49 Arizona Trivia Questions (Ranked from Easiest to Hardest)

Updated Date:
January 24, 2023

Want to play trivia online with co-workers?

Water Cooler Trivia is a weekly trivia game for you to play against your office.
Over 26,000 people get quizzes every week. Your office should be having fun too!
Enter your email, and we'll send you this week's free ten question quiz.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Please refresh and try again.

Click here to see last week's quiz >> | We'll never use your email for anything other than trivia

Welcome to our page of Arizona trivia questions! Arizona is a state known for its beautiful deserts, unique geology, and rich history, making it a fascinating destination for trivia enthusiasts. Our selection of questions covers a wide range of topics including the state's history, culture, geography, and landmarks. Whether you're a native of Arizona or just a curious learner, our trivia questions will help you discover new and exciting information about this great state.

For those interested in the history of Arizona, our trivia questions will take you through the state's past, from its early days as a Spanish colony to the present. We also cover the state's famous landmarks such as the Grand Canyon, the Hoover Dam, and the Petrified Forest National Park. Culture enthusiasts can learn about the state's indigenous cultures, traditional customs, and local art forms.

Arizona's geography and wildlife are also an important part of the state's identity, and our questions cover information about the state's natural wonders like the Saguaro cactus, the Sonoran Desert and the unique wildlife such as the Gila Monster and the state bird, the Cactus Wren.

Our trivia questions are designed to be challenging yet entertaining, making them perfect for individuals, families, or groups of friends. Whether you're looking for a fun way to pass the time or you want to test your knowledge of Arizona, our trivia questions are sure to provide hours of entertainment.

49 Arizona Trivia Questions Ranked From Easiest to Hardest (Updated for 2023)

  1. To better fit in with the city's natural Southwestern colors, what fast-food chain uses turquoise in place of its traditional "golden arches" yellow in Sedona, Arizona?

    Answer: McDonald's

  2. MARCH 17th, 2023 – Even in the face of her “Bad Blood” with Ticketmaster, which pop star will “Shake It Off” with the first stop of her Eras Tour at State Farm Stadium in Glendale, Arizona?

    Answer: Taylor Swift

  3. In 1966, the U.S. Supreme Court decided on the case of Ernesto ______ vs. the state of Arizona. Since then, you''ll frequently hear the ramifications of that decision while TV cops are arresting a character. What was Ernesto's last name? We hope you get this question "right"

    Answer: Miranda

  4. A recovered anchor from the USS Arizona is on display at what memorial's visitor center in Hawaii?

    Answer: Pearl Harbor

  5. The election of 1912 was the first one to feature the 48 contiguous states, thanks to Arizona and New Mexico joining the union prior to the election. Both of those states went to which eventual winner?

    Answer: Woodrow Wilson

  6. In addition to the cities of Mesa, Scottsdale, and Chandler, what is the most-populous city in Maricopa County, which contains more than 60% of its state's population?

    Answer: Phoenix, Arizona

  7. What Arizona newspaper, the state’s largest, is published in Phoenix and has been owned by Gannett since 2000? Its name is the same as a classic book by Plato.

    Answer: Arizona Republic

  8. The remains of what U.S. battleship can be viewed from above the water at the Pearl Harbor National Memorial in Hawaii?

    Answer: USS Arizona

  9. In a 2012 speech, Barack Obama compared Boulder City's Copper Mountain Solar Facility to what ginormous hydroelectric piece of infrastructure straddling the Arizona-Nevada border?

    Answer: Hoover Dam

  10. The Sun Devils and the Wildcats are the mascots for two of the largest public universities in what state?

    Answer: Arizona

  11. Spoiler alert: "Thelma and Louise" meet their spectacular end in a canyon in what Southwestern U.S. state repped by Senator Kyrsten Sinema?

    Answer: Arizona

  12. Known for its multi-story auto "vending machines," what Arizona-based online retailer's name is a combo of a type of automobile and a concept from Buddhism?

    Answer: Carvana

  13. Two U.S. states do not observe daylight savings time. With one guess, name one of these two states.

    Answer: Arizona and Hawaii

  14. In the 2020 general election, what state governed by Doug Ducey voted to legalize recreational marijuana in a ballot proposition known as the Smart and Safe Act?

    Answer: Arizona

  15. What state's name fills the following blank? Mr. Hilton received a bachelor’s degree in accounting from the University of ______.

    Answer: Arizona

  16. Howard Farran is an Arizona based dentist and host of the “Dentistry Uncensored” podcast. He is also the publisher of what dental magazine, which implies a whole small city dedicated to the profession?

    Answer: Dentaltown

  17. If you had professional football tickets to Wrigley Field in the 1930s, you were most likely seeing the Chicago Bears of the Chicago Cardinals, a football team that later decamped for what state?

    Answer: Arizona

  18. What feline-sounding term is typically used to describe an exploratory gas or oil well? The term dates all the way back to newspaper articles from the 1870s. The term could also be used to describe a student at the University of Arizona.

    Answer: Wildcat

  19. The sour, white drizz atop a Sonoran hot dog shares what name with the thin layer of foam atop an espresso?

    Answer: Crema

  20. What is the name of the "J" oil that is made from a shrub native to southern Arizona, southern California, and northwestern Mexico and is purportedly helpful for preventing hair breakage and treating dandruff?

    Answer: Jojoba oil

  21. Ohio is among a small group of U.S. state which start and end with the same letter. How many other states join Ohio in this category?

    Answer: 3 (Alaska Arizona Alabama)

  22. A small owl that lives in Arizona and Texas in the US, as well as throughout Central and Southern America, is the Ferruginous ______ Owl. Fill in the one word blank, a term used to describe certain people of short stature in Africa and Asia.

    Answer: Ferruginous Pygmy Owl

  23. In their famous song "Rockin' Me Baby", the Steve Miller Band describes how they 'went from Phoenix, Arizona all the way to' what Washington city?

    Answer: Tacoma

  24. What NBA player won the league's MVP award for the 2017-18 season? He is known as The Beard and he played college basketball at Arizona State University.

    Answer: James Harden

  25. What two-word phrase fills the following blank? In 1985, Mr. Hilton cofounded Arizona-based ______ ______, the predecessor company to Meritage Homes.

    Answer: Monterey Homes

  26. The official Walmart Museum is aptly located in which US state?

    Answer: Arizona

  27. Which fort in south-eastern Arizona, abandoned since 1894, was a focal point of conflict between the Chiricahua Apache and the US Army for around 30 years?

    Answer: Fort Bowie

  28. A newspaper that serves Tucson and other districts in Southern Arizona is the Arizona Daily ______. Fill in the one word “S” blank, also a term for a fixed luminous point in the night sky.

    Answer: Arizona Daily Star

  29. Fred Hervey purchased three Kay's Food Stores in El Paso, rebranded them, and grew it into what massive convenience store chain that's now headquartered in Tucson?

    Answer: Circle K

  30. What “P” Forest and National Park, located near Holbrook, Arizona, features fossilized wood that resembles stone? Its adjectival name is a word that can also be used to mean terrified.

    Answer: Petrified Forest National Park

  31. What Native American nation in Arizona observes Daylight Saving Time, while the rest of the state does not? They do so to align with the clocks of other members of their nation in Utah and New Mexico.

    Answer: Navajo

  32. Which county in the northeast of Arizona has more land designated as Indian reservation than any other county in the United States?

    Answer: Apache County

  33. What is the surname of Arizona Senator whose 1964 presidential campaign pieces included the scientifically inspired abbreviation “Au H2O?”

    Answer: Goldwater

  34. Franklin Pierce is surely one of history's lesser known presidents, but he did sign the bill acquiring what piece of land in modern-day Arizona and New Mexico from Mexico, the last addition to the continental United States?

    Answer: Herbert Hoover

  35. What U.S. retailer was founded in 1986 in the Phoenix area and owns private brands "Grreat Choice," "Authority," and "Simply Nourish"? In 2005, they had a very subtle re-brand in which they decided to capitalize the letter S instead of the letter M in the middle of the company's name.

    Answer: PetSmart

  36. Four Peaks Brewing, Thunder Canyon Brewery, and Goldwater Brewing are all local beer makers in what US state?

    Answer: Arizona

  37. Name one of the two states which were partially acquired by the U.S. via the Gadsen Purchase of 1853.

    Answer: New Mexico & Arizona

  38. John McCain replaced what other former Republican Presidential nominee for one of Arizona's US Senate seats in 1987?

    Answer: Barry Goldwater

  39. Sports logos like those of the University of Louisville Cardinals and the Arizona Cardinals of the NFL spread the misinformation that cardinals have yellow beaks. In the real world, the common species of bird known as the Northern Cardinal has a beak of what color?

    Answer: Red

  40. Meritage Homes is the sixth-largest public homebuilder in the United States, based on homes closed in 2020. Meritage offers a variety of homes that are designed with a focus on entry-level and first move-up buyers in how many states?

    Answer: 9 (Arizona, California, Colorado, Texas, Florida, Georgia, North Carolina, South Carolina and Tennessee)

  41. What “B” University of Michigan wide receiver was drafted in the fifth round of the 2007 NFL Draft by the Arizona Cardinals? He was part of a trio of 1,000 yard receivers with Anquan Boldin and Larry Fitzgerald, in 2008.

    Answer: Steve Breaston

  42. What solar energy company, headquartered in Tempe, Arizona with an ordinal name, was founded in 1999 by Harold McMaster, and sells solar panels, as well as offering general maintenance and recycling of panels?

    Answer: First Solar

  43. One of the largest greenhouse cannabis growers in North America is Copperstate Farms, located in the unintuitively-named town of Snowflake in what U.S. state?

    Answer: Arizona

  44. "Rise Up Red Sea" is a slogan often associated with fans of what NFC West team?

    Answer: Arizona Cardinals

  45. In the first full decade of the 21st century, the two U.S. states with the highest population growth by % border each other. Name one of the states.

    Answer: Arizona and Nevada

  46. Admitted to the U.S. on February 14, 1912, The Valentine State is a nickname of what state where you could take a date to the abandoned Lisa Frank factory?

    Answer: Arizona

  47. Led by Doug Logan, what Floridan firm used “kinematic markers” to audit ballots in Arizona’s Maricopa County from the 2020 U.S. presidential election starring in April 2021?

    Answer: Cyber Ninjas

  48. In the 2010s, the size of photovoltaic power stations to generate and store solar energy has increased dramatically. Back in 2012, the largest project to-date was completed in Arizona and had a capacity of 247 MegaWatts. Only eight years later, there are now two power stations with capacity for more than 2,000 MegaWatts each, both of which are located in what country?

    Answer: India

  49. The Baseline Killer, The Maryvale serial shooter, and the Serial Shooter are all locally-famous killers from what 48th US state?

    Answer: Arizona

Play Arizona Trivia with Water Cooler Trivia

Water Cooler Trivia is well-equipped to provide you with exciting and engaging trivia quizzes.

So, how does it work?

Each week, our team will deliver original trivia quizzes straight to your inbox.

All you have to do is pick the categories.

You can leave the rest of the heavy lifting to us.

Take Water Cooler Trivia for a test run with our four-week free trial.

Is there an error in one of our questions?

We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email [email protected].

Want to play trivia online with co-workers?

Water Cooler Trivia is a weekly trivia game for you to play against your office.
Over 26,000 people get quizzes every week. Your office should be having fun too!
Enter your email, and we'll send you this week's free ten question quiz.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Please refresh and try again.

Click here to see last week's quiz >> | We'll never use your email for anything other than trivia