81 Tennessee Trivia Questions (Ranked from Easiest to Hardest)

Updated Date:
August 1, 2025
Which companies play trivia with their co-workers every week?
lyft logo
amazon logoimpossible logo

Tennessee, located in the Southeastern United States, is known for its rich history, diverse culture, and contributions to American music. The state's capital is Nashville and the largest city is also Nashville. Tennessee was admitted to the Union as the 16th state in 1796. The state has a rich history, from the Civil War to the Civil Rights Movement and beyond.

Tennessee is home to many notable landmarks and historical sites, such as the Great Smoky Mountains National Park, the Andrew Johnson National Historic Site, and the Ryman Auditorium. The state is also known for its contributions to American music, particularly in the field of country music and rock and roll, and is home to many famous music venues like the Grand Ole Opry and the Country Music Hall of Fame. The state is also known for its contributions to American literature, particularly in the field of southern literature, with famous authors such as Cormac McCarthy and Alex Haley hailing from the state.

Trivia questions about Tennessee can include questions about its history, geography, culture, and famous residents. This article will test your knowledge of the state's past and present, from its role in the American Civil War to its contributions to American culture. Get ready to learn more about Tennessee and see how well you fare against these challenging trivia questions. Whether you're a resident of the state or just a curious trivia buff, this article is sure to be an engaging and informative read.

81 Tennessee Trivia Questions Ranked From Easiest to Hardest (Updated for 2025)

1. Which famous actor and singer was born January 31, 1981, in Nashville, Tennessee? You might need to cry me a river if you can’t get this one!

Answer: Justin Timberlake


2. In Lynchburg, you can visit the distillery for which famous brand of Tennessee whiskey?

Answer: Jack Daniel's


3. According to the lyrics of his classic country song, all George Strait's exes live in Texas, so he chooses to hang his hat in what other "T" state?

Answer: Tennessee


4. Which private university in Nashville is home to the black and gold Commodores and is consistently ranked one of the best colleges in the United States?

Answer: Vanderbilt University


5. In 1992, Trisha Yearwood sang about being on “the wrong side” of what Tennessee city?

Answer: Memphis


6. A "myotonic" goat, also known as a Tennessee what goat? It gets its name from what unusual behavior, which it exhibits when frightened or overstimulated?

Answer: Fainting


7. In 2015, Bass Pro Shops opened a megastore on the Mississippi in what kind of building that's appropriate for Memphis?

Answer: Pyramid


8. A largely forgotten hero of the Mexican-American War gave his name to what Memphis thoroughfare, now best known for its association with Blues music?

Answer: Beale Street


9. The MCU show “Loki” introduced the world to the world authority on the time stream, known by what three-letter acronym? The acronym shares its name with a federal project to provide electricity, aid, and jobs to Tennessee, created in 1933 by FDR and still under operation.

Answer: TVA


10. What wispy circus sugar treat on a stick has roots in Nashville, where a dentist (no, really) invented “fairy floss?

Answer: Cotton Candy


11. Tennessee was first called "The Volunteer State" because of its participation in what war? The state's reputation was enhanced during the Mexican-American War, when James K. Polk requested 2,600 men and 30,000 volunteered.

Answer: War of 1812


12. Which village in Bedford County, TN has a mysterious and unusual name that sounds a little like a fixture you’d see on the hip-hugger that keeps your pants up?

Answer: Bell Buckle


13. One story holds that the recipe for Nashville Hot Chicken can be traced back to what "regal" restaurant, whose namesake founder was once served extra-hot chicken by his girlfriend as revenge for his infidelity?

Answer: Prince's Hot Chicken Shack


14. Knoxville's Sunsphere, built for the 1982 World's Fair, made a memorable appearance in a 1996 episode of what animated TV show, where it was revealed to be filled with surplus wigs?

Answer: The Simpsons


15. What Pulitzer-winning Art Spiegelman comic book about animals living through the Holocaust got a boost in popularity in 2022 after being banned by a Tennessee school board? Its name comes from the German word for “mouse.”

Answer: Maus


16. In what U.S. state would you find Fall Creek Falls, a state park with 200 campsites and 16 backcountry sites, named after the biggest waterfall in the Eastern U.S.?

Answer: Tennessee


17. The Red Clay Council Grounds in southeastern Tennessee is known as the last capital of what tribal nation before being subjected to policies of forced removal?

Answer: Cherokee Nation


18. The Imagination Library is a free children's book gifting program started by what famous singer in 1995? The program started by offering a monthly book to each child in Sevier County, Tennessee, regardless of family income.

Answer: Dolly Parton


19. There's a coaster called the Tennessee Tornado, but no lazy river called Islands in the Stream. They're open from 10-8 and not 9-5. So goes our list of complaints about what Volunteer State theme park brought to you by Ms. Parton that happens to rhyme with the answer to #6?

Answer: Dollywood


20. What Walmart CEO, getting the job in 2014, is from Memphis, Tennessee, and shares a last name with a fictional TV San Francisco police commissioner played by Rock Hudson from 1971-1977?

Answer: Doug McMillon


21. Where in southern Tennessee is the University of the South located? The school also goes by the same name as the census-designated place it’s in.

Answer: Sewanee


22. Tennessee is divided into sections called what? These sections are legal, geographic, and cultural, and can be seen as far back as the beginning of European settlement.

Answer: Grand Divisions


23. While the name will remind you of Pennsylvania, which city that's home to the National Cornbread Festival is actually located in Marion County, Tennessee?

Answer: South Pittsburg


24. A Cherokee leader gives his name to an isolated valley and popular tourist destination within Tennessee's Great Smoky Mountains National Park known as Cades what?

Answer: Cove


25. Lebanese-American Amos Muzyad Yaqoob Kairouz decided to go by Danny Thomas to hide his professional pursuits from his friends and family. To accompany a rich acting and comedy career, he’s best known as the founder of what no-cost Memphis, Tennessee hospital named for the patron saint of lost causes?

Answer: St. Jude Children's Research Hospital


26. What restaurant chain, born in Knoxville and today headquartered in nearby Marysville, takes its name from a song by the Rolling Stones?

Answer: Ruby Tuesday


27. The Norris Dam on the Clinch River, near the town of Rocky Top, was the first major project built by what newly created federal agency in 1933?

Answer: Tennessee Valley Authority


28. What is the name of the former NFL player born and raised in Memphis who featured prominently in Michael Lewis's book "The Blind Side"?

Answer: Michael Oher


29. Which small town in middle Tennessee is called “The Walking Horse Capital of the World?”

Answer: Shelbyville


30. During her collegiate career at Tennessee State University, track and field star Wilma Rudolph took her talents to compete and win gold medals in the 100-meter dash, 200-meter dash, and 4x100-meter relay at the 1960 Summer Olympics, held in what “Eternal” European city, where you definitely won’t find the Illuminati?

Answer: Rome


31. What Civil War-era camp near Nicholasville, Kentucky, became a recruiting ground for new Union soldiers from East Tennessee, including many formerly enslaved Black Americans?

Answer: Camp Nelson


32. Believe it or not, Ripley's Aquarium of the Smokies has a live "penguin cam" on their website that allows anyone to watch their penguin enclosure 24/7. In what city would you find this aquarium?

Answer: Gatlinburg


33. A green shag carpet, ferns, a tiki bar, and a built-in waterfall can all be found in what famous, tropical-themed room at Graceland in Memphis?

Answer: Jungle Room


34. Which out-of-this-world sounding marshmallow and graham snack cake was actually invented very much here on Earth—specifically, by Tennessee’s Chattanooga Bakery?

Answer: Moon Pie


35. What Nashville institution, formerly broadcast from Ryman Auditorium, is the longest-running radio broadcast in U.S. history, still going strong after nearly 100 years?

Answer: Grand Ole Opry


36. What was the first name, last name Moore, of the man who transformed a Nashville liquor store into a western apparel store, and then a legendary honky tonk named who’s Western World?

Answer: Robert


37. What brand of Tennessee whiskey is produced in a dry county, and therefore, cannot be sold where it is made?

Answer: Jack Daniel's


38. Although he was born in Raleigh, North Carolina, what future U.S. president grew up in poverty in Greeneville, Tennessee, before growing up to become a U.S. senator from the state?

Answer: Andrew Johnson


39. In 1969, Dan W. Evins opened the first Cracker Barrel Old Country Store on Highway 109, just outside of what Tennessee city?

Answer: Lebanon


40. As its full name implies, the TVA, a federally-owned corporation that provides flood control and electric power, is headquartered in what U.S. state?

Answer: Tennessee


41. What author wrote the 1979 novel “Suttree,” about a man who forsakes a privileged life to live on a ramshackle houseboat on the Tennessee River? He would be better known later for books about the American Southwest, including “No Country for Old Men”.

Answer: Cormac McCarthy


42. The Peabody College of Education and Human Development is a highly regarded graduate school at what Tennessee university?

Answer: Vanderbilt


43. "Willie the Hillbilly" was once the mascot for what soft drink brand, invented by Tennessee beverage bottlers Barney and Ally Hartman in 1940?

Answer: Mountain Dew


44. The Memphis Pyramid, the 10-tallest pyramid in the world, formerly housed an arena for the Memphis Grizzlies, but is now a popular mega-location for what outdoorsy retail chain?

Answer: Bass Pro Shops


45. What Memphis motel, where Civil Rights leader Martin Luther King Jr. was shot and killed in 1968, became the National Civil Rights Museum in 1991?

Answer: Lorraine Motel


46. What writer and educator, born into slavery in Mississippi, famously exposed the horrors of lynching to American readers during her groundbreaking career in Memphis journalism?

Answer: Ida B. Wells


47. Begun in 1840 as "Breeder's Day," the town of Columbia, Tennessee, holds an annual festival celebrating what hybrid animal and beast of burden?

Answer: Mule


48. A series of 1927 recording sessions, featuring the Carter Family and Jimmie Rodgers, led to what northeastern Tennessee town being dubbed "The Birthplace of Country Music?"

Answer: Bristol


49. Considering that protagonist Chuck Noland is a systems analyst working for FedEx, it is not too surprising that the 2000 drama directed by Robert Zemeckis was set partly in Memphis. What is this film with impressively few lines of inter-character dialogue?

Answer: Cast Away


50. Although "the Purchase Region" typically refers to the southwestern part of Kentucky, the titular purchase itself also contained a large part of what other state?

Answer: Tennessee


51. Although Memphis and Nashville are in the same state, the Tennessee capital is not, in fact, the closest U.S. state capital to Memphis. What other city is? Think of the "as the crow flies" or haversine distance, not driving distance.

Answer: Little Rock


52. In June 1981, Walmart acquired a regional retailer named Kuhn's-Big K, which had been founded by the Kuhn brothers in 1913 in what U.S. state?

Answer: Tennessee


53. The FDA’s ability to test drug safety was strengthened by amendments in 1962 sponsored by Representative Oren Harris and what senator from Tennessee? Known for his fight against organized crime, he was also the Democratic Vice Presidential candidate in 1956.

Answer: Estes Kefauver


54. Amy Grant had a 1983 hit off her “A Christmas Album” with a Christmas based in what U.S. state? Residents of Knoxville or Gatlinburg were sure to enjoy the tune.

Answer: Tennessee Christmas


55. By what three-word name is “The State of Tennessee v. John Thomas Scopes”, an American legal case of 1925 in which teacher John Scopes was accused of violating Tennessee's Butler Act, commonly known? The Butler Act prohibited the teaching of evolution of humans.

Answer: Scopes Monkey Trial


56. The Tennessee Valley Authority, a public utility corporation, was created in 1933 as part of the New Deal during the Administration of what President?

Answer: Franklin Delano Roosevelt


57. What "Atomic City" in Tennessee was established in 1942 as a production site for the Manhattan Project?

Answer: Oak Ridge


58. Although Chris Stapleton was born in Kentucky, and David Allan Coe was born in Ohio, Stapleton scored a certified Diamond single when he covered Coe's song "Tennessee” what iconic product from the state?

Answer: Whiskey


59. Condiment lovers can thank the 103rd General Assembly for officially naming what red vegetable (although it's a fruit, botanically speaking) as the state food of Tennessee in 2003?

Answer: Tomato


60. Which private Baptist university in Jackson is over 200 years old, has the Bulldogs as its mascot, and has some notable alums like MLB player Luis Ortiz?

Answer: Union University


61. Al Gore sought the Democratic nomination for U.S. President in 1988 as the junior senator from which state?

Answer: Tennessee


62. A museum dedicated to soul music now sits at the Memphis site of what former record company, which launched the careers of Otis Redding and the Staple Singers, among others?

Answer: Stax Records


63. What Tennessee locale is known as the home of Mountain Dew and spans Washington, Carter, and Sullivan counties?

Answer: Johnson City


64. Frontiersman John Sevier gave what name to a proposed new U.S. state in what is now East Tennessee, hoping to curry favor for the state's admission from a particular founding father?

Answer: Franklin


65. What groundbreaking Black American poet wrote, "I always like summer / best / you can eat fresh corn / from daddy's garden" in "Knoxville, Tennessee," a poem about her hometown?

Answer: Nikki Giovanni


66. In 2019, the open-to-all Minister’s Tree House sadly burned down. What city in Tennessee was the 10-story woodland church just outside of?

Answer: Crossville


67. What Tennessee native was the first presidential candidate and nominated as a member of the Democratic party? Although he served in both houses of Congress, as well as governor of Florida, he was probably best known for his heroics in the Battle of New Orleans.

Answer: Andrew Jackson


68. Which lake in Elizabethton is a little hard to get to, but the views of the Appalachian Mountains and Cherokee National Forest make it well worth the trek? It was made by the construction of a dam in the late ‘40s and actually covers the old town of Butler, which was relocated to a higher elevation.

Answer: Watauga


69. Fought in Tennessee and also known as Pittsburg Landing, what Civil War battle of April 6th and 7th, 1862, allowed Union troops to penetrate the Confederate interior?

Answer: Shiloh


70. In 1829, what former major general and governor of Tennessee left his wife of 11 weeks, resigned from the governorship, and ran away to the Arkansas territory to live with the Cherokees?

Answer: Sam Houston


71. Which lake in Panther Creek State Park gives you beautiful views of the Clinch Mountain Range as you’re swimming, fishing, or camping?

Answer: Cherokee


72. Maybe she sang about a “Tennessee Rose,” but which country music star with a first name that will make you think she hails from Whoville was actually born in Alabama?

Answer: Emmylou Harris


73. What architect of the Tennessee Capitol is, at his request, buried in the walls of the building?

Answer: William Strickland


74. You’ll find one of the oldest streets in Tennessee in Nashville. At first, it was simply “Main Street,” then changed to “Market Street” as it became a hub for buying stuff. Today, what does the length of road (which is home to the Silver Dollar Saloon) go by?

Answer: 2nd Avenue


75. Aqui Hines named her Nashville restaurant 400 Degrees in honor of the hottest level of what ingredient that you can get on your chicken?

Answer: Spice


76. Although it is set in Harlem, New York City, what 1974 novel by James Baldwin has a title that refers to a thoroughfare in Memphis, Tennessee?

Answer: If Beale Street Could Talk


77. Boasting a rich history of politicians aspiring for higher offices, how many U.S. presidents were born in Tennessee?

Answer: Zero


78. U.S. Secretary of Commerce Harry Hopkins helped conceive what New Deal public works program that produced the Tennessee Valley Authority and Federal Theatre Project?

Answer: Works Progress Administration / WPA


79. What is the airport code for the Davidson County airport, a former American hub, which is the busiest airport in Tennessee and home to the Tennessee Air National Guard?

Answer: BNA


80. Which Nashville restaurant got a chance to live up to its larger-than-life name when the owner (Alfonso) made an appearance in an episode of Food Network’s Heat Seekers?

Answer: Big Al's


81. Founded in 2017 by Craig Fuller and based in Chattanooga, Tennessee, what is the name of the company that offers both a SONAR product, which offers real-time data points on the logistics industry, and also publishes a media platform with dozens of full-time journalists covering the logistics (and specifically trucking) industry?

Answer: FreightWaves

Play Tennessee Trivia with Water Cooler Trivia

Water Cooler Trivia is well-equipped to provide you with exciting and engaging trivia quizzes.

So, how does it work?

Each week, our team will deliver original trivia quizzes straight to your inbox.

All you have to do is pick the categories.

You can leave the rest of the heavy lifting to us.

Take Water Cooler Trivia for a test run with our four-week free trial.

Is there an error in one of our questions?

We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email [email protected].

Celebrating brains
1,200 companies play Water Cooler Trivia every week
Learn MoreWeekly Trivia For Your Office →