75 Philippines Trivia Questions (Ranked from Easiest to Hardest)

Updated Date:
February 10, 2024
Which companies play trivia with their co-workers every week?
lyft logo
amazon logonike logoimpossible logo

The Philippines is a beautiful and diverse country with a rich history and culture. From its stunning beaches and lush landscapes to its vibrant cities and unique traditions, the Philippines is a fascinating place to explore. Philippines trivia questions are a great way to test your knowledge of this wonderful country and to learn more about its people, places, and events.

This list of Philippines trivia questions covers a wide range of topics and is designed to challenge your understanding of the country. From its history and culture to its geography and natural wonders, this list of questions is sure to be both educational and entertaining.

So why not put your knowledge to the test and see how you fare? Let's explore the fascinating world of the Philippines and see how much you really know!

75 Philippines Trivia Questions Ranked From Easiest to Hardest (Updated for 2024)

  1. Although they each use their own version of the currency, Argentina, Chile, Colombia, Cuba, the Dominican Republic, Mexico, the Philippines, and Uruguay all use a currency with what four-letter name?

    Answer: Peso

  2. Filipina Lea Salonga has supplied the singing voice of two Disney princesses -- Mulan in 1998, and what princess who discovered "A Whole New World" in 1992's "Aladdin?"

    Answer: Princess Jasmine

  3. The St. Joseph Parish Church in Las Pinas, Philippines has an organ with pipes and keys made from what hollow, tubular evergreen?

    Answer: Bamboo

  4. The flag of the Philippines is flown differently to reflect the state of the country. When the blue side is up, it’s a sign of peace. Which state is the country in when the flag is flying red side up?

    Answer: War

  5. A beach in Malay, Aklan, Philippines, located on an archipelago island, has what name due to the color of its sand, also the color of Christmas in a Bing Crosby song?

    Answer: White Beach

  6. What is the stonefruit that is the national fruit of India, Haiti, and the Philippines? Strangely enough, is also the summer national fruit of Pakistan. Using seasons to claim four different national fruits: brilliant.

    Answer: Mango

  7. In 1967, Singapore formed the Association of Southeast Asian Nations with Malaysia, Indonesia, Thailand, and what archipelagic country?

    Answer: Philippines

  8. Which country in Southeast Asia that is named after a Spanish monarch is one of the few predominantly Christian countries in Asia?

    Answer: The Philippines

  9. What international competition has been won by women from the Philippines on four occasions: Gloria Diaz in 1969, Margie Moran in 1971, Pia Wurtzbach in 2015, and Catriona Gray in 2018?

    Answer: Miss Universe

  10. The Tubbbataha Natural Park in Cagayancillo, Philippines is home to an underwater sanctuary that is what kind of “R” aquatic structure?

    Answer: Tubbataha Reef

  11. Easily earning her social work merit badge, Josefa Llanes Escoda founded the Philippines branch of what youth organization?

    Answer: Girl Scouts

  12. Bikol, Tagalog, and Mansakan are languages spoken in the central part of which South Asian archipelago?

    Answer: The Philippines

  13. With over 1.39 billion SMS messages sent daily in the country in 2007, the Philippines has been frequently named the “text capital of the world”. The acronym “SMS” is short for what three-word texting term?

    Answer: Short Messaging System

  14. Cebu City in the Philippines is home to a cross that was believed to be planted in 1521 by what “M” Spanish explorer, during his circumnavigation of the world?

    Answer: Magellan's Cross

  15. What Fort in Manila, Philippines, built in 1593 by Miguel Lopez de Legazpi for Spain, shares its name with the capital of Chile?

    Answer: Fort Santiago

  16. In 1543, the islands of the Philippines were named after Philip II, king of what country?

    Answer: Spain

  17. Originating from a Filipino Tagalog word meaning “mountain”, what colloquial American word typically refers to remote rural area and is the title of a comic strip and mid-2000s Adult Swim animated series created by African American illustrator Aaron McGruder?

    Answer: Boondocks

  18. Hidilyn Diaz, who won the women's 55kg class in weightlifting, is the first person from what Asian nation to win a gold medal at the Olympics?

    Answer: Philippines

  19. Batad and Banaue are two of the prominent Terraces of the Philippine Cordilleras, dedicated to the irrigation and production of what food stuff?

    Answer: Rice

  20. The official languages of the Philippines are Filipino and what?

    Answer: English

  21. Abbreviated as PHP, 100 centavos are equivalent to one unit of what currency currently used as the official currency of the Philippines?

    Answer: Peso

  22. In the Saint Paul Mountain Range, on the island of Palawan in the Philippines, is what subterranean river and national park? It gets its name from the Spanish for a royal position held by Peach in the Super Mario universe, among others.

    Answer: Puerto Princesa Subterranean National Park

  23. Five years prior to his announcing his retirement from the sport, professional boxer Manny Pacquiao was sworn into what political position within the Philippine government on June 30, 2016?

    Answer: Senator

  24. The San Agustin Church and the Nuestra Señora de la Asunción Church are two Philippine churches and UNESCO World Heritage Sites that are designed in what decorative and gilded 17th century Italian architectural style that is also a French word meaning “irregularly shaped”?

    Answer: Baroque

  25. The Philippines were previously named Las Islas Filipinas by European explorer Ruy López de Villalobos in 1565 to honor of King Philip II of what country?

    Answer: Spain

  26. The national flower of the Philippines is a five-petal white flower called Arabian jasmine, better known by what common name?

    Answer: Sampaguita

  27. Since “Jolly” pasta is a favorite dish in the country’s cuisine, the Philippines is one of only two places in the world where you can still order which McDonald’s menu item?

    Answer: McSpaghetti

  28. What baroque church in Ilocos Norte was declared a National Cultural Treasure by the Philippine government in 1973 and a UNESCO World Heritage site in 1993?

    Answer: Paoay Church

  29. Its name meaning "inside the walls" in Latin, what walled area in the city of Manila is home to Fort Santiago and Manila Cathedral?

    Answer: Intramuros

  30. Crowned Miss France in 2016, Iris Mittenaere reigned supreme and won what global beauty pageant competition held in late January 2017 in Manila, Philippines?

    Answer: Miss Universe

  31. Weighing 75 pounds measuring 2.2 feet in length, the largest ever found Pearl, the Pearl of Puerto was found of the coast of which island country?

    Answer: Philippines

  32. The 1996 "People Power Revolution" ended the 20-year dictatorship of Ferdinand Marcos and restored democracy in what Asian nation?

    Answer: The Philippines

  33. Luzon is the biggest and most populated island in what archipelago country in the western Pacific Ocean?

    Answer: The Philippines

  34. In 1992 a Pepsi campaign mistakenly distributed 800,000 caps with the winning numbers for a prize of 1 million pesos (PHP) in what (non-Mexico) country?

    Answer: The Philippines

  35. The poem 'Filipinas' was adapted to become the lyrics for this song, while the music was written by Julian Felipe. Originally called the "Marcha Nacional Filipina", what is this famous song better known as today?

    Answer: Lupang Hinirang

  36. The Carabao, or Manila, is a particularly sweet variety of what national fruit of India, Pakistan, and the Philippines?

    Answer: Mango

  37. One of the most famous dishes from the Philippines is what sweet and savory stew, commonly featuring chicken or another meat, marinated in soy, vinegar, garlic, and a blend of herbs and spices?

    Answer: Adobo

  38. What “R” park in Ermita, Manila, Philippines, also known as Luneta, is one of the largest urban parks in Asia, covering an area of 58 hectares?

    Answer: Rizal Park

  39. What Filipino fast-food brand now sells its flagship Chickenjoy product in 1,500 outlets worldwide?

    Answer: Jollibee

  40. After being directed to evacuate by President Franklin D. Roosevelt in 1942, General Douglas MacArthur gave a famous speech in which he declared “I shall return" to what country? MacArthur made good on his promise when he returned to the country in 1944 to help liberate it from Japanese troops.

    Answer: Philippines

  41. Households in Aklan, Antique, Palawan, and Davao were part of a home solar power program courtesy of PEEP, the Energy Efficiency Project of what Pacific Island nation?

    Answer: Philippines

  42. Named for the capital of the Philippines and the island it sits on, Manila Luzon is a popular competitor who debuted on Season 3 of what reality TV series?

    Answer: RuPaul's Drag Race

  43. A 1977 David Lynch movie set partially in a pencil factory inspired the name of what Filipino alt rock band formed in 1989?

    Answer: The Eraserheads

  44. Luzon, Mindanao, Samar, Negros, and Palawan are, in order, the five largest islands that make up what nation of over 7,000 islands?

    Answer: The Philippines

  45. What national martial art of the Philippines, also known as Kali or Eskrima, sometimes uses sticks and knives as well as open hand combat?

    Answer: Arnis

  46. The head of the monarchy in the Philippines is known by what "S" title? The last officially recognized person to hold this title, Mohammed Mahakuttah Kiram, reigned from 1974 to 1986.

    Answer: Sultan

  47. Fried Chickenjoy, spaghetti, and traditional palabok noodles can all be found at Jollibee, an international fast-food restaurant originating in what Asian nation?

    Answer: The Philippines

  48. Panay, Negros, and Cebu are the most populated islands of which of the three major island group of the Philippines?

    Answer: Visayas

  49. Although it doesn't have legal status as such, which domesticated swamp-type water buffalo is considered the national animal of the Philippines?

    Answer: Carabao

  50. Appearing on the back of the Philippine 200 Peso note, a hill formation in the Province of Bohol is named after which earthy colored sweet treat?

    Answer: Chocolate

  51. The smallest fish in the ocean is the dwarf pygmy goby. It’s also sometimes named for the country where it’s most often found—which would be what archipelago in Southeast Asia?

    Answer: Philippines

  52. White Beach and Puka Shell Beach are just two of the dozen beaches on which little island in the central Philippines?

    Answer: Boracay

  53. What American five-star general and Field Marshal of the Philippine Army was born in Little Rock, AR?

    Answer: Douglas MacArthur

  54. When Ruy Lopez de Villalobos named the Philippines in 1543, he did so in honor of which Spanish king?

    Answer: Philip II

  55. Which city that starts with "M" is the financial heart of the Philippines, with more than 62,000 registered businesses as of 2012?

    Answer: Makati

  56. What Cebu-born fashion designer has dressed celebrities for more than 20 years, including creating Britney Spears's wedding gown for her 2004 marriage to Kevin Federline?

    Answer: Monique Lhuillier

  57. By winning the women's 55 kg category at the 2020 Tokyo Olympics, which weightlifter became the first athlete from the Philippines to win an Olympic Gold?

    Answer: Hidilyn Diaz

  58. The mascot of which Filipino fast-food company was chosen by founder Tony Tan to reflect Filipino optimism and industriousness?

    Answer: Jollibee

  59. The woman born Imelda Remedios Visitacion Trinidad Romualdez was the First Lady of which country for 20 years before being deposed in a revolution in 1986?

    Answer: Philippines

  60. The national anthem of the Philippines was composed by Julián Felipe with lyrics adapted from a José Palma poem. The original title was Marcha Nacional Filipina. Today, it’s casually known as “Bayang Magiliw” and more formally by which name that means “chosen land” in English?

    Answer: Lupang Hinirang

  61. According to the 2020 census, which city that starts with Q is home to 2.9 million people, and is therefore the country’s most populous city? (Hint: It’s nicknamed the City of Stars)

    Answer: Quezon

  62. "Camisa fuera" was the old Philippine Spanish name for what embroidered traditional formal shirt?

    Answer: Barong / Barong Tagalog

  63. Akin to Naga, Rahu, and Ketu of Hindu-Buddhist mythology, what "B" is the name of the serpent-like dragon in Philippine mythology that is believed to be the cause of eclipses, earthquakes, rains, and wind?

    Answer: Bakurawa

  64. A portmanteau of their last names, which moniker was given to the three priests (Mariano Gomez, José Burgos, and Jacinto Zamora) who were falsely accused of (and executed for) treason during the El Motín de Cavite of 1872?

    Answer: Gomburza

  65. The Philippines features over 1,700 distinctly conical hills in the Bohol Province. Due to the color-changing grass on this geological formation, the Hills are named after what sweet treat?

    Answer: Chocolate Hills

  66. Named the second-largest volcanic eruption of the 20th century by the U.S. Geological Survey, the sulfuric acidic ash emitted from the 1991 eruption of what volcano in the Philippines caused $700 million in damage and caused global temperatures to drop by more than 0.9 degrees Fahrenheit?

    Answer: Mount Pinatubo

  67. In the most recent census of the Philippines, which island (named the most beautiful island in the world by Conde Nast) is the only one of the country's ten largest islands by area to have reported a population of fewer than a million people?

    Answer: Palawan

  68. What 10,000-ft. peak with an "A" name that towers over Davao City is the highest point of the Philippines?

    Answer: Mt. Apo

  69. Which of the Spratly Islands is home to the smallest village in the Philippines?

    Answer: Thitu

  70. The first Asian woman to win a Tony Award, what Filipina "Miss Saigon" star also provided the singing voices for Disney's original Mulan and Jasmine?

    Answer: Lea Salonga

  71. In addition to being the fourth most populated city in the Philippines, which city is also known for having many motorcycle shops on 10th Avenue and a landmark dedicated to Andrés Bonifacio?

    Answer: Caloocan

  72. What “M” island in the Philippines is located in the Visayan Sea, across a strait from the northern end of Cebu Island? It is a popular site for diving, as thresher sharks can be seen off of Monad Shoal.

    Answer: Malapascua Island

  73. Named after the third-largest city in Vietnam, which 1881 typhoon has the record for the deadliest in Philippines' history, killing an estimated 20,000 people, three times as many as the second deadliest?

    Answer: The Haiphong Typhoon

  74. What is the oldest existing university in Asia? It was founded in 1611 in Manila, Philippines, from funds and a library bequeathed by the third Bishop of Manila.

    Answer: University of Santo Tomas

  75. It is 65 square kilometers, but home to over half a million people. Which island, located a few kilometers from Cebu Island, is the most densely populated in the Philippines?

    Answer: Mactan

Play Philippines Trivia with Water Cooler Trivia

Water Cooler Trivia is well-equipped to provide you with exciting and engaging trivia quizzes.

So, how does it work?

Each week, our team will deliver original trivia quizzes straight to your inbox.

All you have to do is pick the categories.

You can leave the rest of the heavy lifting to us.

Take Water Cooler Trivia for a test run with our four-week free trial.

Is there an error in one of our questions?

We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email [email protected].

Celebrating brains
1,200 companies play Water Cooler Trivia every week
Learn MoreWeekly Trivia For Your Office →