Diana in 1981 for a global audience of over 600 million people?

Answer: Dame Kiri Te Kanawa


122. Being held in the city of Auckland, what was the last year that New Zealand hosted the Commonwealth Games?

Answer: 1990


123. What is the coffee drink, similar to a caffe latte but with a thinner, more velvety layer of foam, that was first described in Australia in the 1980s but is also claimed as a local invention by New Zealanders?

Answer: Flat White


124. New Zealand Prime Minister Robert Muldoon famously called a snap general election when drunk that he ended up losing. In which year did he do this?

Answer: 1984


125. "Interviews with Some Vampires" was the subtitle of the short film that spawned what 2014 Taika Waititi mockumentary about vampire roommates in Wellington?

Answer: What We Do in the Shadows


126. Finishing runner up in 2015 and 2019, who is the only country to have lost a Cricket World Cup final without winning one in another. This country is found in the Southern Hemisphere.

Answer: New Zealand


127. New Zealand is, unsurprisingly, named after another physical location. Zeeland is the least populous province in what European country?

Answer: Netherlands


128. Which worldwide-known celebrity was born on 7 April 1964 in the New Zealand capital of Wellington?

Answer: Russell Crowe


129. When the New Zealand coat of arms was redesigned in 1956, Attorney-General Jack Marshall, who headed the redesign committee, requested that the female figure be redrawn to resemble what beautiful "royal" actress?

Answer: Grace Kelly


130. He also spent 106 matches as assistant coach. Who has the record for most games as head coach of the All Blacks, with 109?

Answer: Steve Hansen


131. Because it features a shape that resembles a traditionally-woven "skep," the Executive Wing of New Zealand Parliament Buildings is often referred to by what name?

Answer: The Beehive


132. Blue Lake and the Emerald Lakes are both beautiful bodies of water that are formerly craters created by what compound volcano on New Zealand's North Island?

Answer: Mount Tongariro


133. Which deepwater aquatic animal found over 600 meters below sea level, named for its gelatinous appearance when pulled to the surface, was first discovered off New Zealand in 2003? Often the bycatch of bottom-trawling fishing, there are estimated to be fewer than 450 specimens left in the wild.

Answer: Smoothhead blobfish


134. As of June 2019 estimates, there are three cities in New Zealand with a population of at least 200,000. Name the LEAST populous of these three cities.

Answer: Wellington


135. In April 2006, a parliamentary bill was passed that established a third official language of New Zealand, joining English and Maori. What was this third language?

Answer: New Zealand Sign Language


136. New Zealand actress, Anna Paquin, was actually born in what country?

Answer: Canada


137. The Kiwi classic Goodbye Pork Pie takes place in towns and cities throughout New Zealand. In which city does the movie end, with protagonist John reuniting with his ex-girlfriend Sue?

Answer: Invercagill


138. Who holds the record for both the youngest All Black and the youngest player of any nationality to play in a Rugby World Cup final?

Answer: Jonah Lomu


139. Used for herding sheep, the huntaway originates in which island country?

Answer: New Zealand


140. With Cindy Kiro being sworn in in 2021, how many years is the term of New Zealand’s Governor-general?

Answer: Five


141. What is the title of New Zealand filmmaker Peter Jackson's colorized documentary about the First World War, which was released in 2018, to coincide with the centenary of the war's end?

Answer: They Shall Not Grow Old


142. The second largest city on the South Island of New Zealand after Christchurch, Dunedin takes its name from the Gaelic for which British city?

Answer: Edinburgh


143. When a newer version of the 50c coin in New Zealand was introduced in 2006, a second object was added to the reverse of the coin along with the HMS Endeavour. The new object is in the background and is a geologic formation. What is it?

Answer: Mount Taranaki


144. The woman figure in New Zealand's official coat of arms was somewhat based off of what American actress when it was designed in the 1950s?

Answer: Grace Kelly


145. Nick Nash, the Auckland native who recently won the first season of "RuPaul's Drag Race Down Under" performs under what stage name that's a pun on the name of a recreational drug?

Answer: Kita Mean


146. What is the name of the "headland" in the Wellington region of New Zealand with a population of 549 people? The area is most well-known for the first permanent lighthouse in New Zealand which was constructed in 1859.

Answer: Pencarrow


147. Its name meaning "the river cut short", which Waikato town is known both for being "The Rose Town of New Zealand", and as the hometown of the Finn Brothers?

Answer: Te Awamutu


148. Having come over from the old pound, shilling, and pence system, in which year did New Zealand adopt the dollar and change to decimal currency?

Answer: 1967


149. Born with the given names Keneti James Fitzgerald, which famous actor was born in Auckland, New Zealand on 17 June 1997?

Answer: KJ Apa


150. Seven players are considered "Silver Fern Centurions" having played over 100 international games of netball for New Zealand. Five of these players were born in New Zealand, but what country were the other two born in?

Answer: South Africa


151. The New Zealand-born Nobel laureate physicist Maurice Wilkins is likely best known for his important work on understanding the structure of what molecule?

Answer: DNA


152. In what year did New Zealand become the first country to grant women the right to vote?

Answer: 1893


153. Make no mistake about it, the fault line between New Zealand’s North and South Islands that separates the Australian and Pacific tectonic plates shares its name with which animated resident of Jellystone Park?

Answer: Boo Boo


154. What award-winning novel about three isolated loners by Keri Hulme became the first novel by a New Zealand writer to win the prestigious Booker Prize?

Answer: The Bone People


155. Who won New Zealand’s first ever Winter Olympics medal, with a silver in the Women’s Slalom skiing at Albertville in 1992?

Answer: Annelise Coberger


156. What are three letters associated with the national stock exchange in New Zealand? These letters are also found on their stock indices as well.

Answer: NZX


157. What name was given to the late 19th century movement in New Zealand aimed at encouraging abstinence from alcohol?

Answer: Temperance movement


158. Which island situated in the Foveaux Strait is the location of New Zealand’s tallest lighthouse? This island shares its name with a pet.

Answer: Dog Island


159. In 2005 who became the second New Zealand golfer (after Sir Bob Charles) to win a major championship?

Answer: Michael Campbell


160. FRACO and FRANZCO are the specialist qualifications to practice ophthalmology in what pair of neighboring nations?

Answer: Australia and New Zealand


161. The Waikato River is the longest river of which island nation of the Southern Hemisphere?

Answer: New Zealand


162. New Zealand's ground-dwelling Kakapo is the only species of what type of bird to lack the power of flight?

Answer: Parrot


163. During World War II, New Zealander Charles Upham twice earned the highest military award available to Commonwealth citizens. Namely, what regal bling that's equivalent to the American Medal of Honor?

Answer: Victoria Cross


164. On July 10, 1985, Greenpeace’s ship, the Rainbow Warrior, was sabotaged by French eco-terrorists and sank in what Auckland body of water?

Answer: Waitemata Harbor


165. New Zealand sent forces to join the Commonwealth military during the guerrilla war known as the "Emergency" fought in what country from 1948 to 1960? We'll accept the country's name at the time or its current name.

Answer: Malaya or Malaysia


166. Maori culture originated from Eastern Polynesian culture as Polynesian seafarers were the first humans to set foot on the islands of New Zealand. Based on the most up-to-date research, in what century did the Polynesians arrive in New Zealand?

Answer: 13th


167. Airing from 2015 to 2018, what was the name of the television show in which popular columnist George Turner moves to a fictional New Zealand seaside town named Weld where his interactions with the locals form the plot of the show?

Answer: 800 Words


168. In 2021, Team New Zealand won the America's Cup for the fourth time, defeating a boat from which European country?

Answer: Italy


169. Whose 24-hour flying visit in October 1966 represented the first visit to New Zealand by a sitting U.S. President?

Answer: Lyndon B. Johnson


170. At 1,757 meters long, what is the longest bridge in New Zealand?

Answer: Rakaia River Bridge


171. New Zealand became a British colony in 1841. However, it was a Dutch explorer who recorded the first sightings of the islands by Europeans nearly two hundred years before that. What was his name?

Answer: Abel Tasman


172. Brewed by Lion Breweries. Speight’s Original holds the honor of being the highest selling beer from which Southern Hemisphere country?

Answer: New Zealand


173. Jane Campion, who, for “Power of the Dog,” became the first woman to be nominated for the Best Director Oscar twice, was born in which country?

Answer: New Zealand


174. If you’re trekking across Island Cliff’s Alps 2 Ocean Trail, you’ll see some big limestone rocks that resemble which animal (the largest living mammals on Earth)?

Answer: Elephant


175. New Zealand-born Phil Keoghan has hosted The Amazing Race since its inception in 2001, but he is also the host of what other CBS reality competition show that debuted in 2020?

Answer: Tough As Nails


176. Ted Morgan, New Zealand’s first ever Olympic gold medalist, won his medal in Amsterdam in 1928 in which sport?

Answer: Boxing

What makes New Zealand trivia so engaging?

For starters, the country has a rich history and culture.

In addition, New Zealand is home to some of the most beautiful scenery in the world.

And let's not forget about the food!

With so much to learn about New Zealand, it's no wonder that trivia quizzes about this country are so popular.

Where can you find New Zealand trivia questions?

If you're looking for New Zealand trivia questions, look no further than Water Cooler Trivia.

As mentioned earlier, Water Cooler Trivia is a quiz platform that's packed with original questions.

We offer a four-week free trial so that you can test out our quizzes before making a commitment.

How can you create a New Zealand trivia quiz?

Creating a New Zealand trivia quiz is easy with Water Cooler Trivia.

All you need to do is sign up for our four-week free trial.

Once you're signed up, you can pick and choose from a full range of trivia questions.

Get started with a free four-week trial today!

Is there an error in one of our questions?

We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email quizmaster@watercoolertrivia.com.

Celebrating brains
1,200 companies play Water Cooler Trivia every week
Learn MoreWeekly Trivia For Your Office →