175 Optometry Trivia Questions (Ranked from Easiest to Hardest)

Updated Date:
August 22, 2025
Which companies play trivia with their co-workers every week?
lyft logo
amazon logoimpossible logo

Optometry is a healthcare profession that involves the examination, diagnosis, and treatment of visual disorders and diseases of the eye. Optometrists are trained to perform comprehensive eye exams, prescribe eyeglasses and contact lenses, and diagnose and treat various eye conditions such as glaucoma, cataracts, and age-related macular degeneration. Optometry is a rapidly evolving field, and optometrists play a critical role in helping people maintain good eye health and vision.

Optometry is an important and fascinating field, with a rich history and a wide range of knowledge and skills required. From the anatomy and physiology of the eye to the latest advances in technology and treatment, optometry offers a wealth of information to learn and explore. Whether you're an optometrist, a student, or just someone interested in eye health, optometry trivia is a great way to test your knowledge and learn something new.

Here are some examples of optometry trivia questions: What is the difference between an optometrist and an ophthalmologist? What is the structure of the retina responsible for sharp vision? What is the most common cause of presbyopia? What is the difference between farsightedness and nearsightedness? These questions and others like them provide a glimpse into the world of optometry and the fascinating science and art of maintaining good eye health and vision.

175 Optometry Trivia Questions Ranked From Easiest to Hardest (Updated for 2025)

1. Some eye conditions require the use of ablation, surgical removal of tissue often performed using what L-word technology?

Answer: Laser


2. Also known as a refractor, what is the P-word for the ophthalmic testing device with many different lenses used in succession for testing a patient's eyesight?

Answer: Phoropter


3. Phacoemulsification is a technique used to surgically remove which common eye condition that causes the lens of the eye to look cloudy?

Answer: Cataracts


4. There are non-image-forming ganglion cells in the human eye (and other mammals) that are still photosensitive and receive light signals that can help regulate and suppress the production of what "M" hormone that helps regulate the sleep-wake schedule?

Answer: Melatonin


5. The human retina contains receptor cells of two different types: rods and what tapered shapes?

Answer: Cones


6. First performed by ophthalmologist Dr. Marguerite McDonald in 1988, what acronymic surgical procedure is also referred to by its lesser-known, lengthier term, laser in-situ keratomileusis?

Answer: LASIK


7. Ametropia is any refractive condition that does not allow for an image to be properly focused on what structure of the eye?

Answer: Retina


8. Which term describes the fast, uncontrollable side-to-side, up-down, or in-a-circle movement of the eyeball?

Answer: Nystagmus


9. What “K” optical condition occurs when the cornea thins and bulges outward from the eye, resulting in blurred vision and potential light sensitivity?

Answer: Keratoconus


10. Bacterial, protozoal, and xerophthalmia are three types of what nine-letter “K” condition that involves the inflammation of the cornea?

Answer: Keratitis


11. What is the medical term for a condition in which a person’s eyelashes are growing in the wrong direction (in rather than out), often causing discomfort and even damage to the eye?

Answer: Trichiasis


12. The logMAR chart has kind of outpaced what visual acuity chart named for a Dutch ophthalmologist?

Answer: Snellen chart


13. Amblyopia is more commonly known as what languishing two-word term that is described as “reduced vision in one eye caused by abnormal visual development early in life” by the Mayo Clinic?

Answer: Lazy eye


14. Sold under the brand name Xalatan, which eye drops drug can be used to treat high pressure in the eye—especially in patients with ocular hypertension or open-angle glaucoma?

Answer: Latanoprost


15. What part of the eye is also the name of the Greek goddess of rainbows, a song by the Goo Goo Dolls, and a 2001 Oscar-winning film?

Answer: Iris


16. The pigmentary type of which eye disease that can lead to blindness happens when pigment parts break off from the iris and get trapped in the eye’s drainage system? It’s usually a subvariation of the “open-angle” form of the diagnosis.

Answer: Glaucoma


17. In ophthalmology, DME is a common abbreviation for macular edema, or fluid accumulation in the eye, caused by what underlying medical condition?

Answer: Diabetes


18. A possible eye-related side effect of amiodarone is deposits of golden-brown pigment (verticillate) in which part of the eye?

Answer: Cornea


19. If a tear duct gets blocked, what’s the name for the slow-growing lump that can form on the eye? While it can be tender, it’s not an infection like a stye.

Answer: Chalazion


20. What American Founding Father created the first bifocals? He took his glasses for viewing distant objects and his glasses for viewing nearby objects, cut the lenses in half horizontally, then mixed them.

Answer: Benjamin Franklin


21. What “C” word is the mucous membrane that covers the front of the eye and the inside of the eyelids?

Answer: Conjunctiva


22. What term means the vascular membrane containing large branched pigmented cells that lies between the retina and the sclera of the eye in vertebrate animals?

Answer: Choroid


23. The average person’s retina has approximately 4 million to 6 million cones, whose cells are able to specifically sense three types of colors: red, blue, and what third color?

Answer: Green


24. Which eyewear startup founded in 2010 began with an online-only business model and promised to donate one pair of glasses for every pair purchased?

Answer: Warby Parker


25. The glaucoma-seekin' test to measure intraocular pressure is commonly known by what breezy P-word that it shares with the name of a certain resident of Honah Lee?

Answer: Puff


26. On an eyeglass prescription form the initialism "O.D." stands for "oculus dexter," meaning what kind of eye?

Answer: Right


27. Optical lens making with a natural stone called Diyatarippu was common practice during the 1400s in what teardrop-shaped Indian Ocean country?

Answer: Sri Lanka


28. What term beginning with Z is used for the tiny, thread-like fibers in the eye that play a crucial role in holding the eye's natural lens in place within the eye?

Answer: Zonule


29. A Snellen chart is used for determining visual acuity. What is the name of another visual acuity chart that begins with the letter Z?

Answer: Zeiss chart


30. What “M” 17th century Anglo-Irish writer and scientist, friend of John Locke and proposer of his namesake “problem”, wrote a book about optics and lenses in 1692? His book mentioned myopia and issues with close-up vision.

Answer: William Molyneux


31. Scout is the brand of daily contacts by what popular and fashionable eyewear company that was online-only at first, but soon found its way into brick-and-mortar retail locations? The name of the NYC-based brand comes from characters mentioned in Kerouac’s journals.

Answer: Warby Parker


32. If you don’t eat enough fish, dairy, and carrots, you might not be able to see well in the dark. Which vitamin deficiency leads to night blindness?

Answer: Vitamin A


33. Humphrey and Goldmann are examples of which type of test that can show how much of an area a patient can see and how well they can see different parts of it? It's also called perimetry.

Answer: Visual Field


34. What term is given to the distance (in mm) from the surface of the cornea, to the posterior surface of the spectacle lens or trial lens?

Answer: Vertex distance


35. What is the name of the condition that causes inflammation to the middle layer of the eye wall?

Answer: Uveitis


36. What inflammatory condition of the eye’s middle layer is often associated with multiple sclerosis, and in some cases, can be the initial manifestation of the disease?

Answer: Uveitis


37. Which part of the eye is located behind the sclera and contains the iris, ciliary body, and choroid?

Answer: Uvea


38. The superior rectus muscle is at the top of the eye and helps it look in which direction? The 2021 Jennifer Lawrence/Leonardo DiCaprio flick would advise you otherwise…

Answer: Up


39. What “T” device is used by eye care professionals to measure the intraocular pressure of the human eye, to test against the presence of issues such as glaucoma?

Answer: Tonometer


40. How many U.S. Presidents wore glasses in their official portraits?

Answer: Three


41. The Snellen Chart (the lettered chart used for measuring visual acuity) is named after Herman Snellen, an optometrist born in the city of Utrecht in what European country?

Answer: The Netherlands


42. If a patient has epiphora, there is either a blockage in the lacrimal duct causing overflow or the overproduction of what?

Answer: Tears


43. What is the medical term for misaligned eyes, colloquially known as "crossed eyes?" Babies can suffer from this but should outgrow it by three months of age.

Answer: Strabismus


44. "Cross-eyed" is a term often applied to individuals (usually children but sometimes adults) suffering from what condition?

Answer: Strabismus


45. Which vision disorder of depth perception occurs because the two images from each eye cannot be combined to produce 3D vision?

Answer: Stereoblindness


46. The World Council of Optometry (WCO) is a membership organization and the only optometric organization to have official relations with the World Health Organization. If you were to "meet me in" the U.S. city where the WCO is headquartered, what city would we be in?

Answer: St. Louis


47. The World Council of Optometry (WCO) and the American Optometric Association (AOA) both have their headquarters in what Midwest city?

Answer: St. Louis


48. Fill in the punny blank in this classic dad joke: An optometrist fell into a glass grinder and made a what of himself?

Answer: Spectacle


49. What type of lamp is actually a microscope with a powerful light that can be used to look inside the eyeball?

Answer: Slit


50. Billy Pilgrim, perhaps the most famous optometrist in literature, is the protagonist of what novel by Kurt Vonnegut, whose name derives from the building Pilgrim is held in during the World War II bombing of Dresden?

Answer: Slaughterhouse-Five


51. What word beginning with S is an area of partial or complete loss of vision surrounded by a normal field of vision?

Answer: Scotoma


52. “Blind spot” is the common name for what medical term that refers to the place where the retina attaches to the optic nerve, and there are no light-sensitive cells?

Answer: Scotoma


53. The highly ranked Pennsylvania College of Optometry is part of what university that merged with Philadelphia's Drexel University in 2024?

Answer: Salus


54. There are two kinds of photoreceptors in the human retina, each responsible for vision at different intensities of light. Name BOTH.

Answer: Rods


55. Achromatopsia, a rare inherited cause of color blindness, is also known as what type of monochromacy?

Answer: Rod


56. An optometrist might use what device to shine a light into a patient's eye and determine the degree of refractive error?

Answer: Retinoscope


57. What “R” eye condition, often caused by diabetes, occurs when tiny blood vessels inside the light sensitive cells at the back of the eye hemorrhage, and can often lead to blindness?

Answer: Retinopathy


58. Which R-term refers to disease or damage to the small vessels of the thin layer of tissue that lines the back of the eye? It’s common in people with diabetes.

Answer: Retinopathy


59. Achromatopsia, an inherited condition that can lower sharpness of vision, or cause colorblindness, is caused by lack of receptors on what portion of the eye?

Answer: Retina


60. The red-eye effect seen in some photos of faces is caused by light reflecting off what blood-rich layer at the back of the eyeball?

Answer: Retina


61. Which type of error refers to how the shape of the eye affects its ability to bend light and causes blurry vision?

Answer: Refractive


62. Which libertarian politician practiced ophthalmology in Bowling Green, Kentucky, for almost 20 years before being elected as a senator for the state in 2010?

Answer: Rand Paul


63. What “P” eye condition is when the eye muscles become less elastic and more rigid, resulting in difficulty reading smaller print up close? It is a condition often treated in older patients with bifocals.

Answer: Presbyopia


64. The first eyeglasses are estimated to have been created in what Italian city in the late 13th century?

Answer: Pisa


65. What "P" is a specialized type of neuroepithelial cell found in the retina that is capable of visual phototransduction?

Answer: Photoreceptor


66. What is the 14-letter medical term for temporary, painful damage to the eyes from ultraviolet light, such as from the sun or from the sun's reflection on snow?

Answer: Photokeratitis


67. What term beginning with P is a type of laser surgery used to stop bleeding or repair damaged tissue?

Answer: Photocoagulation


68. Campimetry is the systematic measurement of visual field function. What word, which comes from the Greek words for "around" and "measure", is another name for campimetry?

Answer: Perimetry


69. Posterior uveitis is inflammation of the retina and choroid. Anterior uveitis affects the iris and anterior chamber. If uveitis inflames the entire uveal tract, that's "uveitis" with what three all-encompassing letters added to the front of it?

Answer: Pan


70. In addition to nutrients, what important life-sustaining element is delivered to the retina through the layer of blood vessels called the choroid?

Answer: Oxygen


71. What’s the spacey name for the bony structure that the eyeball sits in? It's sometimes referred to as a socket.

Answer: Orbit


72. A patient’s baseline prescription can be established by using which instrument controlled by a computer that measures refractive error?

Answer: Optometer


73. In 1851, Hermann von Helmholtz became the first doctor to see the interior of the human eye when he invented which apparatus?

Answer: Ophthalmoscope


74. The medical term for the left eye is O.S., with the “S” standing for what word, also a word meaning giving the impression that something harmful or evil is happening?

Answer: Oculus Sinister


75. A person who has been infected with the fungus Histoplasma capsulatum is at risk for which eye disease that can cause vision loss?

Answer: Ocular histoplasmosis syndrome


76. What is the more common term for nyctalopia—or, not being able to see well in low or dim light?

Answer: Night Blindness


77. What “M” word is an alternate word, derived from the Greek, for nearsightedness? It has become an adjective meaning lacking imagination.

Answer: Myopia


78. What term is given to a drug or medication that causes dilation of the pupil?

Answer: Mydriatic


79. Which term is used to describe an infant born with one or both eyes being abnormally small?

Answer: Microphthalmia


80. What is the term for the small glands in the eyelids that are responsible for secreting oil that covers and protects the surface of the eye?

Answer: Meibomian Glands


81. What “M” type of degeneration in the eye, occurring most often in aging patients, is blurry and reduced vision caused by a thinning of a membrane in the back of the retina?

Answer: Macular Degeneration


82. Central, high-resolution, color vision in humans is thanks to an oval-shaped, pigmented area of the retina known by what M-word name that sounds like a vampire that loves Quarter Pounders?

Answer: Macula


83. Which ophthalmic instrument is used to verify that a prescription in a pair of glasses or contacts is right for a patient by measuring its diopter power? It’s also called a vertometer.

Answer: Lensmeter


84. The focal point is where light rays converge after passing through what part of the eye?

Answer: Lens


85. Amblyopia, a sight disorder where the brain fails to process inputs from one eye and favors the other, is better known as what?

Answer: Lazy Eye


86. Which prostaglandin F2 alpha analog eye drop is commonly used to treat elevated IOP in patients with ocular hypertension or open-angle glaucoma?

Answer: Latanoprost


87. Which tool is used to assess astigmatism by measuring the curvature of the front of the cornea?

Answer: Keratometer


88. Previously an eye doctor (although perhaps not a board-certified one), Rand Paul now represents which state in the U.S. Senate?

Answer: Kentucky


89. Which type of eye chart used for testing near visual acuity has a name meaning “hunter” in German?

Answer: Jaeger


90. What term is given to a line connecting a series of points in a visual field at which a person is able to detect a certain size and intensity of light?

Answer: Isopter


91. Who is known as “The Father of Modern Optometry” and wrote the seminal text “Clinical Refraction?” He himself was near-sighted and recalled that his life changed when he got his first pair of glasses as a child and could see individual leaves on trees.

Answer: Irvin Borish


92. Which part of the eye is named after the Greek goddess of the rainbow? An alternative medicine technique developed by Ignaz von Peczely involves determining a patient’s health based on characteristics of this part of the eye.

Answer: Iris


93. “IOL” is short for describing what type of lens that “replaces the eye’s natural lens that is removed during cataract surgery,” according to the American Academy of Ophthalmology?

Answer: Intraocular


94. What type of pressure is measured by tonometry and is useful in screening for conditions like glaucoma?

Answer: Intraocular


95. What “H” vision condition is a refractive error that causes objects up close blurry? It is a common condition among people who call themselves farsighted.

Answer: Hyperopia


96. Oculosympathetic paresis is the technical term for what syndrome that really stinks even if you're not sitting in a corner?

Answer: Horner syndrome


97. Deuteranopia is a complete deficiency of seeing which color?

Answer: Green


98. What comedian, also known for being the wife and comedy partner to George Burns, was born with heterochromia? The condition reportedly made her self-conscious about the transition from black-and-white to color television.

Answer: Gracie Allen


99. Often performed during a glaucoma work up, what is the visual examination of the anterior chamber angle, which occurs through a special type of contact lens?

Answer: Gonioscopy


100. Open-angle and closed-angle are two terms that describe which group of eye diseases that damage the optic nerve?

Answer: Glaucoma


101. Bimatoprost is used to treat high eye pressure in patients with what ocular condition?

Answer: Glaucoma


102. Obtaining her license in Minnesota in 1899, who was the first woman to practice optometry in the U.S.?

Answer: Gertrude Stanton


103. Adolf Fick is remembered as the inventor of the contact lens. They were originally called Auflageglaser, which comes from what language, Fick's native tongue?

Answer: German


104. The retina, optic disc, macula, fovea, and posterior pole are contained within which interior structure of the eye?

Answer: Fundus


105. Whose oculo-digital sign is a characteristic finding in patients with Leber congenital amaurosis?

Answer: Franceschetti's


106. In the anatomy of the eye, what is the name of the small depression in the retina, where one's field of vision is centered?

Answer: Fovea


107. What small “F” objects, which people observe in their eyes as they age, are caused by clumping of the eye’s vitreous, creating shadows on the retina? As a result, these tiny drifting particles appear to be buoyantly crossing your eye.

Answer: Floaters


108. Which French ophthalmologist is credited with inventing the eye test chart?

Answer: Ferdinand Monoyer


109. A key difference between hyperopia and presbyopia is that the shape of the eye is implicated in the former, not just the aging process. What is the more common term for hyperopia used to describe someone’s vision?

Answer: Farsightedness


110. What’s the more common way to say someone has hyperopia, a condition where you can see things farther away a lot better than stuff that’s up close?

Answer: Farsighted


111. A person with heterochromia has more than one what for each eye?

Answer: Eye color


112. A patient with a “macular pucker” has a scar over the macula of their eye. The condition is also called ERM, which stands for what?

Answer: Epiretinal Membrane


113. What term beginning with E is when an eye gives perfect vision, so that no glasses are required, and occurs when light from an object at infinity is sharply focused on the retina?

Answer: Emmetropia


114. What learning disability, defined as difficulty in acquiring and processing language especially through reading, is often misdiagnosed in children who in fact have impaired vision?

Answer: Dyslexia


115. What term beginning with D is the ability of the eyes to turn outwards together to enable them to both look further away?

Answer: Divergence


116. Not quite catchy enough for a Foreigner tune, what D-word is the technical name for "double vision"?

Answer: Diplopia


117. What beginning with D is the unit of measurement of refractive power of a lens.

Answer: Diopter


118. Which type of retinopathy that’s tied to a very common chronic condition that causes high blood sugar is one of the leading causes of vision loss in the world?

Answer: Diabetic


119. Causing loss in the center of the field of vision, the eye condition "AMD" stands for Age-Related Macular... what?

Answer: Degeneration


120. Sold under the brand names Sandimmune and Neoral, which topical antibiotic is commonly used to treat dry eye by increasing tear production?

Answer: Cyclosporine


121. What term beginning with C is a form of uveitis that inflames the middle portion of your eye?

Answer: Cyclitis?


122. Orthokeratology uses specially designed contact lenses to temporarily reshape what eye part?

Answer: Cornea


123. Keratoconus occurs when which part of the eye that is normally round becomes abnormally thin and cone-shaped and distorts vision?

Answer: Cornea


124. A keratometer, also known as an ophthalmometer, is a diagnostic instrument used to measure the curvature of the anterior surface of what part of the eye?

Answer: Cornea


125. In 1888, what did Adolph Fick invent that let people see more clearly without having to wear glasses? Though they're made of flexible plastic today, Fick's originals were made of very thin glass—so no wonder they could only be worn a few hours before becoming too irritating.

Answer: Contact Lenses


126. What “C” optical condition, a redness and swelling of the tissue lining the eyelids and white parts of the eyes, is often referred to as “pink eye?”

Answer: Conjunctivitis


127. Blepharoconjunctivitis is a really long word that means which part of the eye is inflamed?

Answer: Conjunctiva


128. A series of images, each with a cluster of dots with a number made up of more dots inside, the Ishihara test is the most commonly used assessment for determining what sort of visual deficiency?

Answer: Color blindness


129. Shinobu Ishihara was a Japanese ophthalmologist who is best remembered for developing a test to detect what genetic condition?

Answer: Color Blindness


130. What is the name for a genetic condition by which a baby is born with tissue missing from an area of the eye such as the iris?

Answer: Coloboma


131. A patient with lagophthalmos may end up with dry eyes, and even trouble sleeping, because the eyelids cannot fully perform what function?

Answer: Close


132. During the ‘90s and 2000s, monotoned television personality and former U.S. presidential speechwriter Ben Stein was better known for advertising what brand of eye drops?

Answer: Clear Eyes


133. What is the Latin "C" word that is used in English to refer to either an eyelash (when speaking anatomically) or an organelle on eukaryotic cells that projects from a much larger cell body (when speaking microbiologically)?

Answer: Cilium


134. An optometrist is Biggleswade UK offered free eye tests in May 2023 to people with what first name? It had to do with a significant event that occurred on June 2nd, 2023.

Answer: Charles


135. Neoplasms of the eye are rare, and when they’re malignant, it means these tumors are what disease?

Answer: Cancer


136. Tritanopia is a form of color-blindness inherited in an autosomal recessive fashion, with loss in what color receptor?

Answer: Blue


137. Which eye condition that can be caused by a skin condition with seborrhea or staph infections is sometimes called “eye dandruff?”

Answer: Blepharitis


138. A couple of German immigrants started a monocle business in Rochester, New York: those are the humble-ish beginnings of what contact lense-makin' juggernaut?

Answer: Bausch + Lomb


139. 2024 has been a good year for what optometry-optimized EHR software company that anagrams to I BRAT?

Answer: Barti


140. In what procedure (abbreviated AK), does a surgeon cut the cornea of the eye to reduce astigmatism?

Answer: Astigmatic Keratotomy


141. From the Greek words for "weak" and "eye," what 10-letter "A" word is the medical term for eye strain or eye fatigue?

Answer: Asthenopia


142. What term is given to the ocular condition in which the lens of the eye is absent, or has been surgically removed?

Answer: Aphakia


143. What’s the name of the black-and-white lined chart that can be used to check for visual distortion caused by macular damage?

Answer: Amsler Grid


144. Charles Lembke was the first president of what professional organization for eye health providers in the U.S.? It got a name change in 1910 and 1919, but what is it known as today? 

Answer: American Optometric Association


145. Often a result of astigmatism, the condition commonly known as a lazy eye is more formally known in medicine by what term, from the Ancient Greek for “blunted sight?”

Answer: Amblyopia


146. What term beginning with A is the term for the accessory structures of the eye, including the eyelids, lacrimal apparatus, etc,?

Answer: Adnexa


147. Released to the global market as the first disposable soft contact lenses in 1987 by Johnson & Johnson Vision, what eye care brand is derived from the two-word phrase “accurate view”?

Answer: Acuvue


148. What is the name of the device that can identify common and more obscure vision errors by measuring the way light waves travel through the eye's optical system?

Answer: Aberrometer


149. What “A” term refers to an eye rotation away from the midline? Not to be confused with subduction.

Answer: Abduction


150. Hindsight and a person with “perfect” vision have what refractive index score?

Answer: 20/20


151. Also the age at which Adele started recording her third album, and the minimum age of candidates for election to the United States House of Representatives, how many diopters does a lens with a focal length of 5 cm have?

Answer: 25


152. When working on the film "How I Won the War" in 1966, a certain celebrity was given a pair of round "granny-style" glasses for the role. These spectacles became a key part of this individual's look and helped popularize the style of the glasses around Great Britain and more of the world. Who was this man?

Answer: John Lennon


153. Balls covered in letters used to help strabismus, hand-eye coordination, TBI, and other maladies are known by what M-word that happens to be the surname of the dude who played Cyclops in "X-Men"?

Answer: Marsden


154. Although more well-known for his fiction and character creations, what famous author was also an ophthalmologist? He studied medicine at the University of Edinburgh in the 1870s, was a determined supporter of compulsory vaccination, and partially based his most famous character on a former university teacher.

Answer: Sir Arthur Conan Doyle


155. What is the "S" name for the speedy, synchronized movements of both eyes toward the same direction that is controlled by the brain's frontal lobe?

Answer: Saccades


156. What medical suffix follows “hetero” to describe “latent squint” in which the eyes can be out of alignment due to imbalances in the muscles?

Answer: Phoria


157. What gland above the eye releases fluid that cleanses and protects the eye’s surface as it moistens? The fluid is commonly referred to as tears.

Answer: Lacrimal gland


158. Starting his career in 1934 and working in optometry practice and academia until his death in 2013, who is regarded as the “father of modern optometry”?

Answer: Dr Irvin Borish


159. Known for his impressionist paintings of water lilies and haystacks, among other things, which French artist had cataracts that some believe affected his art?

Answer: Claude Monet


160. What condition can occur when a person rapidly has a deterioration in their vision, causing visual hallucinations? These hallucinations can take many forms including simple patterns and shapes, but also can include seeing people, monsters, and places.

Answer: Charles Bonnet Syndrome


161. Which German astronomer contributed an important discovery to the history of optometry by describing how light enters the eye?

Answer: Johannes Kepler


162. Which type of eye movement is very rapid and helps the eye quickly shift the focus of its gaze (for example, while reading)? The term comes from an old French phrase that meant a horseman was yanking on the reins.

Answer: Saccades


163. What English philosopher, also known as Doctor Mirabilis, wrote in 1263 in his book “Opus Majus” that lenses could be used to affect the human eye? His last name is the same as part of a hearty American breakfast.

Answer: Roger Bacon


164. A possible eye-related side effect of amiodarone is deposits of golden-brown pigment (verticillate) in which part of the eye?

Answer: Cornea


165. No joke analogy: vitreous is to the lens and retina, as what is to the space between the cornea and the lens?

Answer: Aqueous


166. A visit to the optometrist might be quite the ordeal for someone who suffers with what word defining the fear of eyes?

Answer: Ommatophobia


167. The “pinhole” version of which tool restricts light to the center of the eye’s lens to prevent refractive errors and help assess whether someone needs glasses?

Answer: Occluder


168. Tending to appear when a person is tired, what P-word means the loss of binocular vision because the two eyes are no longer focusing on the same object?

Answer: Phoria


169. Copepods are small marine crustaceans found in nearly every saltwater and freshwater environment. Somewhat uniquely, these organisms have three of what part of the eye?

Answer: Lens


170. What medical term for the center of the retina is Latin for "spot" and is actually a shorter version of the full Latin phrase for "yellow spot?"

Answer: Macula


171. What 1st century Greek mathematician and engineer, from the city of Alexandria, showed that a path of light is shortest when reflected by a plane mirror, in his book “Catoptrica?” His name implies that he was a real savior to his people.

Answer: Hero Of Alexandria


172. The history of the first pair of eyeglasses is generally inconclusive, but some of the oldest optical lens-making traditions occurred in what South Asian nation in which King Bhuvanekabahu the IV (AD 1346 - 1353) had craftsmen with royal patronage creating eyeglasses with a special natural stone?

Answer: Sri Lanka


173. What is the two-word name for the anatomical feature at the base of the brain's hypothalamus where the optic nerves of both eyes meet and cross? We'll give you a hint: the first word is "optic."

Answer: Optic chiasm


174. Under the supervision of Dr. Alan Isen in a television studio, who was the first U.S. President to appear in public wearing contact lenses? This occurred during the decade in which contact lenses first had mass appeal thanks to improved manufacturing technology.

Answer: Lyndon Johnson


175. Alpha, beta, and gamma are the three main types of what water-soluble protein structures in the eyes?

Answer: Crystallins

Play Optometry Trivia with Water Cooler Trivia

Water Cooler Trivia is well-equipped to provide you with exciting and engaging trivia quizzes.

So, how does it work?

Each week, our team will deliver original trivia quizzes straight to your inbox.

All you have to do is pick the categories.

You can leave the rest of the heavy lifting to us.

Take Water Cooler Trivia for a test run with our four-week free trial.

Is there an error in one of our questions?

We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email quizmaster@watercoolertrivia.com.

Celebrating brains
1,200 companies play Water Cooler Trivia every week
Learn MoreWeekly Trivia For Your Office →