24 Islam Trivia Questions (Ranked from Easiest to Hardest)

Updated Date:
February 11, 2024
Which companies play trivia with their co-workers every week?
lyft logo
amazon logonike logoimpossible logo

Islam is a monotheistic religion founded in the 7th century by the prophet Muhammad in what is now Saudi Arabia. It is the second largest religion in the world, with over 1.8 billion followers worldwide. The central text of Islam is the Quran, which Muslims believe is a revelation from God and serves as the basis for Islamic beliefs and practices.

Islam places great emphasis on submission to the will of God, known as Allah in Arabic, and the importance of good deeds, such as charity and compassion. Muslims observe the Five Pillars of Islam, which include the declaration of faith, prayer, fasting, charity, and pilgrimage to Mecca. Islamic holidays such as Ramadan and Eid al-Fitr are also significant events in the Muslim calendar and are celebrated with prayer, feasting, and gift-giving.

Islam has a rich cultural and historical heritage and has had a significant impact on the world, particularly in the fields of science, literature, architecture, and mathematics. Despite challenges and misconceptions, Islam continues to play a major role in the lives of millions of people and remains a vibrant and dynamic force in the world today.

24 Islam Trivia Questions Ranked From Easiest to Hardest (Updated for 2024)

  1. Shahadah, Salat, Zakat, Sawm, and Hajj are the "Five Pillars" of what religion which traces its descent through the ancestors of Ishmael?

    Answer: Islam

  2. Hari Raya Puasa is the more common name in Singapore for what Islamic holiday with an original name meaning "Feast of Breaking the Fast"?

    Answer: Eid al-Fitr

  3. The city of Dearborn, Michigan, just outside of Detroit, is home to the country's largest community per capita who follow what religion?

    Answer: Islam

  4. Myanmar has faced significant international pressure in early 2018 to stop the persecution of the Rohingya people, a group that is most often associated with what religion?

    Answer: Islam

  5. The Cape Malay ethnic group in South Africa is typically associated with what religion?

    Answer: Islam

  6. What word refers to the Islamic concept of immutable law derived from the will of Allah? It is contrasted with human scholarly interpretations of the law, known as Fiqh.

    Answer: Sharia

  7. Christianity and Islam each have more than one billion followers. So does one other world religion. What is it?

    Answer: Hinduism

  8. Bad kitty: Arch-Smurfnemesis Gargamel has a pretty frisky cat that shares what A-word name with the angel of death in Islam?

    Answer: Azrael

  9. Tuvalu is one of only two countries whose common English names contain three consecutive letters of the alphabet. Which Islamic country is the other?

    Answer: Afghanistan

  10. Most royal courts in pre-Islamic Persia included a harem of wives and what other group, from the Latin for "lie together"?

    Answer: Concubines

  11. What variant of Sunni Islam makes up a near-majority of Saudi Arabians, and can rarely be found outside the country?

    Answer: Wahhabism

  12. What word refers to the Islamic concept of immutable law derived from the will of Allah? It is contrasted with human scholarly interpretations of the law, known as Fiqh.

    Answer: Sharia

  13. What is the term for a tax paid by non-Muslims living in a Muslim State, as a result of them being exempt from military service and taxes imposed on Muslims?

    Answer: Jizyah

  14. About 13% of Muslims around the world live in what country, which is by far the largest Muslim-majority nation in the world?

    Answer: Indonesia

  15. The Great Mosque of Djenne in Mali is one of the world's largest structures built from what material, which was also used to build the medieval university of Timbuktu?

    Answer: Adobe (Mud brick)

  16. In 2001, the Taliban purged the National Museum of pre-Islamic statues in what country?

    Answer: Afghanistan

  17. Most royal courts in pre-Islamic Persia included a harem of wives and what other group, from the Latin for "lie together"?

    Answer: Concubines

  18. Al-Andalus is the term for the former Islamic states in which European peninsula?

    Answer: Iberian

  19. All Mughal emperors were practitioners of what religion? The empire's peak is often considered the 17th and 18th century when it ruled over nearly all of the Indian subcontinent.

    Answer: Islam

  20. In what modern day country is the holy Islam city of Mecca located?

    Answer: Saudi Arabia

  21. In what city did the first coffeehouse, called Kiva Han, open in 1475? Not that much later, in the early 1500s, Islamic leaders banned coffee houses, as places of potential resistance to the government.

    Answer: Constantinople

  22. Lasting from 2006 until 2009, the War in Somalia ignited with what African nation’s troops invading Somalia to attack the Islamic Courts Union in December 2006?

    Answer: Ethiopia

  23. Which national capital city is geographically closest to India's New Delhi?

    Answer: Islamabad

  24. The Army of Glory (Jaysh al-Izza) is a Sunni Islamist rebel group fighting in what country's civil war, starting in 2013?

    Answer: Syria

Play Islam Trivia with Water Cooler Trivia

Water Cooler Trivia is well-equipped to provide you with exciting and engaging trivia quizzes.

So, how does it work?

Each week, our team will deliver original trivia quizzes straight to your inbox.

All you have to do is pick the categories.

You can leave the rest of the heavy lifting to us.

Take Water Cooler Trivia for a test run with our four-week free trial.

Is there an error in one of our questions?

We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email [email protected].

Celebrating brains
1,200 companies play Water Cooler Trivia every week
Learn MoreWeekly Trivia For Your Office →