Transportation trivia questions are great for learning about the history of cars, airplanes, buses, trains, and other modes of transportation.
Here's a warm-up question to get you started:
Question: In the 1980s film "Knight Rider," what was the name of David Hasselhoff's talking car?
Answer: Kitt
Before we get into the questions, we want to tell you about Water Cooler Trivia.
If you're looking for a thrilling trivia quiz platform with original, inventive questions - Water Cooler Trivia is the perfect choice!
Interested in exploring Water Cooler Trivia?
Take advantage of our four-week free trial with absolutely no commitment or strings attached.
1. The Silver Star is a train route that passes through Tampa, FL, twice daily: once southbound to Miami and once northbound to New York City. What quasi-public corporation operates the Silver Star line?
Answer: Amtrak
2. In the U.S., a road sign that is an equilateral triangle is most often associated with what five-letter action?
Answer: Yield
3. The "M" in "MARTA" stands for "Metropolitan," but the "A" stands for what city, for which MARTA provides rapid transit and bus service?
Answer: Atlanta
4. What Nebraska city is home to Union Pacific, the country's largest rail transportation company? Union Pacific is one of four Fortune 500 companies that call this city home.
Answer: Omaha
5. “The Quiet Achiever” was hand built by Larry and Garry Perkins as the first practical, long-distance, solar-powered version of what mode of transportation? It was also called the Holden Solar Trek but that’s far less superhero sounding than “The Quiet Achiever.”
Answer: Car
6. Ruggles, Stony Brook, Assembly, and Chinatown are all stops on which of Boston's MBTA train routes?
Answer: Orange Line
7. Reflecting its headquarters at Love Field in Dallas, as well as an old marketing campaign in which in-flight snacks were called "love bites" and "love potions," LUV is the stock-ticker symbol of what directionally named airline?
Answer: Southwest
8. An "advisory"—but not federally mandated—speed limit of 130 kilometers per hour is suggested for what system of controlled access highways in Germany?
Answer: Autobahn
9. Diesel fuel originated from experiments for the compression-ignition engine invented in 1892 by Rudolf Diesel. What nationality was Mr. Diesel?
Answer: German
10. The Monongahela Incline, which takes passengers from Station Square to high-up Grandview Avenue, is both the oldest and steepest funicular railway in the United States. In what city can you ride it?
Answer: Pittsburgh
11. You might hastily text it to a friend if you’re running late for plans, but an ETA is also used by airports, train stations, and ports. What does ETA stand for?
Answer: Arrival
12. Oh, the humanity! The "airship era" is often considered to have ended with the wreck of the Hindenburg in what U.S. state?
Answer: New Jersey
13. On November 12, 2022, New York City's Department of Transportation announced that a pilot program with Lime Scooters would go permanent in which of the city's five boroughs?
Answer: The Bronx
14. Giant, Trek and Specialized are among the largest makers of what mode of transport invented by Karl Drais in the nineteenth century, and sung about by Queen in 1978?
Answer: Bicycle
15. Short for "Train à Grande Vitesse," TGV is an intercity high-speed rail system that primarily serves what European nation?
Answer: France
16. What is the popular name for the system of train transportation that uses two sets of magnets, one set to repel and push the train up off the track, then another set to move the “floating train” ahead at great speed while nearly frictionless?
Answer: Maglev
17. What two countries, one in Central America and one in South America, are where the 106-mile "Darien Gap" in the Pan-American Highway prevents one from driving between continents?
Answer: Colombia or Panama
18. Established on November 11, 1926 and stretching 2,448 miles across the United States, what famous highway is also known as the Will Rogers Memorial Highway?
Answer: Route 66
19. In the first half of 2019, the two top-selling Electric Vehicles (EVs) in the U.S. were manufactured by Tesla. The third-place vehicle was a Chevrolet model with what four-letter-name shared with a famous Jamaican?
Answer: Bolt
20. The LeSabre, Century, and Roadmaster are all automobile models from what brand? This brand was the first manufacturer to start General Motors.
Answer: Buick
21. The term "iron horse" was a nickname for what type of transportation vehicle? The nickname came from a newspaper description as follows: "the iron horse with its lungs of brass and sinews of steel, came dashing along at a furious rate, puffing volumes of smoke and flame from its nostrils."
Answer: Train
22. The Blériot XI is the aircraft French aviator Louis Blériot used to become the first person to fly an airplane across what famous arm of the Atlantic Ocean that splits Southern England from Northern France?
Answer: English Channel
23. “The Beast,” “Cadillac One,” and “Stagecoach” are three of several nicknames given to the official state car of what U.S. type of government official?
Answer: President of the United States
24. In what state would you find the airport that uses the acronym ECP for "Everyone Can Party" as its code? The city where the airport resides is a well known destination for spring breakers.
Answer: Florida (Panama City)
25. What five-letter palindrome is both the name of a water transportation vessel and a transportation-focused website that went public in 2012? At one point, this company's namesake app was featured on Travel + Leisure's list of "Best Apps and Websites for Travelers."
Answer: Kayak
26. What internationally-recognized car brand, commissioned in 1934 by the country's notorious leader, translates in English to "people's car?"
Answer: Volkswagen
27. The name of which small, covered, two-wheeled vehicle derives from the Japanese word "jinrikisha", meaning "human-powered vehicle?”
Answer: Rickshaw
28. The raised observation seat in the caboose of a railway train is sometimes called what kind of seat? The term may make you think of a heavenly being.
Answer: Angel
29. What is the brand name owned by Italian manufacturer Nordica, which was the first brand to distribute inline skates worldwide?
Answer: Rollerblade
30. What sun-powered transportation experiment in France took a real bad turn in 2016, and didn’t end up paving the way for a new eco-friendly infrastructure?
Answer: Solar Roadway
31. In 2020, what city-state added e-scooters on public sidewalks to the list of things it bans, which already includes chewing gum and bringing durian fruit onto public transportation?
Answer: Singapore
32. What is the catch-all term for systems used to transport skiers to the top of a hill or mountain, and includes chairlifts, gondola lifts, cable cars, and aerial tramways?
Answer: Ski Lift
33. They’re somewhat obsolete now thanks to improved technology, but what was the name for the last car on a train that traditionally served as a place for the crew to hang out and keep an eye out for problems?
Answer: Caboose
34. At a length of 1,908 miles, what is the longest north-south interstate highway in the U.S.? The highway was not fully completed until 2018 when a gap in New Jersey was filled and it now fully connects Florida to Maine while serving all major cities from Jacksonville to Washington to New York to Boston to Portland.
Answer: I-95
35. Which airline based in Georgia, one of the oldest in operation, pioneered the transport hub-and-spoke system that is now used by airlines around the world?
Answer: Delta
36. The Central Artery/Tunnel Project, a Boston-area project that rerouted I-93 and was plagued by delays and cost overruns, was better known by what rhyming nickname?
Answer: The Big Dig
37. In what city was the world's first underground railway built? It opened in 1863 and was a huge success, carrying 38,000 passengers on the first day.
Answer: London
38. The Accent, Santa Fe, and Palisade are all car models manufactured by what international automotive company?
Answer: Hyundai
39. The airport known by the callsign DXB is the busiest in the world for international passengers. DXB is located in the Al Garhoud neighborhood of what city?
Answer: Dubai
40. Although they also operate in Belgium, and the Netherlands, Eurostar is a high-speed rail service best known for using a famous tunnel to provide international travel between which two countries?
Answer: France and the UK
41. Savannah International Airport in Georgia is thought to be home to the only runway in the U.S. that includes what two objects within it? These objects were discovered during construction, and federal law generally prohibits moving them without permission from the next of kin.
Answer: Marked gravestones
42. The oldest subway tunnel in North America is the Tremont Street subway, found in what American city?
Answer: Boston
43. According to the Organisation Internationale des Constructeurs d'Automobiles in 2018, China was the world's largest manufacturer of motor vehicles with 28 million produced. Next up was the United States with 11 million vehicles. What Asian country was in third place with nearly 10 million vehicles produced?
Answer: Japan
44. The Durango and Silverton Narrow Gauge Railroad, which has been in continuous service since 1881, now mostly serves sightseers in what U.S. state?
Answer: Colorado
45. Beginning with the name of a common pet, what is the term for a boat with two parallel hulls of equal size that comes from a word meaning "logs tied together?"
Answer: Catamaran
46. What supersonic airliner, which could travel between New York's JFK Airport and London's Heathrow in less than three hours, was retired in 2003?
Answer: Concorde
47. Its tracks now used by the 1, 2, and 3 Seventh Avenue subway lines, the IRT was a private mass transit company in New York City whose acronym stood for what Rapid Transit? A 12-letter “I” word completes the name.
Answer: Interborough
48. In 1989, a ship hit a reef in the Prince William Sound and spilled more than 10 million gallons of crude oil over more than 1,000 miles of coastline. What was the famous, ill-fated two-word name of this ship?
Answer: Exxon Valdez
49. The Segway PT did not reach its famously predicted scale and impact, but rather found a steady home for tourists and mall cops. What do the letters PT stand for in this famous invention?
Answer: Personal Transporter
50. In 1987, Seattle became the first U.S. city to have its police officers patrol the streets using what mode of transportation?
Answer: Bicycle
51. What is the two-word phrase for the boisterous effect that occurs when something moves faster than sound? It was first experienced in an aircraft flown by Chuck Yeager.
Answer: Sonic Boom
52. Which two-wheeled personalized transporter, first brought to market in the early 2000s, was invented by Dean Kamen?
Answer: Segway
53. An H-13 Sioux made frequent appearances on the popular TV series M*A*S*H*. What type of transportation vehicle is an H-13 Sioux?
Answer: Helicopter
54. Off-road racers and stunt-seekers might hop on a BMX bike—the letters of which stand for what?
Answer: Motocross
55. The White Star Line was feeling anxious in 1907 about the progress of their chief rival, the Cunard company. As a result, they commissioned a British-built transportation vehicle set to replace the 1890 RMS Majestic. What famous name was bequeathed to this replacement vehicle?
Answer: Titanic
56. Founded in Chicago in 1895, what company became the dominant American bicycle manufacturer for much of the 20th century before a 1992 bankruptcy resulted in its sale to Canadian firm Pacific Cycle?
Answer: Schwinn
57. According to the U.S. Federal Highway Administration, the sign with inwards indented roads signals what two-word phrase?
Answer: Road Narrows
58. Anchorage is said to be about a 10-hour trip by which mode of transportation to about 90% of the world’s industrialized countries?
Answer: Air
59. Since the Falcon 1's debut launch in 2008, the family of Falcon rockets has been developed and operated by what California-based company?
Answer: SpaceX
60. Railroad mogul Leland Stanford ceremonially completed the Transcontinental Railroad on May 10, 1869 with a golden rail spike at Promontory Summit in what U.S. state, then a territory?
Answer: Utah
61. Which British manufacturer of luxury cars was founded by Lionel Martin and Robert Bamford in 1913?
Answer: Aston Martin
62. With almost no roads or rail systems, traveling across which island usually requires a dog sled, boat, or airplane? If you make it to the capital city of Nuuk, you'll find cars and busses.
Answer: Greenland
63. Invented in France in the 19th century, the velocipede was early version of what form of transportation?
Answer: Bicycle
64. The jutting concrete and blocky utilitarian ethos of brutalism was popularized in the 1950s and is notably used in what major U.S. city's metro system?
Answer: Washington
65. What European aerospace company makes the A320 and Beluga lines of planes?
Answer: Airbus
66. When Apollo 11 astronauts Neil Armstrong and Buzz Aldrin landed on the moon in July 1969, they were specifically landing their spacecraft, named the Apollo LM. What does LM stand for?
Answer: Lunar Module
67. Carrying over 2 million passengers per year across the Victoria Harbour, the Star Ferry Company is a major component of the public transportation service in which Asian city?
Answer: Hong Kong
68. What passenger railroad line, the only privately owned passenger rail service in the U.S., runs between Miami and West Palm Beach, Florida?
Answer: Brightline
69. GRR is the angry-sounding airport code for which city in Michigan that used to be known as "Furniture City of the United States?"
Answer: Grand Rapids
70. What canine bus service began with a single route serving miners in Hibbing, Minnesota?
Answer: Greyhound
71. The Amtrak passenger line The City of New Orleans ends in, well, New Orleans. In what Midwestern city does it start?
Answer: Chicago
72. Chicago is home to two international airports with flights to over 240 destinations. What are their codes?
Answer: MDW or ORD
73. Run by Dagny Taggart, Taggart Transcontinental is a large family-owned railroad company at the center of the action in what 1957 novel by Ayn Rand?
Answer: Atlas Shrugged
74. The Fenelon Place Elevator is a 3-ft funicular railway located in Dubuque. Also known as the Fourth Street Elevator, it's oft-claimed to be the shortest and steepest railroad in the world (but other funiculars also make this claim). You would find this railway and the city of Dubuque in what Midwest state?
Answer: Iowa
75. Every October, weather-permitting, Walla Walla, Washington hosts a "stampede" of what old-timey, hoofless transportation method?
Answer: Hot Air Balloons
76. Lettered subway tiles spell out the text of the Declaration of the Rights of Man and the Citizen at the Concorde stop of what city's metro line?
Answer: Paris
77. "Helen to the Atlantic," "Sky High," and "Celebrate America" are three festivals hosted in Georgia dedicated to what type of buoyant transportation device?
Answer: Hot air balloon
78. In 2016, the Swiss-made Solar Impulse 2 became the first experimental, solar-powered version of which mode of transportation complete a round-the-world trip?
Answer: Airplane
79. What hybrid form of hobbyist transportation is also known as sidewalk surfing and originated in Hawaii in 1959 as a combination of skateboarding and surfing?
Answer: Longboarding
80. Michael Hayden’s “Sky’s the Limit” neon art installation can be found lining an underground pedestrian walkway in what Chicago transportation hub?
Answer: O'Hare Airport
81. Skoolies, essentially tiny houses on wheels, are gaining in popularity as an alternative housing option. If you wanted to live and travel in a skoolie, what type of vehicle would you first need to acquire?
Answer: School Bus
82. A turntable ladder is a piece of "special purpose aerial apparatus" most commonly associated with what niche, but oft-seen and oft-heard type of vehicle?
Answer: Firetruck
83. The moving sculpture "Kinetic Rain" is one of many features in the awesome Changi Airport serving what Asian city-state?
Answer: Singapore
84. The Italian company Piaggio manufactures a vehicle under an iconic brand synonymous with their style of a painted, pressed steel unibody vehicle. The name is inspired by the Italian word for "wasp." What is this brand?
Answer: Vespa
85. Stephenson's Rocket was not a spaceship but in fact an early form of what type of transportation vehicle? It was built for a competition in England in the 1800s.
Answer: Steam locomotive
86. What is the common term for the weekly Sunday tradition in Bogotá, Cali, Medellín, and other cities in which streets are blocked off to cars to allow runners, walkers, skaters, and cyclists to exercise more safely and comfortably?
Answer: Ciclovía
87. What edifice, often blue and now iconic as Doctor Who's mode of transportation, was used by police from the 1930s until the late 1960s and early 1970s, when the use of radios caused them to be phased out?
Answer: Police box
88. What large American auto company was founded in 1908, removed from the S&P 500 in 2009 due to bankruptcy (but later returned), and is typically known by its two-letter initials?
Answer: General Motors
89. What locomotive-themed 2004 Board Game of the Year winner shares its name with a popular Beatles song?
Answer: Ticket to Ride
90. A 3,500-mile "Marine Highway," a system of ferries that is part of the National Highway System, uniquely serves what U.S. State?
Answer: Alaska
91. The Amtrak service that connects New York City with Charleston, SC and Savannah, GA is named for what small tree that also appears on the South Carolina flag?
Answer: Palmetto
92. In 1819, the SS Savannah set sail from Georgia and later became the first steamship to successfully cross the Atlantic when it finished its voyage in what British port town? The port town's famous soccer team proudly claims "You'll Never Walk Alone."
Answer: Liverpool
93. What is the name of a type of rigid airship named after its German inventor, first flown commercially in 1910? It carried tens of thousands of fare-paying passengers before World War I slowed down the airship business.
Answer: Zeppelin
94. ATL is of course the code for the busiest airport in the state of Georgia with more than 50 million commercial passenger enplanements in 2016. What is the three-letter code for the second-busiest airport in the state? This airport had just over one million commercial passenger enplanements in 2016.
Answer: SAV
95. The international airport that serves the city of Cincinnati, Ohio, is located to the southwest of the city, across the Ohio River. In what state is that airport located?
Answer: Kentucky
96. CNN host Anderson Cooper is one of the great-great-great grandsons of what famed transportation magnate?
Answer: Cornelius Vanderbilt
97. The Duquesne and Monongahela funiculars are popularly-recognized transportation mechanisms located on what Pittsburgh landmark?
Answer: Mt. Washington
98. What bicycle company was the largest manufacturer of the transportation device in the world in 1913? The company today is a division of the Dutch corporation Accell, and despite its southern U.S.-sounding name, the company is in fact a British company named for a street in Nottingham, England.
Answer: Raleigh
99. Link is the name of their scooter-sharing service, and the Copenhagen Wheel is the name of their first (relatively) mainstream product. What is the name of this Cambridge, MA-based transportation robotics company?
Answer: Superpedestrian
100. Standing for "Southeastern Pennsylvania Transportation Authority," SEPTA is the common name for the mass-transit system that serves what East Coast city?
Answer: Philadelphia
101. If a child asks for a Sikorsky R-4 replica for their birthday, what type of vehicle do they want to build and play with?
Answer: Helicopter
102. What’s the word for the part of a semi-truck where the driver sits? It makes it sound like they’re a passenger in a yellow city car, but the name is actually short for a word that would remind you of a cozy rural house.
Answer: Cab
103. Among his other accomplishments, Las Vegas native Aaron Fotheringham is the first person to do a backflip using what kind of transportation device? Fotheringham competes against skateboarders and BMX riders in this conveyance.
Answer: Wheelchair
104. If you want to prevent your cargo from moving around and possibly getting damaged, cobble together some odds and ends like wood or bubble wrap to pad the space around it. What “D” word is used to describe the cheap materials used for this purpose?
Answer: Dunnage
105. CNG is a form of fuel used in transportation that is largely comprised of methane. What do the letters CNG stand for?
Answer: Compressed Natural Gas
106. A long-gone form of public transportation provides the name for what Wilmington, Delaware district, known for its shopping center and nightlife?
Answer: Trolley Square
107. What British engineer and inventor was responsible for constructing the first steam railway locomotive, in 1804?
Answer: Richard Trevithick
108. What "C" term is the word for the right to transport goods or people between two ports within the same country? Originally applied to coastal shipping it was latter expanded to land and air transportation.
Answer: Cabotage
109. By what "marine" name are the passenger and crew compartments of an airship such as a blimp or zeppelin known?
Answer: Gondola
110. Trick-or-Streets was an initiative to clear cars during prime trick-or-treating time from many thoroughfares in the five boroughs of what American city?
Answer: New York
111. What term is given to a digital barrier that seals off where a vehicle (like an automated vehicle, e-scooter, or drone) can operate?
Answer: Geofencing
112. What is the name of the American truck company that manufactured its first truck in 1907, inspired the name of a Pixar character in the movie "Cars," and was purchased by Volvo in 2000?
Answer: Mack Trucks
113. In March 2012, Virgin Media won the exclusive contract to provide Wi-Fi access within what transportation network?
Answer: London Underground
114. The "golden spike" which finally linked the Central Pacific and Union Pacific railroads, creating the United States' first transcontinental railroad, was driven into Promontory Point in 1869 in what state?
Answer: Utah
115. What freighter, immortalized in song, is the largest ship to ever sink in the Great Lakes?
Answer: SS Edmund Fitzgerald
116. Only two cities in the world have a metro system that is considered to be over 400 miles long. Both cities are located in which country?
Answer: China (Shanghai and Beijing)
117. The third-biggest cruise line operator, as measured by the number of annual passengers, was founded in the UK and is headquartered in the United States. What is this misleadingly named cruise line co-founded by a dude from Oslo?
Answer: Norwegian Cruise Line
118. Before the project got sidelined by the COVID-19 pandemic, the Coimbatore Integrated Bus Terminus was slated to become the largest bus terminal in the world. It will be about 61 acres in area when it’s done being built. What country is it in? This country is already home to the largest bust station in Asia.
Answer: India
119. Which NYC subway line is the longest, measured by length, at 31 miles?
Answer: The A train
120. Found in India and in developing countries, by what hyphenated name are auto rickshaws more commonly known?
Answer: Tuk-tuk
121. In 1992, NASA mission specialist Mae Jemison became the first Black woman in space when she traveled aboard what space shuttle whose name has a British spelling?
Answer: Endeavour
122. 3.26 million miles is the current Guinness record for most mileage on a car. Which auto manufacturer, named after the latin for “I roll,” gets to claim this achievement?
Answer: Volvo
123. With a logo that blends a harp with a winged being, what Dublin-based budget airline is Europe's largest airline by passenger numbers?
Answer: RyanAir
124. I-90, the longest interstate highway in the United States, has its termini in Boston and what west coast city (which is NOT its state's capital)?
Answer: Seattle
125. The Guardians of Traffic are eight iconic statues overlooking the Hope Memorial Bridge in what Midwestern U.S. city?
Answer: Cleveland, OH
126. The 24.51-kilometre-long (15.23 mi) Lærdal Tunnel is the world's longest road tunnel. In which Nordic country is it located?
Answer: Norway
127. The Concorde, a joint venture between the UK and another European country, made its first flights in 1973. What airline other than British Airways flew the Concorde?
Answer: Air France
128. Higher octane gas leads to less premature ignition, which in turn reduces the rattling noise in cars, most commonly known by what "K" term?
Answer: Knocking
129. Opening June 14 1959, one of the first monorails in the U.S. is sound at which iconic venue? The two stations on this monorail are in Downtown and Tomorrowland.
Answer: Disneyland
130. You can buy t-shirts and postcards featuring the famous "Mile Marker 0" sign found in what U.S. city, the southern terminus of U.S. Highway 1?
Answer: Key West
131. First running in 1970, the Indian Pacific is a weekly train service that runs east to west and back across which country?
Answer: Australia
132. Sunshine, Vista, Dream, Breeze, and Magic are all large transportation vessels owned and operated by what company?
Answer: Carnival
133. Toussaint L'Ouverture Airport's code is PAP, and it services what hyphenated world capital city?
Answer: Port-au-Prince
134. What word refers to a path by which boats are carried over land between two bodies of water, or around unnavigable parts of a river? An eight-mile "Grand" one was used by 19th-century voyageurs off of Lake Superior.
Answer: Portage
135. U.S. Route 66, also known as the Main Street of America or the Mother Road, was one of the original highways in the U.S. Highway System and was established in 1926 with a starting place in what major American city?
Answer: Chicago
136. Based on the namesake novel by Stephen King, what 1983 John Carpenter-directed film depicts a sentient red 1957 Plymouth Fury going on a murder spree?
Answer: Christine
137. The "Highway Beautification Bill" was often identified with what first lady, who said, "Where flowers bloom, so does hope?"
Answer: Claudia "Lady Bird" Johnson
138. The first compulsory car insurance program was introduced with the Road Traffic Act 1930 in what country?
Answer: United Kingdom
139. When he invented the VS-300 in 1939, Russian-American inventor Igor Sikorsky created the first viable instance of what mode of transportation?
Answer: Helicopter
140. Named after a famous aviator, Charles Kingsford-Smith Airport is the main international airport in what Southern Hemisphere city?
Answer: Sydney
141. In 1894, the German company Hildebrand & Wolfmüller was the first to mass-produce what now common method of transportation?
Answer: Motorcycles
142. Spanning more than 1,800 miles, the World Solar Challenge is an every-other-year car race for solar-powered vehicles across what country?
Answer: Australia
143. The first internal combustion engine suitable for use in transportation applications was named for its German inventor who had what four-letter palindrome last name?
Answer: Otto
144. According to a 2012 survey by American paint manufacturers PPG Industries and DuPont, what is the most common color for automobile purchases in the United States?
Answer: White
145. Aeroflot is the flag carrier and largest airline for what Eurasian country?
Answer: Russia
146. Uber and Lime announced a partnership in September 2022 to encourage green modes of transportation in Tel Aviv and four other pilot cities in what country?
Answer: Israel
147. What “spoopy” 363-mile traverse was opened in 1825 and mocked during construction as a "big ditch" or "folly" but ended up dramatically transforming the transportation network in the United States?
Answer: Erie Canal
148. In healthcare, CPR stands for "cardiopulmonary resuscitation.” In North American train transportation, CPR stands for what company founded in 1881?
Answer: Canadian Pacific Railway
149. At one time in history, Pacific Fruit Express had the world’s largest fleet of what type of train car for transportation goods that need to be kept cold?
Answer: Refrigerator
150. Initially founded by Curtis Sliwa in the 1970s to stem the widespread violence on the New York City subway system, what is the religiously-inspired name of the volunteer youth patrol and non-profit famous for wearing red berets?
Answer: Guardian Angels
151. What city has a downtown grid system designed to be parallel to the confluence of the South Platte River and Cherry Creek? These streets run northeast–southwest and northwest–southeast which benefits the city as this allows all streets to receive sunlight for melting snow whereas a standard N–S/E–W grid would only have half of the streets receive ample sunlight.
Answer: Denver
152. Popular in the 1870s and 1880s, the first vehicle called a "bicycle" was known as a high wheel, high wheeler, or an ordinary. Today, it is better known by what monetary two-word term?
Answer: Penny farthing
153. Amtrak has been around for over 50 years, officially beginning operations May 1, 1971. Which Canadian province is home to Amtrak's northernmost service point?
Answer: British Columbia
154. In 2014, SAE International, an automotive standardization body, released a now-widely-used classification system for autonomous vehicles. The "highest" level requires "all aspects of the dynamic driving task" and is identified by what number?
Answer: Level 5
155. What is the name of Singapore's impressive international airport, which serves as the backdrop for Nick and Rachel's arrival from NYC in the film "Crazy Rich Asians?"
Answer: Changi
156. Historic Route 66 begins in Illinois and ends in California, totaling 2,448 miles from end to end. However, in what state does the route pass through for a measly 13.2 miles?
Answer: Kansas
157. What apologetic, 3-syllable marketing slogan did the DC metro system issue in 2019? The campaign famously offers to pay for the price of a rush hour ride if a train is delayed by 10 minutes or more.
Answer: Back2Good
158. Invented by British engineer Christopher Cockerell in 1950s, which form of transport has companies called Neoteric and Airlift?
Answer: Hovercraft
159. Based on its former name, Standiford Field, SDF is the code for Muhammad Ali International Airport in what U.S. city?
Answer: Louisville, Kentucky
160. The first scheduled commercial air service, piloted by Antony Habersack Jannus, made its first flight on January 1, 1914. In what U.S. state did the flight take place?
Answer: Florida
161. Sitting well above the Arctic Circle, on what Norwegian archipelago would you find the northernmost airport that has regularly scheduled air service?
Answer: Svalbard
162. What was the first road across the continental U.S.? Formally dedicated on October 31, 1913, it ran from New York to San Francisco and went through 13 states en route.
Answer: Lincoln Highway
163. An 876-ft. high vehicular bridge—the third highest in the United States—is one of the central landmarks of what park, which was elevated to a U.S. national park in 2020?
Answer: New River Gorge National Park
164. Diesel engines are also known as CI engines. What does CI stand for?
Answer: Compression Ignition
165. Which American president was the first to ride a train, traveling on the Iron Horse through Maryland from Ellicott’s Mills to Baltimore?
Answer: Andrew Jackson
166. Due to the compact design and high population density, Boston's neighboring city Cambridge, often ranks as #1 in the U.S. in the category of highest share of residents who use what form of transportation to commute to work?
Answer: Walking
167. What is the "T" name for the historical frame structure used for transportation by indigenous Canadians for many centuries to drag loads over land? Typically, this item would consist of a platform mounted on two long poles shaped like an elongated triangle.
Answer: Travois
168. Sometimes referred to as “the first mile," what D-word means transporting goods over a short distance—like trucking freight from a port to a warehouse?
Answer: Drayage
169. The southern end of the Suez Canal is at the Egyptian city of Suez. In what city is the northern end?
Answer: Port Said
170. What is the airport code for the Davidson County airport, a former American hub, which is the busiest airport in Tennessee and home to the Tennessee Air National Guard?
Answer: BNA
171. What ultra-powerful railroad company hosted 26 million people a year in the early 20th century, giving it the nickname of the "largest hotel in the world"?
Answer: Pullman
172. A now-defunct streetcar line once ran through New Orleans' French Quarter into the Bywater District, where it ended at what literary street?
Answer: Desire Street
Transportation trivia is an exciting way to learn about cars, planes, buses, trains, and other forms of transportation.
It covers a wide variety of topics from history and technology to engineering and geography.
Questions in transportation trivia quizzes can range from simple facts about different modes of transport to more complex questions that require knowledge of history, technology, engineering, and geography.
You could be asked what the first successful airship was, or which country invented the steam locomotive.
Make sure to brush up on your knowledge of transportation trivia before taking the quiz.
You can also take advantage of online resources such as Wikipedia and Google to gain more information about the topics you'll be tested on.
You can find a variety of transportation trivia questions online.
From websites and apps to board games and books, there are plenty of resources out there for you to explore.
Water Cooler Trivia offers an extensive selection of transportation trivia questions for you to test your knowledge and have fun with friends and family.
Take advantage of our free four-week trial and put your knowledge of transportation to the test.
Get started with a free four-week trial today!
You may also like:
We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email quizmaster@watercoolertrivia.com.