Finance trivia questions are not only interesting, but also informative.
By testing your knowledge with these questions, you can learn about various financial topics, including investment banking, stock markets, and corporate finance.
Straight off the bat, here is a warm-up question to get you started:
Question: What financial services company is the largest issuer of credits cards in the U.S.? We're not looking for a bank here.
Answer: Visa
Before we get into the questions, we want to tell you about Water Cooler Trivia.
If you're looking for an all-encompassing trivia quiz platform, you should consider Water Cooler Trivia.
With weekly trivia quizzes sent straight to your inbox, you'll never have to worry about being bored again.
If you're interested in taking Water Cooler Trivia for a spin, consider signing up for our four-week free trial with no additional commitments.
1. In accounting, the term "ROI" is often used to describe the financial performance of an asset. ROI stands for "return on" what?
Answer: Investment
2. What "D" word, which literally means "money" in Spanish, has become a slang term for money in English?
Answer: Dinero
3. If you don’t repay a debt, what might a creditor place against your property (for example, your house) as collateral until you pay up?
Answer: Lien
4. Although they each use their own version of the currency, Argentina, Chile, Colombia, Cuba, the Dominican Republic, Mexico, the Philippines, and Uruguay all use a currency with what four-letter name?
Answer: Peso
5. Saying “I have to go to the ATM machine” is actually redundant because ATM stands for Automated what Machine?
Answer: Teller
6. If you sell a stock for more than it was worth when you bought it, it’s referred to as capital what?
Answer: Gains
7. In finance, what term that contains a state of matter refers to the ease with which an asset can be converted to cash?
Answer: Liquidity
8. An asset that you pledge as security for a loan is known as what? It's one “C” word that’s also the title of a 2004 movie in which cab driver Jamie Foxx gives a ride to hitman Tom Cruise.
Answer: Collateral
9. Founded in 1971, the National Association of Securities Dealers Automated Quotations is better known as what stock exchange?
Answer: NASDAQ
10. Headquartered in Santa Clara, California and often referred to by its initials SVB for short, what financial institution suffered a bank run in 2023, leading to the largest bank failure in the US since the 2007-2008 financial crisis?
Answer: Silicon Valley Bank
11. Fair Isaac Corporation came up with a way to calculate your creditworthiness, but you probably know the company as what four-letter acronym that's associated with your credit score?
Answer: FICO
12. In economics, the Laffer curve describes the relationship between the rate of which compulsory financial charge and the resulting revenue? According to Benjamin Franklin, only this financial charge and death are certainties in life.
Answer: Taxes
13. Banks get their own identification number, developed by the ABA, which you can easily spot on your checks and find in your online account. What is the term for the number, which you’ll need to send or receive money?
Answer: Routing number
14. In finance, what "V" word refers to a statistical measure of how much change there is in the price of a security or market index?
Answer: Volatility
15. "The Oracle of Omaha" is a nickname often used to describe what legendary American investor and CEO of Berkshire Hathaway?
Answer: Warren Buffett
16. Accountants use different methods of depreciation for tax purposes. What do the letters in the acronym “LIFO” stand for?
Answer: Last In First Out
17. Which “F” term describes the year as it pertains to figuring out your business’s annual budget and other finances? For example, looking at quarterly statements and getting your taxes in order.
Answer: Fiscal
18. What credit card company adopted a gladiator or centurion into their logo in 1958? Although the image has taken less prominence in the brand over time, it still appears on the company's travelers' checks, charge cards, and credit cards.
Answer: American Express
19. When you were a kid, your grandparents might have bought you a savings what? It’s a long-term investment with little risk that pays a predictable rate of interest and is insured by the federal government.
Answer: Bond
20. British bank HSBC's name is an abbreviation of The Hong Kong and what Banking Corporation Limited? A Chinese city's name is the answer.
Answer: Shanghai
21. Demand responsiveness can be described in terms of what flexible property you’d attribute to a rubber band?
Answer: Elasticity
22. A CD is a savings instrument that typically earns more interest than a savings account but is bound by limits set within a contract. What does CD stand for?
Answer: Certificate of Deposit
23. In the insurance business, what is the name for a person whose job it is to analyze statistics to calculate risks and price premiums accordingly?
Answer: Actuary
24. What Switzerland-based bank was taken over by UBS in March 2023 in an all-stock deal brokered by the Swiss government?
Answer: Credit Suisse
25. According to data from the National Association of Realtors, 13% of homebuyers used a mortgage to finance what initial sum to be paid for their new house in 2022?
Answer: Down payment
26. A measure of your money you might want to go over with your financial advisor is EBIT: earnings before what and taxes?
Answer: Interest
27. When the stock market index S&P 500 is referenced in the U.S., technically, "S&P" no longer stands for anything. However, what did these two letters previously stand for?
Answer: Standard and Poor's
28. Referring to efforts to verify identity, suitability, and risk in a business relationship, the fintech abbreviation KYC stands for "know your” what?
Answer: Customer
29. Also the name for an Olympic track event, what sort of "H" rate is the lowest rate of return a project or investment must achieve before a manager or investor deems it acceptable?
Answer: Hurdle Rate
30. Which mega company’s industrial average shows you how 30 top stocks in the United States are performing and serves as a benchmark that you can compare your investments to?
Answer: Dow Jones
31. Which type of stock is higher-up on the chain of claim than common stock, but not as high up as bonds?
Answer: Preferred
32. If you’re borrowing money to finance your business and you want to know how much interest you’ll pay on it in a year, look for the APR. What is APR an acronym for?
Answer: Annual Percentage Rate
33. The demise of Arthur Andersen whittled the Big Four accounting firms down to Deloitte, Ernst & Young, KPMG, and what Oscar-helpers with a smushed name?
Answer: PriceWaterhouseCoopers
34. Which Minnesota-based S&P 500 company has the NYSE ticker symbol MMM?
Answer: 3M
35. The home stadium of the NFL's Los Angeles Rams and Los Angeles Chargers is named after what San Francisco-based online banking company founded in 2011?
Answer: SoFi
36. Used to calculate an individual's tax liability and meaning gross income minus certain payments made during the year, AGI stands for what Gross Income?
Answer: Adjusted
37. With its nose all up in the Börse, the DAX is a stock index based in what Western European superpower?
Answer: Germany / Deutschland
38. Headquartered in Florida, what haunting airline is listed on the NASDAQ with the symbol SAVE?
Answer: Spirit Airlines
39. The most commonly known stock index in its country, the KOPSI is a stock index of the exchange in which Asian country?
Answer: South Korea
40. What mythical term was first popularized in 2013 by venture capitalist Aileen Lee to describe a startup with a market valuation of more than $1 billion?
Answer: Unicorn
41. The Accounting Hall of Fame was created in 1950 at what large Ohio University?
Answer: Ohio State
42. What document can be defined as a statement of financial position, listing a company’s assets, liabilities, and equity? It can be used to determine financial return and a business’s capital structure.
Answer: Balance sheet
43. Darrell Mullis and Judith Orloff wrote a book comparing the basics of accounting to running a lemonade stand called “The Accounting” what? It makes accounting seem like something fun, like playing jacks or Parcheesi.
Answer: Game
44. The Financial Accounting Standards Board (FASB) is a non-profit "standard-setting body" that establishes and improves the set of accounting principles used in the U.S. and known by what four-letter acronym?
Answer: GAAP
45. In 2001, Goldman Sachs coined the phrase BRIC as an acronym for the four biggest developing economies: Brazil, Russia, India, China. Located on Cape Agulhas, what fifth country added an S to the acronym in 2010?
Answer: South Africa
46. If you're not flush with cash, one good way to finance a major renovation on your house is a HELOC, or what line of credit?
Answer: Home Equity
47. Both the tax preparation application TurboTax and the small business accounting program QuickBooks are products owned and sold by what publicly-traded company?
Answer: Intuit
48. Founded in 1983 in Mountain View, CA, what accounting software was imagined as Quicken for small business owners?
Answer: QuickBooks
49. What is the "trashier" name for a "high yield bond" that is typically issued by companies with low credit ratings?
Answer: Junk bonds
50. What kind of finance—DeFi for short—uses blockchain tech and smart contracts to avoid the need for banks or exchanges?
Answer: Decentralized
51. In tax law, the alternative what tax (AMT) limits benefits like deductions to make sure that high earners pay at least some tax on their income?
Answer: Minimum
52. In the 1980s, Michael Milken rose to prominence by trading what type of bonds?
Answer: High Yield
53. No, PIPE offerings aren’t plumbing investments. It’s an acronym for private investment in what kind of equity?
Answer: Public
54. There are a couple of “B” words that are important if someone dies and leaves a will. The first is “beneficiary,” which would be a surviving person that the deceased would like to leave things (including their money) to. What’s the other “B” word that describes the action of gifting assets to someone in a will?
Answer: Bequeath
55. The official name for Social Security in the United States is OASDI, which stands for Old Age, Survivors, and Disability what I-word?
Answer: Insurance
56. Increasingly popular as a way to attain exposure to a wider array of investments, the financial term ETF most often stands for what three words?
Answer: Exchange Traded Fund
57. “Spellcaster” is a Wondery podcast chronicling the rise and fall of which crypto exchange launched by Sam Bankman-Fried?
Answer: FTX
58. What kind of Entity Identifier (LEI) is a 20-character alphanumeric code that’s used in global financial transactions? It helped standardize the identification of entities taking part in international financial transactions, as before, each country could have its own code for an entity.
Answer: Legal
59. Your bank card can complete which type of transaction that takes money out of your checking account?
Answer: Debit
60. What numerical chapter of bankruptcy under the U.S. bankruptcy code allows a company to reorganize?
Answer: Chapter 11
61. What word, once used to describe a medieval predecessor of chemistry, completes the classic 1987 George Soros book title, the what “of Finance?"
Answer: Alchemy
62. Unsurprisingly, what five-letter Excel formula returns the yield on a security that pays periodic interest?
Answer: YIELD
63. The southern most ATMs in the world is found at McMurdo station in Antarctica. What currency is the only one it dispenses?
Answer: US dollars
64. Which Asian country’s stock exchange has an index called the PSEI?
Answer: Philippines
65. The value of DAI (the stablecoin formerly known as SAI) is kept as close to what currency as possible and is considered to be the first example of decentralized finance to really take off?
Answer: U.S. Dollar
66. If you want to find out your credit score, there are three agencies you can check with. The first two are Equifax and Experian. What’s the third?
Answer: TransUnion
67. What “F” adjective describes a tangible, long-term asset that is not expected to be converted into cash in the upcoming fiscal year?
Answer: Fixed Asset
68. In January 2021, Janet Yellen became the first woman to serve as the United States Secretary of the Treasury. From 2014-18, she was the first woman to serve in which role?
Answer: Chair of the Federal Reserve
69. If you’re thinking about buying a mutual fund, take a look at what ratio? This number (shown as a percentage) accounts for the costs of running the fund and gives you an idea of how much of your investment will go toward “paying” its management fee.
Answer: Expense
70. What business related list was first created by editor Edgar P. Smith in 1955?
Answer: Fortune 500
71. What Boston-based private equity investment firm was co-founded by former Massachusetts governor and current Utah Senator Mitt Romney?
Answer: Bain Capital
72. The third-largest mortgage lender in the U.S. in 2019 was what bank that was founded in California in the 1850s?
Answer: Wells Fargo
73. Often an elected position at the county level in the United States, what is the "C" title for a management-level position responsible for supervising the quality of accounting and financial reporting of an organization?
Answer: Comptroller
74. You probably have heard of Egyptian-American Mohamed El-Erian. You probably haven’t heard of the company he headed from 2007-2014, Pacific Investment Management Company LLC. Instead it’s known to the world by what five-letter acronym?
Answer: PIMCO
75. In finance, what two-word term is used for one hundredth of one percent?
Answer: Basis point
76. In finance, what term is used for traders who buy and sell securities on behalf of their company's clients, rather than for the company itself?
Answer: Flow traders
77. What 1937 book with a four-word title by Napoleon Hill, which purports to teach the secrets that can make you wealthy, has been called "the granddaddy of all motivational literature?"
Answer: Think and Grow Rich
78. U.S. Treasury bills and savings bonds are examples of what kind of coupon bonds? You buy them at a deep discount at face value, and they don’t pay interest.
Answer: Zero
79. Robotic Process what (RPA) has many uses, but it’s especially useful for taking some of the human “drudge work” out of handling finances. For example, the bots can be used to organize client info, prefill applications, and compile reports.
Answer: Automation
80. Buy Now and do what Later (BNPL) is an example of the emerging trend of embedded finance, where non-finance companies offer consumers financial services?
Answer: Pay
81. Setting up an electronic what kind of transfer (EFT) is useful when you want to have money directly deposited into your bank account (like your paycheck) or have the ability to move money from one account to another?
Answer: Funds
82. Which betting theory (sometimes called criteria) can you apply to figure out how much money you’re willing to risk when investing?
Answer: Kelly
83. Which personal finance app is a “fresh” take on personal finance, with features like budget tracking, goal planning, research on loans and credit cards, and links to other finance apps you might use from the Intuit suite?
Answer: Mint
84. “Munis” is a nickname for what kind of bond that governments can dole out to help cities fund projects like fixing highways and upgrading water systems?
Answer: Municipal
85. Fill in the blank to complete the name of the intergovernmental group formed in 1999 that features a score of global members, including the European Union, and whose first chairman was Canadian finance minister Paul Martin: The Group of what?
Answer: Twenty
86. What kind of bond can a holder force the issuer to re-buy at face value?
Answer: Put
87. The Bank Charter Act of 1844 gave just one UK bank the right to print bank notes (rather than letting commercial banks just carry on printing their own). What bank was it?
Answer: Bank of England
88. When you’re setting up a monthly budget, you should plan to spend most of your income on things that you can’t live without (like housing and food) as opposed to the things you simply want (like Netflix). What’s the shorter word for necessities that also starts with N that you could use to title that section of your budget spreadsheet?
Answer: Needs
89. AML/CFT stands for “anti money-laundering/combatting the financing of what? It includes policies that are put in place to sniff out and put a stop to these illegal activities.
Answer: Terrorism
90. What Chinese company, which has experienced regulatory investigations in various countries in recent years, is the largest cryptocurrency exchange in the world?
Answer: Binance
91. What measure is a risk-adjusted performance measure that represents the average return on a portfolio or investment, above or below that predicted by the capital asset pricing model (CAPM), given the portfolio's or investment's beta and the average market return?
Answer: Jensen's Measure
92. What is the name of the billionaire who became known as the "junk-bond king," was banned from the securities industry in 1990, and received a Presidential pardon in 2020?
Answer: Michael Milken
93. What term refers to the simultaneous expiration four times a year of stock options, index futures, and index futures options derivatives contracts?
Answer: Quadruple Witching
94. The alliterative term given to a package product incorporating various insurances relevant to the banking and finance industries is a Bankers what Bond?
Answer: Blanket Bond
95. "Net investable assets” is another way to describe what financial measure of a company’s operational liquidity?
Answer: Working Capital
96. What type of asset beginning with “E” is one that is currently put forward as security or collateral for a loan?
Answer: Encumbered
97. What personal finance app known by its acronym started out as a simple spreadsheet that Jesse Mecham kept circa 2004 while he was a poor accounting student?
Answer: YNAB
98. If you’re a coin collector, you know that a $20 gold coin is called a double what? To show American pride, of course!
Answer: Eagle
99. Also known as a quick ratio, what term beginning with “A” is a ratio that uses data from a firm's balance sheet to indicate whether it has the means to cover its short-term liabilities?
Answer: Acid-test ratio
100. Which global services firm beginning with “G” expanded its partnership with ServiceNow to deliver enhanced Source-to-Pay applications, integrating artificial intelligence to optimize finance and supply chain operations?
Answer: Genpact
101. What company holds the record for the highest ever stock price on the New York Stock Exchange at over $600,000 a share?
Answer: Berkshire Hathaway
102. The GGM is a formula used to determine the intrinsic value of a stock based on a future series of dividends that grow at a constant rate. What does the first G in GGM stand for?
Answer: Gordon
103. We'll give you a refund if you don't like this question: James R. Kamm was appointed as Nebraska's what Commissioner in 2023 by Governor Pillen? Kamm previously worked as Assistant Vice Chancellor for Business and Finance at the University of Nebraska at Omaha.
Answer: Tax
104. Catahoula-LaSalle Bank, Jackson Parish Bank, and The Mer Rouge State Bank are some state-chartered banks in what pretty guessable U.S. state?
Answer: Louisiana
105. Arkansas's Act 411 established an oversight committee for monitoring and potentially blacklisting financial institutions engaged in what three-letter type of green investing?
Answer: ESG
106. Mostly remembered as one-half of the founders of Morgan Stanley, which American businessman was well-known on Wall Street as a utility finance pro who started and led the securities business at Guaranty Trust Company?
Answer: Harold Stanley
107. About one third of the U.S. government's revenue came from liquor and alcohol until a 1913 Constitutional amendment allowed for a tax on what?
Answer: Income
108. What F-word term describes a contract that states a commodity will be bought or sold for a set price on a set date?
Answer: Futures
109. What type of laws refer to state-level securities regulations aimed at protecting investors from fraud and ensuring fair and honest securities transactions?
Answer: Blue Sky Laws
110. Former J.P. Morgan Chase employee Bruno Iksil acquired what large mammalian nickname after losing the company a staggering $6.2 billion with a 2012 trade?
Answer: London Whale
111. In the P/E ratio, a method of evaluating a company's value, P stands for Price. What does the E stand for?
Answer: Earnings
112. The Big Five U.S. accounting firms became the Big Four after the 2002 dissolution of what alliterative, Chicago-based concern?
Answer: Arthur Andersen
113. Created in 2011 by Charlie Lee, which Bitcoin-like cryptocurrency is represented by the currency code LTC?
Answer: Litecoin
114. Redeemable bonds can be redeemed before their maturity date. What’s the other name for them that makes it sound like you could pick up the phone and get in touch?
Answer: Callable
115. Also known as an acid test, what "rapid" two-word term means an indicator of a company’s short-term liquidity position, which measures a company’s ability to meet its short-term obligations with its most liquid assets?
Answer: Quick ratio
116. What American regional bank, mostly in the Mid-Atlantic region, has the naming rights for the stadium where the Baltimore Ravens play their home games?
Answer: M&T Bank
117. Which type of written note that you could make to someone that you owe money to is a more formal way of saying “IOU?”
Answer: Promissory
118. A debenture is a bond that relies on the creditworthiness of the issuer because it does not come with what type of security?
Answer: Collateral
119. E-Trade, Eaton Vance, and Solium are all subsidiaries of what investment bank based in Manhattan that’s been operating for over 80 years?
Answer: Morgan Stanley
120. In the standard financial reporting metric EBITDA, what does the "A" stand for?
Answer: Amortization
121. In 2021, which Central American country became the first country to recognize cryptocurrency as legal tender?
Answer: El Salvador
122. In the wake of the 2008 financial crisis, the federal government instituted TARP, which stood for Troubled what Relief Program?
Answer: Assets
123. The Scaling Pandemic Resilience Through what and Technology (SPRING) Challenge awarded financial support to people who helped communities bounce back from the COVID-19 pandemic using their expertise in everything from biotech to finance to remote work?
Answer: Innovation
124. What "I" term signifies a permanent reduction in the value of a company's asset, typically a fixed asset or an intangible asset? The term started making major headlines during the dot-com bubble when asset values after acquisitions were marked down significantly.
Answer: Impairment
125. FICO, a score widely used to assess creditworthiness, is an abbreviation of an old company name, Fair what Corporation? It’s also a masculine first name.
Answer: Isaac
126. What two-named American financial and investment company was founded in 1869 by one of its namesakes, first name Marcus, in a simple basement office that had a humble view of a coal chute?
Answer: Goldman Sachs
127. In economics, what nine-letter word means simultaneously buying an asset in one market and selling the asset in another to take advantage of price differences between markets?
Answer: Arbitrage
128. The common financial index NASDAQ, stands for National Association of Securities Dealers Automated what?
Answer: quotations
129. Born in Bulgaria before attending Thomas Jefferson High School in Virginia and Stanford University in California, Vlad Tenev founded defunct trading company Celeris and then software company Chronos Research before eventually founding what still-functioning company in 2013?
Answer: Robinhood
130. In February 2023, what star of "Machete" and "Machete Kills" announced he was filing for Chapter 11 bankruptcy to deal with about $2 million in back taxes?
Answer: Danny Trejo
131. What two-C-word alliterative term are the capabilities and advantages of a business or an individual that sets them apart from the competition?
Answer: Core competencies
132. On October 29, 1929, the Dow Jones Industrial Average dropped 11% in a single day, and the date is commonly known by what dark two-word phrase?
Answer: Black Tuesday
133. In finance, which Greek letter is used to refer to an investment's ability to "beat the market," meaning to deliver an abnormally high rate of return relative to a benchmark?
Answer: Alpha
134. CEO Steve Steinour announced a commercial banking expansion in the Carolinas for what Columbus, Ohio-based bank with a logo that looks like a bunch of "H"s wrestling each other?
Answer: Huntington
135. What last name appears before the popular stock market indexes owned by the London Stock Exchange Group, one of which measures the 3,000 largest publicly held American companies, and another of which measures that index's 2,000 smallest companies?
Answer: Russell
136. The International Monetary Fund (IMF) was formed in 1944 by the ideas of Harry Dexter White and John Maynard Keynes with the objectives to secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world. In what American city is the IMF headquartered?
Answer: Washington
137. Long before he played Arthur Jeffries on "The Big Bang Theory" or Papa Elf in "Elf," what comedian and actor was an accountant for a company called U.S. Gypsum?
Answer: Bob Newhart
138. Charles H. Taylor is one of six businessmen that founded a company in 1872 which has continued to exist until the present day in Boston. The company was purchased in 2013 by Boston Red Sox and Liverpool F.C. owner John W. Henry for $70 million. What is the company?
Answer: The Boston Globe
139. What size "cap" do companies that have a market capitalization of between $2 billion and $10 billion have?
Answer: Mid
140. Founded in 2011 in San Francisco, what mobile-first personal finance company offers student loans, mortgages, and credit card services through mobile and desktop apps? This “S” company was founded by Mike Cagney and Ian Brady, among others.
Answer: SoFi
141. Robert T. Kiyosaki and Sharon Lechter are most famous for co-authoring what paternalistic-sounding popular finance book that was published in 1997?
Answer: Rich Dad, Poor Dad
142. In which century was the New York Stock Exchange founded?
Answer: 18th Century
143. Which financial theory (abbreviated as EMH) states that you can’t outperform the market because stocks will always trade at fair value?
Answer: Efficient Market Hypothesis
144. "Women & Money: Owning the Power to Control Your Destiny" is a 2007 self-help book by what finance guru who once hosted a show on CNBC?
Answer: Suze Orman
145. Muhammad Yunus, who was appointed the interim head of the government of Bangladesh in August 2024, won a Nobel Peace Prize in 2006 for pioneering what banking practice that has helped alleviate poverty throughout the Global South?
Answer: Microcredit
146. With a soaring valuation that reached more than $40 billion in the first half of 2021, what is the name of the Swedish fintech company that primarily features post-purchase payments (i.e., "buy now, pay later") and is headquartered in Stockholm?
Answer: Klarna
147. "The Money Book for the Young, Fabulous, & Broke" and "Women & Money: Owning the Power to Control Your Destiny" are books by what longtime CNBC host?
Answer: Suze Orman
148. What multinational technology and internet company, owner of Fitbit, launched its own Finance website in 2006, tracking stocks and earnings along with financial news?
Answer: Google
149. Translating from Latin to "it shall be" or "let it be done,” what type of money is defined by Investopedia as “a governmental-issued currently that is not backed by a physical commodity … but rather by the government that issued it?”
Answer: Fiat
150. "Delivering Happiness: A Path to Profits, Passion, and Purpose" is the title of a book by the founder of what company that Amazon acquired in 2009?
Answer: Zappos
151. What is the alphanumeric economic term that represents the money supply composed of physical currency and checkable deposits that is generally considers the most liquid portions of the money supply?
Answer: M1
152. With an ensemble cast including Paul Bettany and Jeremy Irons, what 2011 thriller is named for a situation in which money must be added to an account to meet minimum capital requirements?
Answer: Margin Call
153. "Financial Peace" and "The Total Money Makeover" are popular finance books by what American radio personality?
Answer: Dave Ramsey
154. Updated in 2013, the $100 bill features Founding Father Benjamin Franklin on the obverse side, and what historic Philadelphia landmark on the reverse side of the U.S. banknote?
Answer: Independence Hall
155. What kind of security, which derives its value from an underlying asset or benchmark, began as a way to limit exchange-rate risk, but now encompasses a wide range of futures, forwards, options, and swaps?
Answer: Derivative
156. Perhaps not the most conservative financial strategy, "B.M.F. (Blowin' Money Fast)" is a 2010 hit song from what alliterative rapper also known for "Hustlin'?"
Answer: Rick Ross
157. Getting its name from a bird appearing on its Currency, in forex circles, what is the nickname for the Canadian dollar?
Answer: Loonie
158. The PSI20 is the main stock index of the stock market that is based in which European country?
Answer: Portugal
159. Henry, Mayer and Emanuel were the first names of three brothers who started a general store from 1844 to 1850, but went onto become a powerhouse in the finance industry with a company bearing their name? What was their surname?
Answer: Lehman
160. The credit risk on a mortgage loan in the U.S. is often absorbed by one of three human-name-sounding federal agencies including Fannie Mae, Freddie Mac, and what third agency?
Answer: Ginnie Mae
161. In 2013, a software bug caused what financial technology company to erroneously credit customer Chris Reynold's account with 92 quadrillion dollars, although the error was quickly corrected?
Answer: PayPal
162. "The Total Money Makeover" and "Baby Steps Millionaires" are bestselling self-help books by what personal finance guru and evangelical Christian?
Answer: Dave Ramsey
163. As "side hustles" continued to increase in popularity, 2020 saw the breakout of box 7 from the 1099-MISC tax form. The new form is a 1099 dash- what three-letter initialism? This typically shows income for untaxed freelance work.
Answer: NEC
164. Ahoy! Also known as a lead investor, what A-word describes a qualified institutional buyer who steadies a fund before it goes public?
Answer: Anchor Investor
165. With the currency code TND, the highest value currency in Africa is the what Dinar, which is the unit of which country?
Answer: Tunisia
166. Policybazaar and ZhongAn Insurance are both technology-based insurance companies that have received large amounts of funding through the Vision Fund which is one of the world's largest venture capital funds and is associated with what Japanese telecom giant?
Answer: SoftBank
167. Artificial intelligence in finance might seem like the future of banking, but it’s practically history! In 1987, Security Pacific Bank California started using AI to fight fraud on which kind of banking card?
Answer: Debit
168. In June 2023, the day after suing Binance, the SEC sued what cryptocurrency company, accusing it of operating illegally because it had failed to register as an exchange?
Answer: Coinbase
169. An APT, or what kind of trust, will keep your cash, securities, properties, inventory, and other high-value items out of the hands of creditors, and can be either domestic (in the U.S.) or foreign (e.g., “offshore”)?
Answer: Asset Protection Trust
170. By what name are companies that have investors and that own, operate, or finance income-producing properties known?
Answer: Real Estate Investment Trust
171. What E-word applies to money that is essentially stored in something valuable that you own, like your house or car?
Answer: Equity
172. Deregulatory reforms aimed at boosting London's financial competitiveness post-Brexit have been called what 2.0.? It’s an alliterative, cosmology-related two-word phrase.
Answer: Big Bang
173. What are three letters associated with the national stock exchange in New Zealand? These letters are also found on their stock indices as well.
Answer: NZX
174. Often used in the mortgage industry, what is the 16-letter term that refers to the likely ability of a borrower to repay debt?
Answer: Creditworthiness
175. Sharing its name with a competitive sailing class, the Nordic 40 is an index on the stock exchange of which country?
Answer: Sweden
176. What two-word term describes what happens when a startup sells its shares at a lower price than what it sold them for in previous rounds of financing?
Answer: Down Round
177. Founded in 2009 by Tim Chen and Jacob Gibson, what’s the name of the popular personal finance and investing website and app for money geeks?
Answer: NerdWallet
178. What is the name of the former head of Sam Bankman-Fried's hedge fund, Alameda, as well as his former girlfriend? She testified against him at his trial in October 2023.
Answer: Caroline Ellison
179. Owning a business and keeping it operating within all the rules and regulations that apply can be a lot of paper work. Specifically, the Sarbanes-Oxley Act of 2002 mandates that corporations use specific practices for what kind of reporting and record keeping?
Answer: Financial
180. Launched by firm Standard & Poor, the S&P Merval is an index on which South American country’s stock market?
Answer: Argentina
181. The transcontinental railroad began construction in Sacramento in 1861 and was financed by the "Big Four"—Mark Hopkins, Charles Crocker, Collis P. Huntington, and what governor of California? This person later became a U.S. Senator.
Answer: Leland Stanford
182. "SBF" is the abbreviated nickname commonly used for what disgraced investor and former billionaire who is awaiting trial for his role in the demise of FTX?
Answer: Sam Bankman-Fried
183. What two-word, alliterative term is the process by which a fund manager asks the fund’s investors to contribute a portion of their fund commitment?
Answer: Capital call
184. Which American tech startup accelerator founded in 2005 by Paul Graham, Jessica Livingston, Robert Tappan Morris, and Trevor Blackwell has since backed more than 4,000 companies, including Instacart, Reddit, Dropbox, Twitch, and Stripe?
Answer: Y Combinator
185. What is the "sunny" parent company of InvestorInfo, PitchBook, and ByAllAccounts?
Answer: Morningstar
186. In September 2020, the food delivery company Rappi raised an additional $150 million to further fund its expansion in what continent?
Answer: South America
187. Eduardo Saverin, co-founder of Facebook, renounced his U.S. citizenship before the Facebook IPO in order to avoid paying taxes to Uncle Sam. To what island country did Mr. Saverin move?
Answer: Singapore
188. What two-word term with the initials DS is defined as the "amount paid toward the interest and principal of the mortgage as stated in the loan documents"? It's usually measured on an annual basis.
Answer: Debt Service
189. Generally considered a rough proxy for whether the rewards of an investment justify the risk, Nobel Prize winner Bill Sharpe created the eponymous ratio, which divides investment return by what denominator?
Answer: Standard deviation
190. What financial theory that states asset price changes are random sounds like a stroll in the park?
Answer: Random Walk theory
191. Which subfield of finance deals with government taxation and budgets, and is a key element of fiscal policy?
Answer: Public
192. American business "e"xecutive and philanthropist Joseph Deitch founded what Prize Foundation in 2018 to empower individuals and organizations that benefit the human experience?
Answer: Elevate
193. What two-word term is commonly used in the UK to describe a small to medium, often online-only, bank set up with the intent of competing with larger and more established institutions?
Answer: Challenger bank
194. The name makes it sound like it’s cool and up on the times, but which popular Canadian accounting software for businesses has actually been around since 2003? One of the founders, Mike McDermont, said he came up with the concept after he actually saved over an invoice he was filling out.
Answer: Freshbooks
Whether you work in the finance industry or not, chances are you're interested in money.
After all, who doesn't want to learn about how the world of business and investing works?
With the recent economic upheaval, there's been no shortage of finance news to keep us all informed - and sometimes a little baffled.
Water Cooler Trivia is your one-stop shop for all things trivia.
We have a wide range of quizzes on all sorts of topics, including finance.
If you're looking for something specific, like investment banking trivia questions, we've got you covered.
Just let us know what you are looking for and our team of trivia nerds will cook up the perfect quiz for you.
If you're feeling competitive, why not create your own finance trivia quiz?
Our team is ready to respond to your requests with custom-made quizzes tailored to your needs.
Get started with a free four-week trial today!
We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email quizmaster@watercoolertrivia.com.