109 Video Game Trivia Questions (Ranked from Easiest to Hardest)

Updated Date:
July 27, 2025
Which companies play trivia with their co-workers every week?
lyft logo
amazon logoimpossible logo

Video games have become a major form of entertainment and a cultural phenomenon. They have come a long way since the first arcade games and home consoles in the 1970s and now include a wide variety of genres, platforms, and styles. There is a wide range of video game trivia questions that can be asked, whether you're a hardcore gamer or just a casual player.

Here are some examples of video game trivia questions you might come across: What was the first video game console? Who created the character of Mario? What was the best-selling video game of all time? What year was the first "Call of Duty" game released? These questions cover a wide range of video games, including classic and modern games, popular franchises, and influential titles.

In addition to the technical aspects of video games, there are also many fun and interesting facts to learn about. For example, did you know that the first video game console was the Magnavox Odyssey, released in 1972? Or that the best-selling video game of all time is Minecraft, with over 176 million copies sold across all platforms? These trivia questions will not only test your knowledge, but also give you a glimpse into the many fascinating aspects of video games and its impact on our culture and entertainment.

109 Video Game Trivia Questions Ranked From Easiest to Hardest (Updated for 2025)

1. What 1997 N64 video game, widely cited as one of the greatest of all time, features James Bond up against a criminal syndicate and is named after the 1995 film in the Bond franchise?

Answer: GoldenEye


2. Originally given the Japanese title “Puckman,” what 1980s arcade game was inducted into the Guinness Book of Records as the "Most Successful Coin-Operated Game" in 2005?

Answer: Pac-Man


3. In July 2023, video game company EA announced that players will be able to explore Wakanda in an upcoming open-world video game based on the adventures of what Marvel superhero?

Answer: Black Panther


4. Which spooky 2001 GameCube game starring Mario’s brother got a reboot for Nintendo Switch in 2019?

Answer: Luigi's Mansion


5. In May 2022, the government of what European nation banned its employees from using American gaming terms such as "e-sports," instead using their domestic language counterparts like "jeu video de competition?"

Answer: France


6. In 2011, the World Health Organization included VGA, an addiction to what activity, among its mental health disorders for the first time?

Answer: Video Games


7. What Will Wright created video game series, released in 2000 (with sequels in 2004, 2009, and 2014), saw players watching and directing characters to mundane things like eating, sleeping, and cleaning their houses?

Answer: The Sims


8. Regarded as one of the greatest video games of all time, what 1981 arcade game features the titular amphibian trying to cross a road without getting squashed by cars, and a river without getting eaten by predators?

Answer: Frogger


9. What is thought to be the first video game, created in 1958 and becoming popular in the 1970s?

Answer: Pong


10. Which video game console released in 2006 pioneered the use of motion controls in its gameplay?

Answer: Nintendo Wii


11. Making his debut in 1990s "Super Mario World," what is the name of the enemy-eating, egg-throwing green dinosaur who serves as a sidekick to Mario and Luigi in the Mario franchise?

Answer: Yoshi


12. In 2014, Google partnered with Game Freak and Nintendo as part of an April Fool's Day prank to create a new version of Google Maps populated by small creatures. This prank inspired what massively popular 2016 video game?

Answer: Pokemon Go


13. What video game came with the Nintendo Entertainment System when it was released in the late 1980s, and was meant to be played with the NES Zapper gun? It shared a cartridge with "Super Mario Bros."

Answer: Duck Hunt


14. Introduced on Wii consoles, Nintendo gamers can make their own in-game character by creating an avatar known by what three-letter name that sounds similar to a pronoun?

Answer: Mii


15. What word completes the title of the 2017 game "Super Mario” what, for the Nintendo Switch? The word in question is also a vehicle manufactured by Honda and the English name of a Greek epic poem.

Answer: Odyssey


16. What Konami game from September 1998 was initially released to the European arcade audience under the name "Dancing Stage?"

Answer: Dance Dance Revolution


17. In Mario Kart, the power-up that seeks out the player in first position and explodes on impact is a shell that is what color?

Answer: Blue


18. The company that created Fortnite, EPIC, also created a game engine that is licensed to other game creators, named what?

Answer: Unreal


19. Smoke on the Water is a fictional medical-marijuana shop that can be purchased by Franklin with money gained from completing missions in what heist-y video game franchise?

Answer: Grand Theft Auto


20. Which PlayStation platformer released in 1996 has you play as the titular character—a marsupial prone to mayhem who was captured (and mutated) by Dr. Neo Cortex?

Answer: Crash Bandicoot


21. The Warthog is the nickname of the M12 Force Application Light Reconnaissance Vehicle, a fictional armored fighting vehicle that appears in what video game series?

Answer: Halo


22. Pocket, Light, Color, and Advance were all styles or variants of what video game hardware system?

Answer: Game Boy


23. Released in 2004 by Blizzard Entertainment and set in the fictional universe of Azeroth, what is the name of the computer game that became the world's most popular "MMORPG" (massively multiplayer online role-playing game) within a few years and continues to be referenced in popular culture with its three-letter abbreviation?

Answer: World of Warcraft


24. What object does Mario typically leap onto after completing a level in the earliest iterations of his franchise?

Answer: Flag pole


25. What third-person shooter video game developed by Nintendo was first released in 2015 and features characters known as inklings that can transform between human and squid-like forms?

Answer: Splatoon


26. In Super Mario Kart, the first game in Nintendo's racing franchise, which of the playable characters has the shortest names?

Answer: Toad


27. When the kids online say "LoL," they're either laughing or referencing what online battle arena game that's been sponsored by Mastercard since 2018?

Answer: League of Legends


28. What 2009 game, developed by Mojang, is an open sandbox in which players often build structures and battle creepers, zombies, and other "mobs"?

Answer: Minecraft


29. A 2017 Guerrilla Games game, published on the PlayStation 4, that features Aloy battling giant machines with her bow while struggling to find her past, is what “Zero Dawn”? It’s also where the earth and sky appear to touch.

Answer: Horizon Zero Dawn


30. Harry must collect treasures including gold, diamonds, and money without landing in quicksand or falling into an opening in the ground in what classic 1982 Atari game with an exclamation point in the title?

Answer: Pitfall!


31. What word—which shares its name with a popular soda brand—describes a 2D bitmap image, such as a video game character, that's integrated into a larger scene?

Answer: Sprite


32. In what franchise-launching 1985 educational video game was a user required to have a warrant for each arrest while "traveling" to locales as widespread as Oslo, Kathmandu, Cairo, and Lima?

Answer: Where in the World Is Carmen San Diego?


33. An egg-shaped wind instrument dating back to ancient times appears in the title of what 1998 installment in the "Legend of Zelda" franchise, which debuted on the Nintendo 64 game system?

Answer: Ocarina of Time


34. 2021 will see the release of what sixth game in the Halo franchise, continuing the adventures of Master Chief? Its name sounds as if the game’s story will continue in perpetuity.

Answer: Halo Infinite


35. Mendicant Bias and Offensive Bias are fictional AIs in what "holy" video game franchise that shares its name with a Beyonce´ song?

Answer: Halo


36. What 2018 video games are set in 1899 and follow the story of outlaws Arthur Morgan and John Marston? Both characters are members of the Van der Linde gang.

Answer: Red Dead Redemption 2


37. Used while playing "Contra," the original Konami code gave you 30 extra of what video game things?

Answer: Extra Lives


38. What card game related to the "Warcraft" universe did Blizzard release in 2014?

Answer: Hearthstone


39. A sleek black convertible known as the Regalia is the car Noctis Lucis Caelum and his friends use to travel across Eos in the 15th installment of what alliterative video game franchise?

Answer: Final Fantasy


40. Dressed in purple and black with an upside-down "L" on his cap, what skinny and mustachioed character made his debut in the 2000 Nintendo 64 game, "Mario Tennis?"

Answer: Waluigi


41. Although early versions of the game featured a character named "Ivan the Space Biker," the game's maker (Valve) eventually settled on "Gordon Freeman" as the hero. What was the game?

Answer: Half-Life


42. What video game character is described with the following set of clues? Created by Charles Zembillas. First introduced in 1998. A young, energetic, violet creature with orange medium-sized wings, large, curved horns (most of the time), a spiral-shaped spike on the tip of his tail, and spikes resembling a mohawk.

Answer: Spyro the Dragon


43. What name is shared by a sci-fi video game franchise, a Beyonce song, and the tiara worn by Kate Middleton on her wedding day?

Answer: Halo


44. In the timeless Oregon Trail video games, you were often given three options to get across rivers: caulk and float, take a ferry, and what bronco and mustang-friendly, four-letter third choice?

Answer: Ford


45. What Star Wars console video game released at the end of 2020 focuses on space combat inspired by the movie franchise? The title comes from the operational air force units comprised of two or more aircraft and their personnel.

Answer: Star Wars: Squadrons


46. What 2021 installment in the Call of Duty video game franchise shares its name with one of America's largest investment management firms?

Answer: Vanguard


47. What fantasy kingdom is the main setting for the "Legend of Zelda" video game series?

Answer: Hyrule


48. Chuck E. Cheese was originally founded by Nolan Bushnell, who also co-founded what video game company known for its 2600?

Answer: Atari


49. The third entry in an extremely popular post-apocalyptic video game franchise was set in an area known as "Capital Wasteland," which was the ruins of Washington, DC, and the surrounding countryside. What is the name of this franchise, which shares its title with the term for residual radioactive material in the atmosphere?

Answer: Fallout


50. In 2008, the open world racing game was pioneered with the release of what “Paradise”?

Answer: Burnout Paradise


51. Imane Anys, whose millions of followers love to watch her play League of Legends and Fortnite, is better known by what name that's a portmanteau of her name and a Japanese game franchise?

Answer: Pokimane


52. Sun, Moon, Diamond, Pearl, and SoulSilver have all been names of games in what iconic video game franchise?

Answer: Pokemon


53. Crash is a video game character who is a genetically mutated type of what marsupial?

Answer: Bandicoot


54. What first-person shooter video game developed by Valve and published for Microsoft Windows in 1998 launched a globally successful franchise? The game shares its name with a scientific term frequently used in nuclear physics to describe the stability of atoms.

Answer: Half-Life


55. The first Star Wars video game, made for the Atari 2600, was based on which film in the original trilogy?

Answer: The Empire Strikes Back


56. What is the name of the best-selling video game franchise to come out of Disney's home-grown intellectual property (ignoring Disney's purchase of Lucas Films)?

Answer: Kingdom Hearts


57. In the original 1980 edition of Pac-Man, the four ghosts were named Blinky, Inky, Pinky, and what "C" name that doesn't rhyme with the rest?

Answer: Clyde


58. What simulation video game franchise was originally developed by Will Wright and launched in 1989 for the Macintosh computer?

Answer: SimCity


59. Tingle is a "short, paunchy 35-year-old" obsessed with "forest fairies" and dresses up in a green costume. In what video game franchise did Tingle debut before having his own eponymous series?

Answer: The Legend of Zelda


60. "Ultimate" and "Melee" are two of the iterations in the Super Smash Bros. franchise. What is the one additional word that follows the name of a title in the series?

Answer: Brawl


61. Tony Hawk is one of the world's most skilled skateboarders, completing the first documented "900" trick at the X-Games of 1999. But he is also the face of one of the best-selling video games of the late ‘90s entitled "Tony Hawk's” what, which was released on September 29, 1999?

Answer: Pro Skater


62. The first game in the Final Fantasy video game franchise was released for what console?

Answer: Nintendo Entertainment System (NES)


63. What is the name of the twin brother of Solid Snake, the protagonist of the Metal Gear franchise?

Answer: Liquid Snake


64. In January 2021, a short squeeze orchestrated by Reddit users caused a skyrocketing of the price of what retail chain that sells video games and consumer electronics?

Answer: GameStop


65. The 1995 point-and-click adventure game "I Have No Mouth, and I Must Scream" is based on the short story of the same name by what sci-fi author who also wrote "A Boy and His Dog"?

Answer: Harlan Ellison


66. A 2022 Lego Star Wars game that lets players reenact all 9 mainline Star Wars films is “Lego Star Wars:” The what Saga? It’s the “S” last name of the protagonist of episodes 4-6.

Answer: Lego Star Wars: The Skywalker Saga


67. Skyrim is the fifth installment of what epic open-world videogame series by Bethesda Softworks?

Answer: The Elder Scrolls


68. What “S” videogame series co-created and published by Electronic Arts, allows users to create and customize virtual human beings, allowing full customization and control of their homes and lives? The name is probably derived from the fact that it mimics a real-time simulation.

Answer: The Sims


69. A bar with vintage video games and pinball machines, located on 5th Avenue in Portland, OR, is what Kontrol Classic Arcade and Bar? It’s a “G” word, which completes the two-word NASA operation from the Earth side.

Answer: Ground Kontrol Classic Arcade And Bar


70. Throwback to elementary school computer lab! Did you know that the pirate-themed point-and-click puzzle adventure game “The Secret of” what Island was actually developed by Lucasfilm?

Answer: Monkey


71. Which Legend of Zelda game that picks up after Ocarina of Time was released for N64 in 2000 and remade for Nintendo 3DS in 2015?

Answer: Majora's Mask


72. A social worker may come to take a child or pet away if its needs drop too low, in what video game franchise whose expansion titles include "Livin' Large" and "House Party?"

Answer: The Sims


73. As one of the most versatile voice actors in the “Star Wars” franchise, who gave Frank Oz a break and voiced Yoda in the “Clone Wars” films and various TV shows and video games in the 2000s?

Answer: Tom Kane


74. Which came first chronologically, the first Pokémon video games or Pokémon trading cards?

Answer: Pokemon video games


75. Hosted by Phil Moore, what ‘90s Nickelodeon video game-themed game show featured a “video adventurer” named Mikey and a playable, virtual Video Zone where winning teams faced the show’s resident Game Wizards named Merlock, Scorchia, and Mongo?

Answer: Nick Arcade


76. "Hashbury" (Haight-Asbury), "Queens" (The Castro), and "The Gant Bridge" (The Golden Gate) are some locations in what fictional city, a version of San Francisco, found in the Grand Theft Auto series of video games?

Answer: San Fierro


77. In 1995, Nintendo released the "Virtual” what, a failed console that attempted to simulate Virtual Reality, but instead made everything red and gave people headaches?

Answer: Boy


78. What Pokémon holds the title as the first listed creature? This creature is No. 1 in the encyclopedic Pokédex and is considered a hybrid grass-poison type. The Pokémon's name involves both plants and reptiles.

Answer: Bulbasaur


79. What regulatory group assigns content ratings and suggested age ratings for video games? This group's four-letter initialism is featured near the rating on most video game packaging.

Answer: Entertainment Software Rating Board (ESRB)


80. Blathers is the name of the nocturnal, museum-curating owl in what series of Nintendo video games?

Answer: Animal Crossing


81. In what video game universe, created by Capcom, would you find a character named Jill Valentine? The name of this game could also mean a home-dwelling spirit.

Answer: Resident Evil


82. What 2021 game in the Metroid franchise, released on the Nintendo Switch, features Samus Aran investigating a mysterious transmission on the planet ZDR? Its title comes from the ongoing fear the player feels being chased by unstoppable robots.

Answer: Metroid Dread


83. The website Ranker named GLaDOS, a fictional artificially intelligent computer system, the greatest video game villain of all time. GLaDOS was introduced in what groundbreaking computer game?

Answer: Portal


84. In what video game universe, created by Capcom, would you find a character named Jill Valentine? The name of this game could also mean a home-dwelling spirit.

Answer: Resident Evil


85. "Korobeiniki," a folk song about a peddler and a girl haggling over the price of goods, is best known outside Russia as the theme music for what video game?

Answer: Tetris


86. Air Man, Cut Man, Ring Man, and Drill Man are all villains in what "M.M." video game franchise?

Answer: Mega Man


87. Larry, Morton, Wendy, Iggy, Roy, Lemmy, and Ludwig are all video game villains that report to which young commander, as the head of their "Troop"?

Answer: Bowser Jr


88. A reference to its popular Angry Birds franchise, what Finnish video game company sometimes uses the slogan "Angry since 2009?"

Answer: Rovio


89. It's one of the longest-running series in video game history, but do you know the name of its characters? The four ghosts in Pac-Man are called Inky, Blinky, Pinky, and what name that breaks the pattern?

Answer: Clyde


90. The very first game in the Madden NFL video game franchise was named John Madden Football and was released June 1st in what year?

Answer: 1988


91. What gothic video game franchise debuted in 1986 with Simon Belmont as protagonist? Simon was a member of the Belmont clan, a family of vampire hunters.

Answer: Castlevania


92. What was the "metallic" golf video game played with a trackball that was popularized in bars across America and featured head-to-head nationwide competition through a centralized server?

Answer: Golden Tee


93. What beat-em-up video game franchise, featuring twin brother martial artists Billy and Jimmy, was later turned into a poorly received 1994 James Yukich movie starring Scott Wolf and Mark Decascos?

Answer: Double Dragon


94. According to market research company NPD Group, which video game console sold the most units in the United States in 2008?

Answer: Nintendo Wii


95. What popular mobile puzzle game involves the collection of characters who are described in the game's advertising as "friends without the R”?

Answer: Best Fiends


96. Which side-scrolling platformer by Ubisoft debuted in 1995 and tasked players with helping the game’s hero navigate levels like The Dream Forest and Blue Mountains to free the Electoons and defeat Mr. Dark?

Answer: Rayman


97. In 2003, John Ashcroft sang “Let The Eagle Soar” while serving what non-musical role in the administration of George W. Bush?

Answer: Attorney General


98. In Mario's first appearance in the video game "Donkey Kong", what J-word was his official name before later transitioning to the now-famous moniker?

Answer: Jumpman


99. What is the name of the talking animatronic toy that was an "Illiop" but quite closely resembled a bear? The toy reached peak popularity in the mid-1980s and helped aid the launch of 1986's Nintendo Entertainment System.

Answer: Teddy Ruxpin


100. The sci-fi novel "Ready Player One" features many classic video games, including what 1979 Atari 2600 game in the book's final challenge? This one-word game features a square avatar on a quest for a chalice.

Answer: Adventure


101. What was the name of the princess Mario rescues in Nintendo Gameboy's "Super Mario Land" (1989)?

Answer: Daisy


102. "Dachshund & Friends,” "Lab & Friends,” and "Chihuahua & Friends" are the three versions of the 2005 U.S. release of what video game?

Answer: Nintendogs


103. What video game franchise debuted in 2001 as a hybrid real-time strategy and puzzle video game centered on part-collecting for a crashed rocket ship (the SS Dolphin) with the help of plant-animal hybrids?

Answer: Pikmin


104. What was the name of the franchise of educational video games from the 1990s that featured a green protagonist and titles such as "Episode I: In Search of Spot" and "Episode II: Secret of the Lost City"?

Answer: Math Blaster!


105. What video game franchise technically included "Dr. Kawashima" in the title, although his name was often omitted? The first installment of the franchise debuted in 2005 on the Nintendo DS.

Answer: Brain Age


106 What is the name of the series of Star Wars video games that began on the Nintendo 64 console in 1998 as one of the first games for the console that supported "Expansion Pak," which enabled higher-quality graphics?

Answer: Rogue Squadron


107. What classic open-ended PC game of 1993 may have been inspired by a Jules Verne novel whose characters were marooned on an island?

Answer: Myst


108. According to Apple, the most popular free game downloaded on iPhones in 2018 was Fortnite. The second most popular game was an "endless play style of game where you try to get a ball down a set of platforms as you avoid red platforms." What is the game?

Answer: Helix Jump


109. What is the name of the largest body of water on the Fortnite Battle Royale map?

Answer: Loot Lake

Play Video Game Trivia with Water Cooler Trivia

Water Cooler Trivia is well-equipped to provide you with exciting and engaging trivia quizzes.

So, how does it work?

Each week, our team will deliver original trivia quizzes straight to your inbox.

All you have to do is pick the categories.

You can leave the rest of the heavy lifting to us.

Take Water Cooler Trivia for a test run with our four-week free trial.

Is there an error in one of our questions?

We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email quizmaster@watercoolertrivia.com.

Celebrating brains
1,200 companies play Water Cooler Trivia every week
Learn MoreWeekly Trivia For Your Office →