158 Kentucky Trivia Questions (Ranked from Easiest to Hardest)

Updated Date:
January 24, 2023

Want to play trivia online with co-workers?

Water Cooler Trivia is a weekly trivia game for you to play against your office.
Over 26,000 people get quizzes every week. Your office should be having fun too!
Enter your email, and we'll send you this week's free ten question quiz.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Please refresh and try again.

Click here to see last week's quiz >> | We'll never use your email for anything other than trivia

Welcome to our page of Kentucky trivia questions! Kentucky is a state known for its rich history, diverse culture, and iconic landmarks, making it a fascinating destination for trivia enthusiasts. Our selection of questions covers a wide range of topics including the state's history, culture, geography, and landmarks. Whether you're a native of Kentucky or just a curious learner, our trivia questions will help you discover new and exciting information about this great state.

For those interested in the history of Kentucky, our trivia questions will take you through the state's past, from its early days as a frontier state to the present. We also cover the state's famous landmarks such as the Mammoth Cave National Park, the Kentucky Derby, and the Lincoln Homestead State Park. Culture enthusiasts can learn about the state's rich cultural heritage, traditional customs, and local art forms.

Kentucky's geography and wildlife are also an important part of the state's identity, and our questions cover information about the state's natural wonders like the Daniel Boone National Forest, the Cumberland Gap and the unique wildlife such as the White-tailed deer and the state bird, the Northern Cardinal.

Our trivia questions are designed to be challenging yet entertaining, making them perfect for individuals, families, or groups of friends. Whether you're looking for a fun way to pass the time or you want to test your knowledge of Kentucky, our trivia questions are sure to provide hours of entertainment.

158 Kentucky Trivia Questions Ranked From Easiest to Hardest (Updated for 2023)

  1. "The Run for the Roses" and "The Fastest Two Minutes in Sports" are both colloquial names for a horse race that occurs on the first Saturday of May in which U.S. State?

    Answer: Kentucky

  2. Which fast-food chain’s original chicken seasoning recipe is purported to be a top-secret blend of 11 herbs and spices?

    Answer: KFC

  3. What University of Kentucky alumna and star of "Double Jeopardy" was an instrumental "silence breaker" in the #MeToo movement, as one of the earliest to speak out against Harvey Weinstein?

    Answer: Ashley Judd

  4. What casual steakhouse chain has its corporate headquarters in Louisville, Kentucky, despite having the Lone Star State in its name?

    Answer: Texas Roadhouse

  5. Timothy Olyphant wore the heck out of a Stetson as U.S. Marshal Raylan Givens on what FX cops-and-crooks in Kentucky show?

    Answer: Justified

  6. The entirety of the border between Ohio and Kentucky is demarcated by what body of water?

    Answer: Ohio River

  7. Reflecting the huge flower arrangement in which its winner is draped, the Kentucky Derby is often referred to by what alliterative nickname?

    Answer: Run for the Roses

  8. A dual reference to a flying mammal and a piece of baseball equipment, what is the name of Louisville's Minor League Baseball team, which is a triple-A affiliate of the Cincinnati Reds?

    Answer: Bats

  9. What specific type of vehicle is the Belle of Louisville, the 22-time winner of a race that traditionally takes place three days before the Kentucky Derby?

    Answer: Steamboat

  10. What Kentucky-born presidential candidate swung his support to John Quincy Adams after finishing fourth in the 1824 election, helping Adams to prevail in a House of Representatives vote?

    Answer: Henry Clay

  11. What actor, nominated for Oscars for playing Jack Sparrow, J.M. Barrie, and Sweeney Todd, was born in 1963 in Owensboro, Kentucky?

    Answer: Johnny Depp

  12. What “W” Kentucky park, near downtown Louisville as well as the Ohio River, shares its name with part of a 1954 movie title, an Elia Kazan movie during which Marlon Brando famously “coulda been a contender.”

    Answer: Waterfront Park

  13. Lightning Run, Storm Chaser, and Thunder Run are weather-themed roller coasters at what alliteratively named Louisville theme park?

    Answer: Kentucky Kingdom

  14. In 2004, Governor Ernie Fletcher launched a large branding campaign in the state of Kentucky. A KY-based PR firm ultimately landed a $500k contract and came up with what two-word slogan that is now found on many state entrance signs?

    Answer: Unbridled spirit

  15. An 18th century path trailblazed by Daniel Boone through the Cumberland Gap to Louisville was known as the _____ Road, where the blank is filled with what "W" word?

    Answer: Wilderness

  16. What famous man was born in a small cabin on Sinking Spring Farm near Hodgenville, Kentucky in February 1809?

    Answer: Abraham Lincoln

  17. What actress, who starred as Carol Brady on "The Brady Bunch," has both first and last names that are towns in Kentucky?

    Answer: Florence Henderson

  18. Jefferson and Fayette Counties are the two most populous counties in the state of Kentucky -- by far. There are three additional counties in the state with at least 125,000 people. With a single guess, name any of these three counties.

    Answer: Kenton, Boone, Warren

  19. In 1792, when Kentucky became the 15th state admitted to the Union, it split off from what existing state?

    Answer: Virginia

  20. According to the lyrics of "My Old Kentucky Home," the young folks roll around the floor of what structure associated with Abraham Lincoln?

    Answer: Cabin

  21. Speleology is the scientific study of which type of natural feature, the world's largest system of which, by total length, is located in Kentucky?

    Answer: Caves

  22. A 120-foot-tall, 68,000-pound baseball bat stands outside the museum of what famous Kentucky sporting equipment brand?

    Answer: Louisville Slugger

  23. The world’s largest cave system, the Mammoth Cave, is located in which U.S. state, whose second largest city is Lexington?

    Answer: Kentucky

  24. Kentucky produces over 95% of the world's supply of what type of alcoholic spirit that shares the same name as a major French dynasty?

    Answer: Bourbon

  25. A Moscow Mule consists of vodka, ginger beer, and lime served chilled in a copper mug. What liquor could be subbed in to make a Kentucky Mule?

    Answer: Bourbon

  26. What tiny Kentucky town hosts a yearly "little" version of the massive motorcycle rally that happens every year in the South Dakota town that shares its name?

    Answer: Sturgis

  27. What is the name of the 23,000-seat arena in central Lexington that is the home of the University of Kentucky Wildcats?

    Answer: Rupp Arena

  28. What former Kentucky Wildcat, who played much of his NBA career for the Detroit Pistons, was nicknamed "Tay" and "The Compton Kid?"

    Answer: Tayshaun Prince

  29. Troubled Kentucky native Beth Harmon is an orphan who grows into a world-class chess player on what popular Netflix miniseries?

    Answer: The Queen's Gambit

  30. The eastern boundary of Kentucky is formed in part by what mountain range, the highest point of which is Mount Mitchell?

    Answer: Appalachian

  31. Only the Grand Ole Opry has been running longer than the "Gatherin'," a country music radio show which has been broadcast continually since 1943, and which is based in what Kentucky valley?

    Answer: Renfro Valley

  32. Located in eastern Kentucky in a town of the same name, what liberal arts college founded in 1855 is notable in that it awards full-tuition scholarships to all of its students?

    Answer: Berea

  33. Governor Andy Beshear is attempting to promote economic development in his state with a program called “Team ______”. Fill in the blank, a state that is home to Humana and Yum Foods.

    Answer: Kentucky

  34. The Kentucky Derby's traditional mint julep recipe calls for mint, sugar, water, and what type (not brand) of whiskey famously distilled in the Bluegrass State, not France?

    Answer: Bourbon

  35. Kentucky native Jim Varney took over the patriarchal role originated by Buddy Ebsen for the 1993 movie adaptation of what oil-rich Southerners move west sitcom?

    Answer: The Beverly Hillbillies

  36. With a population estimated at 4.5 million persons in 2019, Kentucky is the 26th most-populous state. With one guess, name either the 25th or 27th most populous state. So your goal is to guess which state has nearly the same population as the Bluegrass state.

    Answer: Louisiana (25th) and Oregon (27th)

  37. When it became a state in 1792, Kentucky was the first state in the union located west of which mountain range?

    Answer: Appalachian

  38. The official Twitter account of Louisville-based KFC only follows eleven accounts: the five Spice Girls and eleven guys with what name?

    Answer: Herb

  39. Perhaps also known as Mr. Amal Alamuddin these days, what star of "Good Night and Good Luck," "Michael Clayton," and "Hail, Caesar!" was born in Lexington, Kentucky in 1961?

    Answer: George Clooney

  40. Now owned by ConAgra foods, what brand of cake mixes, pie fillings, and other sweet treats, is named after a man who was born in Bowling Green, Kentucky in 1880?

    Answer: Duncan Hines

  41. Named for the Kentucky city in which it takes place, what 2005 romantic tragicomedy stars Kirsten Dunst as a flight attendant who falls in love with a man flying home after his father's death?

    Answer: Elizabethtown

  42. Hugging a bend in the Ohio River, what Kentucky city is home to the International Bluegrass Music Hall of Fame?

    Answer: Owensboro

  43. Frankfort is the fourth-least populous state capital in the U.S. Name ANY of the three states that has a smaller capital city.

    Answer: Vermont, South Dakota, Maine

  44. A native of Fairdale, Kentucky, what prolific novelist's bestselling titles include "A Knight in Shining Armor" and "Remembrance?"

    Answer: Jude Deveraux

  45. Over the two days of Kentucky Derby weekend, Churchill Downs Racetrack sells approximately 120,000 of what bourbon-based cocktail?

    Answer: Mint julep

  46. What is the name for the genre of American roots music that developed in the 1940s in the US Appalachian region and derived its name from the band of Bill Monroe? Traditionally, this genre is only played on acoustic string instruments and has roots in traditional African-American blues and jazz.

    Answer: Bluegrass

  47. Located on Central Avenue in south Louisville, what racetrack has hosted every Kentucky Derby since 1875?

    Answer: Churchill Downs

  48. What Kentucky landmark's name refers to its gargantuan size and NOT an extinct mammal? In fact, no remains of this mammal have ever been found anywhere near this landmark.

    Answer: Mammoth Cave

  49. Just north of Louisville, which suburb with a French-sounding name is known for being one of the last places in the U.S. where a mainline rail track runs right through the middle of town?

    Answer: La Grange

  50. A small metal sign in Paint Lick, Kentucky marks the location of the titular log structure, long since demolished, of what Harriet Beecher Stowe novel?

    Answer: Uncle Tom's Cabin

  51. Aided by future NBA superstar Anthony Davis, the Kentucky Wildcats defeated what university’s team nicknamed the “Jayhawks” 67-59 in the finals to win the 2012 NCAA Men’s March Madness tournament championship?

    Answer: University of Kansas

  52. Which Kentucky city in Barren County is—not surprisingly—home to the annual Scottish Highland Games?

    Answer: Glasgow

  53. Kentucky-based Falls City Brewing Company capitalized on the 1977 political climate by releasing “Billy Beer.” The beer was named after and heavily promoted by the brother of what sitting U.S. president?

    Answer: Jimmy Carter

  54. Produced at the Jim Beam distillery in Clermont, Kentucky, what bourbon brand is named after a stream located near Abraham Lincoln's childhood home?

    Answer: Knob Creek

  55. Winchester, Kentucky is the birthplace of what spread that combines dairy with booze, and is traditionally served with saltines?

    Answer: Beer Cheese

  56. Which small, eastern Lincoln County town has a name that sounds like a place where crustaceans would grow on trees, is known for its many mineral springs, and was the birthplace of Thomas “Pegleg” Smith?

    Answer: Crab Orchard

  57. Which Oscar-winning actress known for "The Hunger Games" and "The Silver Linings Playbook" was born and raised in Louisville?

    Answer: Jennifer Lawrence

  58. Which Democrat has been Kentucky’s governor since 2019? (Hint: He’s also the son of the state’s 61st governor)

    Answer: Andy Beshear

  59. Which country star with an “achy, breaky heart” and a daughter named Miley was born in Flatwoods in 1961?

    Answer: Billy Ray Cyrus

  60. Which bright-red bird is the mascot for the University of Lousiville's’ NCAA sports teams?

    Answer: Cardinal

  61. Which brand of whiskey, named after the heaviest member of the bird order Galliformes, is manufactured in Lawrenceburg, Kentucky?

    Answer: Wild Turkey

  62. Which American bakery brand headquartered in Kentucky is known for its “snack cakes” like Twinkies, Ding Dongs, and Sno Bowls?

    Answer: Hostess

  63. When Kentucky was admitted to the U.S. as the 15th state in June 1972, it was technically breaking off from what other state?

    Answer: Virginia

  64. What third-largest city in Kentucky has been home to the manufacture of every Cheverolet Corvette since 1981?

    Answer: Bowling Green

  65. What Stephen Foster tune, whose lyrics have been altered because the originals contained racist language, is the official state song of Kentucky?

    Answer: My Old Kentucky Home

  66. What small Barren County, Kentucky town hosts a yearly "Highland Games" that mirror those of its Scottish namesake?

    Answer: Glasgow

  67. What popular fast food chicken franchise, owned by Yum!, was co-founded in 1952 by a well-known Colonel who obtained that honorific title from the US state referenced in the restaurant’s name?

    Answer: Kentucky Fried Chicken

  68. What oldest art museum in the state of Kentucky, located in the University of Louisville, shares its name with with a 1994 Keanu Reeves film about a bus that could not slow down?

    Answer: Speed Art Museum

  69. What meat-and-vegetable stew native to Kentucky is likely to be made today with pork, chicken, and/or beef, rather than traditionally available meats like venison, opossum, or raccoon?

    Answer: Burgoo

  70. What Kentucky state park bills itself as “the birthplace of American paleontology” and is also a popular tourist location? The name of the park comes from the Pleistocene megafauna fossils found there.

    Answer: Big Bone Lick State Park

  71. What Kentucky city hosts an airport that is home to Worldport, the worldwide air hub for UPS?

    Answer: Louisville

  72. What Kentucky aquarium, located in its city across the Levee from Cincinnati, shares its name with cities in California and Rhode Island, as well as a brand of cigarettes?

    Answer: Newport Aquarium

  73. What is the feline name of the sports teams of the University of Kentucky?

    Answer: Wildcats

  74. What horse, who is named for a holy city of Islam, won the 2021 Kentucky Derby only to fail a test for the steroid betamethasone a few days later?

    Answer: Medina Spirit

  75. What "spooky" university, whose name comes from an early colony in Kentucky, and which means "over the woods" in Latin, is often overshadowed by its bigger Lexington neighbor?

    Answer: Transylvania University

  76. There are two buildings in Louisville that stand over 500-feet tall. Give the current name of either of these buildings. (Current = April 2020)

    Answer: 400 West Market (549') and National City Tower (512')

  77. The Tigers--not the Hoyas--of what private liberal arts college can be found in its small namesake town north of Lexington, Kentucky?

    Answer: Georgetown College

  78. The official anthem (song) of the state of Kentucky was first published in the 1850s and was celebrated by Frederick Douglass as a stirring song for the abolitionist movement. What is this song?

    Answer: My Old Kentucky Home

  79. The Newport Southbank Bridge, connecting Cincinnati to Newport, Kentucky over the Ohio River, is also known as the P______ P______ Bridge. Fill in the two-word blank, an “Eater” of whom was the topic of a Sheb Wooley novelty song.

    Answer: Purple People Bridge

  80. The Hatfields or the McCoys: Which family predominantly lived in Kentucky?

    Answer: The McCoys

  81. The Fugate family of the Kentucky hills was famous in the 19th century for possessing a rare genetic trait that led to cyanosis, meaning their skin appeared what primary color?

    Answer: Blue

  82. The Breaks Interstate Park, which is considered the “Grand Canyon of the South,” is managed by an interstate compact between Kentucky and what neighboring state?

    Answer: Virginia

  83. The 1935 film “The Little Colonel” is set in Kentucky and famously features a glorious tap dance sequence by Bill Robinson and which curly-haired child star?

    Answer: Shirley Temple

  84. Starting with the Kentucky Derby, what horse whose name is a seven-letter verb became the most recent winner of racing's Triple Crown in 2018?

    Answer: Justify

  85. Sometimes called Little Niagara or the The Niagara of The South, what “C” Falls is located on its namesake river in southeast Kentucky? It shares a name with a Gap in the Appalachian mountains.

    Answer: Cumberland Falls

  86. Sissy Spacek played Loretta Lynn on her path from growing up in rural Kentucky to becoming a country-music superstar in what 1980 film?

    Answer: Coal Miner's Daughter

  87. Short for Covington, Kentucky, CVG is the airport code for what city that isn't actually in Kentucky, but rather across the river in Ohio?

    Answer: Cincinnati

  88. Paducah, Kentucky sits at the confluence of the Ohio River and what other river named for a state that borders Kentucky?

    Answer: Tennessee River

  89. Once a dormitory for students at the Kentucky School for the Deaf, the Jacobs Hall Museum is located in what town that calls itself "The City of Firsts?"

    Answer: Danville

  90. Named after the Louisville hotel where it originated, what open-faced sandwich features turkey breast, ham or bacon, and Mornay sauce that is heated until the sauce begins to change color?

    Answer: Kentucky Hot Brown

  91. Louisville's 1883 Southern Exposition hosted the first large-scale exhibition of what invention, created by former Louisville resident Thomas Edison?

    Answer: Light Bulb

  92. Loretto, Kentucky is the headquarters of what bourbon brand famous for dipping the necks of its bottles in bright red sealing wax?

    Answer: Maker's Mark

  93. Kentucky native Jennifer Lawrence famously played archer Katniss Everdeen in four different films in what franchise?

    Answer: The Hunger Games

  94. In which Kentucky county will you find Nicholasville, a city that’s home to The Providence School, First Vineyard Winery, and the Keene Trace Golf Club?

    Answer: Jessamine

  95. Frankfort is the capital of Kentucky. Which other capital of a U.S. state is closest in distance to Frankfort? We're using "as the crow flies" or haversine distance, rather than driving distance. And we're looking for the city, not the state.

    Answer: Indianapolis

  96. Former University of Louisville star and Heisman Trophy winner Lamar Jackson currently plays quarterback for what AFC North team?

    Answer: Baltimore Ravens

  97. Eating Kentucky Fried Chicken on Christmas Day has been a tradition since the 1970s in what nation on the other side of the world from Kentucky?

    Answer: Japan

  98. During the Cold War, what nickname did Paducah, Kentucky acquire when the federal government selected the city as the site of a uranium enrichment plant for nuclear energy?

    Answer: Atomic City

  99. Despite its name, the house known as Kentuck Knob is located in Pennsylvania, and is one of many designed by what architect famous for the Prairie Style?

    Answer: Frank Lloyd Wright

  100. Complete the sequence: Rick Pitino, Tubby Smith, Billy Gillispie, _______.

    Answer: John Calipari

  101. Complete the Kentucky state motto by providing BOTH missing words: _______ we stand, _______ we fall.

    Answer: United, Divided

  102. Bowling Green, Kentucky is home to a museum for what classic Chevrolet sports car, which began production in 1953? They come in models such as the Stingray.

    Answer: National Corvette Museum

  103. At Lexington's Kentucky Horse Park you can visit the grave of what racehorse (1917-1947), often considered the greatest of all time, and who shares a name with a deadly species similar to jellyfish?

    Answer: Man o' War

  104. Although one might guess that it's bourbon, the official state drink of Kentucky is what animal-sourced nonalcoholic beverage?

    Answer: milk

  105. Although "the Purchase Region" typically refers to the southwestern part of Kentucky, the titular purchase itself also contained a large part of what other state?

    Answer: Tennessee

  106. After being forced to change the sign on their water tower, the developers of Florence Mall in Florence, Kentucky famously decided to change their sign to say what catchphrase that has since been adopted as the town's minor league baseball team name?

    Answer: Florence Y'all

  107. A woodland preserve in Lexington, KY with trails, streams, and wildlife is ______ Run Nature Sanctuary. Fill in the one word blank, a bird that Edgar Allan Poe imagined saying “Nevermore.”

    Answer: Raven Run Nature Sanctuary

  108. A National Forest located in London, KY is named after what 18th century American frontiersman, who explored and settled in Kentucky before it joined the thirteen colonies? His name is often associated with Davy Crockett, as one of the one the two biggest pioneers of the American frontier.

    Answer: Daniel Boone National Forest

  109. A home for unwed mothers in Habit, Kentucky is the setting for the 1992 Ann Patchett novel entitled "The Patron Saint of ___." What plural noun goes in the blank?

    Answer: Liars

  110. A history museum on Main Street in Louisville, KY with regular exhibitions is the ______ History Museum. Fill in the one word blank, also the last name of the boxer known as “Smokin’ Joe” who had a trilogy of matches with Muhammad Ali.

    Answer: Frazier History Museum

  111. A gorge, located on its namesake river and part of the Pottsville Escarpment in the Daniel Boone National Forest in Kentucky, is the ______ River Gorge. Fill in the one word blank, also the color of the Little Corvette in a Prince song.

    Answer: Red River Gorge

  112. A corsage featuring a tetrad of red flowers is said to be the origin of the name of what bourbon brand that's distilled in Lawrenceburg, Kentucky?

    Answer: Four Roses

  113. "Seven lonely days and a dozen towns ago" begins the 1970 top-20 hit "Kentucky Rain" by what kingly singer?

    Answer: Elvis Presley

  114. The international airport that serves the city of Cincinnati, Ohio, is located to the southwest of the city, across the Ohio River. In what state is that airport located?

    Answer: Kentucky

  115. A Frankfort, Kentucky distillery founded by Julian Something sells an aged 10-year bourbon named for what sleepy Washington Irving character?

    Answer: Rip Van Winkle

  116. NOVEMBER 7th, 2023 – I guess we’ll find out if the gubernatorial grass is still blue! Governor Andy Beshear, an incumbent Democratic governor, will run for reelection in which U.S. state where Trump defeated Biden by a 25.9% margin in the 2020 Presidential election?

    Answer: Kentucky

  117. Often selling for many times its purchase price, the Kentucky bourbon brand Old Rip Van Winkle is often known by what "fatherly" nickname?

    Answer: Pappy Van Winkle

  118. Abraham Lincoln was famously born in Kentucky and lived much of his adult life in Illinois. However, he spent most of his childhood and early teenage years in what third state?

    Answer: Indiana

  119. What was the most recent election year in which the state of Kentucky's electoral college votes were awarded to the Democratic candidate?

    Answer: 1996

  120. What religious term refers to the percentage of liquid a distilled spirit loses during the aging process? Kentucky bourbons, because they are often aged for long periods, lose high percentages of spirit this way.

    Answer: Angels' Share

  121. What is the name of the 550-acre state park in the Freys Hill area of Louisville that opened in 1974 with a name honoring the Jefferson County Judge who died in a car accident in 1969 while still in office?

    Answer: E. P. "Tom" Sawyer State Park

  122. There are approximately 9.1 million barrels of bourbon aging in Kentucky. This works out to how many barrels per each person living in the state? We're rounding to the nearest "whole person."

    Answer: 2

  123. The fifth-most populous city in Kentucky prospered in the 19th century as an emporium for tobacco and cigar production, but declined in importance in the middle of the 20th century after the Great Depression. What is this city on the south bank of the Ohio River?

    Answer: Covington

  124. Kentucky's official state instrument is the Appalachian variety of what stringed zither relative, which has also been nicknamed the "harmonium", "music box", and "hog fiddle"?

    Answer: Dulcimer

  125. Cumberland Falls is often considered the only place in the Western Hemisphere in which a certain phenomenon can be seen which involves a refraction of light via water droplets but the sun is not directly involved. What is this phenomenon?

    Answer: Moonbow

  126. Better known as "My Old Kentucky Home," what farmhouse once owned by Senator John Rowan in the 18th century appears on the state quarter coin of Kentucky?

    Answer: Federal Hill

  127. A replica of the cabin where future president Abraham Lincoln was born in 1809 be found in what Kentucky town?

    Answer: Hodgenville

  128. Willa Beatrice Brown, born in Glasgow, Kentucky, in 1906, was the first African American woman to earn what kind of license in the U.S.?

    Answer: Pilot's License

  129. What is the airport code for the Cincinnati/Northern Kentucky International Airport? This fourth-largest cargo airport in the United States also has 3.6 million passengers per year?

    Answer: CVG

  130. "Swag" and "The Yoga Instructor" are nicknames for what alliteratively named point guard and Louisville native who currently plays with the Cleveland Cavaliers?

    Answer: Rajon Rondo

  131. The official state flower of Kentucky has scientific name Soldiago gigantea, is the name of a town in the Pokemon franchise, and is a yellow flowering plant. What is it?

    Answer: Goldenrod

  132. What Kentucky city was named after a New York City site where colonists dismantled and melted down a statue of King George III to make bullets for the Revolutionary War?

    Answer: Bowling Green

  133. What cave system in Bowling Green, KY has its namesake river flow into it? Despite the river’s name, people know where it is, mainly on Nashville Road.

    Answer: Lost River Cave

  134. The two most populous cities in Kentucky both start with the letter L. The third most populous does not. What is this third most-populous city in the state?

    Answer: Bowling Green

  135. Premiering in January 2021, what Fox series stars Mayim Bialik as the titular owner of a cat cafe in Louisville?

    Answer: Call Me Kat

  136. Loretta Lynn and Emmylou Harris have both scored hits on the country charts with what "colorful" song about a girl left behind in Kentucky by her lover?

    Answer: Blue Kentucky Girl

  137. Prior to American Pharoah pulling off the feat in 2015, what was the most recent horse to win the vaunted Triple Crown of the Kentucky Derby, Preakness Stakes, and Belmont Stakes?

    Answer: Affirmed

  138. What Kentucky politician unsuccessfully ran for President 5 times in the 19th century? Although he served as a Senator, Secretary of State, and the Speaker of the House, he was never able to ascend to the nation's highest political office.

    Answer: Henry Clay

  139. Measured by the distance to complete (NOT the time to complete), which of the following is the longest? A. One lap of the Indy 500 B. The swimming portion of an Olympic triathlon C. The full length of the Kentucky Derby D. 2022 Olympic bobsled track

    Answer: A. One lap of the Indy 500

  140. The annual culinary festival Goettafest is sponsored by what regional meat maker with the slogan that was established in 1946 and produces more than one million pounds of goetta annually?

    Answer: Glier's

  141. Delaware, Kentucky and Minnesota are three examples of U.S. states which are named after rivers, but they are not the only ones. How many total U.S. states take their name from an eponymous river? (We'll take up to 3 above or below the correct answer).

    Answer: 15 (12 - 18 accepted)

  142. Based on its former name, Standiford Field, SDF is the code for Muhammad Ali International Airport in what U.S. city?

    Answer: Louisville, Kentucky

  143. What horse won the Kentucky Derby in May 2021 under suspicious circumstances, and died suddenly after a workout six months later in Santa Anita, California?

    Answer: Medina Spirit

  144. The Little Green Men Festival attracts UFO enthusiasts to what Kentucky town that ironically shares its name with a shade of green?

    Answer: Kelly

  145. Similar in appearance to a monarch and with a name that can also mean the representative of a monarch in a territory, what is the official state butterfly of Kentucky?

    Answer: Viceroy

  146. Rising more than 4,000 feet above Harlan County, which peak is the highest mountain in Kentucky?

    Answer: Black Mountain

  147. Named for the street he grew up on in Whittier, California, what American rock singer included the song "Kentucky Avenue" on his 1978 album "Blue Valentine?"

    Answer: Tom Waits

  148. Located in Boone County, what’s the name of the community where every mayor has been a (literal) dog?

    Answer: Rabbit Hash

  149. A statue of what composer of "My Old Kentucky Home" stands in Cincinnati's Alms Park, looking over the river into Kentucky?

    Answer: Stephen Foster

  150. Located in Fort Mitchell, Kentucky (five miles south of Cincinnati), the Vent Haven Museum opened in 1973 and features nearly 1,000 figures from twenty countries specialized for what type of stagecraft?

    Answer: Ventriloquism

  151. Author, activist, and professor bell hooks started writing “Ain't I a Woman: Black Women and Feminism” when she was just 19. She was born and raised in which Kentucky city in Christian County that’s also home to the Alhambra Theater?

    Answer: Hopkinsville

  152. What band, which formed in Bowling Green in the 2000s, got its name when a fan approached singer Matthew Shultz at a show to say that they needed to imprison a pachyderm?

    Answer: Cage the Elephant

  153. Kentucky changed its voting age requirement to 18 in 1955, over twenty years before what numbered constitutional amendment was ratified to do that nationally?

    Answer: 26

  154. KBS (Kentucky Breakfast Stout), Devil Dancer, and Centennial IPA are a few of the offerings of which Michigan-based craft beer brand started by Mike Stevens and Dave Engbers in 1997?

    Answer: Founders Brewing Company

  155. Tiny Benton, Kentucky hosts the oldest trade day in the United States, a festival dedicated to what locally grown tuber?

    Answer: Sweet Potato

  156. In 2013, there was an animal shot in Hart County that was the first verified sighting of the species in Kentucky in modern times. What was the animal?

    Answer: Gray wolf

  157. What 1862 Civil War battle marked the "high water mark" for the Confederacy in the Western Theater after the Union Army of the Ohio (under Buell) won a tactical victory over the Confederate Army of Mississippi (under Bragg) in the largest battle in Kentucky history?

    Answer: Perryville

  158. January 13th is a Federal Observance Day to commemorate the life of what 19th century songwriter of minstrel showtunes like “Oh! Susanna”, “My Old Kentucky Home”, and “Camptown Races?”

    Answer: Stephen Foster

Play Kentucky Trivia with Water Cooler Trivia

Water Cooler Trivia is well-equipped to provide you with exciting and engaging trivia quizzes.

So, how does it work?

Each week, our team will deliver original trivia quizzes straight to your inbox.

All you have to do is pick the categories.

You can leave the rest of the heavy lifting to us.

Take Water Cooler Trivia for a test run with our four-week free trial.

Is there an error in one of our questions?

We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email [email protected].

Want to play trivia online with co-workers?

Water Cooler Trivia is a weekly trivia game for you to play against your office.
Over 26,000 people get quizzes every week. Your office should be having fun too!
Enter your email, and we'll send you this week's free ten question quiz.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Please refresh and try again.

Click here to see last week's quiz >> | We'll never use your email for anything other than trivia