Are you looking for some great Canada trivia questions?
Well, you've come to the right place!
Let's face it, Canada is a pretty great country.
They've got everything from gorgeous natural scenery to delicious food.
As you can imagine, that makes for some pretty interesting trivia questions.
From the towering heights of the CN Tower to the depths of Niagara Falls, Canada has a lot to offer.
These trivia questions will test your knowledge of all things Canadian!
Before we dive into the Canada questions and answers, we want to tell you about Water Cooler Trivia.
Each week, Water Cooler Trivia can deliver fresh trivia quizzes straight to your inbox.
We offer a four-week free trial - so you can explore everything Water Cooler Trivia has to offer without commitment.
1. Known for polar bears that live there in the fall, what town on Hudson Bay in Manitoba is named after one of the UK's most famous Prime Ministers?
Answer: Churchill
2. Founded in Québec, what is the French name of the private entertainment company that has sold over 100 million tickets for its unique blend of continuous live music and circus-like acrobatics?
Answer: Cirque du Soleil
3. The Cadillac Fairview Corporation is owned by the pension plan in Ontario, Canada of what profession?
Answer: Teachers
4. Canada's "Big Five" banks are all based in Toronto. They are Bank of Montreal (BMO), Bank of Nova Scotia (Scotiabank), Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC), Royal Bank of Canada (RBC), and what fifth bank?
Answer: Toronto-Dominion Bank (TD)
5. Torrington, Wyoming got the TOR airport code instead of Toronto, because Canadian airport codes all start with what letter?
Answer: Y
6. Although James Naismith was teaching in Massachusetts in the U.S. at the time he invented a popular sport, he was a native Canadian who had only recently moved to the U.S. What sport did Naismith invent in 1891?
Answer: Basketball
7. Named for the railway company that built it, what 1,815-foot-tall communications and observation edifice is the tallest structure in Toronto?
Answer: CN Tower
8. What is the full name for the bill or rights entrenched in the Constitution of Canada, typically referred to simply as "the Charter"?
Answer: Canadian Charter of Rights and Freedoms
9. The Wyandot or Wendat are Iroquoian-speaking peoples of North American who emerged as a tribe around the north shore of Lake Ontario. However, they are often referred to by an alternate name which shares its title with a different Great Lake. What is this alternate name?
Answer: Huron
10. In 2021, Justin Trudeau announced that whar Inuit leader would succeed Julie Payette as governor general of Canada?
Answer: Mary Simon
11. Called "the greatest outdoor show on Earth" by its promoters, what is the name of the huge annual rodeo held for ten days every July in Alberta's most populous city?
Answer: Calgary Stampede
12. The National Sports Act of Canada granted two different sports as the official sports of Canada. One is, unsurprisingly, hockey. What is the other?
Answer: Lacrosse
13. Located in Alberta and established in 1885, what is the oldest national park in Canada?
Answer: Banff
14. The Alouette 1 refers to a piece of technology famously released by Canada in 1962, making Canada only the third country globally to construct such a device. This historic technology was used to study the ionosphere, and while it was deactivated a decade later in 1972, it is expected to remain in existence for 1000 years. What type of device was the Alouette 1?
Answer: satellite
15. Located in Alberta's Rockies and with a name like someone getting punched in an old-school comic book, what was the first national park established in Canada?
Answer: Banff National Park
16. In 1683, the Catholic priest and explorer Louis Hennepin published a book titled "A New Discovery" containing his descriptions of what landmark on the U.S.-Canada border?
Answer: Niagara Falls
17. Sarah Ann Curzon, Jessie Turnbull, Emily Stowe are all women famously associated with a Canadian movement that had achieved most of its political aims by the 1920s (Québec was the only exception). What was the cause championed by these women?
Answer: Women's suffrage
18. Featuring more than 900 varieties of plants and designated a National Historic Site of Canada, Butchart Gardens is a horticultural marvel located on Vancouver Island in what province?
Answer: British Columbia
19. Project Atigi is the name of a collaboration of Inuit designers and what high-end parka brand, which aims to combine the garments with traditional Inuit culture and designs?
Answer: Canada Goose
20. Lucy Maud Montgomery is a Canadian author best known for a series of novels published in the early 20th century set in Prince Edward Island, featuring the young protagonist Anne Shirley. The first, and most famous, novel in the series is titled "Anne of” what two-G-words palace?
Answer: Green Gables
21. In December 2018, the U.S. angered China by arranging for the detainment in Canada of Meng Wanzhou, an executive of what telecom company?
Answer: Huawei
22. The Nisga'a are a group of Indigenous people of Canada that reside in which of the nation's provinces? Traditionally, the Nisga'a had a cuisine driven by harvesting "beach food" year-round, including razor clams, mussels, oysters, limpets, scallops, abalone, fish, and seaweed.
Answer: British Columbia
23. What country has the longest total coastline in the world? We're talking about the coastline on the border of a country, not all the internal coastlines that make up lakes and rivers.
Answer: Canada
24. Thistles and a unicorn take up space in Canada's coat of arms, repping which UK constituent country?
Answer: Scotland
25. What is the name for the increasingly large body of water separating the Alaskan peninsula and the eastern shores of Russia? There was once a land bridge crossing this body of water.
Answer: Bering Strait
26. Rising above the Saskatchewan prairie, in what city is the largest provincial legislative building in Canada?
Answer: Regina
27. What 2007 film written by Diablo Cody stars two teen actors from Canada? The film premiered in Canada, receiving a standing ovation at the Toronto International Film Festival, before later winning an Oscar for Best Original Screenplay.
Answer: Juno
28. English is the most-spoken language in Canada. French is second. What language is third?
Answer: Chinese (Mandarin)
29. What sport joins ice hockey as one of two national sports of Canada?
Answer: Lacrosse
30. In the 1996 film "Fly Away Home," Anna Paquin stars as a young glider pilot leading an abandoned group of geese south from Canada. The film was based on a real "Operation" that went by what guessable M-word?
Answer: Migration
31. Screech is an alcohol most closely associated with what Canadian island?
Answer: Newfoundland
32. According to the most recent census, approximately 59% of the capital city of Nunavut is indigenous Canadian. What is the name of this city?
Answer: Iqaluit
33. Terrance and Phillip are a fart-obsessed Canadian comedy duo who made their first appearance in season 2 of what Comedy Central animated series?
Answer: South Park
34. The 2000s robots Dextre and Canadarm were both pieces of technology developed by what federally funded Canadian agency?
Answer: Canadian Space Agency
35. The first First Nations-owned and operated institution of its kind in Canada, in Alberta's BQFNC the B stands for Blue, the FNC for First Nations College, and the Q for what old-timey writing implement?
Answer: Quills
36. Gaining a love for music in the Little Burgundy community of Montréal, Oscar Peterson became a jazz legend known primarily for tickling what instrument?
Answer: Piano
37. Manitoba, Saskatchewan, and Alberta are known collectively by what "flat" nickname, reflecting their location in the northern Great Plains?
Answer: Prairie Provinces
38. What is the name for a manmade stone landmark or cairn built for use by the Inuit, Yupik, or other peoples in the Arctic region of North America? The landmark has sharply increased in popularity as a symbol for Canadian culture in the 21st century, including as the foundation for the Vancouver 2010 Winter Olympics logo.
Answer: Inuksuk
39. What "sweet" Canadian actor and comedian rose to fame as a member of the Toronto branch of the Second City, starred in major movies like "Uncle Buck," and died of a heart attack in Mexico at the age of 43?
Answer: John Candy
40. Made famous by the novels of L.M. Montgomery, Green Gables House is a tourist attraction in what Canadian province?
Answer: Prince Edward Island
41. What Canadian city is home to the intersection of the Red and Assiniboine rivers and is located very near the longitudinal centre of North America?
Answer: Winnipeg
42. What is the name for the Gothic Revival style mansion in midtown Toronto, constructed in 1911 for financier Sir Henry Pellatt? The name translates from Spanish to "Hill House."
Answer: Casa Loma
43. Featuring an exclamation point in its name, what is the name of the gift card that is redeemable at thousands of shopping, dining, and entertainment destinations in Cadillac Fairview malls across Canada?
Answer: CF Shop!
44. Métis leader Louis Riel is often cited as a founder of what province that almost got the name "Assiniboia"?
Answer: Manitoba
45. In 1999, Nunavut became the third and most-recent territory on the Canadian political map. Prior to that, the last major addition was the 1949 acceptance of what province?
Answer: Newfoundland
46. In 1980, what athlete and Canadian hero, who was equipped with a prosthetic right leg, ran more than 5,000 kilometers across the country to raise money for cancer research in his "Marathon of Hope"?
Answer: Terry Fox
47. What is the name of the multi-sport event featuring thousands of athletes from the Americas in summer sports that Toronto hosted in 2015?
Answer: Pan American Games
48. Which Canadian territory has a name meaning "our land" in the language that is spoken by the mother tongue of more than 60% of its residents?
Answer: Nunavut
49. For 30 years, the main conference organized by TED was hosted in Long Beach, California. However, since 2014, the conference has been hosted in what Canadian city?
Answer: Vancouver
50. What Canadian island accounts for ~19% of Nova Scotia's total area, is home to ~130,000 Canadians, and is home to one of the world's largest salt lakes, Bras d'Or, in the center of the island?
Answer: Cape Breton
51. One of the most commonly spoken languages in Canada outside of the nation's two mother tongues (English and French), Filipino is the officially standardized form of what 7-letter Austronesian language?
Answer: Tagalog
52. Offred often dreams of escaping to Canada from the dystopian republic of Gilead in what 1985 novel by Margaret Atwood?
Answer: The Handmaid's Tale
53. Only one part of the former New France remains legally part of France. This small archipelago named Saint Pierre is home to ~6,000 citizens and is located off the coast of what Canadian province?
Answer: Newfoundland and Labrador
54. Which two Canadian cities made their NBA franchise debuts in 1995?
Answer: Toronto and Vancouver
55. Oneida actor Graham Greene's career took off with an Oscar nod for his role as Kicking Bird in what 1990 Kevin Costner film?
Answer: Dances With Wolves
56. Often considered the largest collection of Victorian-era industrial architecture in North America, what is the name of the "spirited" and alliterative 13-acre area in Toronto located east of downtown?
Answer: Distillery District
57. Among the Cadillac Fairview-sponsored athletes repping Team Canada at the Tokyo Olympics is Skylar Park, a Manitoban competing in what event that roughly translates to "art of kick punch"?
Answer: Taekwondo
58. "I Am Canadian" was the slogan for what beer brand from 1994 until 1998, and between 2000 and 2005? The campaign was retired shortly after a merger with Coors in 2005.
Answer: Molson Canadian
59. Hot on the heels of First Nations treaty changes in an omnibus bill, the Idle No More protest movement started in 2012 during the tenure of what prime minister?
Answer: Stephen Harper
60. Born and raised in Toronto as the sixth of seven, who is the actress, comedian, and writer who famously starred as the mother of Kevin McAllister in "Home Alone" and more recently became an Emmy-winning star of "Schitt's Creek"?
Answer: Catherine O'Hara
61. Regina is the provincial capital of the Saskatchewan province in western Canada. What other provincial capital is closest in distance to Regina?
Answer: Winnipeg
62. The article of clothing known as a "bunnyhug" in Saskatchewan is typically known by what other name throughout the rest of Canada and the U.S.?
Answer: Hoodie
63. What Canadian retail business, now a department store owner in modern-day Canada, was a largely fur trading company that traded with Indigenous Canadians starting in the 17th century? It was named for a large bay that touches four provinces, discovered by Sir Henry in 1610.
Answer: Hudson's Bay Company
64. Manitoban actor Adam Beach played U.S. Marine Corporal Ira Hayes in "Flags of Our Fathers," about the World War II men photographed raising a flag over what hard-fought island?
Answer: Iwo Jima
65. Montana shares a northern border with which 3 Canadian provinces?
Answer: British Columbia Alberta and Saskatchewan
66. The name Canada is generally accepted as coming from the St. Lawrence Iroquoian word kanata, meaning what?
Answer: Village or settlement
67. Donovan Bailey is a Canadian sprinter who won the gold medal in the 100m dash at the 1996 Olympics in Atlanta. Bailey immigrated to Canada at age 13, coming from what other North American nation?
Answer: Jamaica
68. A white owl is featured prominently on the cover of "Fly By Night," a 1975 album from what Canadian progressive-rock band?
Answer: Rush
69. Owned by The Woodbridge Company of Toronto, what Monday-to-Saturday newspaper with two nouns in its title is the most popular in Canada?
Answer: The Globe and Mail
70. In ~1000 AD, the Norse built a small settlement which only lasted a few years at the L'Anse aux Meadows in what now-province?
Answer: Newfoundland
71. The official Canadian national motto is a Latin phrase that comes from the Bible. What does "A Mari Usque Ad Mare" translate to in English?
Answer: From Sea to Sea
72. International Falls is a Minnesota city that is, unsurprisingly, on the border of another nation (Canada). It is also nicknamed "Icebox of the Nation” because it averages more than 100 days per year with a high temperature below 32 °F (0 °C). What is the name of the Canadian city directly across the river from International Falls?
Answer: Fort Frances
73. Poutine, often referred to as Canada's national dish, consists of french fries, gravy, and what other ingredient?
Answer: Cheese curds
74. In the 1970s, a specimen of allegedly human-worked mammoth bone was found in three small caves in the Yukon, a few dozen miles southwest of the Vuntut Gwichin community of Old Crow. What is the colorful, piscine name for these caves?
Answer: Bluefish Caves
75. Chief Dan George, OC was a chief of the Tsleil-Waututh Nation and was also a multi-talented actor, musician, poet, and author. His acting career peaked when he portrayed Old Lodge Skins in a 1970 film for which he was nominated for the Academy Award for Best Supporting Actor. What was this movie in which Chief Dan George was acting?
Answer: Little Big Man
76. Lacking the "fluting" found in Clovis and Folsom points, the flaked stone projectiles such as Alberta points, Cody points, Frederick points, and Eden points, are often referred to collectively as what alliterative group?
Answer: Plano points
77. National Indigenous Peoples Day has been celebrated as a national holiday in Canada on June 21 since a 1996 proclamation by the nation's Governor General. In part, this date was chosen because it is the date of what annual celestial event?
Answer: Summer Solstice
78. What Canadian politician is Cree and a former National Chief of the Assembly of First Nations? This man was elected president of Manitoba's New Democratic Party in 2015.
Answer: Ovide William Mercredi
79. What was the sixth nation to join the Six Nations or Haudenosaunee, after the Mohawk, Oneida, Onondaga, Cayuga, and Seneca nations?
Answer: Tuscarora
80. In 2018, what country changed a line in its national anthem from "true patriot love in all thy sons command" to the more inclusive "true patriot love in all of us command?"
Answer: Canada
81. What is the "C" name of the Dene Indigenous Canadian peoples from the Athabaskan language family? This group comes from what is now Western Canada, were historically allied with the southerly Cree, and had ~25,000 registered members of the First Nation in 2016.
Answer: Chipewyan
82. What Somalian-born, one-named supermodel served as host and head judge on the short-lived Canadian version of "Project Runway?"
Answer: Iman
83. "Flight Stop," a sculpture in Cadillac Fairview's Toronto Eaton Centre, depicts 60 of what birds in flight?
Answer: Canada goose
84. The "2+" sometimes used in the acronym "LGBTQ2+" stands for what phrase used to describe a traditional third-gender role in some Indigenous Canadian ceremonies?
Answer: Two-spirit
85. The French word for “mixed blood,” what “M” word was the term for Native Canadians who are a mix of Aboriginal and European (largely French) ancestry?
Answer: Metis
86. A trilateral trade bloc between Canada, Mexico, and the United States was formed by what agreement in 1994?
Answer: NAFTA
87. Portland sits on what largest river in the Pacific Northwest of North America? It rises in the Rocky Mountains of BC, Canada, and it shares its name with the third-largest major film studio in the world.
Answer: Columbia River
88. With a name that references a neighborhood in New York City, what drag queen is the head judge of "Canada's Drag Race," the Canadian adaptation of "RuPaul's Drag Race"?
Answer: Brooke Lynn Hytes
89. In the Kyuquot and Checleseht oral tradition, the creator of the first families in the world is Thlaathluktiinlth, a creature whose name means they have 200 of what body part?
Answer: Mouth
90. A 9-meter-high replica of a 1951 nickel stands on the grounds of Greater Sudbury's Dynamic Earth science museum in what Canadian province?
Answer: Ontario
91. One of the six First Nations of Indigenous Canadians lived in the basin of what “M” Canadian River, which flows through the Yukon and Northwest Territories?
Answer: Mackenzie River
92. What “C” Indigenous tribe based in British Columbia, Canada, gets its name from Athabascan for “people of the river”? Their chief Klatsassin was hanged after their namesake war of 1864.
Answer: Chilcotin
93. Named for a city in British Columbia, what no-bake dessert includes a base of wafers, nuts, and coconut, custard icing in the middle, and a layer of chocolate ganache on top?
Answer: Nanaimo Bar
94. The earliest of these were constructed from stitched seal stretched over a wood or whalebone-skeleton frame and were originally developed by the Inuit, Yup'ik, and Aleut. What are they? A quick hint: the answer is a palindrome and they are quite the arm workout.
Answer: Kayaks
95. Belonging to Canada, what is the fifth-largest island in the world? It's got a double letter in it!
Answer: Baffin
96. Architect and native son Frank Gehry led the redevelopment of a Canadian institution in the 2000s, a particularly challenging feat as the building was considered a "hodgepodge" from six previous expansions dating back to the 1920s. What was the building Gehry revitalized?
Answer: Art Gallery of Ontario
97. Which Canadian city had a professional hockey team named The Millionaires from 1911 to 1926? Today, the team's name is a slang term.
Answer: Vancouver
98. Treaty Day is celebrated on October 1 to honor the treaties signed between the Mi'kmaq people and the British Empire. In what province is this annual celebration?
Answer: Nova Scotia
99. What Canadian province's southern border lies adjacent to both Idaho and Montana?
Answer: British Columbia
100. Which U.S. state shares the longest border with Canada? The total comes in at over 1,500 miles.
Answer: Alaska
101. What Western Conference team did the Toronto Raptors defeat in the 2019 NBA finals to become league champions?
Answer: Golden State Warriors
102. In 1497, John Cabot discovered territory in what modern country, claiming it on behalf of the British Empire? He mistakenly believed it to be in Asia.
Answer: Canada
103. Starting in 2011, new currency issued by the Bank of Canada was made of a synthetic polymer. What fiber was the primary material for notes issued prior to 2011?
Answer: Cotton
104. What town in southeastern Alberta gets its name from the English translation of a Blackfoot word for the headdress worn by a traditional healer?
Answer: Medicine Hat
105. What is the two-word, alliterative phrase for the tragic practice of taking Indigenous children in Canada from their families for placement in foster homes or adoption? More than 20,000 children were taken in this way from the late 1950s into the 1980s.
Answer: Sixties Scoop
106. The first film written and acted in the Inuktitut language, "Atanarjuat: The Fast Runner" premiered at what Euro film festival, where it was awarded the Camera d'Or?
Answer: Cannes Film Festival
107. One Canadian has won the National Basketball Association's MVP award. Who is it?
Answer: Steve Nash
108. Haida Gwaii is a remote archipelago with ancient village sites located off the northernmost coast of which Canadian province?
Answer: British Columbia
109. The condiment typically known as Thousand Island Dressing, and occasionally referred to on fast food menus as "special sauce," is, in fact, named for the Thousand Islands region that exists along the border of what two countries?
Answer: US and Canada
110. The Scotties Tournament of Hearts is Canada's national women's championship in what sport?
Answer: Curling
111. Thanksgiving in the United States is celebrated on the fourth Thursday of November, but when is Canada’s Thanksgiving?
Answer: The second Monday of October
112. The Inuit people officially gained the right to vote in 1950, but effectively didn't have suffrage until 1962 because of a lack of what pretty important thing for voting?
Answer: Ballot boxes
113. In 2018, what two words of "O Canada" were officially changed to "of us," so that the second line of the anthem now goes, "true patriot love in all OF US command?"
Answer: Thy sons
114. A mix of Gaelic, French, Cree, and Ojibwe created what Red River Métis Creole dialect that sounds like it was named by bridge-jumping adrenaline junkies?
Answer: Bungee
115. An Algonquin or Ojibwe word meaning "where the river narrows" became the name of what province where the Saint Lawrence actually does narrow?
Answer: Québec
116. The name “Canada” comes from the word “Kanata,” which was a word used by what Native American tribe that lived in Québec in the 1500s?
Answer: Iroquois
117. What is the name of the island that comprises the northeastern portion of Nova Scotia and is separated from the rest of the province by the Canso Causeway?
Answer: Cape Breton Island
118. Winning the 1984 federal election in a landslide, Brian Mulroney served as the 18th prime minister of what country? Technically, Brian was his middle name as he was born Martin Brian Mulroney.
Answer: Canada
119. On Bloor St. in West Toronto, there is a retail establishment named The Monkey Paw with a customized vending machine. When a customer inserts a token, rather than receiving a snack or beverage, they receive what edifying object?
Answer: A book
120. The Oka Crisis was a land dispute between the town of Oka in Québec and a group from what First Nations tribe? The incident began on July 11, 1990, and lasted for 78 days, resulting in two deaths.
Answer: Mohawk
121. Thutade Lake is the source of Canada's longest river, which is what?
Answer: Mackenzie River
122. Number 8 Fire Station and Tom's Place are two of the well-known landmarks. Its approximate borders are College St, Spadina Ave, Dundas St W, and Bathurst St. What is this Toronto neighborhood?
Answer: Kensington Market
123. "Come from Away" is an award-winning Canadian musical set in the week following the September 11 attacks, telling the true story of when 38 planes were unexpectedly rerouted to the small town of Gander in what Canadian province?
Answer: Newfoundland and Labrador
124. By 1940 all Canadian provinces had passed their own laws granting voting equality for women and men, however the vast majority of provinces had done this between 1916 and 1922. Which province was the final one to grant women equal suffrage rights on April 25, 1940?
Answer: Quebec
125. What is the English-adaptation name for the Athabaskan-speaking First Nations people who typically live in the Northwest Territories, Canada? This group's name comes from their fable descent from a supernatural canine-human.
Answer: Dogrib (Tlicho)
126. What is the six-letter name of the Heritage Minutes episode that shares its name (and story) with the genesis behind a beloved children's character?
Answer: Winnie
127. Indigenous women and their allies founded the Native Women's Association of Canada, and Ralph Steinhauer became the first Indigenous person to hold vice-regal office in Canada. Within one, that was what busy year of the 1970s?
Answer: 1974
128. If you sum the total box office sales of all of the movies made by each Canadian film director in history, which Canadian director has the highest total?
Answer: James Cameron
129. Ryan Malcolm and Kalan Porter were the first two winners of what Canadian reality television program?
Answer: Canadian Idol
130. At over 5,400 people per square kilometer, what Canadian city has the nation's highest population density? The city ranks 5th on the same metric in North America.
Answer: Vancouver
131. Located in the New Edinburgh neighbourhood of Ottawa, what is the official address of the residence of the Prime Minister of Canada?
Answer: 24 Sussex Dr
132. First issued in 1923, the official badge of which Canadian group features the motto "Per Ardua Ad Astra" along with an eagle in flight? P.S., That phrase means "Through adversity to the stars."
Answer: Royal Air Force
133. Although not one of the Great Lakes, what is the largest lake contained entirely in Canada, which also happens to have "Great" in its name?
Answer: Great Bear Lake
134. Known in part for painting their houses, canoes, weapons, and even bodies with red ochre, the Beothuk were a group of Indigenous people declared extinct in 1829, as European colonization led to their starvation. In which of today's provinces were the Beothuk located?
Answer: Newfoundland and Labrador
135. What legislation was passed by the Parliament of Canada in 2000 that established the conditions under which the Canadian government and a province would agree to terms of secession from the nation?
Answer: Clarity
136. In 2008, Canada officially established a TRC with the purpose of documenting the history and lasting impacts of the Canadian Indian residential school system on Indigenous students and their families. Other well-known TRCs include post-apartheid South Africa and multiple in Latin America. What does TRC stand for?
Answer: Truth and Reconciliation Commission
137. The war known in the U.S. as the French and Indian War is known by what temporally-accurate name in Canada?
Answer: Seven Years War
138. Based on a common North American Indigenous creation story, what is the two-word reptilian phrase often used as a name for the Earth or North America that is still used by some First Nations people?
Answer: Turtle Island
139. Shot primarily in Toronto, what 2010s sci-fi TV series starred actress Tatiana Maslany in multiple roles as clones called "sestras"?
Answer: Orphan Black
140. Given to the city in 1981 as part of its "Salute to Switzerland," a 1,000-pound piece of what European mountain sits at the base of the CN Tower?
Answer: Matterhorn
141. Canadian Prime Minister Justin Trudeau is famously the son of former Prime Minister Pierre Trudeau. The younger Trudeau has two full (non-half) siblings, named what?
Answer: Michel or Alexandre
142. Alaska is typically considered the seventh-largest country subdivision in the world by area. Two of the larger subdivisions are found in Russia and two in Australia. What are the other countries with subdivisions larger than Alaska?
Answer: Canada (Nunavut) or Denmark (Greenland)
143. Considered one of the first painters in Canada to adopt a Modernist painting style, what woman described as a "Canadian icon" by The Canadian Encyclopedia was also a seasoned writer and one of the first to chronicle life in British Columbia?
Answer: Emily Carr
144. The Calypso Monarch, the King and Queen Showcase, and the Grand Parade are all key elements to what annual Torontonian tradition?
Answer: Caribana
145. The migration of 100,000 prospectors to the Yukon during the Klondike Gold Rush occurred during a 4-year period in what decade?
Answer: 1890s
146. What was the last name of the Ontarian woman with the first name Agnes who became the first woman elected to the Canadian House of Commons in the 1921 election?
Answer: Macphail
147. What is the name of the region with large deposits of bitumen (heavy crude oil) in the northeastern region of Alberta? This is the largest known reservoir of bitumen on Earth.
Answer: Athabasca oil sands
148. In a Heritage Minutes episode about the basis of good governance and multilingual cooperation, two men are featured in the title of the episode and the episode itself. One is LaFontaine. Who is the other?
Answer: Baldwin
149. What creatively-named solar company was founded by Shawn Qu in Ontario in 2001? The company has more than 13,000 employees today, is publicly traded on the NASDAQ, and manufactures solar PV modules.
Answer: Canadian Solar
150. In the Squamish history of the Great Flood, Chiyakmesh is given food and guided to a wife by what legendary creature that shares a name with a Ford convertible?
Answer: Thunderbird
151. What Canadian politician born in 1904 was the Premier of Saskatchewan for 17 years and famously introduced the continent's first single-payer, universal health care program?
Answer: Tommy Douglas
152. Cadillac Fairview (jointly with the Ontario Pension Board) owns and operates the headquarters for what major Canadian bank that encourages customers to "make someday happen" with them?
Answer: Royal Bank of Canada
153. Beating out Australia, India, and Turkey, what north hemisphere country is the world’s largest grower of lentils and produces more than half of the world’s total lentil exports?
Answer: Canada
154. Franklin Carmichael, Lawren Harris, A. Y. Jackson, Frank Johnston, Arthur Lismer, J. E. H. MacDonald, and Frederick Varley are collectively known by what name as a famed set of Canadian landscape painters in the first half of the 20th century?
Answer: Group of Seven or Algonquin School
155. ISL is considered to be a "critically endangered language isolate" that is used today in Nunavut. What does ISL stand for?
Answer: Inuit Sign Language
156. What is the name of the gift-giving feast practiced by Indigenous peoples in the Pacific Northwest Coast of Canada and the United States? A similar practice is celebrated by Interior and Subarctic peoples, though with less elaborate rituals.
Answer: Potlatch
157. What is the Canadian-influenced name of the infamous and controversial unscripted professional wrestling incident in 1997 in which owners and employees manipulated the pre-determined outcome of a match between Bret Hart and Shawn Michaels?
Answer: Montreal incident
158. With a name translating to "inside the Skeena River," what is the name of the Indigenous people of the Pacific Northwest Coast that consists of ~10,000 members of seven First Nations? Their society is kinship-based and matrilineal, and they traditionally fashioned most goods out of western red cedar.
Answer: Tsimshian
159. Which Canadian province has the largest percentage of its total area occupied by water?
Answer: Quebec
160. What is the "T" name for the historical frame structure used for transportation by indigenous Canadians for many centuries to drag loads over land? Typically, this item would consist of a platform mounted on two long poles shaped like an elongated triangle.
Answer: Travois
161. What is the "A" name of the land that is home to the Mohawk Nation, which straddles both international (Canada and U.S.) and provincial (Ontario and Québec) boundaries on the banks of the St. Lawrence River?
Answer: Akwesasne
162. The Piikani, Siksika, and Kainai groups are all linguistically related and have historically been referred to by what collective name?
Answer: Blackfoot
163. Author Alicia Elliott uses her own perspective as a Tuscarora writer from Six Nations of the Grand River in what 2019 book? The work was based on a 2017 essay of the same name, which won gold at the National Magazine Awards.
Answer: A Mind Spread Out on the Ground
164. What is the popular name for encased coils or pocketed springs that takes its name from the Canadian engineer and machinist who patented the item in Canada in 1900? The man later started a namesake mattress company.
Answer: Marshall springs
165. "Nobody's Supposed to Be Here" and "We Can't Be Friends" were top-10 hits for what Toronto-born artist who got her start singing backup for Celine Dion?
Answer: Deborah Cox
166. Established in 1663, and located in the province of Québec, what is the oldest post-secondary institution (i.e., college) in Canada?
Answer: Université Laval
167. First released in 1991, the Heritage Minutes are a bilingual series of PSAs that are produced by what non-profit organization that also famously publishes an encyclopedia?
Answer: Historica Canada
168. There is a 6,000 square kilometer wetland complex in northern Yukon that contains archaeological sites with demonstrations of some of the earliest human habitation in North America. What is the three-word "fowl" name for this area?
Answer: Old Crow Flats
169. As of 2011, which of Canada's provinces or territories had the highest share of its population that reported English as their mother tongue? English was the native language of more than 97% of the entity's population.
Answer: Newfoundland and Labrador
170. Dan Harron was awarded the Order of Canada for playing a reporter at what "Hee Haw" radio station?
Answer: KORN
171. The Iroquois Confederacy's flag has a design based on the belt of what Iroquois co-founder written about by Longfellow?
Answer: Hiawatha
172. What man was a critical figure in Northwest Coast style art (specifically that of the Kwakwaka'wakw Aboriginal people) while also a prominent singer and songwriter? First hired by the Museum of Anthropology at UBC, he later created his most famous work, a massive totem pole standing 160 feet tall that was raised in 1956 and stood until 2000.
Answer: Mungo Martin
173. In the late 1960s, politicians in Canada attempted to incorporate a new word into the national lexicon as a generic term for greeting, so it could be used like "ciao" or "aloha." The short-lived term originated from the northern Canadian Inuktitut language. What was the term?
Answer: Chimo
Is it the natural beauty?
The people?
The food?
It's probably a mix of all three.
Whatever the reason, there's no denying that Canada is a fascinating country.
And that makes it the perfect subject for a trivia quiz!
After all, what could be more fun than testing your knowledge of all things Canadian?
Water Cooler Trivia offers a wide range of trivia quizzes, including a Canada quiz.
Our Canada quiz includes questions on all aspects of Canadian culture, from maple syrup to ice hockey.
And it's not just for Canadians!
Whether you're looking to brush up on your knowledge of Canada or you're studying for a Canadian citizenship test, our quiz is the perfect way to do it.
If you're planning a Canada-themed trivia night, our quiz is the perfect way to get started.
Our team of trivia experts can pull together a comprehensive quiz that covers all the bases.
But if you're looking to add a personal touch, you can always customize our quiz to suit your needs.
With plenty of flexibility, Water Cooler Trivia is well-suited to create the perfect Canada trivia quiz for your event.
Get started with a free four-week trial today!
We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email [email protected].