14 Iowa Trivia Questions (Ranked from Easiest to Hardest)

Updated Date:
January 24, 2023

Want to play trivia online with co-workers?

Water Cooler Trivia is a weekly trivia game for you to play against your office.
Over 26,000 people get quizzes every week. Your office should be having fun too!
Enter your email, and we'll send you this week's free ten question quiz.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Please refresh and try again.

Click here to see last week's quiz >> | We'll never use your email for anything other than trivia

Welcome to our page of Iowa trivia questions! Iowa is a state known for its rich history, diverse culture, and natural beauty, making it a fascinating destination for trivia enthusiasts. Our selection of questions covers a wide range of topics including the state's history, culture, geography, and landmarks. Whether you're a native of Iowa or just a curious learner, our trivia questions will help you discover new and exciting information about this great state.

For those interested in the history of Iowa, our trivia questions will take you through the state's past, from its early days as a territory to the present. We also cover the state's famous landmarks such as the Effigy Mounds National Monument, the Herbert Hoover Presidential Library and Museum, and the Amana Colonies. Culture enthusiasts can learn about the state's diverse cultural heritage, traditional customs, and local art forms.

Iowa's geography and wildlife are also an important part of the state's identity, and our questions cover information about the state's natural wonders like the Loess Hills, the Mississippi River and the unique wildlife such as the American White Pelican and the state bird, the Eastern Goldfinch.

Our trivia questions are designed to be challenging yet entertaining, making them perfect for individuals, families, or groups of friends. Whether you're looking for a fun way to pass the time or you want to test your knowledge of Iowa, our trivia questions are sure to provide hours of entertainment.

14 Iowa Trivia Questions Ranked From Easiest to Hardest (Updated for 2023)

  1. Conceived as a competitor to the SAT, what Iowa-spawned standardized college prep test surpassed the SAT by number of test takers back in 2012?

    Answer: ACT

  2. Among Gannett's massive empire is what most-circulated paper in Iowa that sponsors a namesake annual bike ride across the state?

    Answer: Des Moines Register

  3. The Fenelon Place Elevator is a 3 ft funicular railway located in Dubuque. Also known as the Fourth Street Elevator, it's oft-claimed to be the shortest and steepest railroad in the world (but other funiculars also make this claim). You would find this railway and the city of Dubuque in what Midwest state?

    Answer: Iowa

  4. If you wanted to travel through three adjacent U.S. states that all started with the same letter, you would have to travel through which three states?

    Answer: Indiana Illinois Iowa

  5. Before his stints as Secretary of Agriculture, Tom Vilsack served two terms as governor of what corn-fed state?

    Answer: Iowa

  6. The Cedar Rapids Gazette is the second-highest circulated local daily in what Midwestern state?

    Answer: Iowa

  7. What third-largest city in Iowa is located along the Mississippi River and includes the Great Mississippi Valley Fairgrounds, a facility that host the Great Mississippi Valley Fair as well as numerous concerts, flea markets, car shows, and more?

    Answer: Davenport

  8. Iowan Norman Borlaug is often credited with saving a billion lives by developing high-yield strains of wheat and promoting modern farming methods in the 1950s and 60s. The resulting increase in crop yields is often called the _____ Revolution, with what word filling in the blank?

    Answer: Green

  9. The Atanasoff-Berry Computer, the world’s first electronic digital computer, was built during the 1930s in what U.S. state nicknamed the “Hawkeye State”?

    Answer: Iowa

  10. Brownstar Insurance is the hard-to-swallow name of a company in a 2011 Ed Helms comedy film set in and named for what second-largest city in Iowa?

    Answer: Cedar Rapids

  11. What was the real first name of Indiana Jones? Hint: it's not Illinois or Iowa; it's much more boring than that.

    Answer: Henry

  12. Described on its own website as "Trucker's Disneyland," the "World's Largest Truckstop" includes eight restaurants, a chiropractor, and a barbershop. The complex is located off of I-80 near Walcott in what state?

    Answer: Iowa

  13. What U.S. city's airport has the unfortunate code SUX?

    Answer: Sioux City, Iowa

  14. Enough Ohios and Virginias! In 1874, a future President was born in this state, the first state WEST of the Mississippi River that a President would call home. What state was it?

    Answer: Iowa

Play Iowa Trivia with Water Cooler Trivia

Water Cooler Trivia is well-equipped to provide you with exciting and engaging trivia quizzes.

So, how does it work?

Each week, our team will deliver original trivia quizzes straight to your inbox.

All you have to do is pick the categories.

You can leave the rest of the heavy lifting to us.

Take Water Cooler Trivia for a test run with our four-week free trial.

Is there an error in one of our questions?

We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email [email protected].

Want to play trivia online with co-workers?

Water Cooler Trivia is a weekly trivia game for you to play against your office.
Over 26,000 people get quizzes every week. Your office should be having fun too!
Enter your email, and we'll send you this week's free ten question quiz.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Please refresh and try again.

Click here to see last week's quiz >> | We'll never use your email for anything other than trivia