35 Louisiana Trivia Questions (Ranked from Easiest to Hardest)

Updated Date:
January 24, 2023

Want to play trivia online with co-workers?

Water Cooler Trivia is a weekly trivia game for you to play against your office.
Over 26,000 people get quizzes every week. Your office should be having fun too!
Enter your email, and we'll send you this week's free ten question quiz.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Please refresh and try again.

Click here to see last week's quiz >> | We'll never use your email for anything other than trivia

Welcome to our page of Louisiana trivia questions! Louisiana is a state known for its rich culture, unique history, and iconic landmarks, making it a fascinating destination for trivia enthusiasts. Our selection of questions covers a wide range of topics including the state's history, culture, geography, and landmarks. Whether you're a native of Louisiana or just a curious learner, our trivia questions will help you discover new and exciting information about this great state.

For those interested in the history of Louisiana, our trivia questions will take you through the state's past, from its early days as a French colony to the present. We also cover the state's famous landmarks such as the French Quarter, the Jean Lafitte National Historical Park and Preserve, and the Mardi Gras. Culture enthusiasts can learn about the state's diverse cultural heritage, traditional customs, and local art forms.

Louisiana's geography and wildlife are also an important part of the state's identity, and our questions cover information about the state's natural wonders like the Atchafalaya Basin, the Barataria Preserve and the unique wildlife such as the American Alligator and the state bird, the Eastern Brown Pelican.

Our trivia questions are designed to be challenging yet entertaining, making them perfect for individuals, families, or groups of friends. Whether you're looking for a fun way to pass the time or you want to test your knowledge of Louisiana, our trivia questions are sure to provide hours of entertainment.

35 Louisiana Trivia Questions Ranked From Easiest to Hardest (Updated for 2023)

  1. Clemson University and Louisiana State University share what animal nickname, who has subspecies includes the Bengal and the Siberian?

    Answer: Tigers

  2. ______ Ginter Botanical Garden is a 50 acre space in Richmond, VA’s Lakeside neighborhood. Fill in the blank, also the last name of the man who explored the Louisiana Purchase alongside William Clark from 1804-1806.

    Answer: Lewis

  3. A National Park and Reserve in Port Alsworth, AK, made a national park in 1980, is Lake ______. Fill in the one word blank, also the last name of the explorer who trekked the Louisiana Purchase with Meriwether Lewis.

    Answer: Lake Clark

  4. With 159, Georgia has the second most of what amongst the US states? Texas has the most with 254, and two states (Louisiana and Alaska) technically have zero because they use different terms for this concept.

    Answer: Counties

  5. Pulitzer Prize-winning author Robert Penn Warren admitted that his iconic character Willie Stark in "All the King's Men" was inspired by what 20th century Louisiana politician?

    Answer: Huey Long

  6. Humlebaek, Denmark is home to a modern art museum that shares its name with what US State, whose capital is Baton Rouge?

    Answer: Louisiana Museum Of Modern Art

  7. In the year 2000, Kentwood, Louisiana opened a museum dedicated to which 18-year-old songstress who, along with her siblings Bryan and Jamie Lynn, calls the town home?

    Answer: Britney Spears

  8. Three US states collectively account for over half of all domestic refining capacity. California and Texas are two of these states. What is the third?

    Answer: Louisiana

  9. "Pistol Pete" Maravich (1970) and Shaquille O'Neal both won player of the year honors while playing hoops for what university?

    Answer: Louisiana State University

  10. Folger's coffee is roasted not too far from the World War II Museum and Café du Monde, in what Southern U.S. city?

    Answer: New Orleans

  11. President Thomas Jefferson bought about 828,000 square miles worth of land from France in 1803. What name was given to the transaction for that territory?

    Answer: Louisiana Purchase

  12. The stripes on the competitors might tell you that Louisiana's Angola Rodeo is held annually in what type of institution?

    Answer: Prison

  13. With a population estimated at 4.5 million persons in 2019, Kentucky is the 26th most-populous state. With one guess, name either the 25th or 27th most populous state. So your goal is to guess which state has nearly the same population as the Bluegrass state.

    Answer: Louisiana (25th) and Oregon (27th)

  14. A self-taught Black artist from Louisiana, who painted works such as “Picking Cotton” and “Zinnias In A Pot” in the 1960s, is Clementine ______. Fill in the one word blank, also a word for a person that stalks and kills animals.

    Answer: Clementine Hunter

  15. 48 U.S. states are divided into counties. Alaska is instead divided into boroughs. What other state has unique intra-state division by using a system of 64 parishes?

    Answer: Louisiana

  16. What Minneapolis icon had all four grandparents born in the state of Louisiana, a hotbed of the icon's musical influences and had a younger sister named Tyka?

    Answer: Prince

  17. January 26, 1861 is the important date of what historical event in Louisiana?

    Answer: Secession

  18. Between 1763 and 1803, the region known today as Louisiana was part of what nation?

    Answer: Spain

  19. Name all 6 states that border Arkansas.

    Answer: Missouri

  20. The lowest point in Arkansas lies near the 605-mile-long river that crosses the southern Arkansas border into Louisiana. What river is this?

    Answer: Ouachita River

  21. What event resulted in the area that is now called Arkansas joining the United States?

    Answer: The Louisiana Purchase

  22. On March 1, 1803 Ohio became the 17th state in the US. Name either the 16th or 18th state, both of which border the Mississippi River. (admitted) Northwest Territory (part)

    Answer: Tennessee (16th) or Louisiana (18th)

  23. What was the name given to the 2017 Hurricane that hit Texas as well as Louisiana? It shares its name with a 1950 film about James Stewart having visions of an invisible giant rabbit.

    Answer: Harvey

  24. What 1998 comedy features Adam Sandler as the title character, who helps out the University of Louisiana's football program on the sidelines?

    Answer: The Waterboy

  25. A historical museum near Portland in Vancouver, WA is the ______ County Historical Museum. Fill in the one word “C” blank, the last name of the explorer who traversed the Louisiana Purchase with Lewis, and the first name of Superman’s secret identity.

    Answer: Clark County Historical Museum

  26. In the early 1900s, there was a campaign to bring which animals to America from Africa and let them live in the Louisiana bayous to be raised for meat? (Hint: The NYT was into the idea, referring to the creatures as “lake cow bacon”)

    Answer: Hippos

  27. Striking the Bahamas, Florida, and Louisiana in mid-to-late August 1992 and causing dozens of fatalities along with over $20 billion in damages was what male-named hurricane?

    Answer: Andrew

  28. What 1896 Supreme Court decision upheld a Louisiana law forbidding a Black man to board a whites-only train car, with a "separate but equal" doctrine that perpetuated Jim Crow laws thereafter?

    Answer: Plessy v. Ferguson

  29. In 1813, Louisiana's Governor Claiborne offered a $500 reward for the capture of Jean Lafitte. What was Lafitte's notorious profession?

    Answer: Pirate

  30. 48 US states are divided into Counties. Two are not, using either Boroughs or Parishes as the term to delineate state regions. Name one of the 2 non-County states.

    Answer: Louisiana (parish) and Alaska (borough)

  31. Following her husband's death in 1935, Rose McConnell Long became the 3rd woman in US history to hold what title?

    Answer: US Senator

  32. The first offshore oil wells were off the coast of what southern US state in the 1950s?

    Answer: Louisiana

  33. Which category 5 hurricane that devastated Florida, the Bahamas, and Louisiana in August of 1992 is remembered as one of the worst natural disasters of the ‘90s?

    Answer: Andrew

  34. What is the musical genre that evolved in southwest Louisiana by French Creole speakers that is frequently fast tempo and dominated by the accordion and a washboard derivative? The origin of the style's name is uncertain.

    Answer: Zydeco

  35. Crescent City is both the name of a town on the extreme northern coast of California, and also one of the nicknames of what American city near the Gulf of Mexico?

    Answer: New Orleans

Play Louisiana Trivia with Water Cooler Trivia

Water Cooler Trivia is well-equipped to provide you with exciting and engaging trivia quizzes.

So, how does it work?

Each week, our team will deliver original trivia quizzes straight to your inbox.

All you have to do is pick the categories.

You can leave the rest of the heavy lifting to us.

Take Water Cooler Trivia for a test run with our four-week free trial.

Is there an error in one of our questions?

We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email [email protected].

Want to play trivia online with co-workers?

Water Cooler Trivia is a weekly trivia game for you to play against your office.
Over 26,000 people get quizzes every week. Your office should be having fun too!
Enter your email, and we'll send you this week's free ten question quiz.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Please refresh and try again.

Click here to see last week's quiz >> | We'll never use your email for anything other than trivia