Israel, officially known as the State of Israel, is a country located in the Middle East, bordered by Lebanon, Syria, Jordan, Egypt, and the Palestinian territories. With a population of over 9 million people, Israel is known for its rich culture, history and religious significance. The country is the birthplace of the three major monotheistic religions: Judaism, Christianity, and Islam. Israel is home to many historical and religious sites such as the Western Wall, Church of the Holy Sepulchre, Dome of the Rock and the Al-Aqsa Mosque.
Israel's capital, Jerusalem, is considered a sacred city by Jews, Christians, and Muslims. Israel is also known for its delicious Mediterranean cuisine, including dishes such as falafel, hummus, and shakshuka. The country is also known for its technological advancements and innovations in fields such as water management, solar energy, and cyber security.
With so much to explore, Israel trivia questions are sure to be a fun and educational experience. Whether you're interested in history, culture, food, or technology, there is something for everyone to learn and discover about this fascinating country.
1. An IT security company co-founded in 1993 by Gil Shwed and based in Israel is what Point Software Technologies? The word is also an announcement made in chess when the King is in initial danger.
Answer: Check Point Software Technologies
2. HaMagen, Hebrew for "the shield," is a voluntary COVID-19 contact tracing app developed by the Ministry of Health of what nation?
Answer: Israel
3. What 1846 oratorio by Felix Mendelssohn tells the story of the titular Old Testament prophet who brings rain to Israel through his prayers and ascends in a fiery chariot to heaven?
Answer: Elijah
4. Israel’s popular Sabra liquor is chocolate with hints of what citrus fruit?
Answer: Orange
5. In 1956, Israel invaded Egypt, followed by the UK and France, forcing outside pressure from the United States. This crisis is referred to by what name? It refers to the canal that the Western powers were hoping to control.
Answer: Suez Crisis
6. Featuring the country's name in both English and Hebrew and a fierce-as-hell lion, a one-half-shekel coin was issued in the 1980s by what Middle Eastern nation?
Answer: Israel
7. Sacramento has 12 sister cities, including Ashkelon, located in what Middle Eastern country whose official flag depicts the Star of David?
Answer: Israel
8. In 2018, the athletic apparel brand Nike made a somewhat surprising acquisition of Invertex, a computer vision firm based in Tel Aviv, in what country?
Answer: Israel
9. Still felt today, the 1967 Arab-Israeli War significantly altered the geopolitical situation in the Mideast. By what numerical name is this slightly less than a week war known?
Answer: Six-Day War
10. The per capita leaders in the use of solar hot water systems are Israel and what Mediterranean island nation with Greek and Turkish as its official languages?
Answer: Cyprus
11. In 2020, the nation of Morocco normalized its relations with Israel in exchange for U.S. recognition of Moroccan sovereignty over what region?
Answer: Western Sahara
12. A May 2023 conference called "The Land of the Rising Sun Meets the Nation of Rising Innovation" covered partnership opportunities for ventures between Israel and what Asian nation?
Answer: Japan
13. Ralph Bunche received his doctorate in political science from Harvard University in 1934. In 1950, he was awarded the Nobel Peace Prize for his work mediating the Arab crisis in what newly formed Middle Eastern country?
Answer: Israel
14. Featuring a light-blue-and-white cover design, "Start-Up Nation" is a 2009 book about the economic miracle of technological development and entrepreneurial economy of what Middle Eastern country?
Answer: Israel
15. Between stepping down from his first term in 1999 and returning in 2009, what Prime Minister of Israel served as a consultant to tech companies in his country?
Answer: Benjamin Netanyahu
16. Seven years before being acquired by Google, the GPS mapping company Waze was founded by Ehud Shabtai, Amir Shinar, and Uri Levine in what country?
Answer: Israel
17. The first plague that God unleashed on the Egyptians when He sent Moses to free the Israelites was when He turned water into what?
Answer: Blood
18. On November 1, Israeli voters went to the polls for the fifth time in four years to elect members of what legislative body?
Answer: Knesset
19. While the number is debated by historians and some believe it to be more symbolic than literal, Hebrew scripture states there were 12 what of Israel?
Answer: Tribes
20. Marking the first normalization of relations between Israel and a neighboring Arab state since the mid-1990s, the Abraham Accords were signed in 2020 between the U.S., Israel, and what Arab country?
Answer: United Arab Emirates
21. Israel and which other country borders the Dead Sea? This country’s name comes from the river that defines most of its northwestern border.
Answer: Jordan
22. Chametz are foods with leavening agents that are forbidden on which Jewish holiday that celebrates the exodus of the Israelites from slavery in Egypt?
Answer: Passover
23. According to the Book of Joshua, what city did the Israelites defeat by marching around it every day for six days, then blowing their trumpets on the seventh day and causing the city's walls to tumble down?
Answer: Jericho
24. In the book of Genesis, Jacob wrestles with an angel all night and is given what name, also the name of a modern-day country, as a result?
Answer: Israel
25. Started up in 2010 in Tel Aviv, Israel, what global freelance online marketplace went public in 2019 and is worth more than $1 billion today?
Answer: Fiverr
26. What Old Testament book gets its name from a couple of Israelite census counts?
Answer: Numbers
27. The combined letters in "Israel" and "Uganda" can be anagrammed to the names of which two pretty huge North African nations?
Answer: Algeria and Sudan
28. First convening in 1949, the Knesset is the unicameral parliament of which Middle Eastern country?
Answer: Israel
29. What historical two-word city on Israel’s Mediterranean coast is home to Bauhaus buildings from the 1930s, as well as the Eretz Israel Museum and its excavations from 12th-century B.C. ruins?
Answer: Tel Aviv
30. The Camp David Accords were a pair of political agreements signed by Anwar Sadat and Menachem Begin in 1978. Thanks to a big assist from President Carter, these agreements led directly to peace between Israel and what neighboring Arab nation?
Answer: Egypt
31. What holiest day of the Jewish year focuses on atonement with a fast, confession, and prayer? It lent its name to an armed conflict between Israel and a coalition of Egypt and Syria in 1973.
Answer: Yom Kippur
32. 83north does duty as the Israel branch of what old-school, Cambridge-born V.C. firm?
Answer: Greylock Partners
33. In the book of Numbers, what is the name of the edible substance that feeds the Israelites during their exile in the desert, described as arriving like dew in the night?
Answer: Manna
34. What “i” Israelite prophet, the namesake of a book of the Old Testament, described the declarations of Cyrus the Great during his biblical passages?
Answer: Isaiah
35. In October 1973, many members of OPEC placed an oil embargo on the United States, Canada, Japan, the Netherlands, and the United Kingdom due to their support for Israel in what Middle Eastern conflict?
Answer: Yom Kippur War
36. "Raid on Entebbe" is a 1976 TV movie that dramatizes a counterterrorist hostage rescue performed by Israeli defense forces in what African nation?
Answer: Uganda
37. The sixth book of the Old Testament i.e., the first one after its more famous predecessors, is named after what man who succeeded Moses as leader of the Israelite tribes?
Answer: Joshua
38. Directed by Cecil B. DeMille, what 1956 three-hour-plus epic film stars Charlton Heston as Moses, who is raised as a prince of Egypt and leads the Israelites out of slavery?
Answer: The Ten Commandments
39. The book of Exodus tells of the Israelite liberation from slavery under which nation?
Answer: Egypt
40. In 2022, which Israeli-based medtech startup got $62 million in Series B funding from Pitango Venture Capital to expand consumer access to its breathalyzer-style metabolism tracking device?
Answer: Lumen
41. Which financial company based in Israel was founded in 2017 and offers a social trading site and mobile app for investors, as well as a crypto wallet?
Answer: eToro
42. At the end of 2022, who returned as Prime Minister of Israel and compiled an overwhelmingly conservative government (perhaps the most right-wing in the country’s history)?
Answer: Benjamin Netanyahu
43. In 2019, the United States formally acknowledged Jerusalem as the capital of the state of Israel, moving its consulate from what other city?
Answer: Tel Aviv
44. In 2018, PepsiCo acquired what Israel-based company, who moved the production of its flagship appliances out of the West Bank due to pressure from activists three years before?
Answer: SodaStream
45. In the Yom Kippur War of 1973, Israel faced forces from Arab countries, with the support of the Soviet Union, and also 20 pilots from what East Asian country?
Answer: North Korea
46. Founded in 1965, Volta Belting is a conveyor belt company headquartered in which country?
Answer: Israel
47. A 1978 agreement between Egyptian president Anwar Sadat and Israeli prime minister Menachem Begin was signed in what U.S. location, which can be found in, but does not appear on maps of, Maryland's Catoctin Mountain Park?
Answer: Camp David
48. What all-in-one, no-code website building and management software was founded in 2006 by three Israeli developers—Avishai Abrahami, Nadav Abrahami, and Giora Kaplan—who were discussing a completely different startup idea when they realized what they really wanted was an easier way to make a website?
Answer: Wix
49. Founded in 2006 and considered one of the largest providers of solar inverters and monitoring systems for photovoltaic arrays, what is the name of the Israeli company founded by Guy Sella with a "sharp" name?
Answer: SolarEdge
50. Uber and Lime announced a partnership in September 2022 to encourage green modes of transportation in Tel Aviv and four other pilot cities in what country?
Answer: Israel
51. What global “F” freelancing platform, founded in 2010 in Israel, ran a campaign that users of the website could “make something from nothing?”
Answer: Fiverr
52. Also known as the October War or the Ramadan War, what armed conflict in October of 1973 between Israel and Arab states (led by Egypt and Syria) began with a surprise attack on a Jewish holiday?
Answer: Yom Kippur War
53. Which Israel-based VC fund, started in 2000 by Shlomo Dovrat and Avi Zeevi, has backed companies like Outbrain, Payoneer, and SimilarWeb?
Answer: Viola Ventures
54. According to I Kings 11:3, which Biblical king of Israel was said to have an entourage including seven hundred wives and three hundred concubines?
Answer: Solomon
55. Which Israeli fintech company has a name that suggests speedy payment services if you need to send money abroad?
Answer: Rapyd
56. Formerly named Lod Airport, Israel’s main international airport was renamed in 1973 in honor of what leader who became Israel’s first prime minister in 1955?
Answer: David Ben-Gurion
57. Which declaration of 1917, named after a British Prime Minister, stated that the British government supported "the establishment in Palestine of a national home for the Jewish people" and is often seen as a starting point for the Arab-Israeli conflict?
Answer: Balfour Declaration
58. The Dead Sea Scrolls are a group of ancient religious texts discovered from 1946 or 1947 to 1956 in caves near the Dead Sea, in modern-day Israel. What was the location where the scrolls were found?
Answer: Qumran Caves
59. Biblical King David was king of the United Monarchy of Israel, and what “J” Kingdom? The Kingdom had its capital in Hebron.
Answer: Judah
60. The agreements between Israel and the Palestine Liberation Organization (PLO) signed in 1993 and 1995 were named after what European capital? Although the first agreement was signed in Washington, D.C., and the second was signed in Taba, Turkey, the negotiations mainly took place in the capital in question.
Answer: Oslo
61. When it was built in the 1950s, the Weizmann Automatic Computer (WEIZAC) was one of the first computers of its kind in the world and the actual first in which Western Asian country?
Answer: Israel
62. What “C” cybersecurity company based out of Israel offers cybersecurity protection for the computer systems inside of cars? In 2021, the company was acquired by LG.
Answer: Cybellum
Isreal trivia questions are a great way to test your knowledge of the people, places, and events that have shaped the country's long history. We've gathered up Israel trivia questions (and their answers) for you to use in your quest to learn more about the world around you or play a trivia game with friends and family.
If you're looking for Israel trivia questions, Water Cooler Trivia is a great place to start.
Our trivia platform is filled with questions on a variety of topics, including Israel.
The list of trivia questions above are just the start.
You can easily create Israel trivia quizzes with Water Cooler Trivia.
You can sign up for a four-week free trial and explore our platform.
Once you're signed up for Water Cooler Trivia, you can pick and choose from different trivia categories to create a custom quiz for yourself or your friends and family.
Get started with a free four-week trial today!
You may also like:
146 New Zealand Trivia Questions (From Lorde To LOTR)
149 Finance Trivia Questions (From Lehman Brothers To Junk Bonds)
We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email quizmaster@watercoolertrivia.com.