400 Technology Trivia Questions (From Across Silicon Valley)

Written by:
Eli Robinson
Posted:
August 31, 2022

Are you searching high and low for the best technology trivia questions?

Well, your search is over!

We’ve pulled together dozens of tech trivia questions and answers, covering everything from Theranos to Uber.

You can use these questions for a friendly competition at work or home, or even as part of a trivia night.

How much do you really know about the tech world?

Put your knowledge to the test with these trivia questions.

Before we explore the best technology trivia questions and answers, we want to tell you a bit about Water Cooler Trivia.

Every week, Water Cooler Trivia will deliver fresh technology trivia quizzes straight to your inbox.

Oh, and the best bit?

We offer a four-week free trial.

You can take Water Cooler Trivia for a spin without spending a buck.

400 Technology Trivia Questions (From Across Silicon Valley)

  1. What British computer scientist is widely credited with inventing the World Wide Web? No, the answer is not Al Gore. And yes, we've had dozens of folks write that in as their answer.  Answer: Tim Berners-Lee
  2. Bright's disease is an inflammation in what organ?  Answer: Kidney
  3. Though its original iteration was "monoaural" and wooden, it's now seen with medical professionals world wide and nearly always is biaural (that is, both ears are used.) What is it?  Answer: Stethoscope
  4. The man who replaced Travis Kalanick as CEO of Uber in 2017 was previously CEO of what U.S.-based travel company with a name mean to evoke speed and convenience?  Answer: Expedia
  5. What technology publication was founded by Louis Rossetto and has a title one letter away from a synonym for "sleepy?"  Answer: Wired
  6. What competing real estate website with a seltzer-sounding name did Zillow buy in 2015 for $2.5bn in stock?  Answer: Trulia
  7. What man promoted the idea of sterile surgery while working at the Glasgow Royal Infirmary and is considered the pioneer of antiseptic surgery?  Answer: Joseph Lister
  8. What Greek physician is considered the "father of modern medicine?"  Answer: Hippocrates
  9. As of 2017, Uber trails what domestic Indian technology company in the Indian rideshare market? The company's name is nearly equivalent with a Spanish-language greeting.  Answer: Ola Cabs
  10. What is the tongue-in-cheek name of the company Elon Musk founded in 2017 to develop technology focused on tunneling?  Answer: The Boring Company
  11. What public U.S. technology company had the 3rd highest Market Cap at the close of each quarter in 2017? The company's name is a portmanteau.  Answer: Microsoft
  12. What technology company was founded in 1982, had a portmanteau name, was acquired by Hewlett-Packard in 2002, and briefly featured Apple CEO Tim Cook as a Vice President?  Answer: Compaq
  13. What technology company found a surprise hit on its hands in early 2018 with a viral app comparing selfies to famous pieces of art?  Answer: Google
  14. Boston College was in what athletic conference before joining the Atlantic Coast Conference (ACC) in 2005?  Answer: Big East
  15. In February 2018, a federal lawyer announced that a former engineer from what tech company was not wrongly fired after his controversial memo sparked an internet backlash and led to his own termination?  Answer: Google
  16. John Deere is a famed inventor of the plow and is also mentioned in the same breath as Cyrus McCormick, the inventor of what critical farming tool with a morbid-sounding name?  Answer: Mechanical reaper
  17. What university initially maintained the text file named HOSTS.TXT that mapped host names to the numerical addresses of computers on the ARPANET?  Answer: Stanford
  18. What disgraced startup was formerly valued at $9 billion dollars before a controversy regarding its technology began brewing in 2015, ultimately culminating in 2018 charges of "massive fraud" by the CEO?  Answer: Theranos
  19. Name one of the two online payments companies founded in the late 1990s that eventually merged and became known as PayPal.  Answer: Confinity and X.com
  20. Before the name Java, the coding language was known by what arboreal name that also has poignancy in the Pokemon universe?  Answer: Oak
  21. As of March 2018, what is the world's best-selling PC game?  Answer: Minecraft
  22. The first clinical implantation of what type of device occurred in 1958 at the Karolinska Institute in Solna, Sweden, using a product designed by Rune Elmqvist and surgeon Åke Senning?  Answer: Artificial pacemaker
  23. Doug Engelbart was the inventor of what computer accessory? The first one was made from wood.  Answer: Mouse
  24. Your computer is switching to a different _____ when you receive an HTTP code 101. What word fills in the blank?  Answer: Protocol
  25. What is the 6-letter term for a group of computers that is networked together and used by hackers to steal information?  Answer: Botnet
  26. What English man was a mathematician, philosopher, inventor and mechanical engineer, and is largely considered the originator of the concept of a digital programmable computer? Hint: his name rhymes with a common vegetable  Answer: Charles Babbage
  27. In what early computer game did pioneers often die of dysentery? The game was later inducted into the World Video Game Hall of Fame.  Answer: Oregon Trail
  28. "Cars" was the final Pixar film to be released on VHS and also the first to be released on what post-DVD high-resolution technology?  Answer: Blu Ray
  29. What was the name of the color digital camera device, similar to a webcam, for the PlayStation 2? Released in 2003, the 6-letter device used computer vision and gesture recognition to allow players to interact with games.  Answer: EyeToy
  30. A nephrologist is a doctor who specializes in the treatment and diagnosis of diseases affecting what organ?  Answer: Kidneys
  31. What simulation video game franchise was originally developed by Will Wright and launched in 1989 for the Macintosh computer?  Answer: SimCity
  32. Laser is an acronym that stands for Light Amplification by Stimulated Emission of _______. What word fills in the blank?  Answer: Radiation
  33. What Japanese automaker uses the expression "Zoom-Zoom" which describes the "emotion of motion" it claims is inherent in its cars? Obviously, the word later became more associated with a videotechnology company.  Answer: Mazda
  34. What fast-casual cafe-bakery chain was founded with a location in Faneuil Hall Market in Boston in 1977? The company shared ownership with Panera for many years before the companies were split in 1999. However, in November 2017, the companies joined forces again when Panera announced it was acquiring this chain.  Answer: Au Bon Pain
  35. What does "TED" stand for in the context of the popularized TED Talks and Conferences?  Answer: Technology Entertainment Design
  36. Following his political career, Al Gore achieved meme infamy status when he claimed to invent the internet. However, he is widely credited with coining what 2-word automotive phrase for the internet?  Answer: Information Superhighway
  37. Anne Wojcicki co-founded and currently is CEO of what privately genomics and biotechnology company that won Time Magazine's "Invention of the Year" award in in 2008 for offering the first at-home autosomal DNA test for ancestral purposes?  Answer: 23andMe
  38. What venture-backed company focused on a singular kitchen device called it quits in 2017 largely due to the fallout stemming from a critical and, frankly, embarrassing revelation regarding its product's uselessness.  Answer: Juicero
  39. What mosquito-borne tropical disease infects up to 500 million people per year, is typically transmitted by the Aedes aegypti, has the alternate name "breakbone fever," and is referred to in a Jin Dynasty Chinese encyclopedia as "water poison"?  Answer: Dengue Fever
  40. What 2017 book, subtitled "An Intimate History," focuses on the history of human molecular codes while spanning biology, history, neuroscience and more? The author previously won a Pulitzer Prize for a book on cancer.  Answer: The Gene
  41. What innovative radio company developed the Music Genome Project to classify music by mirroring mathematical techniques for gene sequencing within human DNA?  Answer: Pandora
  42. What innovative radio company developed the Music Genome Project to classify music by mirroring mathematical techniques for gene sequencing within human DNA? The company is named after the first human woman created by the gods in Greek mythology.  Answer: Pandora
  43. What company providing hosting for software development and distributed version control familiar to computer programmers is known for its iconic Octocat (part cat, part octopus) logo?  Answer: Github
  44. What company's mid 1960's "Drafting System" is often considered a tipping point in revealing the benefits of computer-aided design (CAD)?  Answer: IBM
  45. In the nursery rhyme "Hey, Diddle Diddle," what type of mammal leaped over the Earth's largest satellite?  Answer: Cow
  46. Andy Rubin is known as one of the three founders of what massively popular cell phone operating system?  Answer: Android
  47. As of January 2019, what company is the source of the largest data breach in known history? This former tech favorite admitted that up to three billion accounts had secure information compromised in 2013 by a suspected state-actor.  Answer: Yahoo
  48. Used in one of the first Canadian keyboard layouts, and later copied by computer manufacturers such as Apple, the snowflake-like button appearing on some French Canadian keyboards represents what standard key?  Answer: Control
  49. Drew Houston and Arash Ferdowsi were MIT students that founded a file hosting service in 2007. Fast forward 11 years, and they were taking this company public with an Initial Public Offering. What is the name of this "D" company?  Answer: Dropbox
  50. The =COUNT function in Microsoft Excel only tallies up cells that contain numeric values. If you want to tally the cells containing numeric and non-numeric values, what slightly-altered formulas would you use instead?  Answer: =COUNTA()
  51. Known in the U.S. as the Intolerable Acts and in the U.K. as the Coercive Acts, this series of restrictive laws was passed in response to what iconic, rebellious American event that occurred on December 16, 1773?  Answer: Boston Tea Party
  52. The radix is the number of unique digits, including zero, used to represent numbers in a "positional numeral system." By what term is this concept more often referred? This other, more common term is also an acronym for a risky type of athletic feat and functions as a Microsoft Excel formula.  Answer: Base
  53. Officially announced in February 2019, the "Mate X" folding cell phone will be manufactured and sold by what electronics giant?  Answer: Huawei
  54. The University of Costa Rica was the nation's sole university until what other school opened in 1972?  Answer: Costa Rica Institute of Technology
  55. What private electronics accessory company based in Fort Collins, CO is most well-known for a series of mammalian named phone cases that are water-resistant, shock-resistant, and drop-resistant?  Answer: OtterBox
  56. Norton AntiVirus is an anti-malware and anti-virus software package that has been developed and distributed by what company since 1991? This parent company has a portmanteau'd name and was first publicly traded in 1989.  Answer: Symantec
  57. What is the name of the research and advisory firm that puts out "magic quadrants", ranking different enterprises software products?  Answer: Gartner
  58. The Williams tube, named for inventor Freddie Williams, was the first digital storage device to use what kind of memory storage? The "spontaneous" phrase was memorably revived in a Daft Punk album title.  Answer: Random Access
  59. PDF is, unsurprisingly, an acronym. Name any of the three words represented by PDF.  Answer: Portable Document Format
  60. Although the keyboard shortcut for copying information is Ctrl + C, the shortcut for pasting information is not Ctrl + P (that's a shortcut for printing). Instead, the shortcut letter for pasting is closer to the shortcuts for copying and cutting. What letter is used to to paste information when clicked synchronously with Ctrl?  Answer: V
  61. The Computer Museum was a museum that opened in 1979 and operated in three different locations until 1999. It closed in 2000 and sent much of its collection across the country to the Computer History Museum in California. In what city would you have found the Computer Museum while it was open?  Answer: Boston
  62. Kevin Mitnick, Adrian Lamo, Albert Gonzalez, Anonymous, and Jeanson James Ancheta are all (in)famous in what specific area of computers?  Answer: security
  63. What live-streaming app quickly gained popularity in 2015 before its access to Twitter was axed due to the social media giant's acquisition of rival app Periscope? This short-lived app (it was retired in 2016) is named for a small African mammal.  Answer: Meerkat
  64. Pocket, Light, Color, and Advance were all styles or variants of what video game hardware system?  Answer: Game Boy
  65. The European internet company Skype was purchased by eBay in 2005 for $2.5 billion, but only six years later the video chat company was purchased by what other tech firm for a new purchase price of $8.5 billion?  Answer: Microsoft
  66. The 2.0 version of the Android operating system was nicknamed "Eclair" and the 2.3 version was nicknamed "Gingerbread." In between was the five-letter name of a cold dessert which exploded in popularity in the 2000s with self-serve toppings. What dessert is this?  Answer: Froyo
  67. What technology company, now mostly known as a telecommunications giant, gained mass market popularity with its release of the “RAZR” cell phone in 2004 which became the best-selling clamshell cell phone in the world?  Answer: Motorola
  68. As of early 2019, AT&T and Verizon are nearly tied for first place in the U.S. for wireless customers. What company is in fourth place?  Answer: Sprint
  69. What word is often abbreviated as Fn on a keyboard?  Answer: Function
  70. Frequently involving a mobile device or email correspondence, what does the security term MFA refer to when dealing with computer-granted access?  Answer: Multi factor authentication
  71. What technology company was founded in 1993 with the vision that the next wave of computing would be graphics-based? The company took its name from the Latin word for "envy" and features product families GeForce, Quadro, and Tegra.  Answer: Nvidia
  72. What cult British TV series focused on three members of the IT department at the fictional Reynholm Industries?  Answer: The IT Crowd
  73. What American tech company had a microprocessor facility in Costa Rica that at one time was responsible for 20% of Costa Rican exports and 5% of the country's GDP?  Answer: Intel
  74. The first Android-powered device from Samsung Mobile also became the first in a long-running product line for the company. What was the name of this device?  Answer: Samsung Galaxy
  75. Gordon Gekko famously uses a bulky Motorola 8000X Dynatac mobile phone in what 1980s movie named after a Manhattan street?  Answer: Wall Street
  76. Since 2013, what technology company focused on payments has owned the popular smartphone cash transfer app Venmo?  Answer: Paypal
  77. Unicode, the standard for character encoding used to represent multilingual text as binary, is the successor of what US encoding standard?  Answer: ASCII
  78. Ajit Pai was the chairman of what federal organization when it repealed "Net Neutrality" rules in 2017?  Answer: Federal Communications Commission
  79. In a bid to challenge Microsoft's dominance of enterprise laptops, Google announced a partnership with what long-time Microsoft partner in 2019 focused on the Latitude line of laptops?  Answer: Dell
  80. "More bars in more places" was a mid-2000s commercial slogan for what American technology company?  Answer: ATT
  81. What five-letter palindrome is both the name of a water transportation vessel and a transportation-focused website that went public in 2012? At one point, this company's namesake app was featured on Travel + Leisure's list of "Best Apps and Websites for Travelers."  Answer: Kayak
  82. IEEE 802.3 is a collection of standards produced to define the physical layer and data link of wired Ethernet. The standards are named for the group which drafted them, IEEE. What does this acronym stand for?  Answer: Institute of Electrical and Electronics Engineers
  83. During Apple's 2017 presentation of its new line of iPhones it included their new form of biometric security and authentication under what name? Note we are looking for the actual brand name used by Apple for this feature.  Answer: Face ID
  84. What Nike-launched material is described as "technology [that] uses high-strength fibers to create lightweight uppers with targeted areas of support, stretch and breathability" and is found on shoes for soccer, running, basketball, and more?  Answer: Flyknit
  85. The 2000s robots Dextre and Canadarm were both pieces of technology developed by what federally-funded Canadian agency?  Answer: Canadian Space Agency
  86. The newly-released iPhone 11 is considered by tech journalists and Apple itself as the direct successor to what previous model name?  Answer: xs max
  87. Kevin Mitnick is widely regarded as one of the most well-known American computer hackers, starting with his 1981 escapades stealing computer manuals from Pacific Bell. His 1982 hack of the North American Defense Command (NORAD) inspired what 1983 film featuring Matthew Broderick?  Answer: WarGames
  88. #N/A
  89. #N/A
  90. Sequoia and Accel are both financial firms that are considered hallmark members of what sub-class of private equity investing?  Answer: Venture Capital
  91. Both the tax preparation application TurboTax and the small business accounting program QuickBooks are products owned and sold by what publicly-traded company?  Answer: Intuit
  92. Amazon has the "Echo" line of products. Google has "Home." What is Facebook's similar hardware line that includes a tablet screen meant for video calls?  Answer: Portal
  93. AMD is an American semiconductor company based in Santa Clara that has been an industry-leader for developing computer processors. The company is a primary competitor to both Intel and Nvidia. What does AMD stand for?  Answer: Advanced Micro Devices
  94. One gigabyte is equal to how many megabytes?  Answer: 1000
  95. Used in electronic messages and web pages, they are similar to emoticons but are actual pictures instead of typographics. What are they?  Answer: Emojis
  96. THINK was the company motto for more than 40 years, for the company often referred to as "Big Blue." What is this frequently-acronymed company?  Answer: IBM
  97. While working at Motorola in the 1970s, Martin Cooper invented what is typically considered the first cell phone. Cooper is a graduate of IIT: an Institute of Technology located in what state?  Answer: Illinois
  98. While building magnetrons at MIT in the 1940s, Percy Spencer noticed a melting chocolate bar in his pocket. Deeper investigation and exploration led to the invention of what household device? Spencer received no royalties for this invention, first marketed as the Radarange.  Answer: Microwave
  99. The Massachusetts Institute of Technology (MIT) is the majority owner of what manufacturing company which predominantly sells audio equipment? The company was founded by an associate professor who later in life donated his shares to the school.  Answer: Bose
  100. ByteDance is a Chinese internet technology company headquartered in Beijing that is most famously the owner of what mega-popular social media platform?  Answer: TikTok
  101. Google Buzz, Google Friend Connect, and Orkut were all Google products that were retired attempts at a social media platform. The fourth attempt was named what?  Answer: Google+
  102. British-born geophysicist Cecil Green lived in Toronto and San Francisco growing up, and ultimately earned two college degrees from M.I.T. However, when he cofounded a company, the firm included what other state in its name? You might be most familiar with one of their products from algebra class.  Answer: Texas Instruments
  103. What smartphone app and fintech company was founded by father and son duo Walter Wemple Cruttenden III and Jeffrey James Cruttenden to promote incremental and passive investing in 2014? The company's app features a light green color scheme and shares its name with a seed enclosed in a tough, leathery shell. The portfolio options the company offers were designed in part by Nobel laureate Harry Markowitz.  Answer: Acorns
  104. After Dayton, Ohio served as home for 125 years, the electronics company NCR relocated to Duluth, Georgia in 2009. What do these initials stand for? The company grew by selling the value proposition that their product would help stores deter theft from retail clerks, and they were the first to sell the mechanical version of their flagship product.  Answer: National Cash Register
  105. What wireless telecom company is a wholly-owned subsidiary of AT&T and shares its name with the insects in the Gryllidae family?  Answer: Cricket
  106. The name for what voice interaction technology was chosen, in part, because it had a "hard consonant" which helps it be recognized with higher precision?  Answer: Alexa by Amazon
  107. FE and BE stand for "frontend" and "backend" when referring to computer software. If you make the "E"s lower-case, what do they stand for when referring to atomic symbols from the periodic table of elements?  Answer: Iron and beryllium
  108. What was the name of the seven-letter brand of tablet computers designed for young children and first released in 1999? The device resembled a talking book and quickly became the best-selling toy in specialty stores.  Answer: LeapPad
  109. Supposedly pronounced as "wizziwig," what is the meaning of the acronym WYSIWYG? The phrase largely means that the printer will print what you see on your monitor.  Answer: What you see is what you get
  110. The U.S. National Cyber Security Division opened for the first time in 2003 and is currently housed within what Federal Department? John Kelly, Kirstjen Nielsen, and Kevin McAleenan all served as Secretary of this Department during the Trump administration.  Answer: Department of Homeland Security
  111. What is the generic term for the fictional flying cars used in the film "Blade Runner?" In the film, they are mainly used by the police to patrol and survey the population. This seven-letter term sounds like it could also describe a part of the game "Twister."  Answer: Spinner
  112. What company first introduced their Chromebook hardware in 2011? The product's low price point proved popular with teachers as a 2018 estimate indicated that over 60% of classroom mobile devices in the U.S. were Chromebooks.  Answer: Google
  113. The integrated circuit intended to securely store information and a key on a mobile phone is widely known as a SIM card. Name ANY of the three words that SIM stands for.  Answer: Subscriber Identity Module
  114. Now appearing prophetic, what device was announced in 2007 with the following slogan? "This is only the beginning."  Answer: iPhone
  115. What is the "T" name for the semiconductor device used to amplify or switch electronic signals and electrical power? The MOS (metal-oxide-semiconductor) version of this device is widely used in smartphones and other communications technology.  Answer: Transistor
  116. You know those annoying "prove you're not a robot" tests that you have to take on websites sometimes? They're known as CAPTCHAs. And CAPTCHA is actually an acronym standing for "Completely Automated Public ______ test to tell Computers and Humans Apart." What surname fills in the blank?  Answer: Turing
  117. The world's largest technology-focused venture capital fund is the Vision Fund with over $100 billion in capital. The fund is owned and managed by what Japanese multinational conglomerate holding company?  Answer: SoftBank
  118. Name one of the three words represented by the acronym URL.  Answer: Uniform Resource Locator
  119. The Alto computer released in 1973 was the first to feature a GUI (graphical user interface). Although Apple's far more successful Macintosh system brought the GUI to wider acclaim, what was the company that released the Alto?  Answer: Xerox
  120. There are three universities in the state of Georgia with a student enrollment of at least 25,000. University of Georgia and Georgia State are two of them. What is the third?  Answer: ga tech
  121. Released in 2004 by Blizzard Entertainment and set in the fictional universe of Azeroth, what is the name of the computer game that became the world's most popular "MMORPG" (massively multiplayer online role-playing game) within a few years and continues to be referenced in popular culture with its three-letter abbreviation?  Answer: World of Warcraft
  122. As an April Fools’ Day prank, Google announced in 2008 that it had perfected what type of olfactory technology? The company clarified that it only worked if your nose was close enough to your monitor.  Answer: Scratch-and-sniff
  123. What American rapper and singer launched to stardom when his single "Trap Queen" rose to No. 2 on the Billboard Hot 100? This man was born with glaucoma in both eyes which eventually required an ocular prosthesis in his left eye.  Answer: Fetty Wap
  124. A November 1998 article titled "New CYBERSCAPE: Digital Assistants Get Sophisticated" was the first article in the New York Times's archive to use what now-ubiquitous word which, despite its name, does not necessarily refer to the IQ of a pocket computer?  Answer: Smartphone
  125. What is the seven-letter branded software standard created by Apple that enables a car radio or touchscreen to be a display and a controller for an iOS device?  Answer: CarPlay
  126. According to the U.S. World & News Report, the top-ranked public high school in the United States is located outside Washington, DC. What is the name of this school?  Answer: Thomas Jefferson High School for Science and Technology
  127. Although the exact origin is unknown, this piece of technology and calculating tool used beans or stones moved in grooves of sand to perform calculations. Although computers have mostly replaced it, this tool is still in use for teaching arithmetic to children in many parts of the world. What is it?  Answer: Abacus
  128. Apple's App Store released a list of the most popular free iPhone apps in 2019. Six of the top nine apps were products of what TWO companies? You need to name both here.  Answer: Facebook and Google
  129. What is the common alphanumeric abbreviation for the "predictive text technology" developed by Tegic Communications and used on mobile phones prior to the widespread adoption of touchscreen keyboards?  Answer: T9
  130. What 2008-founded internet company with a "fowl" name was founded as a privacy-focused alternative to Google's search engine and has a name only a few letters shy of a well-known children's game? As of 2020, the company has fundraised more than $10 million in venture capital.  Answer: DuckDuckGo
  131. What Canadian company was founded "accidentally" by Tobias Lütke in 2004 while he was building an online shopping platform for snowboarding gear? For a period of time in 2020, the tech-based ecommerce platform was the most valuable public Canadian company by market capitalization.  Answer: Shopify
  132. With revenue over $700 million in 2018 and more than 20 years in the education technology market, what is the name of the privately-held DC-based company which claims more than 17,000 schools and organizations in 100 countries as customers? The company's name is likely to remind you of something you'd find in a school.  Answer: Blackboard Inc
  133. What NYC-based fitness technology company raised around $75 million in its approximately four years in business before being acquired by Lululemon for $500 million in 2020?  Answer: Mirror
  134. Larry Ellison co-founded a company in 1977 with the rather boring name of Software Development Laboratories (SDL). In 1983, the company introduced what word into its official name? This new word is the name of the company today and also means a person considered to provide wise counsel or prophetic predictions.  Answer: Oracle
  135. What is the "sunny" parent company of InvestorInfo, PitchBook, and ByAllAccounts?  Answer: Morningstar
  136. Internet mogul Richard Barton founded the online travel companyExpedia, the employment search engine and company review website Glassdoor, and what internet-based real estate company?  Answer: Zillow
  137. How many bits would you have if you added two nibbles and one crumb?  Answer: 10 bits  (nibble = 4 bits, crumb = 2 bits)
  138. What delicious computer term did web browser programmer Lou Montulli coin to refer to information that is sent from the browser to the web server?  Answer: Cookie
  139. What is the Spain-headquartered software company, with annual revenue of more than $5.5 billion, that creates technology for travel searches, accommodation and transportation bookings, and more? The company shares its name with a famous composer’s middle name.  Answer: Amadeus
  140. Software developers at Disney created Hyperion, a program to produce more realistic animated scenes by determining the correct angle and intensity of light and shadows, that is Disney’s in-house version of what type of software?  Answer: Renderer
  141. How many times would you have had to hit the 4 button to text the word “Hi” on a flip phone’s non-T9 number pad?  Answer: 5 times
  142. With more than 104 million installs since January of 2020, what app is on pace to be the most downloaded non-game app of the year?  Answer: TikTok
  143. Deeper Insights, Five AI, and Beyond Analysis are some of the top AI companies in what international city?  Answer: London
  144. In 1999 Shigetaka Kurita invented what keyboard additions for cell phones that would eventually replace emoticons and even get their own movie?  Answer: Emojis
  145. Which video game console released in 2006 pioneered the use of motion controls in its gameplay?  Answer: Nintendo Wii
  146. What was the four-letter name of the since-discontinued iPod competitor Microsoft released in 2006?  Answer: Zune
  147. In an attempt to protect proprietary data and day-to-day workplace online activity, many companies utilize a VPN for employees which provides a secure connection to a different network than public Wi-Fi. What does the initialism "VPN" stand for?  Answer: virtual private network
  148. The Alouette 1 refers to a piece of technology famously released by Canada in 1962, making Canada only the third country globally to construct such a device. This historic technology was used to study the ionosphere and while it was deactivated a decade later in 1972, it is expected to remain in existence for 1000 years. What type of device was the Alouette 1?  Answer: satellite
  149. The name Wi-Fi was coined by brand-consulting firm Interbrand when asked to come up with a name that was "a little catchier than 'IEEE 802.11b Direct Sequence'." The term Wi-Fi was ultimately chosen as a pun on "hi-fi." What does hi-fi stand for as it relates to audio technology?  Answer: High fidelity
  150. In 2017, Canadian actor Thomas Middleditch signed on as the spokesperson for Verizon Wireless ads. He is most famous, however, for his televised appearance as Richard Hendricks on what tech-y HBO series named after the California location in which it is set?  Answer: Silicon Valley
  151. Which American tech company started with its founders' idea to rent out an air mattress in their San Fransisco living room to travelers hoping to avoid the city's high cost of rent?  Answer: Airbnb
  152. What is the name of the oceanic planet where cloning technology is developed and the Clone Army is created and trained? Obi-Wan visits this planet during "Attack of the Clones."  Answer: Kamino
  153. Pierre Omidyar founded which popular online auction company in 1995 out of San Jose, California?  Answer: eBay
  154. According to Fast Metrics, the fastest internet in the world was considered to be in the country where the highest % of Wi-Fi connections had a speed of at least 4 Mbps. The leading country met this qualification with more than 95% of its internet connections as of 2015. What is this eastern hemisphere nation?  Answer: South Korea
  155. In what year did Apple standardize their chargers with the introduction of the Lightening cable?  Answer: 2012
  156. The "Institute of Technology" in what U.S. state was the first college to offer a Bachelor of Science program in Renewable Energy Engineering? The campus of this school is in the city of Klamath Falls and there are additional campuses in Wilsonville and Salem.  Answer: Oregon
  157. The tiny town of Green Bank, West Virginia is located within the National Radio QZ because it is home to the world's largest fully steerable radio telescope. This means that there are strict Wi-Fi and cell phone restrictions in the city. What does QZ stand for in this context?  Answer: Quiet Zone
  158. Loon is a a company working on providing Internet access to rural and remote areas by using high-altitude balloons in the stratosphere that create an aerial wireless network. Loon is a subsidiary of what much larger company?  Answer: Alphabet
  159. What is the somewhat-logical term for the internet prank and meme in which an unexpected appearance of the music video for the 1987 Rick Astley song "Never Gonna Give You Up" is "planted" into an unrelated link? The meme's popularity dates back to 2008.  Answer: Rickrolling
  160. Wi-Fi is a family of wireless network protocols modeled after the IEEE 802 set of LAN protocols. What does the initialism LAN stand for?  Answer: Local Area Network
  161. A pre-cursor to Wi-Fi was an ethernet connection, and a precursor to ethernet was the ALOHAnet which used a UHF wireless packet network to connect parts of what U.S. state?  Answer: Hawaii
  162. In a 1987 film starring Peter Weller and Nancy Allen, the city of Detroit signs a deal with the company Omni Consumer Products to re-build parts of the city into a utopia and introduce a law enforcement robot ED-209. What is this film?  Answer: RoboCop
  163. As the IoT gained commercial prominence throughout the 2010s, the rise of cybersecurity occurred alongside it as there were more potential attack surfaces. What does IoT stand for?  Answer: Internet of Things
  164. Although the technology has existed for at least 50 years, in the 2000s was the first time that efficacy and output increased enough in LED lights to be used in applications such as car headlights. What does LED stand for?  Answer: Light emitting diode
  165. According to an analysis by the UK's National Cyber Security Centre that investigated passwords belonging to hacked accounts worldwide, what is the most common six-letter "word" that is used for passwords that don't require numbers or punctuation?  Answer: Qwerty
  166. The flu shot is recommended by the WHO and CDC for yearly vaccination for nearly all people over the age of six months. What animal's eggs are often used to produce this vaccine each year?  Answer: Hen (chicken)
  167. Steve Jobs is famously one of the two men who co-founded Apple in 1976. The other co-founder was also named Steve. What was this other man's surname?  Answer: Wozniak
  168. Equifax infamously announced a cyber-security breach in which over 140 million consumers' personal data including names, Social Security numbers, and driver license numbers were stolen. In what year did this hack (and disclosure of the hack) occur?  Answer: 2017
  169. In October 2020, a San Francisco-based company named Whisper raised $35 million in Series B funding. Coincidentally, Quiet Ventures led the fundraising round for Whisper and the company is known as a manufacturer of what piece of medical technology?  Answer: Hearing aids
  170. The Danish director Lars von Trier is considered a co-creator of what film movement that originated in Denmark and features traditional values of story, acting, and theme while excluding the use of elaborate special effects or technology?  Answer: Dogme 95
  171. Eric Yuan is a former Cisco engineer and executive that left the telecom giant to found what company in 2011? The company released its first version of their eponymous software two years later and had a "breakout year" in 2020.  Answer: Zoom
  172. What is the programming language developed by James Gosling at Sun Microsystems and named after the type of coffee from Indonesia?  Answer: Java
  173. In January 2020, global payments company Visa acquired a financial technology startup for a price of more than $5 billion. The company provides the "plumbing" for linking bank accounts to payment apps so transfers can be easily sent over Wi-Fi or cellular networks. The company shares its name with a clothing pattern. What is the company?  Answer: Plaid
  174. With technology based on an all-back-contact solar cell invented at Stanford University, what is the name of the American energy company that designs and manufactures photovoltaic cells and is publicly traded with SPWR as its ticker?  Answer: SunPower
  175. Paul Allen, an American billionaire who passed away in 2018, was the owner of the Portland Trailblazers (NBA), Seattle Seahawks (NFL), and a part owner of the Seattle Sounders (MLS). Before entering the world of sports ownership, Allen was best known for co-founding what company?  Answer: Microsoft
  176. What color do you get if you mix together the two colors that appear twice in the Google logo?  Answer: Purple
  177. Juliano Pinto is a paraplegic man who symbolically "kicked off" an event in WHAT COUNTRY in 2014 by using a mind-controlled robotic exoskeleton?  Answer: Brazil (World Cup)
  178. When a password is limited strictly to numeric characters, the secret is often referred to as a PIN. What does that acronym stand for?  Answer: Personal Identification Number
  179. Zoox, Pony.ai, and Aurora are all technology startups that have collectively raised billions of venture capital dollars working in what specific field of software?  Answer: Autonomous vehicles
  180. In November 2020, Amazon launched "Amazon Pharmacy" as a new Prime membership benefit. This new line of business is built in part on the technology of a 2018 acquisition. What was this alliterative pharmacy-technology company that Amazon acquired?  Answer: PillPack
  181. Before the Wi-Fi branding originated, a university in Pittsburgh build the first campus-wide wireless Internet network and named it Wireless Andrew. What was this school?  Answer: Carnegie Mellon
  182. In 1998. Jeff Bezos made a deal with British film fan Col Needham to purchase what movie database site for $55 million?  Answer: IMDb
  183. "Bad Blood" is a best-selling 2018 nonfiction book about what Silicon Valley company that was valued at $9 billion in 2014 and dissolved in 2018?  Answer: Theranos
  184. Following Marshmallow, Nougat, and Oreo, what 2018 release was the last Android OS to be named for a dessert?  Answer: Pie
  185. With a valuation north of $1 billion and more than $700 million raised in venture capital, what is the four-letter company that offers business credit cards to technology companies and brands itself as "the financial OS for the next generation of business"?  Answer: Brex
  186. Typically considered the successor to dial-up internet access in many American homes, what was the "B" term for wide bandwidth data transmission which was able to transport multiple signals and traffic types? This replacement technology allowed for always-on and faster internet.  Answer: Broadband
  187. What is the five-letter name of the London-based company that provides software for virtual events and raised *three* rounds of venture capital in 2020 totaling more than $170 million? The company grew from 5,000 to over 3 million users during the year.  Answer: Hopin
  188. What five-letter word is both the name of a Microsoft graphics editor and a breed of horse whose coat has a spotted pattern of dark and light colors?  Answer: Paint
  189. Introduced in 1985, what line of Commodore personal computers has a name that means "friend" in English?  Answer: Amiga
  190. Now used to describe any technophobe, what group of northern English weavers gained notoriety in the early 19th century for smashing cloth-manufacturing equipment?  Answer: Luddites
  191. Microsoft reported 32 million daily active users on March 11, 2020, and 115 million daily active users as of October 28, of what video conferencing app?  Answer: Teams
  192. What is the typical four-letter word that is occasionally referred to as "Whole Home" Wi-Fi which leverages a main router and a series of nodes placed around a home for full coverage? These all share the same SSID and password.  Answer: Mesh Wi-Fi
  193. "Smart" contact lenses developed at the University of California-Davis are being promoted as an innovative way to predict and detect what second-leading cause of blindness?  Answer: Glaucoma
  194. After testing between 2019 and 2020, Walmart recently expanded its partnership with Gatik. What cutting-edge technology system does Gatik develop and produce? Other competitors in the space include Waymo and Zoox.  Answer: Self-driving trucks
  195. The robot "Flippy" produced and sold by Miso Robotics is primarily sold to aid in the specific practice of preparing what item? The robot became commercially available for $30,000 in October 2020.  Answer: Burgers
  196. The microphone, the receiver, and the battery are three of the four major components typically found in hearing aids which are one of the most common types of bionic device. What is the fourth major category?  Answer: Amplifier
  197. According to local prosecutors, a computer hacker from what European nation successfully logged in to Donald Trump's Twitter account in October 2020 by guessing the password "MAGA2020!"?  Answer: Netherlands
  198. Consisting of thousands of mass-produced small satellites in "low Earth orbit," what is the name of the "satellite internet constellation" that is being constructed by Elon Musk's SpaceX to provide satellite internet access? Naturally, the devices are primarily powered by solar panels.  Answer: Starlink
  199. The very-common robotic surgical system that was first approved by the FDA in 2000 and is made by the company Intuitive Surgical is designed to facilitate surgery with a minimally invasive approach and is fully controlled by a surgeon from a console. This robotic system is named after what famous man?  Answer: Leonardo da Vinci
  200. In what year did the first AWS (Amazon Web Services) service launch to the public? We'll give you credit if your response is within two years of the correct answer.  Answer: 2004 (2002 - 2006 accepted)
  201. What e-commerce company, whose name is taken from the Japanese word for "optimism," has been called "the Amazon of Japan?" The company is also the current jersey sponsor of the NBA's Golden State Warriors.  Answer: Rakuten
  202. What is the "double O" name of the web testing and diagnostics company founded in Seattle in 2006 that has a well-known, eponymous internet speedtest?  Answer: Ookla
  203. The dominant semiconducting material used in current photovoltaic technology is typically referred to as c-Si. What does that hyphenated series of three letters stand for?  Answer: Crystalline silicon
  204. In 2017 and 2018, "CryptoKitties" were sold for thousands of dollars at auction, attracting attention to this game which was built on what type of cryptographic technology?  Answer: Blockchain
  205. What is the tasty name of the series of small single-board computers developed by an eponymous foundation in the UK and often used for the promotion of teaching computer science concepts in schools and developing countries?  Answer: Raspberry Pi
  206. In December 2020, Walmart became the first major partner of what technology company to host a "shoppable livestream"? Fashion items were purchasable through Walmart without leaving this popular app created by the technology company.  Answer: TikTok
  207. In the medical field, what is the name for a tube typically made of plastic or metal that is inserted into the lumen of a vessel or duct with the goal of keeping a passageway open?  Answer: Stent
  208. When a surgeon speaks of an MVR, they likely mean the replacement of what valve in a patient's heart?  Answer: Mitral valve
  209. What term is used in place of the traditional "manufacturing" when referring to the production of steel or semiconductors?  Answer: Fabrication
  210. In the week between March 11 and March 18, 2020, what Microsoft app went from 32 million to 44 million daily active users, up to 115 million by October of the same year?  Answer: Teams
  211. Headquartered in Chicago, what repetitively named company claims to be the world's leading provider of in-flight Internet and entertainment?  Answer: Gogo
  212. Easily confused for a coyote, Wilber is the paintbrush-chomping mascot of what open source graphics editor?  Answer: GIMP/GNU Image Manipulation Program
  213. The field workers for the FDA are often known as "Investigators" but they have a more technical name abbreviated as CSOs. What does this initialism stand for? These are the folks that inspect production facilities, illnesses, and review cases of medical devices or drugs.  Answer: Consumer Safety Officers
  214. The Penguin, Colonel Mustard, Colonel Klink, Mr. Peanut, Count von Count, and Charlie McCarthy are a few famous fictional wearers of what optical accessory?  Answer: Monocle
  215. According to a former Facebook employee, the company used to have a master password that could unlock any user's account. This password was a variation on the name of what martial artist and actor, perhaps because he definitely couldn't be considered "too weak"?  Answer: Chuck Norris
  216. Including "Deaver," "Army-Navy," and "Bookwaiter" models, what R-word means a device used by a surgeon to hold an incision open while performing an operation?  Answer: Retractor
  217. First released in 2002 and actively maintained through at least 2020, the open-source software package YARP is written in C++ for connecting sensors, processors, and actuators in what type of object that represents the third letter in the software's acronym?  Answer: Robots
  218. COVID-19 revived the near obsolete Drinker Tank, popular polio-era negative pressure ventilators better known by what metallic name?  Answer: Iron Lung
  219. Under the supervision of Dr. Alan Isen in a television studio, who was the first U.S. President to appear in public wearing contact lenses? This occurred during the decade in which contact lenses first had mass appeal thanks to improved manufacturing technology.  Answer: Lyndon Johnson
  220. There is a Utah-based survey software company that planned to go public in 2018 but was instead sold to tech giant SAP. Three years later the company was finally taken public by parent company SAP. What is this company founded by Ryan Smith?  Answer: Qualtrics
  221. Tony Stark tries on his magnanimous dude persona at the start of "Captain America: Civil War" by funding all student projects at what New England school?  Answer: MIT
  222. Formally approved by the U.S. Department of Defense, what is the name of the information security certification known by a five-letter initialism with ~148,000 qualified holders as of January 20211? The organization overseeing this certification was formed in mid-1989 as a non-profit.  Answer: CISSP
  223. Researchers at the University of Texas at San Antonio built a robot in 2018 designed to be small enough to help fight cancer and serve other surgical methods. The device was entered into the Guinness World Records as the "smallest medical robot" as it has a spherical radius of only 120 ______. What very-small unit fills the blank?  Answer: Nanometers
  224. Japanese chemist Akira Yoshino switched from low-yield polyacetylene to a carbonaceous material electrode in 1985, locking in what critical piece of cell phone tech?  Answer: Lithium-ion battery
  225. Ad Astra Rocket, Avantica, and Nimiq are all companies that are part of the economic shift from cattle ranching to information technology in what Costa Rican province?  Answer: Guanacaste
  226. With an initial release in 2003, what is the free open-source content management system written in PHP and paired with a MySQL (or MariaDB) database that features numerous plugins and templates known as "Themes" and is currently used by 39% of the 10 million most-popular websites in the world?  Answer: WordPress
  227. Usually including an adjustable cuff and a rubber tube, the device called a sphygmomanometer takes what important measurement?  Answer: blood pressure
  228. Vinod Khosla, a billionaire and founder of an eponymous venture capital firm, is also a cofounder of what company that created the Java programming language?  Answer: Sun Microsystems
  229. In 1992, NASA mission specialist Mae Jemison became the first Black woman in space when she traveled aboard what space shuttle whose name has a British spelling?  Answer: Endeavour
  230. In 2005, Linus Torvalds created software for tracking changes on files in order to improve development of the Linux kernel. Since 2005, the open-source software has had Junio Hamano as the core maintainer. What is the three-letter name of this uber-popular software among developers?  Answer: Git
  231. Mastercard's Pay Pass and Tap & Go technology allow smartphone users to tap their phone to use contactless-enabled payment methods for checkout. What three-letter communication protocol is typically used for this implementation?  Answer: NFC
  232. Founded in 2007 as 10gen in New York City by Dwight Merriman and Kevin Ryan, what is the name of the software company that develops and sells support for a popular open source NoSQL database?  Answer: MongoDB
  233. Faced with claims of "technology doping" because of its advertised ability to provide "up to 85-percent energy return," the Nike Vaporfly running shoe was first released in what year?  Answer: 2017
  234. Headquartered (somewhat ironically?) in Santa Clara, California, what is the name of the American cybersecurity company that serves 85 of the Fortune 100 and is the home to both the Unit 42 threat research team and the Ignite cybersecurity conference?  Answer: Palo Alto Networks
  235. What is the five-letter "B" word that is used to refer to a dosage of fast-acting insulin that is often given via the continuously-attached "pump" device worn by some diabetics?  Answer: Bolus
  236. When the full extent of the 2020 SolarWinds-focused cyberattack on the U.S. federal government was starting to be understood, Microsoft's president described the attack as "largest and most sophisticated the world has ever seen." The malware responsible for the attack was named for what astronomical-sounding explosion?  Answer: Sunburst
  237. Considered critical components of nanotechnology, what is the term for liquids (and their manipulation for scientific users) that are geometrically constrained to sub-millimeter sizes?  Answer: Microfluids
  238. Although the company maintains and distributes many types of open source software, it is most well known for its enterprise Linux and virtualization products. What is this company headquartered in Raleigh and purchased by IBM in 2019? You might also see their name written when visiting a haberdasher.  Answer: Red Hat
  239. Known for its "millennial-friendly" tech platform and branding, what is the name of the insurance technology company that offers rental, homeowner, and pet insurance policies in the United States and additional policies outside the country? The company was founded, in part, by the co-founder of Fiverr in 2015 and became a publicly traded company in 2020.  Answer: Lemonade
  240. Also known as an exoskeleton, what is the "O" term for a device applied externally that is used to modify the structural and functional characteristics of the skeletal and/or neuromuscular systems?  Answer: Orthosis
  241. Written in Python and used as an open-source workflow management platform, what is the name of the "ventilated" Apache-managed project started at Airbnb in 2014 and designed under the "configuration as code" principle?  Answer: Airflow
  242. Biotech scientists at Germany's Max Planck Institute have experimented with using what stimulating chiral alkaloid as a defensive substance against herbivorous insects? This substance is often associated with human usage in various forms.  Answer: Nicotine
  243. Linux uses all the letters of what operating system family that it was designed to imitate?  Answer: Unix
  244. LiMux was a project for migrating what huge Bavarian city from Windows to Linux?  Answer: Munich
  245. The H-Store system is considered one of the most prominent examples in the class of parallel database management systems which are typically known by what six-letter name?  Answer: NewSQL
  246. According to the official website, "Project Sunroof is a solar calculator from ______ that helps you map your roof's solar savings potential." What technology company's name is missing from that sentence?  Answer: Google
  247. What is the alliteratively-named San Francisco-based technology company that offers pay-per-mile car insurance? The company was founded in 2011 and went public in February 2021.  Answer: Metromile
  248. In general, the über-popular database language SQL has four types of "join" functions: left, right, and what two other joins?  Answer: Outer and inner
  249. Announced in 2020, the program AlphaFold 2 program became record-settingly good at using AI algorithms to accurately predict the structure of what biomolecules?  Answer: Proteins
  250. Policybazaar and ZhongAn Insurance are both technology-based insurance companies that have received large amounts of funding through the Vision Fund which is one of the world's largest venture capital funds and is associated with what Japanese telecom giant?  Answer: SoftBank
  251. What is the two-word official name of the feature in the Zoom app in which smaller groups of people meet separately from a main meeting?  Answer: Breakout Rooms
  252. Often implanted in people who have had cataract surgery, a "pseudophakos" is an artificial replacement for what part of the eye?  Answer: lens
  253. Combining an integrated image guidance system and a linear accelerator on a robotic manipulator, what is the name of the medical robot invented by John Adler at Stanford and released by Accuray Incorporated? The dangerous-sounding device is frequently used for tumor removal and other oncological procedures.  Answer: CyberKnife
  254. With more than $140 million in funding raised as of April 2021, what is the London-based fintech company with a Plaid-like technology that declares "We build intelligent infrastructure that puts fintech at people's fingertips. Empowering businesses in every industry to create first-class financial experiences."?  Answer: TrueLayer
  255. Radiation therapy for cancer patients works by damaging the DNA of cancer cells through either direct or indirect ionization of atoms in a DNA chain. Indirect ionization occurs when what "liberated" molecule with an unpaired valence electron is formed?  Answer: Free radical
  256. What popular operating system, launched in 1991, also has its own mascot, Tux the penguin?  Answer: Linux
  257. Dr. D.J. Patil was named the first White House Chief Data Scientist of the Office of Science and Technology Policy, under which President's administration?  Answer: Barack Obama
  258. Ancient Chinese doctors used onion stalks to perform the function of what tube, used to remove fluids from a body cavity?  Answer: catheter
  259. What multinational technology and internet company, owner of Fitbit, launched its own Finance website in 2006, tracking stocks and earnings along with financial news?  Answer: Google
  260. First released with the 2020 MacBook Air, what is the alphanumeric name of the first Apple-designed processor used in its computers, which acts as a CPU and a GPU and is replacing many Intel Core chips?  Answer: M1
  261. What British woman is considered to have written the first ever piece of computer software, developing an algorithm for Charles Babbage’s theoretical Analytical Engine in the 1840s? She was the only child of George Gordon, Lord Byron, she is best known with an “L” last name.  Answer: Ada Lovelace
  262. What medical “d”evice company, founded in 1999 and headquartered in San Diego, California, manufactures blood glucose monitors for diabetes management?  Answer: Dexcom
  263. What is the "R" name for DNA created by combining fragments from different sources? These are occasionally referred to as "chimeric" DNA and are considered a key feature in much of DNA biotechnology applications.  Answer: Recombinant DNA
  264. Declared by medical device manufacturers in each market where they plan to sell a new product, the intellectual-property acronym FTO stands for "freedom to" WHAT?  Answer: operate
  265. In 2011, a Swedish university hospital performed the world's first transplant operation using a synthetic organ that was fully grown in a laboratory. What organ, also known as a windpipe, did they successfully transplant?  Answer: Trachea
  266. Lonza Group AG is a multinational chemical and biotechnology company headquartered in Basel, a city in what European country? It was established in the late 19th century.  Answer: Switzerland
  267. What parent company of several medical technology companies, founded in 2015 in Erlangen, Germany, traces its origins back to 1847 and Werner von S______? Fill in the “S” blank, a company who likes to refer to itself as “Healthineers”.  Answer: Siemens
  268. Released in 1982 and still popular, what was the first ever basketball shoe to use Nike Air technology? It shares its name with an airplane and a 1997 Wolfgang Petersen action movie.  Answer: Air Force 1
  269. A recent product from Ontel for heat production is the ______ Hat, which uses water technology and a UV shield to keep your head cool. Fill in the blank, also a term for the northernmost region of the world.  Answer: Arctic
  270. The Palace of Westminster is home to what iconic piece of architectural technology, completed in 1859 and designed by Augustus Pugin?  Answer: Big Ben
  271. What author of both popular science and science fiction laid out his “Three Rules Of Robotics” in 1942, explaining how robots could protect humans and themselves, which influenced later real world robot makers. He expounded on these rules in many short stories, including his “I, Robot” collection.  Answer: Isaac Asimov
  272. In a feat of inter-species biotechnology, researchers at the University of Wyoming were able to insert the silk-producing gene from spiders into what mammal which enabled them to harvest long strands of spider milk from the animal's milk?  Answer: Goats
  273. Used to amplify RNA targets, the RT-PCR method stands for "reverse transcription polymerase chain" WHAT?  Answer: reaction
  274. Baha hearing devices are good for more than the beach, since Baha is just an acronym for WHAT-anchored hearing aids?  Answer: Bone
  275. Like and share: In June of 2021, what social media giant announced they were expanding the option to permanently work remotely to employees across all levels?  Answer: Facebook
  276. Placed in the chest to monitor and correct abnormal heart rhythms, the medical device known as an "ICD" is short for "implantable cardioverter" WHAT?  Answer: defibrillator
  277. Although they're separated by nearly 3,000 miles, Caltech, the famous university in Pasadena, enjoys a lively, prank-filled rivalry with what equally prestigious New England school?  Answer: Massachusetts Institute of Technology
  278. What “M” cancer center is a nonprofit located in Tampa, Florida? Established in 1981 by the Florida legislature, it opened on the USF campus in 1986.  Answer: Moffitt Cancer Center
  279. What “N” cloud computing company, owned by Oracle, offers supply chain planning software? Their company name implies they offer a variety of software that is internet accessible.  Answer: Netsuite
  280. In June 2021, Medtronic announced a successful prostatectomy performed by their robotic assisted surgical system with what same name as an annual science fiction literary award?  Answer: Hugo
  281. The Slack icon and the Olympic rings have all the same colors in common except what way coolest one?  Answer: Black
  282. Blood-forming stem cells are important in cancer treatments because they form red blood cells, white blood cells, and what clotty things?  Answer: Platelets
  283. Biotech that exists on a scale of one billionth of a meter is called ______biotechnology. Fill in the one word prefix, also the name of a flash memory version of the iPod Mini that was sold from 2005 to 2017.  Answer: nanobiotechnology
  284. A Rochester, New York developed what open-source operating system written in way more than three lines of code and named for what short poetry form?  Answer: Haiku
  285. What “S” biotech company, started in Seattle, WA in 2018, is using engineered cells to repair damaged cells and genes to fight disease? Its name is the Arabic word for “year.”  Answer: Sana Biotechnology
  286. ESR, which is measured by placing a blood sample in a test tube to see how quickly the red cells settle, stands for "erythrocyte ___ rate." What word goes in the blank?  Answer: sedimentation
  287. What giant Chinese technology and e-commerce company was named by founder Jack Ma after a character from the Arabian Nights fairy tales?  Answer: Alibaba
  288. What “C” cybersecurity, founded in Sunnyvale, CA in 2011, has a two word name that implies it can attack problems quickly across a variety of software? Its logo is a red hawk swooping in.  Answer: Crowdstrike
  289. What “D” technique is electrically induced heat, often used during surgery, in order to help maintain bloodflow and prevent excessive bleeding? It gets its one word name from greek words literally meaning “heating through.”  Answer: Diathermy
  290. What palindromic technology uses radio waves to determine location information on objects? It was also the name of the Corporal played by Gary Burghoff on “M*A*S*H."  Answer: Radar
  291. What computer and printer giant was founded in 1939 in Palo, Alto, CA? It is sometimes better known by the two-letter acronym based on its founders names.  Answer: Hewlett-Packard
  292. What “A” antivirus software is a freeware solution available across multiple platforms, with an amoeba like orange “A” as a logo? It is also a pirate word meaning “Stop.”  Answer: Avast
  293. Khula is a startup software platform that aims to provide technological infrastructure for agriculture companies. It is based in what country, with one of its three capitals being Cape Town?  Answer: South Africa
  294. An American company, founded by Olivier Pomel in 2010, that monitors cloud-scale applications through a SaaS-based data analytics platform, is DataD______. Fill in the one word blank, an animal seen in their purple logo playfully holding a chart.  Answer: Dog
  295. What commonplace medical device is a plunger attached to the a cylindrical tube, allowing for even intake and discharge of fluids? It gets its name from the Greek word for “tube.”  Answer: Syringe
  296. A web infrastructure and website security company that provides a content delivery network, founded in 2009 in San Francisco by Matthew Prince, is CloudF______. Fill in the word blank, symbolizes by a “F”lash of light on an orange cloud in the company’s logo.  Answer: Flare
  297. What “K” IT infrastructure technology company, based out of Armonk, New York, started as a spinoff of IBM? Its logo is its own name, spelled out in lowercase orange letters.  Answer: kyndryl
  298. What “Z” company, founded in 2009 in Boston, MA, offers disaster recovery for cloud technology, and is now a subsidiary of Hewlett-Packard? Its logo is its name written in red, with the “O” at the end crossed out, like it was a zero.  Answer: Zerto
  299. Scientists in South Korea are developing a robot that can change its entire appearance to match its surrounding colors, like a chameleon. This will be a high tech example of what “C” practice of disguising something by covering up how it looks?  Answer: Camouflage
  300. A company that manages customer service employees on behalf of other brands, with remote employees connected to their Alexandria, Viriginia headquarters, is ______desk Connect. Fill in the three-letter acronym blank, usually referring to celebrities or people who receive special treatment.  Answer: VIP
  301. The first FDA-approved telemedicine robot that uses autonomous movement technology is the RP-VITA, from the Roomba-making firm that shares what name with a Will Smith movie?  Answer: iRobot
  302. That connects: in an August 2021 blog post, CEO Ryan Roslansky approved permanent remote work for employees of what business-oriented social network company?  Answer: LinkedIn
  303. In 2021, an Apple II computer manual signed by what mock turtleneck enthusiast sold for almost $800,000 at auction?  Answer: Steve Jobs
  304. In education, the acronym STEM stands for "science, technology, engineering, and mathematics." When an A is added to form the acronym STEAM, what does the A stand for?  Answer: arts
  305. Befitting the local culture of cycling, the SolaRoad is a high-tech bike path equipped with solar panels to feed energy back to the grid, located in the town of Krommenie in what European country?  Answer: Netherlands
  306. No flexibility on your answers: launched in 2006, Amazon's EC2 stands for WHAT Compute Cloud?  Answer: Elastic
  307. "Show me photos from our anniversary" was a quote in the love story commercial about a woman named "Loretta" that provoked tears in viewers from what technology giant in 2020?  Answer: Google
  308. The character simply named "Baby" had many famous commercials; in 2008's Super Bowl XLII the protagonist interrupted himself with a burp-up after saying "Check it, click, I just bought a stock. You just saw me buy a stock." What financial technology company was behind this famous campaign?  Answer: E-Trade
  309. Ridley Scott directed the dystopian, Orwell-inspired, hammer-tossing commercial for what now-behemoth but then-underdog company during the 1984 Super Bowl?  Answer: Apple
  310. An ultimate sleep experience is the goal of what high-tech smart bed loaded with "responsive surface technology"?  Answer: ReST bed
  311. What Japanese-based conglomerate used "That '70s Show" star Ashton Kutcher to promote its Coolpix digital camera in a 2009 commercial?  Answer: Nikon
  312. Featuring vocals from Justin Timberlake, "Ayo Technology" is a 2007 song that hit the Top Ten in both the UK and the US from what rapper whose name is also a sum of money?  Answer: 50 Cent
  313. Dolly the Ewe's birth in 1996 and subsequent life helped prove the viability of what scientific and technological process?  Answer: Cloning
  314. At 440,000 tweets per minute, the most tweeted moment of the 2016 Oscars occurred during Leonardo DiCaprio's acceptance of the Best Actor award for his performance in what film?  Answer: The Revenant
  315. The Atanasoff-Berry Computer, the world’s first electronic digital computer, was built during the 1930s in what U.S. state nicknamed the “Hawkeye State”?  Answer: Iowa
  316. What mechanical device can be described as a method of applying pressure to an inked surface onto a medium, thereby transferring the ink? This two word device has St. Brigit as its patron saint.  Answer: Printing Press
  317. Not to be confused with earphones, what Nike technology featured on shoes like The Alphafly works like an airbag to help athletes conserve energy? We're looking for two words here.  Answer: Air Pod
  318. "Keyhole" is another name for minimally invasive surgery known by what L-word that roughly mean "seeing a flank"?  Answer: Laparoscopy
  319. What “A” drug is a nasal spray used to treat congestion caused by colds or allergies, with chemical name oxymetazoline?  Answer: Afrin
  320. What is the "sizzling" name of the proprietary computer bus and power connector that has been used to charge and connect Apple mobile devices since 2012?  Answer: Lightning
  321. If someone complains about their aching erythrocytes, they're overthinking things and talking about what really important oxygen deliverers?  Answer: Red blood cells
  322. First built by English mathematician Charles Babbage in 1822, what electronic object was named Time Magazine’s "Man of The Year” in 1982?  Answer: The computer
  323. The first compact disc was created in 1982 by Sony and what electronics brand that is known for originally selling lightbulbs and was founded by Gerard Philips?  Answer: Philips
  324. While working at the Xerox Palo Alto Research Center during the 1970s, computer scientist Larry Tesler coined what three common computer commands first used to edit documents on a word processor he co-created called Gypsy?  Answer: Cut, copy, paste
  325. An IT security company co-founded in 1993 by Gil Shwed and based in Israel is ______ Point Software Technologies. Fill in the one word blank, also an announcement made in chess when the King is in initial danger.  Answer: Check Point Software Technologies
  326. What is the name of the virtual assistant developed for Samsung devices in 2017 and is the surname of a famous Bill who portrayed mild-mannered Bruce Banner in the 1980s television series The Incredible Hulk?  Answer: Bixby
  327. What is the name of the spacecraft launched in 1989 to observe Jupiter that is named for the Italian astronomer who is regarded as the “Father of the Scientific Method”?  Answer: Galileo
  328. First performed by physician Raymond Damadian in 1977, MRI is short for what radiology technique which uses scanners with strong magnetic fields to create anatomical images of the physiological processes of the body?  Answer: Magnetic Resonance Imaging
  329. If the star of the "Mission: Impossible" movies takes a nasty spill, he might get a CT scan. The C stands for "Computed," and what does the T stand for?  Answer: Tomography
  330. Developed at MIT and at Boston Dynamics, Spot is a contact-free robot who helps with basic patient care and is mounted on a body with what guessable number of legs?  Answer: Four
  331. The word “cyborg” is a portmanteau of what two-word term describing a bionic human, according to Merriam-Webster?  Answer: Cybernetic organism
  332. What “V” biotech startup, started in Boston in 2011, is working on a platform of stability to allow for global delivery of vaccines? Their name is fittingly a spin on a shorthand of the word “vaccine.”  Answer: Vaxess Technologies
  333. Condor Cluster was the nickname of the supercomputer built by the Air Force Research Laboratory in 2010 made of 1,760 units of what video game console that debuted November 11, 2006 and was the first to use Blu-ray Discs?  Answer: Sony PlayStation 3
  334. Since 1990, curious canines Nipper and Chipper were frequently featured on advertisements for what tech company as their official mascots?  Answer: RCA
  335. What type of radiation therapy uses positively-charged particles to treat cancerous and noncancerous tumors?  Answer: Proton therapy
  336. A Danish multinational pharmaceutical and biotechnology company that makes the drugs Levemir and Victoza is ______ Nordisk. Fill in the one word “N” blank.  Answer: Novo Nordisk
  337. What USA Network series starred Rami Malek as Elliot, an antisocial computer programmer who's a cybersecurity engineer by day and a vigilante hacker by night?  Answer: Mr. Robot
  338. Often pronounced “gooey”, GUI is short for what well-known three-word tech term?  Answer: Graphical User Interface
  339. What startup, acquired by Facebook for $1 billion in 2012, became the fourth most downloaded app in the 2010s and is known for the posting of pictures?  Answer: Instagram
  340. In the early 19th century, Charles Babbage designed a theoretical computer that could be programmed, can called it the Analytical what? This name may have come from the idea that inputs from the user would be converted into the computer’s functions.  Answer: Analytical Engine
  341. Experiments in microreactor technology in 2021 at Eielson Air Force Base in what Alaskan city has major ramifications for potential energy for consumers across the entirety of the state?  Answer: Fairbanks, Alaska
  342. What Google software, debuting in 2016, offers vocal help to Google mobile and smart home device owners? This virtual helper’s name implies that its job is to help you reach your goals.  Answer: Google Assistant
  343. What medical device includes the latin word for “cloud” and has the ability to evaporate liquid medication into mist to enable users to inhale it into their lungs?  Answer: Nebulizer
  344. On November 23, 2021, what tech conglomerate sued NSO Group, an Israeli firm that sells iPhone-hacking software to governments and law enforcement agencies?  Answer: Apple
  345. If you've got some hollow needles filled with cold fluid meant to destroy cancerous fluid, you're performing what cancer treatment that starts with "C"?  Answer: Cryoablation
  346. Composed for solo guitar by Francisco Tárrega in 1902, "Grand Valse" is used as the distinctive ringtone of what Nordic telecom?  Answer: Nokia
  347. Which interdisciplinary field is concerned with the computational interrogation of large-scale biological data, typically as applied to molecular genetics and genomics? One-word answer required.  Answer: Bioinformatics
  348. The CF Toronto Eaton Centre has a holographic fashion show display thanks to what 5-letter cloud technology? Coincidentally, It is the first letters of the capital of Oregon in the US.  Answer: PORTL
  349. We're not sure if he's into making his own beer, but CAP theorem is also known by the name of a computer scientist with what B-word surname?  Answer: Brewer
  350. Postmates plans to develop a fleet of street delivery robots under what “S” company name? The name implies the robots will help and provide for Postmates customers.  Answer: Serve Robotics
  351. What “E” wallet company makes a smart wallet that uses RFID technology that prevents would be wallet thieves from accessing the credit cards on the inside?  Answer: Ekster
  352. Lockheed Martin manufactures what “G” Flow technology, which provides long-duration and large-capacity energy storage?  Answer: Gridstar Flow
  353. Played by LeVar Burton, Lieutenant Geordi La Forge wore a VISOR, a curved device worn over the face like sunglasses, to restore his vision on which TV series in the "Star Trek" franchise?  Answer: The Next Generation
  354. Sandra Bullock played Angela Bennett, a systems analyst for the fictional Cathedral Software company in what 1995 thriller movie that featured no fishermen or trapeze artists?  Answer: The Net
  355. Meaning a digital system for recording the transaction of assets in which the transactions and their details are recorded in multiple places at the same time, the abbreviation DLT stands for "digital WHAT technology?"  Answer: Ledger
  356. "2PM" is the Peloton username of what NFL athlete, who currently plays quarterback for the Kansas City Chiefs?  Answer: Patrick Mahomes
  357. A science and technology center in Downtown San Jose, that offers hands-on STEAM education, is The ______ Interactive. Fill in the one word blank, a word also used to describe colleges that offer specific applied science education.  Answer: The Tech Interactive
  358. What word follows “Wartenberg” in the alliterative name of a medical device designed to test a patient’s sensitivity as it is rolled across their skin?  Answer: Wheel
  359. There are two massive solar arrays connected to the Zvezda Service Module, a component of what ginormous space thing?  Answer: International Space Station / ISS
  360. Hardly anyone could have predicted that supply chain and e-commerce software company NetSuite would get scooped up in 2016 by what future-focused, Austin-based tech company?  Answer: Oracle
  361. A medical device company, founded in 1998 in Shanghai, China, makes of the ENO pacemaker and the Spyderview arrhythmia assesment, is ______Port. Fill in the one word blank, also a metric prefix meaning “one millionth.”  Answer: MicroPort
  362. Okay, funny guy: the Latin for "upper arm" gave us the common English name of what upper arm bone?  Answer: Humerus
  363. What “M” computer security company, founded by namesake John in 1987 before being acquired by Intel in 2011, is well known for its anti-virus software that is available to individual consumers?  Answer: McAfee
  364. For some reason, it wasn't until 2016 that Tim Berners-Lee won the Association for Computing Machinery's top "Nobel-level" award, named for what British mathematician and computer scientist?  Answer: Alan Turing
  365. What term is used for the most basic level or core of an operating system, responsible for resource allocation, file management and security? In a different context, this word can also mean the seed and hard husk of a cereal.  Answer: Kernel
  366. Capella Space, a startup company founded in San Francisco in 2016, is working on space-based observation satellites that use what “R” technology, with special modifications that allow it to penetrate clouds and see at night?  Answer: Radar
  367. A European venture capital firm, founded in 1996 by Neil and David Rimer with dual headquarters in San Francisco and London, that invests in technology enable companies, is ______ Ventures. Fill in the one word blank, also the term for a list of names at the back of a book, indicating on what pages they occur.  Answer: Index Ventures
  368. The "Hello Girls" were women sworn into the U.S. Army Signal Corps during World War I, tasked with operating what piece of technology?  Answer: switchboard
  369. QuantBioRes, a company that is experimenting with electromagnetic resonance to treat viruses, acquired in 2022 a major shareholder in what Serbian tennis player, winner of several Grand Slam titles in the 2010s?  Answer: Novak Djokovic
  370. Although the name sounds like it means a very small sum of money in Europe or the US, what Chinese tech company's name actually comes from characters that mean "galloping fast information?"  Answer: Tencent
  371. In 2011, Manish Chandra founded an online new and used clothing marketplace that trades on the NASDAQ under what four-letter Spice Girl stage name?  Answer: Posh / (for Poshmark)
  372. Developed by Unimation, the Programmable Universal Manipulation Arm is also known by the much shorter name of what fierce animal?  Answer: PUMA / Puma
  373. The four principle wireless encryption standards available at most access points are WPA, WPA2, WPA3, and which less-secure fourth option?  Answer: WEP
  374. The emerging technology known as DeFi intends to place power into the hands of users without the need of Financial Institutions such as banks or exchanges. What is the full two-word name of DeFi?  Answer: Decentralized Finance
  375. A biotechnology company, founded in 1996 by Martine Rothblatt in Silver Springs, MD, specializing in lung disease and organ manufacturing, is ______ Therapeutics Corporation. Fill in the one word blank, also the “U” name for an airline based out of Chicago, IL.  Answer: United Therapeutics Corporation
  376. The vaccine codenamed AZD1222 was developed by the University of Oxford in collaboration with which multinational pharmaceutical and biotechnology company?  Answer: AstraZeneca
  377. Managed by the California Institute of Technology, JPL is a federally funded research and development center in Pasadena. What does JPL stand for?  Answer: Jet Propulsion Laboratory
  378. Green biotechnology refers to biotechnology used in the environmental sector, whereas what color is used to describe biotechnology used in the medical and pharma field?  Answer: Red
  379. A dude named Chip Morningstar received the first JSON message, a format derived from what core language repped by the "JS"?  Answer: JavaScript
  380. The gene gun, a device used to infuse a new organism with genetic material that is then incorporated into the organism’s DNA, was invented by research scientists at what “C” Ivy League university, located in Ithaca, New York?  Answer: Cornell University
  381. What “A” technology from Microsoft allows desktop applications to link to the web? Its name is a word followed by a letter that is late in the alphabet.  Answer: ActiveX
  382. Because it's "nature's engineer," a beaver named Tim serves as the mascot for the sports teams at what East Coast private research university?  Answer: MIT
  383. In manufacturing, what “M” term is used to describe a production technology that necessitates orders be brought to the machine to wait in queue? It is a term used for a structure erected to commemorate a person or event, such as the Washington one in the United States.  Answer: Monument
  384. The Kerry biopharmaceutical brand is leader in what “N” concept as it applies to cells? It is the scientific analysis of how food provides cells with life.  Answer: Nutrition
  385. According to Michael Scott, there have been eight "IT guys," including Lozenge, Shorts, and Nick, at what fictional company on "The Office?"  Answer: Dunder Mifflin
  386. Called a "giant brain" by the media, ENIAC was a pioneering computer that debuted in 1946 after being built in secret at what southernmost Ivy League university?  Answer: University of Pennsylvania
  387. Dual-energy X-ray absorptiometry, also known as a DEXA scan, is frequently used to measure the density of what material in the body?  Answer: Bone
  388. Maker of devices such as Nintendo gaming consoles, iPhones, and Amazon Kindle, the Taiwanese manufacturer Hon Hai Technology Group is better known by what "sly" name?  Answer: Foxconn
  389. What “i” term refers to a technology based real estate purchaser, who purchases a property instantly and takes on the full burden of owning, marketing, and reselling a property? Its name is similar to that of the iPhone, but for a purchaser.  Answer: IBuyer
  390. What media streaming device's name translates to the number 6 in Japanese, a nod to this being the 6th company started by its founder, Anthony Wood?  Answer: Roku
  391. The term "robot" was introduced in what form of literature (novel, play, short story, article, book, poem) by Czech writer, Karel Capek, in 1920?  Answer: Play
  392. Founded by Russian brothers Pavel and Nikolai Durov, what social media app has become central to the Ukrainian war effort, helping information to circulate despite Russia's crackdown on other platforms?  Answer: Telegram
  393. Which password recovery tool, developed for Microsoft Windows, is named after the first two sons of Adam and Eve in the biblical Book of Genesis?  Answer: Cain and Abel
  394. In 2022, Credit Kudos, a credit evaluation tool for lenders based out of the UK, was purchased by what technology giant with a fruit-based name?  Answer: Apple
  395. Joseph F. Engelberger, considered the "Father of Robotics," created the world's first industrial robot in 1961, which was used on the assembly line for what automotive company?  Answer: General Motors
  396. What word means to add an impurity to a semiconductor to produce a desired electrical characteristic? In a different context, this word refers to the administration of drugs to enhance sporting performance.  Answer: Doping
  397. Allied codebreakers at Bletchley Park and 1990s programmers trying to establish anonymous Internet banking create the storylines in what 1999 Neal Stephenson novel with a 13-letter title?  Answer: Cryptonomicon
  398. What was the name of the personal computer, one of the first aimed at individual business users to present a graphical user interface, that Steve Jobs named after his daughter?  Answer: Lisa
  399. What “N” Biotechnology company seeks to transform the field of proteomics by democratizing access to the proteome? Its name is the same as Nemo’s ship in “20,000 Leagues Under The Sea.”  Answer: Nautilus Biotechnology
  400. Coined by theoretical physicist Benjamin Schumacher, what single word is used for the basic unit of information in quantum computing?  Answer: Qubit

What makes technology trivia so engaging?

For one, it’s a reflection of how fast the tech world moves.

Remember when you couldn’t live without your BlackBerry?

Now, you can’t even remember where you put it.

Things move quickly in the tech industry - and that can make for some great trivia questions.

Another reason technology trivia is so captivating is that it taps into our inner geek.

We may not all be engineers, but we all use technology every day.

And, let’s face it, some of us are just nerds at heart.

Whether you’re a self-proclaimed geek or just looking to brush up on your tech knowledge, these trivia questions are for you.

How can create the perfect technology trivia quiz?

Using Water Cooler Trivia, you can easily create a technology trivia quiz that’s tailored to your audience.

You can choose the difficulty level, number of questions, and topics.

In a few clicks, you’ll have a quiz that’s ready to go.

It's really that simple.

Get started with a free four-week trial today!