24 Alabama Trivia Questions (Ranked from Easiest to Hardest)

Updated Date:
August 1, 2025
Which companies play trivia with their co-workers every week?
lyft logo
amazon logoimpossible logo

Welcome to our page of Alabama trivia questions! Whether you're a native of Alabama or just a curious learner, our trivia questions will help you discover new and exciting information about this state. Our selection of questions ranges from the state's history and landmarks to its culture and people, ensuring that there is something for everyone.

For those interested in the history of Alabama, our trivia questions will take you on a journey through time, covering key events and figures that have shaped the state's history such as the Civil Rights Movement and the state's landmarks like the Space and Rocket Center and the USS Alabama Battleship Memorial Park. For culture enthusiasts, our questions will give you a taste of Alabama's diverse culture, from its famous musicians to its traditional dishes.

Our trivia questions are designed to be challenging yet entertaining, making them perfect for individuals, families, or groups of friends. Whether you're looking for a fun way to pass the time or you want to test your knowledge of Alabama, our trivia questions are sure to provide hours of entertainment.

24 Alabama Trivia Questions Ranked From Easiest to Hardest (Updated for 2025)

1. What Alabama County v. Holder was a 2013 U.S. Supreme Court decision that struck down the preclearance provision of the 1965 Voting Rights Act?

Answer: Shelby


2. Also known as "The Magic City," what Alabama city, the namesake of another in England's West Midlands region, offers Lime scooters as of November 2022?

Answer: Birmingham


3. Forrest Gump was named to the All-American football team while playing for what southern university's Crimson Tide, coached by Bear Bryant?

Answer: University of Alabama


4. Well before the University of Alabama associated it with the color of a tide, what deep-red color got its name from a dye produced from the dried bodies of Kermes scale insects?

Answer: Crimson


5. In April 2023, the Carolina Panthers used their number-one overall pick to draft what Alabama player for the quarterback position?

Answer: Bryce Young


6. What legendary fictional character was based on an Alabama lawyer, politician, and newspaper editor named Amasa Coleman Lee?

Answer: Atticus Finch


7. Derived from Muskogean words for "warrior" and "black," the city of Tuscaloosa is located in what U.S. state that is itself named for a tribe of the Muscogee Creek Confederacy?

Answer: Alabama


8. An Alabama monument pays tribute to what agricultural pest, credited by many for helping the Southern U.S. diversify its agriculture by devastating the cotton industry?

Answer: Boll Weevil


9. What Pulitzer Prize-winning novel is set in the fictional town of Maycomb, Alabama?

Answer: To Kill a Mockingbird


10. Alabama Speaker of the House Rankin Fite made the first-ever call in 1968. What number, also useful in Argentina, Canada, Dominican Republic, Jordan, Mexico, Pakistan, Palau, Panama, the Philippines, Sint Maarten, and Uruguay, did he dial?

Answer: 911


11. The famous quote “Injustice anywhere is a threat to justice everywhere” is from an open letter Dr. King wrote while imprisoned in 1963 in what Alabama city’s jail?

Answer: Birmingham


12. Rosa Parks' refusal to move to the back of the bus sparked a year-long boycott of what southern city's bus system?

Answer: Montgomery, Alabama


13. Directed by Ava DuVernay and named after a city in Alabama, what 2014 film features British actor David Oyelowo as Dr. Martin Luther King, Jr.?

Answer: Selma


14. Martin Luther King, Jr. and the Southern Christian Leadership Council led three marches in 1965 to Montgomery, the capital of Alabama, from what small city?

Answer: Selma


15. In a win for plaintiffs such as the Fayetteville Public Library, in July 2023, a federal judge granted an injunction against a law that would have allowed criminal charges against librarians who provide "harmful" books in which U.S. state?

Answer: Alabama


16. The first act in the United States regulating dental practice was enacted by what Southern state in 1841?

Answer: Alabama


17. BHM, HSV, and MGM are airport codes for three of the largest airports in what U.S. state?

Answer: Alabama


18. What "cold-blooded" American author wrote the short story "A Christmas Memory" about making fruitcakes from scratch in Alabama?

Answer: Truman Capote


19. Maybe she sang about a “Tennessee Rose,” but which country music star with a first name that will make you think she hails from Whoville was actually born in Alabama?

Answer: Emmylou Harris


20. Carter Glass, one of the co-sponsors of the landmark Glass-Steagall Act in 1933, represented Virginia in the U.S. Congress; what Southern state did Henry B. Steagall represent?

Answer: Alabama


21. Since 2011, a prize for the year's best legal fiction named for what author has been awarded, quite appropriately, by the University of Alabama?

Answer: Harper Lee


22. What U.S. state is most associated with a mayonnaise-based "white" barbecue sauce, invented in the early 20th century in the town of Decatur?

Answer: Alabama


23. On February 16, 1968, the first 911 call was placed in the town of Haleyville in what Southern state?

Answer: Alabama


24. Although it sounds like a beach for weightlifters, what Alabama town is home to a pair of studios that created a namesake "sound" in the 1960s? Artists who recorded in this town include Aretha Franklin, Otis Redding, the Rolling Stones, and others.

Answer: Muscle Shoals

Play Alabama Trivia with Water Cooler Trivia

Water Cooler Trivia is well-equipped to provide you with exciting and engaging trivia quizzes.

So, how does it work?

Each week, our team will deliver original trivia quizzes straight to your inbox.

All you have to do is pick the categories.

You can leave the rest of the heavy lifting to us.

Take Water Cooler Trivia for a test run with our four-week free trial.

Is there an error in one of our questions?

We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email [email protected].

Celebrating brains
1,200 companies play Water Cooler Trivia every week
Learn MoreWeekly Trivia For Your Office →