220 US History Trivia Questions That Will Test Your Smarts

Written by:
Eli Robinson
Posted:
November 14, 2022

US history trivia questions are a great way to learn about American history and have some fun at the same time.

To start things off, here is a warm-up question:

Question: What President (elected in 1852) is the only in US History to be denied renomination by his party for a second elected term?

Answer: Franklin Pierce

Before we dive into the trivia questions, we want to tell you about Water Cooler Trivia.

Water Cooler Trivia is a great choice if you're looking for a trivia quiz platform with original questions.

Test your knowledge of topics like history, geography, literature, and more by subscribing to our weekly trivia quizzes.

If you're interested in taking Water Cooler Trivia for a test drive, consider signing up for our four-week free trial with no further commitments.

American History Trivia (220 Questions)

  1. What US military body, first organized in 1942, didn't have a permanent chairman until 1949 when General Omar Bradley was appointed?  Answer: The Joint Chiefs of Staff
  2. Although Woodrow Wilson was essential to its creation, the United States never ratified or joined what United Nations predecessor in existence between World War I and World War II?  Answer: The League of Nations
  3. Who was Vice President of the United States when Lincoln was assassinated? Full name, please. He later became the first President impeached.  Answer: Andrew Johnson
  4. Name the only person to be a United States President and Supreme Court Justice. He was even Chief Justice! He was the 27th president and the tenth chief justice.  Answer: Taft
  5. At 19 Maiden Lane in lower Manhattan in 1787, James Madison wrote what essays that later became the foundation for the U.S. Constitution?  Answer: The Federalist Papers
  6. Name one of the two states which were partially acquired by the U.S. via the Gadsen Purchase of 1853.  Answer: New Mexico & Arizona
  7. In 1958, high school junior Robert Heft designed an iconic American item that was later accepted by congress in 1959. His teacher upgraded his grade on the design assignment from a B- to an A. What item did young Mr. Heft design?  Answer: The 50-star American flag
  8. In what future state was the "golden spike" driven into the ground in 1869 to commemorate the completion of the first transcontinental railroad in the U.S.?  Answer: Utah
  9. Which American war ended with the Treaty of Ghent?  Answer: The War of 1812
  10. James Garfield was shot by Charles Guiteau in 1881. This assassination attempt eventually led to Garfield's death. The bullet was lodged near Garfield's spine and could not be located by doctors. What contemporary American scientist and inventor created a metal detector to try (unsuccessfully) locating the bullet for removal?  Answer: Alexander Graham Bell
  11. Happening in the southeastern portion of Montana, Custer's Last Stand occurred during what battle during the Great Sioux War of 1876?  Answer: Battle of the Little Bighorn
  12. As of 2018, the highest-ranking Asian-American in US history was the man who served as President pro tempore of the Senate from 2010 to 2012. What state did this man represent? Although he was a native son, the state he represented was not yet a state when this man was born. We're looking for a state, not a man's name.  Answer: Hawaii (Daniel Inouye)
  13. Following her husband's death in 1935, Rose McConnell Long became the 3rd woman in US history to hold what title?  Answer: US Senator
  14. The Civil War-era term "soldier's disease" typically referred to an addiction to what drug?  Answer: Morphine
  15. The name “Canada” comes from the word “Kanata” which was a word used by what native American tribe who lived in Quebec in the 1500s?  Answer: Iroquois
  16. Hattie Wyatt Caraway holds a place in Arkansas and US history as the first woman to serve a full term in what role?  Answer: US Senator
  17. What is the name for a manmade stone landmark or cairn built for use by the Inuit, Yupik, or other peoples in the Arctic region of North America? The landmark has sharply increased in popularity as a symbol for Canadian culture in the 21st century, including as the foundation for the Vancouver 2010 Winter Olympics logo.  Answer: Inuksuk
  18. What 20th century U.S. President escaped two assassination attempts within 17 days in September 1975?  Answer: Gerald Ford
  19. What is the name of the "Island" which had a famous nuclear accident with a radiation leak in Pennsylvania in 1979?  Answer: Three Mile Island
  20. In May 2003, the fastest known speeding ticket in US history was handed out, with a Swedish sports car allegedly going 242 MPH in a 75 MPH zone. Fittingly, in what state did this occur? I suppose everything's bigger, and everything's faster there.  Answer: Texas
  21. In 1924 she was born in Brooklyn to Caribbean immigrant parents. In 1968 she became the first black woman elected to the United States Congress. Who is this woman? She served seven terms in Congress, was the first woman to appear in a Presidential debate, and most recently had a namesake state park opened in Brooklyn in 2019.  Answer: Shirley Chisholm
  22. The Oka Crisis was a land dispute between the town of Oka in Quebec and a group from what First Nations tribe? The incident began on July 11, 1990 and lasted for 78 days, resulting in two deaths.  Answer: Mohawk
  23. In 2008 Canada officially established a TRC with the purpose of documenting the history and lasting impacts of the Canadian Indian residential school system on indigenous students and their families. Other well-known TRCs include post-apartheid South Africa and multiple in Latin America. What does TRC stand for?  Answer: Truth and Reconciliation Commission
  24. What was the most populous city in the Confederate States of America?  Answer: New Orleans
  25. The slogan from U.S. history "Fifty-four forty or fight" refers to what?  Answer: A certain line of latitude
  26. This president resided in his mansion at Monticello and was a famed inventor. He controversially enforced the Embargo Act, but also successfully led a raid against Barbary pirates. Who was this president?  Answer: Thomas Jefferson
  27. There is only one U.S. state with four syllables in its name that borders zero other states with exactly four syllables. What is this state?  Answer: Indiana
  28. What four-word phrase spoken by Ronald Reagan in Europe in 1987 received relatively little media coverage at the time but exploded into ubiquity two years later when the phrase became reality? The phrase eventually became shorthand for an entire speech and foreign policy achievement.  Answer: Tear down this wall
  29. What "meaty" term is used to refer to the act when a politician appropriates government spending for localized projects? This is often considered a legal method for bringing money to a representative's district.  Answer: Pork barrel
  30. When JFK decided against running for his House of Representatives seat in 1952 in order to run for the U.S. Senate, fellow Massachusettsan Tip O'Neill said "All politics is ______" and subsequently won and kept the seat for over 30 years. What word fills in the blank?  Answer: Local
  31. John Paul Jones was a Revolutionary War hero in what branch of the U.S. military?  Answer: Navy
  32. In 1945, world leaders Franklin Roosevelt and Winston Churchill met what other man in Yalta from February 4-11 to discuss postwar plans?  Answer: Joseph Stalin
  33. Although he had graduated from West Point and served with distinction in the Mexican–American War, this future President abruptly resigned his army commission in 1854 and returned to his family, living with them in poverty for seven years before re-enlisting. Who is he?  Answer: Ulysses S. Grant
  34. Who was the first United States president from Ohio?  Answer: Ulysses S. Grant
  35. Who was the only U.S. president to have a PhD in political science? He earned it from Johns Hopkins University in 1886.  Answer: Woodrow Wilson
  36. Which amendment to the United States Constitution coincidentally (fitting) establishes a limit of two terms for the office of presidency?  Answer: 22nd Amendment
  37. As per the terms of the 1850 Clayton-Bulwer Treaty, the United States and the United Kingdom agreed to halt colonization efforts in what region?  Answer: Central America
  38. Aside from Donald Trump, who was the only other U.S. president who had been divorced?  Answer: Ronald Reagan
  39. George Washington famously never fathered any children. Name one of the four other U.S. Presidents that never fathered any children?  Answer: James Polk, Warren Harding, James Buchanan, and Andrew Jackson
  40. President Ulysses S. Grant signed the first National Park Protection Act into law and created what national park?  Answer: Yellowstone National Park
  41. In what year did the Manhattan project start? We'll accept responses within one year of the correct answer. As a reminder, this is the project that led to the development of the atomic bomb.  Answer: 1939 (1938 - 40 accepted)
  42. Which U.S. president spent the longest time in office? This man served in the office until his death at age 63.  Answer: Franklin Delano Roosevelt
  43. What is the four-letter name for a fragment sometimes created when holes are made in a paper or card? The "hanging" variety of this common noun became a hot topic during the 2000 U.S. Presidential election in the state of Florida.  Answer: Chad
  44. There is a 6,000 square kilometer wetland complex in northern Yukon that contains archaeological sits with demonstrations of some fo the earliest human habitation in North America. What is the three-word "fowl" name for this area?  Answer: Old Crow Flats
  45. Known in part for painting their houses, canoes, weapons, and even bodies with red ochre, the The Beothuk was a group of indigenous people declared extinct in 1829, as European colonization led to their starvation. In which of today's provinces were the Beothuk located?  Answer: Newfoundland and Labrador
  46. The earliest of these were constructed from stitched seal stretched over a wood or whalebone-skeleton frame and were originally developed by the Inuit, Yup'ik, and Aleut. What are they? A quick hint: the answer is a palindrome and they are quite the arm workout.  Answer: Kayaks
  47. In the 1970s, a specimen of allegedly human-worked mammoth bone was found in three small caves in the Yukon, a few dozen miles southwest of the Vuntut Gwichin community of Old Crow. What is the colorful, piscine name for these caves?  Answer: Bluefish Caves
  48. Which Canadian territory has a name meaning "our land" in the language that is spoken by the mother tongue of more than 60% of its residents?  Answer: Nunavut
  49. The Wyandot or Wendat are Iroquoian-speaking peoples of North American who emerged as a tribe around the north shore of Lake Ontario. However, they are often referred to by an alternate name which shares its title with a different Great Lake. What is this alternate name?  Answer: Huron
  50. VP Calvin Coolidge became U.S. President in 1923 after what president died of cardiac arrest while his wife was reading him a magazine article in bed?  Answer: Warren Harding
  51. Chief Dan George, OC was a chief of the Tsleil-Waututh Nation and was also a multi-talented actor, musician, poet and author. His acting career peaked when he portrayed Old Lodge Skins in a 1970 film for which he was nominated for the Academy Award for Best Supporting Actor. What was this movie in which Chief Dan George was acting?  Answer: Little Big Man
  52. In February of 1945, Joseph Stalin, Winston Churchill, and Franklin D. Roosevelt met for a conference in what Crimean city to discuss the post-war organization of Germany and Europe?  Answer: Yalta
  53. Michael Joseph Blassie, who died in the Vietnam War, was identified through DNA testing in 1998 and was reinterred after having been buried in what specific location for the previous 26 years?  Answer: The Tomb of the Unknown Soldier
  54. The Nisga'a are a group of Indigenous people of Canada that reside in which of the nation's provinces? Traditionally. the Nisga'a had a cuisine driven by harvesting "beach food" year round, including razor clams, mussels, oysters, limpets, scallops, abalone, fish, and seaweed.  Answer: British Columbia
  55. What is the two-word, alliterative phrase for the tragic practice of taking Indigenous children in Canada from their families for placement in foster homes or adoption? More than 20,000 children were taken in this way from the late 1950s into the 1980s.  Answer: Sixties Scoop
  56. Which battle led to the bloodiest day (most Americans killed in a single day) in U.S. history? Hint: it's not Gettysburg, but was part of that same war.  Answer: Antietam
  57. The “Three Sisters” have been three of the main staple crops of many North American native tribes for thousands of years. They are planted together and believed to provide a balanced diet. One of these is corn. With one guess, name either of the other two.  Answer: Beans and squash
  58. The largest wildcat strike in US history was an 8-day strike in March of what year? The strikers were 200,000 postal workers. We'll accept responses within five years of the correct answer.  Answer: 1970 (1965 - 1975 accepted)
  59. Abraham Lincoln was famously born in Kentucky and lived much of his adult life in Illinois. However, he spent most of his childhood and early teenage years in what third state?  Answer: Indiana
  60. According to the most recent census, approximately 59% of the capital city of Nunavut is indigenous Canadian. What is the name of this city?  Answer: Iqaluit
  61. Which American president had such distinct blue eyes and such a cold, stone-faced demeanor that he was popularly known as the "human iceberg?" This man served one term as a US Senator from Indiana and one term as US President.  Answer: Benjamin Harrison
  62. Based on a common North American indigenous creation story, what is the two-word reptilian phrase often used as a name for the Earth or North American that is still used by some First Nations people?  Answer: Turtle Island
  63. Which US president, whose middle name was only one letter, is the only president to ever commission use of a nuclear weapon?  Answer: Harry S Truman
  64. The Piikani, Siksika, and Kainai groups are all linguistically related and have historically been referred to by what collective name?  Answer: Blackfoot
  65. Ten years after his death, several criminals attempted to steal and ransom Lincoln's remains but were caught by what federal law enforcement agency that is currently nested within the Department of Homeland Security?  Answer: Secret Service
  66. Room 214 of what Washington, DC hotel has been converted to "The Scandal Room," with decor that includes newspaper headlines about Richard Nixon's resignation?  Answer: The Watergate Hotel
  67. Author Alicia Elliott uses her own perspective as a Tuscarora writer from Six Nations of the Grand River in what 2019 book? The work was based on a 2017 essay of the same name which won gold at the National Magazines Awards.  Answer: A Mind Spread Out on the Ground
  68. Alexander Hamilton, John Jay, and James Madison used the pen name "Publius" to publish what set of 85 essays in New York newspapers in 1787 and 1788?  Answer: The Federalist Papers
  69. What Boston-based battle of the American Revolutionary War is somewhat inaccurately named, since most of the fighting took place on Breed's Hill?  Answer: Battle of Bunker Hill
  70. Lacking the "fluting" found in Clovis and Folsom points, the flaked stone projectiles such as Alberta points, Cody points, Frederick points, and Eden points are often referred to collectively as what alliterative group?  Answer: Plano points
  71. Which president one the only election in United States history in which the candidate with the most electoral votes actually lost?  Answer: John Quincy Adams
  72. In a 1952 speech, Richard Nixon denied using political contributions for personal expenses, but famously said he'd keep what cocker spaniel given as a gift?  Answer: Checkers
  73. During the American Civil War, the battles of Bull Run (both the First and Second), Fredericksburg, Chancellorsville, and Appomattox Court House were all fought in what state?  Answer: Virginia
  74. The Official Languages Act in the Northwest Territories declared that there are 11 officially-recognized languages: Chipewyan, Cree, English, French, Gwich'in, ______, ______, ______, North Slavey, South Slavey, and Tlicho. Each of those blanks is a language that begins with the letter "I" (i). With one guess, name any of them.  Answer: Inuinnaqtun, Inuktitut, Inuvialuktun
  75. National Indigenous Peoples Day has been celebrated as a national holiday in Canada on June 21 since a 1996 proclamation by the nation's Governor General. In part, this date was chosen because it is the date of what annual celestial event?  Answer: Summer Solstice
  76. After being directed to evacuate by President Franklin D. Roosevelt in 1942, General Douglas MacArthur gave a famous speech in which he declared “I shall return" to what country? MacArthur made good on his promise when he returned to the country in 1944 to help liberate it from Japanese troops.  Answer: Philippines
  77. What is the "T" name for the historical frame structure used for transportation by indigenous Canadians for many centuries to drag loads over land? Typically this item would consist of a platform mounted on two long poles shaped like an elongated triangle.  Answer: Travois
  78. What American patriot made his famous "Give me liberty or give me death!" speech in 1775 at St. John's Church in Richmond, Virginia?  Answer: Patrick Henry
  79. In presidential elections, Washington DC receives three electoral votes due to what numbered constitutional amendment, ratified in 1961?  Answer: Twenty-third
  80. Well before he was President, Lincoln stated his opposition spoke against which war by stating "military glory—that attractive rainbow, that rises in showers of blood"?  Answer: Mexican-American War
  81. Although it was not a single culture or society, it is often referred to as the ______ tradition or the ______ culture when describing the common traits of Native American culture found along the shoes of Lake Ontario and nearby areas. Trade routes connected these many different tribes for hundreds of years and the network was first actively researched in the 1890s. What word fills the blank?  Answer: Hopewell
  82. What Canadian politician is Cree and a former National Chief of the Assembly of First Nations? This man was elected president of Manitoba's New Democratic Party in 2015.  Answer: Ovide William Mercredi
  83. An Algonquin or Ojibwe word meaning "where the river narrows" became the name of what province where the Saint Lawrence does actually narrow?  Answer: Québec
  84. What was the sixth nation to join the Six Nations or Haudenosaunee, after the Mohawk, Oneida, Onondaga, Cayuga, and Seneca nations?  Answer: Tuscarora
  85. Willa Beatrice Brown, born in Glasgow, Kentucky, in 1906, was the first African American woman to earn what kind of license in the U.S.?  Answer: Pilot's License
  86. Under the supervision of Dr. Alan Isen in a television studio, who was the first U.S. President to appear in public wearing contact lenses? This occurred during the decade in which contact lenses first had mass appeal thanks to improved manufacturing technology.  Answer: Lyndon Johnson
  87. Starting during Abraham Lincoln's presidency, what was the serpentine name of the "Peace Democrats" that opposed the Civil War and wanted to strive for a peace settlement with the Confederates as quickly as possible?  Answer: Copperheads
  88. With a name translating to "inside the Skeena River," what is the name of the indigenous people of the Pacific Northwest Coast that consist of ~10,000 members of seven First Nations? Their society is kinship-based and matrilineal and they traditionally fashioned most goods out of western red cedar.  Answer: Tsimshian
  89. What is the English-adaptation name fo the Athabaskan-speaking First Nations people who typically live in the Northwest Territories, Canada? This group's name comes from their fable descent from a supernatural canine-human.  Answer: Dogrib (Tlicho)
  90. It has been tradition for the Irish taoiseach to give the US president shamrocks on St. Patrick's Day since ambassador John Hearne gave them to which US president in 1952?  Answer: Harry Truman
  91. While roundly celebrated as the "arsenal of democracy" during WWII because of the city's steel production, Pittsburgh has also unfortunately been known as "______ with the lid off" since an infamous 1868 observation by Boston writer James Parton. What word fills in the blank?  Answer: Hell
  92. What is the "C" name of the Dene Indigenous Canadian peoples from the Athabaskan language family? This group comes from what is now Western Canada, were historically allied with the southerly Cree, and had ~25,000 registered members of the First Nation in 2016.  Answer: Chipewyan
  93. What is the name of the high school debate format named for seven debates in 1958 between Abraham Lincoln and a Democratic Senator known for his advocacy on popular sovereignty?  Answer: Stephen A Douglas
  94. A mix of Gaelic, French, Cree, and Ojibwe created what Red River Métis Creole dialect that sounds like it was named by bridge-jumping adrenaline junkies?  Answer: Bungee
  95. The Warren Commission officially claimed a "single-bullet theory" for the assassination of President Kennedy. Conspiracy theorists / detractors claim that another bullet was fired nearby. Now slang for conspiracy theories broadly, what is the name for this alternative firing location?  Answer: Grassy Knoll
  96. The contested 1876 election of which president marked the end of Reconstruction due to the backroom Compromise of 1877, which ensured which president's election and averted a constitutional crisis?  Answer: Rutherford B Hayes
  97. What man was a critical figure in Northwest Coast style art (specifically that of the Kwakwaka'wakw Aboriginal people) while also a prominent singer and songwriter? First hired by the Museum of Anthropology at UBC, he later created his most famous work -- a massive totem pole standing 160 feet tall that was raised in 1956 and stood until 2000.  Answer: Mungo Martin
  98. What is the name for the increasingly-large body of water separating the Alaskan peninsula and the eastern shores of Russia? There was once a land bridge crossing this body of water.  Answer: Bering Strait
  99. In the Squamish history of the Great Flood, Chiyakmesh is given food and guided to a wife by what legendary creature that shares a name with a Ford convertible?  Answer: Thunderbird
  100. Treaty Day is celebrated on October 1 to honor the treaties signed between the Mi'kmaq people and the British Empire. In what province is this annual celebration?  Answer: Nova Scotia
  101. Inspired by similar wording in the English Bill of Rights from the 1600s, "Excessive bail shall not be required, nor excessive fines imposed, nor cruel or unusual punishments inflicted" is the text of which amendment to the U.S. Constitution?  Answer: Eighth
  102. Plains ______, Woods ______, Moose ______, and Western Swampy ______ are four of the dialects of a certain language that was once widely spoken in Canada. What is the one word that fills all four of those blanks?  Answer: Cree
  103. The Battle of Bunker Hill in Boston was one of the turning points of the American Revolutionary War. Today, you can visit the monument as well as climb the 221-foot granite obelisk which honors the fallen soldiers. Within 20 steps, how many steps does it take to climb to the top?  Answer: 294 (274 - 314 accepted)
  104. Al Gore sought the Democratic nomination for US President in 1988 as the junior senator from which state?  Answer: Tennessee
  105. The "2+" sometimes used in the acronym "LGBTQ2+" stands for what phrase used to describe a traditional third-gender role in some Indigenous Canadian ceremonies?  Answer: two-spirit
  106. In 1763, George III issued the ______ Proclamation, describing how colonial territories in places like Canada should be handled by the British? Fill in the blank with this “R” Proclamation that slowed land sales to non-British colonizers.  Answer: Royal
  107. The French word for “mixed blood”, what “m” word was the term for Native Canadians who are a mix of Aboriginal and European (largely French) ancestry?  Answer: Metis
  108. What Canadian retail business, now a department store owner in modern day Canada, was a largely fur trading company that traded with Indigenous Canadians starting in the 17th century? It was named for a large bay that touches four provinces, discovered by Sir Henry in 1610.  Answer: Hudson's Bay Company
  109. Beatrice Morrow Cannady was a civil rights advocate born in 1889 and became a longtime editor of "The Advocate" which was the largest African American newspaper in Portland, Oregon. She was also the first Black female to practice law in Oregon, and was a founding member of the city's chapter of what 1909-founded organization?  Answer: NAACP
  110. What is the "A" name of the land that is home to the Mohawk Nation which straddles both international (Canada and US) and provincial (Ontario and Quebec) boundaries on the banks of the St. Lawrence River?  Answer: Akwesasne
  111. In 1846, future president Zachary Taylor won a battle in the Mexican-American War campaign at what battle site, about 8 miles away from modern Brownsville, Texas? A city with the same name would be the site of Stanford University in California.  Answer: Palo Alto
  112. ISL is considered to be a "critically endangered language isolate" that is used today in Nunavut. What does ISL stand for?  Answer: Inuit Sign Language
  113. What is the name of the gift-giving feast practiced by indigenous peoples in the Pacific Northwest Coast of Canada and the United States? A similar practice is celebrated by Interior and Subarctic peoples though with less elaborate rituals.  Answer: Potlatch
  114. Project Atigi is the name of a collaboration of Inuit designers and what high-end parka brand, which aims to combine the garments with traditional Inuit culture and designs?  Answer: Canada Goose
  115. Hot on the heels of First Nations treaty changes in an omnibus bill, the Idle No More protest movement started in 2012 during the tenure of what prime minister?  Answer: Stephen Harper
  116. The North Star was a 19th-century anti-slavery newspaper founded by what famous abolitionist and formerly enslaved Black American?  Answer: Frederick Douglass
  117. The Inuit people officially gained the right to vote in 1950, but effectively didn't have suffrage until 1962 because of a lack of what pretty important thing for voting?  Answer: Ballot boxes
  118. What agreement among the original 13 states was ratified in 1777, and was replaced by the United States Constitution on March 4, 1789?  Answer: Articles of Confederation
  119. In the Kyuquot and Checleseht oral tradition, the creator of the first families in the world is Thlaathluktiinlth, a creature whose name means they have 200 of what body part?  Answer: Mouth
  120. In 2021, Justin Trudeau announced that what Inuit leader would succeed Julie Payette as governor general of Canada?  Answer: Mary Simon
  121. The Fifth Party System in the United States, which hosted relative Democratic dominance with their New Deal Coalition, began with which president's 1932 election?  Answer: Franklin D Roosevelt
  122. The Iroquois Confederacy's flag has a design based on the belt of what Iroquois co-founder written about by Longfellow?  Answer: Hiawatha
  123. What “F” name is best known as the American inventor of the electronic television set, a rival for credit with the Russian Vladimir Zworykin? The American last name is the same as the elderly professor from the show “Futurama”.  Answer: Philo Farnsworth
  124. What US president of the 1920s, a vice president who rose in position when his president died of a heart attack, was known to not talk at parties, and was given the nickname “Silent?”  Answer: Calvin Coolidge
  125. One of the six First Nations of indigenous Canadians lived in the basin of what “M” Canadian River, which flows through the Yukon and Northwest Territories?  Answer: Mackenzie River
  126. Reynolds St in Pittsburgh, PA is home to a cluster of museums and historical buildings based around the “Clayton” residence of the industrialist Henry Clay F______. Fill in the word blank, also a PC way of using the “F” bomb.  Answer: The Frick
  127. What “C” indigenous tribe based in British Columbia, Canada, gets its name from Athabascan for “people of the river?” Their chief Klatsassin was hanged after their namesake war of 1864.  Answer: Chilcotin
  128. From 1944 to 1945, the Germans increased their troops surrounding the the Ardennes Forest for what World War II Battle and major counteroffensive? It gets its name for the rounded swelling of German troops in the region.  Answer: Battle Of The Bulge
  129. Richmond, VA is home to a house and historical site linked to what man, who was a highly influential chief justice of the US Supreme Court from 1801 to 1835? He molded the definition of the Court with cases such as “Marbury v. Madison.”  Answer: John Marshall
  130. Manitoban actor Adam Beach played U.S. Marine Corporal Ira Hayes in "Flags of Our Fathers," about the World War II men photographed raising a flag over what hard-fought island?  Answer: Iwo Jima
  131. The first film written and acted in the Inuktitut language, "Atanarjuat: The Fast Runner" premiered at what Euro film festival where it was awarded the Camera d'Or?  Answer: Cannes Film Festival
  132. The first First Nations owned-and-operated institution of its kind in Canada, in Alberta's BQFNC the B stands for Blue, the FNC for First Nations College, and the Q for what old-timey writing implement?  Answer: Quills
  133. What is the name of the biographer whose famous American subjects include George Washington, John D. Rockefeller, and Alexander Hamilton -- the last of whose biography was adapted into a hit Broadway musical?  Answer: Ron Chernow
  134. Executed as a spy in 1776, what speaker of the immortal phrase "I only regret that I have but one life to lose for my country" is the official State Hero of Connecticut?  Answer: Nathan Hale
  135. Including a container for a brewed beverage, what is the name of the scandal that rocked the Harding administration in the 1920s, involving bribery to obtain leases of Navy petroleum reserves without competitive bidding?  Answer: Teapot Dome
  136. At Bill Clinton's 1993 inauguration ceremony, Maya Angelou read her original poem "On the Pulse of ___." What time of day goes in the blank?  Answer: morning
  137. Oneida actor Graham Greene's career took off with an Oscar nod for his role as Kicking Bird in what 1990 Kevin Costner film?  Answer: Dances With Wolves
  138. Indigenous women and their allies founded the Native Women's Association of Canada, and Ralph Steinhauer became the first Indigenous person to hold vice-regal office in Canada. Within one, that was what busy year of the 1970s?  Answer: 1974
  139. Métis leader Louis Riel is often cited as a founder of what province that almost got the name "Assiniboia"?  Answer: Manitoba
  140. On 3rd Street in Philadelphia, what museum depicting a particular aspect of US history opened on April 19th, 2017, the 242nd anniversary of the battles of Lexington and Concord?  Answer: Museum Of The American Revolution
  141. A Canadian produced 2021 film about an indigenous girl being held in a state-run institution, directed by Danis Goulet, is Night ______. Fill in the one word blank, also the the term used to describe people “of The Lost Ark” in a 1980s action classic.  Answer: Night Raiders
  142. What “C” 19th century educator and civil rights activist became Principal of the Institute Of Colored Youth? He became a martyr to the political system of the time, killed in 1871 by Democrats looking to suppress the black Republican vote.  Answer: Octavius Catto
  143. What “W” word refers to the indigenous tribe of First Nations native Canadians who lived in the boreal forests in Eastern Canada? It’s appropriately a word for land covered with trees.  Answer: Woodland First Nations
  144. President James Polk officially annexed Texas in what year, ultimately leading to the Mexican-American War?  Answer: 1845
  145. An organization that formed in the late 1970s, where each chief of the individual Canadian First Nations would be represented by their chiefs, is the _______ Of First Nations. Fill in the word blank, a word for a group of people gathered for a shared purpose, sometimes to hear an elementary principal speak to their students.  Answer: Assembly Of First Nations
  146. John Tyler opposed president Andrew Jackson during what 1832-1833 “N” crisis of US history, where South Carolina declared tariffs to be unconstitutional and void in the state?  Answer: Nullification
  147. What mixed-race Black and Native American man who escaped slavery is generally regarded to be the first American colonist killed in the Boston Massacre, and thereby the first American to die in the Revolution?  Answer: Crispus Attucks
  148. Named for Judiciary Chairman Andrew Volstead, the 1919 Volstead Act overrode President Woodrow Wilson’s veto to what national act that was later repealed by the 21st amendment?  Answer: Prohibition
  149. A soup from the Iroqouis, that celebrates how the Great Spirit gave the people corn, beans, and squash, is the Three ______ Soup. Fill in the one word blank, a plural familial term, and also the name of a 2015 Tina Fey and Amy Poehler comedy film.  Answer: Three Sisters Soup
  150. The League of Nations originated from what numerically-named speech given by President Woodrow Wilson in January 1918?  Answer: Fourteen Points
  151. Widely regarded as the world's first commercial steamboat, Robert Fulton's North River Steamboat began operating in 1807 and is also known by what eight-letter name?  Answer: Clermont
  152. According to legend, Delaware gets the nickname "Diamond State" because it was once called "a jewel among the states" by what third U.S. President?  Answer: Thomas Jefferson
  153. A century of war between the Haudenosaunee and the French ended in 1701 with the "Great Peace of" what city, way before it had the Circuit Gilles-Villeneuve Formula 1 track?  Answer: Montréal
  154. What 1836 battle, which secured independence for Texas from Mexico, is memorialized by name in the lyrics of "Texas, Our Texas," the state's official song?  Answer: San Jacinto
  155. Tecumseh and Tenskwatawa were instrumental in protecting Canada from American invasion during what war that ended with the Treaty of Ghent?  Answer: War of 1812
  156. According to the Inuit, Nunavut is comprised of three regions: the Qikiqtaaluk Region, the Kivalliq Region and what third region?  Answer: Kitikmeot Region
  157. Cree, Ojibway, and Innu/Montagnais are just some of the languages belonging to WHAT Indigenous language family that is Canada's largest?  Answer: Algonquian
  158. A Pool and Preserve in Austin, TX shares its name with what popular historical musical about the first Secretary of The Treasury in US History?  Answer: Hamilton Pool Preserve
  159. What Canadian author and member of the Sto:lo Nation wrote such books as “Ravensong” in 1993, and “Bobbie Lee: Indian Rebel” in 1975?  Answer: Lee Maracle
  160. "In 1814 we took a little trip, along with Colonel Jackson down the mighty Mississip'" begins a classic 1959 country song describing what battle between the U.S. Army and the British Army?  Answer: New Orleans
  161. What member of the Gwawa’enuk Nation in British Columbia wrote the 2018 book “21 Things You May Not Know About The Indian Act,” about how the 1876 law oppresses native Canadians, and how Indigenous peoples can rise above it?  Answer: Bob Joseph
  162. Appointed in 1967 and played memorably on film by Chadwick Boseman, what is the name of the first African-American U.S. Supreme Court justice?  Answer: Thurgood Marshall
  163. What ninth President had the shortest term in office -- one month -- but also the longest inaugural speech of any President in American history, at a whopping 105 minutes in length?  Answer: Harrison
  164. Now the namesake of a class of aircraft carriers, what Texan commanded the US Pacific fleet during World War II and served as America's Chief of Naval Operations from 1945 to 1947?  Answer: Nimitz
  165. From 2000 to 2008, U.S. "golden" dollar coins were minted with an image of what Shoshone woman who guided the Lewis and Clark expedition?  Answer: Sacagawea
  166. In 1923, Cayuga Chief Deskaheh petitioned what UN-precursor to recognize the Six Nations of the Grand River as a sovereign nation?  Answer: League of Nations / Société des Nations
  167. What author critiqued cultural evaluations of indigenous Americans across North America in his 2012 book “The Inconvenient Indian?" His last name implies some kind of regal background.  Answer: Thomas King
  168. Before publishing her first book "Split Tooth," Tanya Tagaq gained acclaim as a musician of katajjaq, otherwise known as Inuit WHAT singing?  Answer: Throat
  169. Indigenous musician Jayli Wolf grew up in a doomsday cult, which may have come in handy for a part on what theocracy-run-wild TV drama based on a 1985 Margaret Atwood novel?  Answer: The Handmaid's Tale
  170. 2017's "The Post" dramatized the attempts of that paper to publish the Report of the Office of the Secretary of Defense Vietnam Task Force, a set of documents known commonly by what geometric, alliterative name?  Answer: Pentagon Papers
  171. In response to a 1969 federal White Paper on Indian Affairs, Cree chief Harold Cardinal called for recognition of Indigenous peoples in his "WHAT Paper"?  Answer: Red
  172. Tanya Talaga’s 2017 book, about the systemic racism in Ontario after the death of an indigenous child in the 1960s, and failed attempts to prevent similar deaths in the 2000s, is “Seven Fallen ______.” Fill in the one word blank, flat appendages that form a bird’s plumage.  Answer: Seven Fallen Feathers
  173. What three-word name is given to the forced displacement of Native Americans, in particular members of the Five Civilized Tribes, by the United States government during the 1830s and 1840s from their ancestral homes in the Southeast to present-day Oklahoma?  Answer: Trail of Tears
  174. The Assembly of First Nations, established in 1982, was preceded by which organization known by a three-letter acronym that dissolved in the 1970s?  Answer: National Indian Brotherhood
  175. The history of indigenous peoples in Canada is explored in the book “A Short History Of Canada”, written by “M” Canadian historian? His last name is the same as a Chicago, IL, US based salt company which features a yellow girl with an umbrella.  Answer: Desmond Morton
  176. Which pejorative term was used for individuals from the North who relocated to the South during the Reconstruction period following the American Civil War? This term derives from the cheap material from which the luggage of many of these individuals was made.  Answer: Carpetbagger
  177. “First Peoples In Canada”, a 2004 book about the aboriginal population of Canada, was co-written by Alan McMillan and what archaeologist and professor of Indigenous Studies at Simon Fraser University?  Answer: Eldon Yellowhorn
  178. What 1862 Civil War battle marked the "high water mark" for the Confederacy in the Western Theater after the Union Army of the Ohio (under Buell) won a tactical victory over the Confederate Army of Mississippi (under Bragg) in the largest battle in Kentucky history?  Answer: Perryville
  179. The first Indigenous athletes to rep Canada at the Olympics, Sharon and Shirley Firth competed in what attention span-defying, quad-busting ski event?  Answer: Cross-country skiing
  180. In a 1776 letter, what future First Lady of the United States urged her husband, John, to "remember the ladies" when fighting for American independence from Britain? First and last names, please.  Answer: Abigail Adams
  181. From 1776 to 1783, Thomas Paine wrote a series of pamphlets about the Revolution, known as the “The American ______.” Fill in the one word “C” blank, a time of intense difficulty and danger.  Answer: The American Crisis
  182. Deanne Bertsch wrote her play, “New ______,” about native Blackfoot history and tradition in Canada, after a visit to Writing-On-Stone Provincial Park in Alberta. Fill in the one word blank, a visceral and sanguine noun choice.  Answer: New Blood
  183. The first African-American regiment to fight for the Union Army in the Civil War is the subject of what 1989 film, which earned Denzel Washington a Best Supporting Actor Oscar?  Answer: Glory
  184. Adapted into a successful miniseries in 2001, what Stephen Ambrose nonfiction book about a World War II airborne regiment gets its title from George Washington's 1783 farewell address to his army?  Answer: Band of Brothers
  185. "I Like Ike" was a popular campaign slogan in 1952 for what ultimately successful candidate for the U.S. Presidency?  Answer: Eisenhower
  186. In 1898, what US Navy ship sunk in Havana harbor, becoming a catalyst for US involvement in what became the Spanish-American War?  Answer: USS Maine
  187. Americans like Ashley Judd, Taylor Swift, and Isabel Pascual who spoke out against sexual harassment and abuse were collectively named Time's 2017 Person of the Year, under what group title?  Answer: The Silence Breakers
  188. In contrast to Bill Clinton, what U.S. President -- still a senator at the time -- candidly said in 2006 of his prior cannabis use, "Yes, I inhaled frequently, that was the point?"  Answer: Barack Obama
  189. What economic agreement between the United States, Mexico, and Canada was enacted in 1994 and replaced by the United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) in 2020?  Answer: NAFTA
  190. Originals of the Declaration of Independence, the Constitution, and the Bill of Rights reside in the National Archives' Rotunda for the ___ of Freedom. What "C" word goes in the blank?  Answer: Charters
  191. In 1619, Virginia’s first African slaves arrived on a ship known as the White ______. Fill in the one word “L” blank, a large African cat with a mane who hangs out in a pride.  Answer: White Lion
  192. Mary Ludwig Hays, who carried water to Continental Army troops during the American Revolution, is best known today by what nickname that reflects a vessel she might have used?  Answer: Molly Pitcher
  193. Referring to then-future president John Adams, the songs "Sit Down, John" and "But, Mr. Adams" come from what Broadway musical named for an important year in American history?  Answer: 1776
  194. "11/22/63" is a novel in which a time traveler attempts to prevent the assassination of John F. Kennedy, by what American author who's associated more with Maine than with Washington, DC?  Answer: Stephen King
  195. What first name, which is also a European nationality, precedes Schultz in the alias of an American mobster who was active in New York in the early twentieth century?  Answer: Dutch
  196. The portrait of George Washington that appears on $1 bills is based on an unfinished painting begun in 1796 by what American artist?  Answer: Gilbert Stuart
  197. As dramatized in the 2016 film "Loving," the 1967 Supreme Court case that prohibits laws banning interracial marriage was instigated by the Lovings, a couple who sought to have their marriage recognized by what state?  Answer: Virginia
  198. Today, Washington D.C. is the nation’s capital, but it’s far from being the only place to take on the role throughout America’s history. In 1789, the first capital of the United States was actually located in which city?  Answer: New York City
  199. What is the boozy two-word name for the 1794 uprising in western Pennsylvania by citizens who refused to pay a federal liquor tax to raise money for the national debt?  Answer: Whiskey Rebellion
  200. Since he wrote his name extra big when he signed the Declaration of Independence, which Founding Father’s name is also slang for your signature?  Answer: John Hancock
  201. The very first $1 bills issued in the U.S. didn’t have George Washington’s face on them—they featured Salmon P. Chase. Which department of the federal government was Chase the secretary of at the time?  Answer: Treasury
  202. When you think of early America, Philly and Boston probably jump to mind. While they’re great, neither is the oldest city in the U.S. Which city in Floria has that distinction, as it was settled by Spanish explorers in 1565? (Hint: They named it after a Catholic saint because they landed on their late-summer feast day)  Answer: St. Augustine
  203. President Thomas Jefferson bought about 828,000 square miles worth of land from France in 1803. What name was given to the transaction for that territory?  Answer: Louisiana Purchase
  204. "Gods and Generals," "The Killer Angels," and "The Last Full Measure" are classic novels by Michael Shaara that chronicle what 19th-century conflict?  Answer: The Civil War
  205. "Pride (In the Name of Love)," a tribute to the legacy of Dr. Martin Luther King Jr., is a hit 1984 song from what alphanumerically named rock band?  Answer: U2
  206. In 1959, Hiram Fong became the first Asian-American U.S. Senator after being elected as one of the first two Senators of what non-mainland state?  Answer: Hawaii
  207. Though Franklin D. Roosevelt was not the first to use this phrase, the proximity of the U.S.A to Latin America was a likely inspiration for the name of which non-interventionist foreign policy implemented by his administration?  Answer: Good Neighbor Policy
  208. Civil Rights activist Yuji Ichioka founded the short lived AAPA organization while studying at UC Berkeley in 1968. What two word alliterative name, coined by Ichioka to refer to a particular demographic of people in the U.S.A, did the first two letters of AAPA stand for?  Answer: Asian American
  209. Benjamin O. Davis Sr, the first African-American man to become a general in the US Army, was a key figure in protecting the interests, morale, and rights of black soldiers in the US Army during what 20th century conflict?  Answer: World War Two
  210. What U.S. state that borders Lake Erie is named after the river that forms its southern border, which in turn is named for an Iroquois word meaning "great water?"  Answer: Ohio
  211. The Kansas-Nebraska Act of 1854, which allowed both Kansas and Nebraska to decide for themselves whether to allow slavery, repealed an earlier "Compromise" named after what other state?  Answer: Missouri
  212. What formerly enslaved woman, portrayed by Cynthia Erivo in a 2019 biopic, helped dozens of people escape on the Underground Railroad, earning the nickname "Moses of her people?"  Answer: Harriet Tubman
  213. Citing policy differences with President Andrew Jackson, what Southerner became the first person to resign the U.S. vice presidency on December 28, 1832?  Answer: John C. Calhoun
  214. What is the numerical title of David McCullough's popular 2005 nonfiction book that focuses on the events surrounding the start of the American Revolutionary War?  Answer: 1776
  215. Due to his status as the President of the Continental Congress, John Hancock's signature was the only one not grouped by state on which document?  Answer: The Declaration of Independence
  216. Henry David Thoreau wrote about life in the woods in Massachusetts in what iconic 1854 work of nonfiction literature?  Answer: Walden
  217. The Second Great ______ was a Protestant-led movement in the early 19th century in the U.S. that led millions of people to join churches, form new denominations, and promote reforms.  Answer: Awakening
  218. What "Army" of protestors, who gathered in Washington D.C. in 1932, took its name from the military service payments they were promised, but weren't meant to collect until 1945?  Answer: Bonus Army
  219. Hundreds of thousands of Asian immigrants passed through what island in San Francisco bay in the early 20th century, sometimes called the "Ellis Island of the West?"  Answer: Angel Island
  220. Railroad mogul Leland Stanford ceremonially completed the Transcontinental Railroad on May 10, 1869 with a golden rail spike at Promontory Summit in what U.S. state, then a territory?  Answer: Utah

What makes US history trivia so engaging?

It might be that, as a country, we've been through a lot together – good and bad.

In any case, US history trivia questions are a great way to test your knowledge of the people and events that have shaped our nation.

With that in mind, we've gathered 220 US history trivia questions (and their answers) for you to use however you see fit.

You can use them to test your knowledge, play with friends and family, or even use them as icebreaker questions.

Where can you find US history trivia questions?

If you're looking for US history trivia questions, Water Cooler Trivia is a great place to start.

Our trivia platform is filled with questions on a variety of topics, including US history.

The list of trivia questions above are just the start.

How can you create a US history trivia quiz?

You can easily create US history trivia quizzes with Water Cooler Trivia.

You can sign up for a four-week free trial and explore our platform.

Once you're signed up for Water Cooler Trivia, you can pick and choose from different trivia categories to create a custom quiz for yourself or your friends and family.

Get started with a free four-week trial today!

You may also like:

146 New Zealand Trivia Questions (From Lorde To LOTR)

149 Finance Trivia Questions (From Lehman Brothers To Junk Bonds)