138 Fitness Trivia Questions (Ranked From Easiest to Hardest)

Updated Date:
January 6, 2023

Want to play trivia online with co-workers?

Water Cooler Trivia is a weekly trivia game for you to play against your office.
Over 26,000 people get quizzes every week. Your office should be having fun too!
Enter your email, and we'll send you this week's free ten question quiz.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Please refresh and try again.

Click here to see last week's quiz >> | We'll never use your email for anything other than trivia

Fitness trivia questions are sure to get your heart racing!

When it comes to exercising, it’s important to know all the facts.

With these 138 fitness trivia questions, you can test your knowledge on everything from speed walking to cycling.

Straight off the bat, here is a warm-up question to get you started:

Question: The 2018 New York City Marathon was ran on November 4th. This race is considered one of the "6 World Majors" for marathons. 2 others are in the US. Name either of them.

Answer: Boston or Chicago

Before we get into the trivia questions, we want to tell you about Water Cooler Trivia.

If you want a trivia quiz platform with unique questions, Water Cooler Trivia is the right choice for you.

If you're looking to test your knowledge, look no further than our weekly trivia quizzes.

With quizzes sent straight to your inbox on a range of topics including technology, science, and music, you can put your smarts to the test.

If you're interested in taking Water Cooler Trivia for a spin, consider signing up for our four-week free trial with no additional commitments.

138 Fitness Trivia Questions Ranked From Easiest to Hardest (Updated For 2023)

  1. Participants earn "splat points" by keeping their heart rate in the right zone in what colorfully-named exercise program?

    Answer: OrangeTheory

  2. Which substance in the body was once thought to be nothing more than waste from oxygen-starved muscles, but may actually be a “fuel” for high-intensity workouts?

    Answer: Lactic Acid

  3. A wearable fitness tracker might give you a measure of the change in the time between each beat of your heart. It’s called heart rate ______ (HRV), and it can tell you how good your body is at adapting to stress.

    Answer: Variability

  4. "2PM" is the Peloton username of what NFL athlete, who currently plays quarterback for the Kansas City Chiefs?

    Answer: Patrick Mahomes

  5. As of April 2021, the top 25 fastest marathon runners in history are all from just two countries. 13 of those runners are Ethiopians. From what country are the other 12?

    Answer: Kenya

  6. In 1960, which president wrote an article for “Sports Illustrated” (entitled “The Soft American”) and created fitness councils to come up with physical education curriculums for schools?

    Answer: John F. Kennedy

  7. What timely name is given to a road cycling event where you take a 100-mile/kilometer bike ride not just for fun and fitness, but often fundraising, too?

    Answer: Century Ride

  8. A wearable fitness tracker might show you your max VO2, which tells you how well your body takes up and uses oxygen while you’re working out. In the reading, “O2” is oxygen and “max” is maximum. What does the “V” stand for?

    Answer: Volume

  9. One summer day in July 1922, in Lake City, Minnesota, Ralph Samuelson used household items to invent what water-surface sport? Samuelson went on to perform and teach the sport for over 20 years.

    Answer: Water skiing

  10. The United States Anti-Doping Agency recently stated they can't unilaterally change rules that led to the suspension of what U.S. sprinter from the Tokyo Olympics?

    Answer: Sha'Carri Richardson

  11. What branded fitness training is known for high-intensity interval training and has been accused for exposing users to a heightened risk of rhabdomyolysis (rhabdo)?

    Answer: CrossFit

  12. Between 1982 - 1995, what two-time Academy Award winning actress (Klute and Coming Home) sold 17 million VHS copies in her "Workout" series?

    Answer: Jane Fonda

  13. What NYC-based fitness technology company raised around $75 million in its approximately four years in business before being acquired by Lululemon for $500 million in 2020?

    Answer: Mirror

  14. In 2022, fintech startup Oura partnered with which luxury fashion brand to bring you a $950 fitness tracking ring that is certified bling?

    Answer: Gucci

  15. Mount Whitney is the finish line for a race that starts 135 miles earlier at Badwater, the scorching basin of what national park?

    Answer: Death Valley

  16. The late, great Olivia Newton-John wore full '80s workout gear, including leotard, sweatband, and tights, in the music video for what hit 1981 song?

    Answer: Physical

  17. A great workout can make you feel great physically and mentally, in part because of what “feel good” hormones that get released by your nervous system?

    Answer: Endorphins

  18. What athleisure brand was once designed with a specific "muse" in mind: a 32-year-old woman named Ocean making $100,000 a year?

    Answer: Lululemon

  19. To train for a race back in the 1970s, Ed Pauls built a static cross country skiing machine in his Chaska, Minnesota garage. That's the origin of what exercise equipment company based in Utah, not Sweden?

    Answer: NordicTrack

  20. Frequently the object of ridicule, what Olympic distance sport requires competitors to keep at least one foot on the ground at all time?

    Answer: Speed walking

  21. What is required in aerobic respiration that is not required in anaerobic respiration?

    Answer: Oxygen

  22. In 1980, what athlete and Canadian hero, who was equipped with a prosthetic right leg, ran more than 5,000 kilometers across the country to raise money for cancer research in his "Marathon of Hope"?

    Answer: Terry Fox

  23. PLAY 60, which encourages kids to be active for 60 minutes a day, was launched in 2007 and has committed over $350 million to youth health and fitness campaigns. What sports league is responsible for the PLAY 60 initiative?

    Answer: National Football League (NFL)

  24. High intensity workouts that involve aerobic and resistance exercises are sometimes called High Intensity ______ Training, or HICT. Fill in the blank, also a term for electronic components that combine to allow for electronic flow.

    Answer: Circuit

  25. Your smartwatch or fitness wearable might be able to track your HRV during your workout and even while you’re sleeping. The metric measures the time difference between each beat of your heart. Therefore, HRV stands for heart rate ______.

    Answer: Variability

  26. A type of remote project management software shares what name for general yoga postures that help one relax after remote project management?

    Answer: Asana

  27. Jenny Craig is the sister nutrition program of what women's-only gym chain, which promotes its 30-minute total body workout?

    Answer: Curves

  28. Rosie Ruiz rose to fame in 1980 after she finished a running race in a record time of two hours and 31 minutes. However, the fame was mostly infamy as her title was stripped because of her lack of sweating, exhaustion, or knowledge of the course led to the natural conclusion that she had cheated. What was the race?

    Answer: Boston Marathon

  29. Also the first name of the star of "The Nanny," what is the name of the CrossFit workout that consists of completing 45 each of thrusters and pull-ups as quickly as possible?

    Answer: Fran

  30. Typically, there are four different major jumping events in athletic competitions such as the Track & Field World Championships or the Olympics. These are the high jump, long jump, pole vault/jump, and what fourth event?

    Answer: Triple jump

  31. Also a term for a component of a spacecraft, what T-word in CrossFit means a barbell exercise that combines a front squat with an overhead press?

    Answer: Thruster

  32. Who starred in the 80s workout video series, "Sweatin' to the Oldies," as well as his own television workout show?

    Answer: Richard Simmons

  33. Popularly known as a "jump rope" in American English, what is the term for the same object in British English that is used for fitness, competition, and choreography?

    Answer: Skipping rope

  34. What annual "testing" program, used in schools between the 1950s and the 2010s, included such challenges as pull-up (or flex arm hang), v-sit and reach, and the shuttle run?

    Answer: President's Physical Fitness Test

  35. Which I-term describes an exercise where you tighten up a muscle without moving any of the joints around it? (A “wall sit” is one example)

    Answer: Isometric

  36. What is the five-letter "T" animal with a name similar to the final training period before a long running race? These creatures are large, herbivorous mammals with a short, prehensile nose trunk. They are found in jungles and forests throughout South America, Central America, and Southeast Asia.

    Answer: Tapir

  37. Created in the 1920s by its German namesake founder and physical trainer, what P-word exercise is also known as contrology and uses devices including the Ladder Barrel and the Cadillac?

    Answer: Pilates

  38. "Independent, athletic, I been sweating, doing calisthenics" opens the 2018 song "Fitness" by what one-named pop star?

    Answer: Lizzo

  39. Requiring one to lie on their back on a flat bench while using a dumbbell, what one-handed weight training exercise is also a type of sweater and a verb describing a law-enforced traffic stop?

    Answer: Pullover

  40. With booty-focused cover art on its VHS tape case, what exercise video franchise began in 1987 with a Greg Smithey-hosted session that promised "intense target toning with less aerobics?"

    Answer: Buns of Steel

  41. What “t” is a version of HIIT based on a study involving Olympic speedskaters and named after a Japanese professor?

    Answer: Tabata

  42. How many racing lanes are in an Olympic swimming pool? We're excluding warm-up and practice lanes on this one.

    Answer: 8

  43. Although founded in 2016, what is the name of the British content subscription service that grew rapidly throughout 2020 paying out more than half a billion dollars to content creators? Although chefs and fitness instructors are present on the platform, it is most well-known for its popularity with sex workers.

    Answer: OnlyFans

  44. What electronics and fitness company, best known for its wearable activity monitors, announced in 2021 that it would grade the sleep quality of its users with cartoon animals? The company, founded in 2007 in San Francisco, is perhaps best known for step counting.

    Answer: Fitbit

  45. On average, what is the largest muscle in the human body? It's generally responsible for keeping the trunk of the body in an erect posture.

    Answer: Gluteus Maximus

  46. What actress-turned-fitness personality heavily endorsed the "Thighmaster" in the 80s?

    Answer: Suzanne Somers

  47. Ever started hurting a day or two after a workout? Blame DOMS, which stands for delayed onset ______ soreness.

    Answer: Muscle

  48. The Corpulence Index, Waist Circumference, and Surface-based Body Shape Index are three methods of quickly gauging someone's overall fitness levels based on body composition measurables. They are primarily used either in addition to, or as an alternative to what other method that only relies on two calculations: height and weight?

    Answer: Body Mass Index

  49. Which S-term describes running as fast as you can over a short distance?

    Answer: Sprint

  50. Which piece of workout equipment also known as a “cross-trainer” involves holding onto handles and moving through the motions of stair climbing without actually going anywhere?

    Answer: Elliptical

  51. Your VO2 max shows how much of which element you can take in during a workout and can be an indicator of your cardiorespiratory fitness level?

    Answer: Oxygen

  52. Which geographical term is used to describe when your progress with your fitness or diet routine “flattens out?”

    Answer: Plateau

  53. Your basal ______ rate (BMR) is how many calories your body needs just to function. To figure out how many calories you need in a day, you’ll need to factor in your activity level on top of your BMR.

    Answer: Metabolic

  54. Which term refers to the amount of work you do during a workout? For example, you could increase this value by doing more reps per set.

    Answer: Volume

  55. The earliest of these were constructed from stitched seal stretched over a wood or whalebone-skeleton frame and were originally developed by the Inuit, Yup'ik, and Aleut. What are they? A quick hint: the answer is a palindrome and they are quite the arm workout.

    Answer: Kayaks

  56. Called "the fittest woman on earth" for having won five CrossFit Games championships in a row, Tia-Clair Toomey has also represented what southern-hemisphere nation in weightlifting at the Olympic Games?

    Answer: Australia

  57. Squats, bench press, and lunges are just some examples of what kind of exercises that target multiple muscles or muscle groups at the same time?

    Answer: Compound

  58. The metaphoric feeling marathoners get when their glycogen stores deplete around mile 20 shares what name with a Chris Harwick-hosted trivia show?

    Answer: The Wall

  59. What word of French origin that means "platoon" is used to describe the main pack of riders in a cycling race?

    Answer: Peloton

  60. What iconic event in New York City cost participants only $1 upon its 1970 introduction? The event is the largest of its kind in the world and has been canceled twice since 2000.

    Answer: New York Marathon

  61. Beginning and ending in Chamonix, France, the 106-mile Ultra-Trail du Mont-Blanc foot race loops around Mont Blanc, through what other two countries?

    Answer: Italy and Switzerland

  62. La Masia de Can Planes is an "academy" in eastern Spain that served as both educational facilities and sporting grounds for promising youth talent in a specific sport. What sports TEAM is the owner and operator of this academy?

    Answer: FC Barcelona

  63. The _____ test, is a multi-stage running test named for the gradually accelerating sound-signal marking when participants must reach a specified point. What onomatopoeia-like word fills the blank?

    Answer: the bleep test

  64. Often considered the founder of experimental medicine, Claude Bernard discovered the ability of what organ to change glycogen to sugar?

    Answer: Liver

  65. In the 2018 Winter Olympics, the US won their first medal in 42 years in what Olympic sport that has historically been dominated by Nordic countries? The sports has two major techniques: "classic" and "skating."

    Answer: Cross country skiing

  66. Iron Mike is the military name for what quad-busting exercise that’s essentially a really goofy knees-to-the-floor walk?

    Answer: Lunge

  67. What two-word fitness equipment supplier, based out of Vista, CA, offers neoprene dumbbells and manual treadmills, all with a company name reminiscent of a 1969 Academy Award winning western starring John Wayne? Its name is the same, except minus one “e.”

    Answer: Tru Grit

  68. What four-time Olympic gold medalist, considered "perhaps the greatest and most famous athlete in track and field history" during his lifetime, called Cleveland home from the age of 9 onwards?

    Answer: Jesse Owens

  69. At the 2016 Rio Olympics, an American woman won individual gold for the 200-, 400- and 800-meter freestyle events — the first woman to do so since the 1968 Olympics. Who is this swimmer?

    Answer: Katie Ledecky

  70. Who is the only athlete ever to play in a Super Bowl and a World Series?

    Answer: Deion Sanders

  71. In August 2020, Tadej Pogacar became the first cyclist from what central European nation to win the Tour de France?

    Answer: Slovenia

  72. What martial artist, who also worked as a bodyguard and an actor, created the Tae Bo exercise program?

    Answer: Billy Blanks

  73. What fad diet popular in the 2000s, which prohibits white bread, white potatoes, and white rice, was invented by Miami-area doctor Arthur Agatston?

    Answer: South Beach

  74. The May/June 2022 cover of "Men's Health" magazine features Danny Ramirez, Jay Ellis, and Glen Powell, the pilot-playing stars of what 2022 blockbuster movie sequel?

    Answer: Top Gun: Maverick

  75. The burn is mine: One of Peloton's Artist Series pits R&B star Brandy against what other singer in run, ride, and strength workouts?

    Answer: Monica

  76. Fitness has a surprisingly large number of meanings. Of course there is the state of health and well-being, and then biological fitness is an individual's ability to propagate its genes. There's also the product Fitness which is produced by Nestle and is what type of food?

    Answer: Cereal

  77. Popularized by modern Olympic founder, Baron Pierre de Coubertin, is what summer Olympic event designed to to simulate the experience of a 19th-century cavalry soldier behind enemy lines: he must ride an unfamiliar horse, fight enemies with pistol and sword, swim, and run to return to his own soldiers?

    Answer: Modern Pentathlon

  78. Of the 28 Olympic medals won by swimmer Michael Phelps between 2004 and 2016, how many were not gold?

    Answer: Five

  79. What is the name of the overnight, long-distance relay held annually in Oregon in August that is considered the largest running and walking relay in the world? The course runs approximately 200 miles and more than 10,000 participants as they start and end at important geographical landmarks.

    Answer: Hood to Coast Relay

  80. The marathon course at the 1972 Munich Olympics was shaped like Waldi, a dog of what pretty much local breed?

    Answer: Dachshund

  81. What term is used for the method of training that focuses on developing muscular power? This term is derived from the Greek for “more” and “measure.”

    Answer: Plyometrics

  82. What U.S. Olympic track and field star in 2000 was the first woman to win medals in five different events at the same Olympics?

    Answer: Marion Jones

  83. Commonly classified as good and bad cholesterol, HDL and LDL is an abbreviated way of describing high-density and low-density types of what protein which transports cholesterol to the blood?

    Answer: Lipoprotein

  84. You could be going all out if your workout is LIT—just not on your joints, since LIT stands for low ______ training.

    Answer: Impact

  85. Bangles, weighted bands designed for any workout, are produced by what Los Angeles fitness company that was featured on the A”B”C show “Shark Tank?”

    Answer: Bala

  86. Gold's Gym on the West Coast and Bev Francis' Powerhouse Gym on the East Coast both have what M-word attached to their brand, signifying their significance and acclaim in the bodybuilding world?

    Answer: Mecca

  87. Actress and singer Hailee Steinfeld is the niece of Jake Steinfeld, who founded what fitness and lifestyle brand in 1980?

    Answer: Body By Jake

  88. Airing for 6 seasons from 2005 to 2010, what VH1 reality show featured stars like Biz Markie and Kelly Le Brock doing physical challenges and competing in teams to lose weight?

    Answer: Celebrity Fit Club

  89. What bodybuilding magazine was founded in 1935 by Joe Weider under its original title “Your Physique”?

    Answer: Muscle & Fitness

  90. What fitness studio has hired DJ Steve Aoki as its first ever Chief Music Officer? The studio surveyed its users and over 90 percent of them said that music motivated them during workouts. Aoki will be creating bespoke setlists for a new workout series called “All Out with Aoki.”

    Answer: Orangetheory

  91. What is the regal first name of the American physiologist after whom the burpee exercise is named?

    Answer: Royal

  92. What bodybuilder was famous for advertising his exercise course in comic books, beginning in the 1940s and continuing on past his death in 1972?

    Answer: Charles Atlas


We would also recommend checking out our animal trivia questions and Canada trivia questions.

Here's a taster:

Question: According to Forbes' 2017 rankings, the 2nd most valuable NHL franchise is Canadian (after the New York Rangers at #1). What is this Canadian hockey franchise?

Answer: Toronto Maple Leafs

What makes fitness trivia so engaging?

If you want to stay up-to-date with the latest fitness trends, or simply brush up on your knowledge of physical activity, these questions are sure to get you thinking.

When it comes to planning a workout or learning about the history of exercise, you need to know all the facts.

With these trivia questions, you can sharpen your skills and impress your friends with your fitness knowledge.

Where can you find fitness trivia questions?

Water Cooler Trivia is the undisputed reigning champion of trivia on the internet.

Okay, maybe we're biased, but we think our fitness trivia questions are the best around.

We strive to provide you with fresh and challenging questions that will keep you on your toes.

If you want to power through some fitness trivia, we've got you covered.

How can you create a fitness trivia quiz?

Creating a fitness trivia quiz is easy with Water Cooler Trivia.

All you need to do is sign up for our four-week free trial.

After signing up, you can choose from our wide variety of trivia questions - covering a full range of topics.

You name it, we've got it.

The entire process is remarkably straightforward and hassle-free.

Get started with a free four-week trial today!

You may also like:

140 Ocean Trivia Questions (From Squids To Seaweed)

154 Foreign Policy Trivia Questions (From Theresa May To Zimbabwe)

Is there an error in one of our questions?

We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email [email protected].

Want to play trivia online with co-workers?

Water Cooler Trivia is a weekly trivia game for you to play against your office.
Over 26,000 people get quizzes every week. Your office should be having fun too!
Enter your email, and we'll send you this week's free ten question quiz.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Please refresh and try again.

Click here to see last week's quiz >> | We'll never use your email for anything other than trivia